Barion Pixel

Kutya Szörf Világbajnokság – Négylábú kedvenceink versenye a hullámokon

Tim Mariann

2022.08.16.

5 perc

Kutyafuti hősök, Kanapé kutyák és Pamlag-szamurájok jól figyeljetek! Bár sokan közületek egésznap húzzátok az igát az emberek szolgálatában, életmentőként, vakvezetőként, gyógyító-kutyaként, feláldozzátok legjobb tudásotokat az emberiség szent oltárán, még a holdra is elutaztok a kedvünkért és mindeközben nem győztök eleget küzdeni egy finom kis simiért, jó dolgotok határtalan! Feltűnt a színen kutyák egy csoportja, akik nem voltak restek olyan hobbit találni maguknak, ami még kétlábú kedvenceitek köreiben is nagymértékű ügyességet igényel és nem kevés ámulatot vív ki, és deszkaháton hullámokra kaptak Kalifornia partjainál.

Szörfös kutyák és hullámőrült gazdijaik a porondon. Szörfre fel!

Immáron hagyományszerűen minden évben, ilyen idő tájt, augusztusban, megrendezésre kerül a Kutya Szörf Világbajnokság a kaliforniai Linda Mar Beachen, a San Francisco közeli Pacifica-ban. Az esemény a világ számos pontjáról vonzza a kutyabarátokat, szörfösöket, szörfrajongókat és hűséges házi kedvenceiket. Ez egy olyan kihívásokkal teli, vidám strandnap, ahol mindenki megtalálja a szórakozását, a bevételt pedig kutyás nonprofit szervezetekre fordítják. Ezen a versenyen nem csak a kutyik szörf tudása kerül megmérettetésre, díjazzák a kutyusjelmezeket is, fogadásokat lehet tenni a legjobb indulókra, van itt kisállatvásár és kutya-wellness. A napot a Yappy Hour zárja, vagyis a kutyáknak és gazdáiknak rendezett Blöki Bál, egy közös örömünnepség a parton.

„Nem az emberek az egyetlen „szörfkutyák”, a szörfösök négylábú barátaik is szeretik
a vizet, és sokan még a hullámokat is szeretik elkapni” – áll az esemény honlapján.

„Ezek a kétéltű csahosok különleges lények: a legjobb szörfösök úgy vélik, hogy azok a kutyák, akik megtanulnak szörfözni, egyedi éntudatot fejlesztenek ki, mivel tudják, hogy van valami, ami megkülönbözteti őket a többi kutya társuktól.”

Azok a kutyák, akik bátortalanok a szörfözéshez, vagy épp több terepen szeretik villogtatni kutya tehetségüket, labdaszerzés és kutya-korongversenyen vehetnek részt. A kutya stranddivat nem csak a kutyák köreiben figyelhető meg, többek jelennek meg itt a külön erre a napra készített szörf felszerelésben. Látni itt kutyusmintás deszkákat és egyenmezben induló kutya-gazdi duót is!

Bár nem ismert, hogy mikor kezdődött a kutyaszörfözés, a tevékenység már 1932-ben a mozivászonra került a „Waikiki hullámain” című némafilmen keresztül, amely egy férfiról és kutyájáról, Night Hawkról szól, aki korabeli hullámlovas volt Hawaii-on. Az első kutya szörf világbajnokság azonban csak nemrég, 2016-ban került először megrendezésre, Kaliforniában.

A történelem legelső Szörf-kutya versenye a Kutyák Kézikönyve a Szörfözéshez (The Dog’s Guide to Surfing) című könyv szerzője, Kevin Reed agyából pattant ki. Miután megkeresett egy helyi dél-kaliforniai szállodát, hogy otthont adjon a versenynek, a debütáló eseményre a San Diego-i Loews Coronado szállodában került sor. Az esemény olyan nagy sikert aratott, hogy hasonló kutyaszörfözési eseményeket szült szerte a világon, köztük több Kaliforniában, Floridában, de rendeztek már hasonlót Ausztráliában és az Egyesült Királyságban is természetesen.

A Verseny Menete
A kutyák különböző súlykategóriákban neveznek (kistestű kutyák 1-9kg között, közepesek 10-18 kg között, nagyobbacskák 19-27 kg és 28-tól felfelé az óriás blökik klubja). Ezentúl van tandem futam, amiben egyszerre több kutya állhat egy deszkára, bármilyen méretben. Valamint vegyes tandem mutatvány, amikor egy kutya és a gazdája együtt mutatják meg tudásukat egyesült erővel.

A kutyáknak minden egyes futamban 10 percük van, hogy annyi hullámot kapjanak el, amennyit csak tudnak. A teljesítményeket a zsűri pontozza. Minden kutya legfeljebb 10 pontot szerezhet minden bírótól. A pontok odaítélése a következők alapján történik:

Az út hossza (beleértve, ha a deszka eléri a partot)

Technika (pl. négykézláb állás, ülés, fekvés)

Magabiztosság, megjelenés

A hullám mérete vagy erőssége

Egyéb stílus szempontok

A három legmagasabb pontszámot elért versenyző minden egyes futamkategóriából 1. 2. és 3. helyezést kap az adott díjkategóriában. Az egyes futamkategóriákból a két legmagasabb pontszámot elért versenyző versenyez a többi futam legmagasabb pontszámot elérő versenyzőivel (a tandem futamok kivételével) az abszolút győztes, vagyis A Legjobb Mindenek feletti Szörf Bajnok díjért.

Az esetleges trükkök és kunsztok nem elvárás, a zsűri külön díjjal jutalmazza a legügyesebbeket.

Némelyik kutyi pajti egész vagány, de mivel ők nem tudják úgy feltenni a lazaarcot, mint emberbarátaik, ezért a legtöbbjükön látszik, hogy mennyire szorítják azt a kis zabszemet! Cukikák!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Az életmentő története, aki megnyerte a világ egyik legveszélyesebb szörfversenyét

A hullám művészei

Az élet nagy SURForgása

Hullámok hátán, szelek szárnyán: Somogyvári Balázs, avagy vízicsiga menni Föld körül

A hullámok követe: Brian Bielmann és a szörfözés varázslata

Damien Castera alaszkai kalandjai – Szörf az utolsó határvidéken