Barion Pixel

A lapok ura

Sticzay Péter

2021.11.28.

6 perc

„Egy lap mind felett, Egy lap kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”

Megszámlálhatatlan snowboard és megannyi szörfdeszka vár bennünket a boltokban és a cégek honlapjain. A kérdés már csak az, hogy melyiket válasszuk.

Snowsurf vagy surfsnow? Ez itt a kérdés!
A deszkasportok mesterkulcsára már régóta fáj a fogunk, de lássuk be, azért ez nem egyszerű technikai kihívás. Sherman Poppen, aki maga is szörfös volt, széles vízisí lécekből alkotta meg az első snurfert, amivel szörfös tartással csúsztak a hóban, de az már több mint 50 éve volt. Azóta nagyot változott a surf és snowboard iparág, hiszen óriási technológiai fejlesztések szolgálják kedvenc szabadidősportjaink progresszióját, amik néha már az űrtechnológiát súrolják.

Sokan akarták már uralni az elemeket, de mint Dr. Moreau szigetén vagy
Frankenstein laboratóriumában, a hibridek nem mindig életképesek.

Kísérlet 1.: Az amerikai hamburger, minden egybepréselve
A „deszka a deszkában” koncepciót álmodta meg anno a Signal Snowboards csapata is, akik „Legyen EGY (!) deszkád mind felett, amivel hullámokat lovagolhatsz és csúszhatsz a szűz hóban is!” jelmondattal új távlatokat nyitottak a deszkasportok világában.

Már maga a szlogen is elég bizarr, hát még a Signal csapat deszkája.
Profi shaperek, karbonszálas technológia, future fin szisztéma, mindent bedobtak, amit lehetett. A szörfteszthez Rob Machadot kérték fel, ami marketing szempontból omegahúzás, szakmailag viszont annyira nem hitelesíti a szörfdeszka képességeit, mivel Rob egy vasalódeszkával is úgy szörfözne, hogy abból filmet lehetne csinálni. Csináltak is.

Lássuk mit tud a deszka a hóban!

A deszkát kötéssel álmodták meg, így hagyományos snowboardkötéssel tesztelték közepes mennyiségű szűz hóban, egy viszonylag meredekebb erdős lejtőn. Őszintén szólva engem a videó nem győzött meg, hiszen egy kisebb fint kellett betenniük, hogy tudjanak csúszni vele. Ergo a szörfdeszka aljába applikált snowboardnak sok értelmét nem láttam. Ráadásul a szélesebb éleket használták a kanyarodáskor.

Kísérlet 2. A francia saláta, ahol összeérnek az ízek. Magnifique!
Valójában sok-sok kísérlet és ötletelés, hibrid született még. Az első példánk csak egy a sok közül.

Könnyű innen a kanapéról észt osztani. Mi tiszteljük azt a sok munkát, mert a tudományban 99%-nyi zsákutcára jut 1%-nyi új továbblépési lehetőség. Ha valaki kipróbál valamit, csak a többiek munkáját segíti elő.

A franciák ötleteiben az a szép többek között, hogy bátran nyúltak a múlthoz is, látszik, hogy fejükben
van mindkét sportág története, és a nüanszok mögött bátorság és komoly mérnöki tudás van.

A cikkünket ihlető projekt jó pár évvel frissebb, ebben mások tapasztalatai is felgyűltek, valamint az ötletgazdája, Mathieu Crepel is hitelesebb számomra, mint a Signal-csapat fejlesztői. Mathieu nemcsak snowboard-világbajnok (félcső és big air számokban), hanem fanatikus szörfös is. Olyannyira, hogy mind a versenyszerű, mind a big wave szörfözésben is hitelesen képviselteti magát.

Back to the lab
Mathieu koncepciója letisztult ezért nagyszerű. A két sportág alapvető örömét akarta ötvözni egy deszkában, ahol a jelszó az egyszerűség volt. A deszkát Axel Lorentz, a Pukas shaper mestere alkotta. Le a kalappal előtte! Ránézésre egy remekművet alkotott. A formában egy fish snowboard és egy fish-szörfdeszkát ötvözött, aminek az alapjaiban egy korai Winterstick vonalat vélek felfedezni. A lényeg az, hogy a csodaszép deszka alján egy csatornarendszer és 2 apró fin támasztja meg a kanyarokat vízen és havon. A forma letisztultságában eszünkbe se jut, hogy keressük rajta a snowboard kötést. Nem kell! Egy speciális gumiréteg és Mathieu bakancsa pont elég ahhoz, hogy meggyőzön bennünket arról, hogy ez igenis működik a hegyen. Mert működik is.

Add má kőcsőn egy körre bróóó!

Mindenkiben feltámad az a gyermeki öröm, hogy, úhh, ezt azonnal ki kéne próbálni. Apró dolgok, hogy a lapot a lábhoz rögzítő szalag lehetne más rendszerű, vagy a bokához csatolható csörlős megoldású (mint a kutyapórázok), akkor kisebb az esélye, hogy beleakadjunk valamibe. Maga a lap viszont fjúcsör cucc.

Az óceános jelenetekben ugyanez az érzés kap el minket, az élmény folytatódik. Vagy Mathieu remek szörfös, vagy ez tényleg egy remek szörfdeszka (is). A dolog súlyát még az is emeli, hogy a hibrid koncepció videóját 100km-es körzetben forgatták le Franciaországban. De Új-Zélandon sok más helyen is alkalmas lenne, hogy adott zónában gyakorlatiasan használjuk ki a lapot. Kettő az egyben. Mindent az egyszerűségért.

A konklúzió pedig annyi, hogy a fejlődés soha nem áll meg, a videók látványosak, a deszkák mérnöki csodák, és művészeti remekek, a riderek meg, mint a kisgyerekek a cukorkás boltban, csillogó szemmel próbálgatják ezeket a szuper eszközöket. Valószínűleg még jó pár évig használhatjuk a régi deszkáinkat, de ha elterjednek a hibridek, az mindkét sportág fejlesztőire nyomást fog gyakorolni, hogy többet nyújtsanak. A Frankensteinek néha tényleg megindulnak, és akkor mindent visznek. Egyelőre még kettőn áll a vásár. Hacsak nem épít valaki itthon is egy ilyen deszkát! Ha igen, írd meg nekünk! Hajrá!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek
No data was found