Barion Pixel

A magyar borok legújabb képviselője: Borett

Szécsi Jusztina

2021.04.06.

4 perc

A Borett egy újonnan indult izgalmas vállalkozás, melynek legfőbb célkitűzése, hogy megismertesse a magyar borok különlegességét külföldi érdeklődőkkel. A cég alapítója, Crab-Maria Antoinette mesélt nekünk arról, hogy egy top étterem fiatal, tehetséges sommelier-jeként miként jutott el odáig, hogy a koronavírus járvány kellős közepén elindítsa saját vállalkozását.

Amikor hazánkban megjelent a vírus, Babett már több mint egy éve a Babel étteremben dolgozott Blazsovszky Péter oldalán, mint sommelier. Egy nagyon izgalmas időszak ért véget ezzel számára, hiszen az itt töltött idő alatt egyedülálló tudásra tett szert, és mind szakmailag, mind emberileg rengeteget fejlődött, hála kitűnő mentorának.

Ebből a bő egy évből az egyik kiemelkedő élménye az volt, amikor meghívást kapott a spanyolországi Finca étterembe, ahol vendég sommelier-ként dolgozhatott egy hónapot. Három magyar pincészet egy-egy tételét is kiválasztották, melyek felkerültek az étterem aktuális kínálatába, és Babett népszerűsítette őket a helyi vendégeknek.

„Nagyon izgalmas volt megtapasztalni, milyen jól tudtuk párosítani a borainkat a Finca ételeivel, illetve, hogy például a somlói juhfark mennyire tetszett a vendégeknek.” – emlékezik vissza Babett.

Egy ilyen intenzív időszak után természetesen nehezen tudta feldolgozni az újonnan kialakult helyzetet és a vele járó bizonytalanságot. Fiatal kora ellenére számos kihívással kellett már szembenéznie, azonban mindig megtalálta saját útját. Tanulmányai során lehetősége volt világot látni, megfordult Mendózában, Barcelonában, bejárta Portugáliát és Indonéziát is. Bár pénzügy szakon végzett az egyetemen, később mégis a gasztronómia világában találta meg igazi hivatását. Multikulturális családban felnőve talán nem is olyan meglepő a borok világa iránt kialakult rajongása.

Miután búcsút vett a Babeltől, és túltette magát a vírus első megpróbáltatásain, a Vylian pincészetnél helyezkedett el exportmenedzserként. „Tökéletes lehetőség volt számomra ez a pozíció, hiszen végre tanulmányaimat, nyelvismereteimet maximálisan ki tudtam használni, miközben továbbra is borokkal foglalkozhattam. Nagyon élveztem ezt a munkát, nagyjából ekkor született meg a saját vállalkozásom, a Borett ötlete.”

Eddigi pályafutása során számos borásszal, illetve a szakma más képviselőivel is összehozta a sors, így egész gyorsan körvonalazódott számára, hogy kikkel, és hogyan képzeli el az együttműködést. „A Borett célja, hogy a kisebb, fiatal, egyedi pincészeteket támogassa. Lehetőséget ad számukra az összefogásra, segíti érvényesülésüket mind az export, mind a hazai piacon. Ennek érdekében szem előtt tartom, hogy a portfólió borászatai egymástól eltérő stílust képviseljenek, elkerülve az esetleges konfliktusokat.” – magyarázza Babett vállalkozása főbb irányvonalait. Szerencsére már több export megrendeléssel is büszkélkedhetnek, illetve egy újonnan nyíló horvát fine dining étterem, a Nebo kizárólag a Borett szortimentből fogja magyar tételeit kiválasztani. Ezek a sikerek, illetve minden kisebb-nagyobb eredmény folyamatosan megerősíti Babettet abban, hogy jó úton halad.

A Borett célja, hogy a kisebb, fiatal, egyedi pincészeteket támogassa.
Lehetőséget ad számukra az összefogásra, segíti érvényesülésüket mind az export, mind a hazai piacon.

Bussay Pincészet – Zalai Borvidék

Szabadidejében is központi szerep jut a boroknak, egy szűk baráti/szakmai társasággal rendszeresen szervez „doboz kóstolókat”. Babett kezdeményezésének lényege, hogy a világ minden tájáról megpróbálja felvenni a kapcsolatot sommelier-ekkel, azzal a céllal, hogy bemutathassák egymásnak nemzetük borait. Babett saját hazai válogatásával kedveskedik a szakértőknek, és ők személyes kedvenceiket küldik el cserébe. „Nagyon fontos számomra az állandó fejlődés, és ehhez elengedhetetlennek tartom, hogy minél több ország borait megismerjük, hiszen kizárólag így kaphatunk reális képet hazai tételeink nemzetközi értékéről.” – vélekedik Babett, akivel mi is csak egyetérteni tudunk.

Kapcsolódó cikkek