Barion Pixel

Az afroamerikai közösségek tartották életben a koronavírus időszak sikersportját

Azucki László

2021.04.24.

5.5 perc

A több évszázada létező görkorcsolyázás a 80-as évek végétől szinte eltűnt a köztudatból. Köszönhetően az inline kori megjelenésének, a klasszikus görkorik a garázsok mélyén landoltak vagy rövid idő alatt romkocsmák dekorelemei lettek a világ nagy részén, egy ország kivételével.

Miközben a 70-es és 80-as évek amerikai filmjeiben talán még menőnek számító roller derbik röhejessé váltak, és az azt követő évtized térdzoknis, forrónacis kis csajai felnőttek, az úgynevezett “quad skate” az afroamerikai társadalom tradicionális szórakozása lett. Új lehetőségeket nyitott a táncparketten, lendületességével izgalmasabbá tette a táncot, így sikerült fennmaradnia a diszkó és a funk korszak után is.

Az Egyesült Államok nagyobb városaiban, ahol jelentősebb a fekete populáció, legendás görkoripályák és sajátos kori- és táncstílusok élték túl az évtizedeket. Atlantától, Philadelphián, New Yorkon és Chicagón át Los Angelesig, ezek a létesítmények a fekete környékek legbiztonságosabb közösségi helyei lettek a templomok mellett. A fajgyűlölet és megkülönböztetés elleni küzdelem helyszíneiként a történelem részévé váltak.

A hiphop nagyjai, Dr. Dre, Redman, Salt’n’Pepa, Queen Latifah vagy a Naughty by Nature mind a koripályák fellépőiként kezdték karrierjüket. Ekkoriban még nem karolták fel a kiadók a rappereket, és arénákat sem biztosítottak a fellépésekhez. A koripályák soul és R’n’B estjei biztosítottak színpadot a korai MC-knek és DJ-knek. A Los Angeles-i Skateland első rezidens DJ-je Dr.Dre volt, és az N.W.A szintén itt kezdte pályafutását. Itt lépett fel először a nyugati parton Queen Latifah is. A hely békés övezetnek számítottak a Bloods és a Crips közti bandaháborúban, és jobbára balhék nélkül működött.

A híres New York-i szórakozóhely, a Roxy is eredetileg görkoripályának indult a 70-es évek végén. A kezdetektől olyan előadóknak adott otthont, mint az Africa Bambaataa vagy a Sugar Hill Gang. Akkoriban számos New York-i break és graffiti jam is itt került megrendezésre. Ezeken, és az ezekhez hasonló helyeken fejlődtek ki a komplexebb, a műkorcsolyázáshoz hasonló, látványos trükkök és táncstílusok. Lévén, hogy a korizás a rollerdiszkó apropóján zajlott az öltözetre is nagy hangsúlyt fektettek. Sok helyen a korisok, korik helyett kedvenc cipőikre rögzített felfüggesztéseket használtak, hogy tetőtől talpig összhangban legyen a ruházatuk.

Mivel a korizás a rollerdiszkó apropóján zajlott az öltözetre is nagy hangsúlyt fektettek. Sok helyen korik helyett kedvenc cipőikre rögzített felfüggesztéseket használtak , hogy tetőtől talpig összhangban legyen a ruházatuk.

Minden nagyvárosnak megvoltak a jellegzetes táncelemei és trükk arzenálja. Gyakran még specifikus előadóhoz is kötötték mutatványaikat. Chicagóban például James Brown után, JB Stylenak nevezték el a helyi stílust, amit főként az ő számaira gyakoroltak. Detroit, Atlanta és a texasi nagyvárosok is mind rendelkeztek görkoripályákkal, és talán Atlantának sikerült a leginkább fenntartani a görkorizást, mint tradíciót, ahogy ezt az Emmy-díjas sorozat, az Atlanta nézői is megfigyelhették. Így formálták a „quad skate”-et, és tartották életben több kevesebb sikerrel a fekete közösségek az elmúlt pár évtized Amerikájában.

Az elmúlt harminc évben a rollerdiszkók látogatottsága lassan csökkent, és egyre inkább csak a fanatikusok ápolták a mozgalmat. Maradtak a hétvégi családi napok a flaszteren. Sokak szerint a kifejezetten afroamerikai összejövetelek sem tetszettek az esetlegesen fajgyűlölő polgároknak vagy hatóságnak, és ez vezetett sok pálya indirekt úton való bezárásához. Nagy valószínűséggel az is közrejátszott, hogy a szegényebb társadalmi csoportok nem tudták eltartani a pályákat.

Fura egybeesés talán, hogy miközben kevés kivétellel az afroamerikai közösségből is majdnem eltűnt a görkori, és az utolsó koripályák is bezártak, a kaliforniai életérzés, a deszka, a szörf térhódításával végül a görkorizás imidzse pont az elmúlt években tért vissza. Napjainkra az Instagram és a TikTok jóvoltából ez az autentikus, elegáns és szexi hóbort ismét életre kelt. Az internetet elárasztották a videók, amiben nagy szerepet játszott, hogy a koronavírus pozitív hatásaként az emberek egy része visszatalált sportoláshoz.

Manapság hihetetlen látogatottságot generálnak a görkoris hashtagek különféle oldalakon. A lányok pedig koszorúzni és szlalomozni tanulnak a világ parkjaiban, miközben kedvenc hippi vagy retro ruhadarabjaikat viselik.

A Moxi Skates tulajdonosa, Estro Jen, aki kölyökkorától szerelmese a sportnak, majdnem 140 ezres követői bázissal bír az Instagramon, ő talán az elsőszámú profi nagykövete ennek a szenvedélynek. Brandje az Impalával és a Sure Grippel fej-fej mellett haladva 2018 óta rekordeladásokat produkál borsos árai ellenére. A TikTok és az Instagram is meghökkentő számokat mutat. Oumi Janta szenegáli származású berlini korisnak 923 ezer követője van, a Puerto Ricó-i származású színésznő, Ana Coto kori videóit pedig százezrek lájkolják és milliók nézik. A fiatal színésznő csak egy a sok lány közül, aki a görkori szerelmese lett az elmúlt pár évben.

A görkori megmenekült, visszatért, és hódít. Mi pedig reméljük, hogy annak ellenére, hogy az emberek inkább a szabadban szeretnek gördülni Amerika és a világ rollerdiszkói újranyitnak.

Az Instagram és a TikTok élesztette újjá az afroamerikai közösség tradicionális szórakozását, a görkorizást!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek
No data was found