Barion Pixel

Bor, kávé, brunch – ismerd meg a Portobellot!

Karczag Eszter

2021.04.01.

4.7 perc

2019 egy egészen különleges év volt a hazai gasztroszcénában: a pandémia előtt rengeteg apró gem ütötte fel a fejét a külföldről hazaköltözött, vagy épp karriert váltó bátor vállalkozók által. A Portobello története is ehhez a hullámhoz kapcsolódik: a Dublinból hazatérő Regina és Máté egy igazi piaci rést – és egy igen tökéletes belvárosi helyiséget töltött meg élettel.

Natúrborok, speciality kávék, kimchis szendvicsek, kombuchák – néhány évvel ezelőtt egy ilyen menüért még minimum Berlinig kellett utaznunk, ám ma sem jönnek szembe velünk itthon minden sarkon. A Portobello egy, azon néhány hely közül, ami sikeresen hozta össze a sallangmentes, minimalista, természetközeli és érdemi tartalommal ellátott, igazi sztorikkal rendelkező kínálatot a belvárosban.

Most a kezdetekről, az alapelveikről meséltek nekünk, és a rugókról, amik az edukációs missziójukat mozgatják.
Dublinból 2018-ban költöztek haza, de egy év Budapest után már épp a továbbköltözés határán voltak – Berlin vagy Porto irányába –, amikor a véletlennek köszönhetően szembejött velük ez a kis helyiség itt, a Veres Pálné utcában. Négy hónap után, 2019 novemberében meg is nyitottak – rekord sebességgel. Regina Írországban a WSET diploma megszerzését követően borakadémikusként többek között Michelin-csillagos éttermeknél dolgozott, Máté pedig a speciality kávék világában mélyedt el és a Speciality Coffee Association képzésein fejlesztette magát egészen a nemzetközi kávéoktató szintig. Egyértelmű volt tehát, hogy milyen helyet szeretnének nyitni.

A Portobello egy, azon néhány hely közül, ami sikeresen hozta össze a sallangmentes, minimalista, természetközeli és érdemi tartalommal ellátott, igazi sztorikkal rendelkező kínálatot, egy belvárosi helyen.

Mindkettejükön látszik, hogy a hivatásuk egyben a szenvedélyük is, és nem adják alább a legmagasabb minőségnél. Talán ezért is találták meg ezt a piaci rést, amelyben a gasztronómia alappilléreinek legkiemelkedőbb elemeit tudják összegyűjteni kurátorokként. Írország pedig tökéletes kiindulópont volt ehhez az úthoz: noha nemzetközileg inkább a sörözőikről és a bárányok lakta, zöldellő tájakról ismertek, a borkultúra – ezen belül a natúrborok területe – és a gasztronómia sokkal tágasabb képet és több lehetőséget foglal magában, mint Magyarországon.
A borszakértő képzéseken elképesztően magas színvonalú mesterek – masters of wine – tanítják a kóstolást és a készítést, a speciality kávézók pedig már évek óta sikeresen és népszerűen működnek, a világ minden tájáról szerezve be a legizgalmasabb kávékat.

Annak pedig, hogy mindezt itthon, a kis piacnak számító Magyarországon folytatják, előnyei és hátrányai is vannak. A 2021-ben még mindig niche-nek számító natúrborbárok kevesen vannak, az érdeklődőknek hálás munka újat mutatni. A nagy nemzetközi borászatoknál azonban emiatt van, hogy évekig állnak sorban a magyar beszerzők néhány kultikus palackért.
A jó hír viszont, hogy az itthoni és a határontúli (szlovákiai, szerb, osztrák) natúrbor-bummhoz kifejezetten jó helyen vagyunk, bár az ő boraik esetében is szemfülesnek kell lennünk, ha be akarjuk előzni a külföldi vásárlókat: a németeket, franciákat, a skandináv országokat, Amerikát.
Borokból amúgy a jelenlegi felhozatal 60 százaléka külföldi: a francia, német és osztrák palackok vannak többségben, de a fluktuáció nagyon nagy, a kínálat folyamatosan változik: natúrborok révén a beérkező mennyiség bizonyos tételek esetén nagyon limitált, így a törzsvásárlóknak és a komoly érdeklődőknek akár hetente is érdemes benéznie a legújabb tételekért.

Borokból a jelenlegi felhozatal 60 százaléka külföldi: a francia,  német és osztrák palackokvannak többségben, de a fluktuáció nagyon nagy, a kínálat folyamatosan változik.

Ugyanez igaz a Berlinből érkező The Barn pörkölt kávékra is (amit kérésre leőrölnek nekünk): a kurátori szerepet magára vállaló német vállalkozás évről évre új kávétermelőket mutat be, akiknél minden szezon más, meglepő és egyedi ízeket szül, olykor megismételhetetlen végeredményekkel.
A bor és a kávé mellett a harmadik pillér persze az étel: a Portobello comtés-kimchis palacsintája világbajnok, ahogy a grillsajtos szendvicsük is, ebédidőben pedig érdemes betérni egy tartalmas és laktató téli salátáért, vagy a többségében gluténmentes süteményekért, és előre elkészített krémekért, magvajakért.
Egyelőre mindezt elvitelre, de a jó idővel érkezik majd a terasz is. Ahogy mi is, Regina és Máté is a minél hamarabbi nyitásban reménykedik.

Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 16.    
Tel: 06 (70) 275 5343   
Mail: info@portobellobudapest.com

Kapcsolódó cikkek