Barion Pixel

Tajvani konyhakultúra magyarul – bemutatkozik a 101 bistro

Heartbreak High

2021.03.04.

4.5 perc

Az egykori Moszkva téren új sétálóutca alakul ki, egymás mellé sorakoznak fel Buda új, lokális ikonjai, olyan éttermek, amelyek egészen új megközelítésben készítik az ételeket. Távolabbról kezdve: a kortárs étterem felfogás teret hódít magának, a régi kövek mellé új kristályok kerülnek.
A török ételbár és a híres amerikai „burgerlánc” mellett évtizedekig élvezhettük a Szent Jupát vendéglőt és a Ping kínai éttermet, megkopott fényüket, tehát az elhagyatott üzleteket egészen napjainkig láthattuk.

A környék „gasztro” reneszánszának ázsiai nagyhatalma, a 101 bistro, sorsszerű találkozása három olyan srácnak, akik már régóta tudják, hogy mit, miért csinálnak.

BACKGROUND
Lu Kínában élt 2017 és 2019 között. Miután megalapította és beindította a Ramenkát, itt hagyta Magyarországot, hogy új éttermen dolgozzon Ázsiában. Lu Boyin egyébként Észak-Kína gasztronómiai fővárosában, Tiencsinben töltötte gyermekkorát egészen 10 éves koráig, majd Magyarországon marketinget tanult.
Marci Angliában töltött sok időt, mindenhol (is) főzött már, (a teljesség igénye nélkül): Bao Group, Noma, Pujol. Éppen akkortájt, amikor Lu Shangai kitekintő időszakában Yang Úr tajvani „dining” bárjában inspirálódott, Marci Londonban „tajvanizálódott” a Bao-nál.
Régóta ismerik egymást, de véletlenül hozta össze őket a „sors keze” ahogy ők többször is fogalmaztak. Mátéval, a harmadik társsal is fiatal koruk óta ismerik egymást a srácok, így alakult meg a 101 koncepciója. A „third culture kid” háttér jellemzi mindegyik alapítót, kiegészülve Boyin pontos ázsiai szemüvegével.

FOOD BELIEFS
Nagyon nyugodt és magabiztos a gasztronómiai irányvektor a tajvani konyha, ami számos megszállás és kulturális cserekereskedelemből fakadóan végtelenül laza  keretekkel rendelkezik. Ezekbe helyezték a legközelebb elérhető alapanyagokat. Úgy fogalmaztak, semmiféle autentikus rájátszásról nincs szó: körülnéztek az itthon elérhető alapanyagok között és kinyújtották a karjukat.
Természetesen nagyon sok dolog érkezik Kínából: a híres fadobozok, a szárazáruk zöme, tányérok és gépek. A jelenlegi covid helyzetben kialakított menüt kifejezetten házhozszállításra tervezték, a bentók és saláták gőzgombócokkal egészültek ki idén. A nyitási koncepciónál – mielőtt még bármilyen világblokád felütötte volna a fejét – a srácok sok hotpotot is vizionáltak, a „kínai fondüt” szerették volna úgy prezentálni, mint itthon még igazán senki. A tajvani konyha egy igazi ázsiai olvasztó tégely Kínából és Japánból, liberális és tiszta. Található benne libamáj és bao, sült disznóvér és persze füstölt tofu, szója.

A tajvani konyha a számos megszállás és kulturális cserekereskedelemből fakadóan végtelenül laza keretekkel rendelkezik. Ezekbe kerültek a legközelebb elérhető alapanyagok.

JÖVŐ
A 101 bisztró az újítások és nyitott ázsiai konyha centrumja Budán. Ha vége van ennek a roppant nehéz időszaknak „sharing” és kisadagos tányérokkal készülnek nyitni, már terasszal együtt. Sokat dolgoznak a koktélválasztékon Robival, a bisztró vezető bártenderével. Mire számíthatunk hamarosan? Angolnák, tarka marhák, heringek és levesek, és egy, az év talán legextravagánsabb pop-up vacsorájára a Konyhakörrel.

Cím: 1024 Bp., Széll Kálmán tér 5.     
Tel: 06 (70) 610 8101    
Mail: hello@101bistro.hu

Kapcsolódó cikkek