Barion Pixel

Kedvenc boraink augusztusra – a TÁBLA ajánlásával

Homoky Dorka - Fotó: Franciskovics Tamás

2021.07.30.

2 perc

Ha natúr bort akarsz inni Budapesten, akkor a TÁBLA megkerülhetetlen. Zsófi mindig izgalmas és aktuális, folyamatosan újdonságokkal teli, átgondoltan és hozzáértően összeállított borkínálata az egyik legjobb a városban. Boltként elvitelre, vagy beülve borozva is működik a hely, de a kedvenc esték a csütörtökök itt, vagyis a natúr csütörtökök. Ilyenkor egy 5 boros sorral készül Zsófi, melyet végig lehet kóstolni, mellé pedig a szomszédos ESCA étterem séfje, Gábor fogásaiból lehet választani. Így a csütörtök esti programválasztás sosem okoz gondot.

Zsófi ezt a három bort ajánlotta most a kínálatából:

Bianka und Daniel Schmitt – Zöld 2019
Bianka és Daniel Németországban, Rheinhessenben élnek és dolgoznak. Nagyon jó emberek, akik sosem szűnő energiával és jókedvvel készítik natúr boraikat. Ez az odaadás minden borukban ott van, ezért is tudnak mindig nagy kedvenceim lenni. A területeiket biodinamikusan művelik, ahonnan a 2019-es Zöld sylvaner fajtából készült. Szüret után a szőlőt bogyózták, és 4 hétig héjon erjesztették, majd nagy hordókba került. Jó egyensúlyú, friss, egy jól iható kategóriája a héjon erjesztett fehérboroknak. Ha valaki még csak most barátkozik ezzel a borstílussal, akkor kezdje ezzel.

Milan Nestarec – Bum Bum Cha 2019
A cseh borász, Milan Nestarec borász családban nőtt fel, szóval gyerekkora óta nagyon az élete része a szőlő, a területeken való munka és a borkészítés. Mindent vegyszermentesen és befolyásolások nélkül tesz. Borait az összes erre használt jelző helyett egyszerűen csak normál boroknak hívja, vagyis a szőlő a legegyszerűbb módon nő, és abból a legnormálisabb módon készül a bor. A Bum Bum Cha rizling és kékfrankos házasítása, ami egy kicsit a véletlen műve is lett: nem volt tele a hordó, és így a fehér szőlőhöz egy kis kéket tettek. Így készült el az első rosé pét-natjuk. Nagyon gyümölcsös, sok eper és málna, jól behűtve a legjobb kánikula-ital.

Il Ceo – Pigri 2018
Davide Andreatta Olaszország Veneto régiójában művel szőlőt 2014 óta: 4 hektáros birtok vulkanikus alapkőzeten, ahol minden bio vagy biodinamikus. Ez a mélység, ásványosság jön át a borain is, melyeknek időt kell hagyni. A 2018-as Pigri is egyre szebb, érettebb formáját mutatja, egyre több rétege jön elő. Pinot grigio 50 éves tőkékről, amit bogyózás után egyből préseltek, nem volt héjon áztatás. Erjedés után még 6 hónapot töltött régi tölgyfa hordókban. Akármikor kóstolom, a Pigri mindig egy újabb arcát tudja megmutatni. Visszafogott, elegáns, kis gyümölcsösség, hosszú ásványos vég.

Kapcsolódó cikkek