Barion Pixel

Maltête meséi – párizsi pillanatok és vidéki pillantások

Benedek Csanád

2022.05.23.

6.5 perc

Örkény, ha fotózni tudott volna, Maltête lett volna. René Maltête képei olyanok, mintha bepillantást nyernénk egy szürreális humorú vígjátékba, amit sosem forgattak le. Vagyis de, ez az élet maga. Maltête az a fotós, aki a látásmódjával hozzáteszi a tragihoz a komikumot, így kicsit elviselhetőbbé teszik a képei az életet.

René Maltête fotós 1930-ban született Lamballe-ban, Côtes d’Armorban. Ő egy bretagne-i breton. 1951-ben, a háború és zűrzavaros tanulmányok után szenvedélyévé vált a mozi, úgy döntött Párizsba megy, hogy szerencsét próbáljon a filmes világban.

16 évesen kezdett fényképezni, első kamerája egy Pontiac 6×9 volt. Maltête filmrendező szeretett volna lenni, de nehéz idők járnak a háború utáni fővárosban, ahol aztán alkalmi munkákból él. Lassan elhelyezkedett a filmgyártásban, így került munkába Jacques Tati és Claude Barma Le forgatásain, mint rendezőasszisztens. Lehetőségeivel nem volt megelégedve, csalódott volt:

A forgatáson az én szerepem volt leginkább behatárolt, valójában egy művelt kávéhordó voltam, nem láttam, hogy lesz ebből karrier.”

– nyilatkozta később. Belefáradva, hogy hiába várja dicsőség óráját, vett egy Semflex 6×6-os filmes fényképezőgépet. A „szendvicshordás ideje alatt”, és úgy döntött, hogy fotózásba kezd.

A téma az utcán hever, néha szó szerint

Utcai fotózás, de hogyan?
A háború utáni időszakot az utcai fotózás fejlődése jellemzi, és sok fotós szerez hírnevet ebben a kategóriában. Robert Doisneau egyik jeles képviselője ennek az időszaknak, ő is a képeivel a hétköznapi pillanatokat és az átlagembert jelenítette meg. René Maltête ennek a fotós generációnak a tagja, akiknek személyes és megható képei tele vannak humorral. Igazából másolhatatlan a stílusa.

Míg a szintén zseniális Lucien Hervé (amúgy hazánk fia, eredeti nevén Elkán László) absztrakt épületfotói valahol tanulhatóak, másolhatóak vagy a portréfotózás, fények kezelése is. Ellenben Maltête észrevett apró kis élethelyzeteket, lopott pillanatokat. Ezek megismételhetetlenek, nem taníthatóak. A szem vagy benned van, vagy nincs, nem lehet megvenni. Bár vannak beállított képei, mint az önmagával sakkozó sakkozó, vagy a ruhástul kiteregetett gyerkőc, vagy a pap, aki a füstkarikától szent lesz. De ezek is eredetiek.

A legtöbb képe mégis véletlen, egy zseniális poénra épül, amit felismerni és rögtön lekapni jó szem és ízlés kérdése. Másfelől szinte lehetetlen. A képei lényege egyfajta kedves humanizmus. Ez most is itt van, minden pillanat most is itt van, csak észre kell venni. Észrevenni a szituációt, lehámozni róla a körülötte lévő végtelen hullámzást. Képei szinte egy egész történetet elmesélnek, egy pillanattal.

Maltête életképei
1960-ban jelent meg első könyve, a Paris des rues et des chansons (Az utcák és a sanzonok Párizsa)

A legtöbb kiadó az ismeretlen fotóst mégis elutasította, pedig láthatta a képek finom humorát. Jellemző a világra, hogy végül az akkor már sztárnak számító chanson énekes Brassens, és a szintén legendás Boris Vian ajánlásai miatt adják ki. Az első albuma váratlanul népszerű lett, 35 000 eladott példányával nagy sikernek bizonyult. Még három kiadást ért meg. A könyv 1969-ben elfogyott, majd ritka és nagyon keresett lett. 1995-ig kellett várni az új kiadás megjelenésére. Nem véletlen a sikere a képek ma is átjönnek.

Fontos elmondani vele kapcsolatban, hogy a francia vidék, különösen Bretagne szociofotógrafikus megörökítője is. Nagyon ragaszkodik a szűkebb breton pátriájához, és ezeken a területeken készíti első portréfotóit is. Tehát nem csak egy vidám bohém párizsi dili a pali. Bretagne, mint egy „kikötőhely”, ahová vissza-visszatér, végül öregen újra lehorgonyozza a fotóst. De továbbra is aktív, a mai napig létező fotófesztivált szervezett. 1973-ban Maltête Dreux-ba költözött, ahol barátaival megszervezte az „Art en Dreux”-t; hét évvel később versfesztivált is alapított ott. Ja, nem is mondtam, hogy Franciaországban költőként is számon tartják. Verseit nem fordították magyarra, a kötetek címe alapján azért lehet sejteni, hogy a szürreálisba hajló humorát itt is megőrizte: „Beavatkozás nyitott szívvel, 1962; Magvak kertnélkülieknek,1980; Száz vers a békéért, 1987; Zsebek tele emberi szemekkel.

Lencséjével egész életében az embert kutatta, megörökítette a számára kedves földmíves és városi embereket, képei egy átalakulóban lévő korszak hiteles tanúi. Nyugi, a humorát azért vidéken se veszítette el. Híres birkás képén a francia választási plakát szövege: „A többség te vagy”. Ez amúgy nemcsak mint fotó vicces, hanem jól példázza Maltête ötleteit, hisz direkt kivárta, amikor a pásztorok áthajtják a birkákat és akkor lőtte meg a képet. A többi fotótörténelem.

Maltétizmus, izmus, ami nem izmoskodik
Maltête mulatságos helyzeteket örökített meg a hétköznapokban, amik ünnepnapok lettek a humanizmus számára. Sokkal többek, mint egy egyszerű képek, van benne filozófiai reflexió. Interjúkból kiderül, hogy saját magának nem is a vicces pillanatok vadászása volt a cél, hanem hogy felfedezze és újra felfedezze azt, ami a szeme előtt jelenik meg. Ez egy játék volt, akár gép nélkül is, hogy ugyanazt másképp lásd. Azon kevés fotós közé tartozott, aki képes volt a humort kifinomultan, érzékletesen megjelentetni a képein.

A 2000-ben, 70 évesen elhunyt francia fotográfus munkássága és kíváncsi odafordulása arra késztette az utána következő fotós generációkat is, hogy vegyék észre a hétköznapok abszurditásában rejlő humort. René Maltête egy mérce is arra, hogy igenis el lehet juttatni a gondolatokat mindenkihez. A kép univerzális nyelv, akkor is értjük, ha René nagyon is franciásan látott. „Mert elsősorban ember volt, és csak véletlenül francia.”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

1UP! Egy név mindenek felett

Fegyvere a kamera – Gordon Parks útja

Slinkachu: nagy dolgok a kis világban

Urias az óriások között

Shintaro Kago: a guro manga guru