Barion Pixel

Titkos éttermek

Benedek Csanád

2021.12.29.

8 perc

Titkos éttermek kulináris kalandoroknak. A világ legjobb rejtett éttermei vannak annyira sznobok, hogy nem reklámozzák magukat. Létezik egy világ, aminek csak a szélét súroljuk ebben a cikkben. Ezeket a helyeket nemhogy megfizetni nem tudod, hanem oda jutni sem tudsz. Jellegtelen ajtók, titkos helyek és barlangok mögött semmihez sem hasonlítható kulináris világ tárul elénk.

Ha az étkezésről, mint élményről van szó, ott vannak a felső kategóriás éttermek szokásos extra magas árképzésükkel, és vannak olyan éttermek, amelyeket titkosra terveztek. Kizárólag az elit VIP vagy a bennfentes kevesek számára fenntartott rejtélyes éttermek. Na jó, ne legyünk bulvár, tisztázzuk azt, hogy ha én tudok róla, és írok róla, akkor a titok nem annyira „szabadkőműves páholy titok”. Ezek inkább laza, elegáns helyek, amik szinte önmaguk szórakoztatására, l’art pour l’art léteznek, és igen, ezek kapuk, hogy eljuss még speciálisabb helyekre.

Ultraviolet by Paul Pairet
A Paul Pairet által készített Ultraviolet egy egyasztalos étterem, amelyet a francia séf tervezett, az exkluzivitás abban is meglátszik, hogy mindössze 10 fő befogadására alkalmas. Jellemzően éjszakánként van nyitva. A lenyűgöző éttermi koncepció egyesíti a hangot, a látványt és az ízlelést. A hely lényege, hogy minél több érzékszervünkre egyszerre hasson, egyfajta szinesztéziát hozzon létre. Minden ételnek és italnak megvan a maga története, és ez nemcsak az ételekben, hanem a változó grafikában, világításban és az adott menünél használt hangdizájnban is megmutatkozik. Egyébként három Michelin-csillagos étterem Sanghajban található. Arra gondolsz, hogy besétálnál meglesni? Nem lesz egyszerű. A helyszín szigorúan titkos, és a lefoglalt időpontokra érkezőket kisbuszokkal szállítják az étterembe. Akik ott voltak sem tudják hol voltak. Lehet nem is Sanghajban.

Cím: Sanghaj, csak az Ultraviolet segítségével lehet eljutni a helyszínre

Cookies Cream
Azok, akik megpróbálták maguktól megtalálni ezt a vegetáriánus éttermet, leggyakrabban feladták. A cím egy félig használt, félig elhagyott hatalmas gyártelepre vezet, a többszintes épületkomplexumban aztán lehet fel-alá bolyongani. Az épület azért is nehezen leírható, mert állandóan változik, sohasem egyféle, rakodótérként működik, és így nehezen leírható, hogy mi hol van az épületben. Kis segítség: a kulináris blogok azt javasolják, ne add fel, keresd meg a fent lógó magányos csillárt, és máris majdnem megtaláltad a berlini Cookies Cream bejáratát. Maga az étel a legkiválóbb növényi összetevőket egyesíti egy olyan menüben, amely a kivételes ízeken kívül semmi különös szabályt nem követ.

Cím: Behrenstraße 55, 10117 Berlin, Németország

Sushi By Bou Suite 1001
Soha nem számítanál arra, hogy New York legtisztességesebb sushiját egy 10. emeleti szállodai szobában szolgálják fel, és mégis így van. A Sushi By Bou Suite 1001 egy icipici kis sushi étterem a 3232-es Hotelben, egy vörös keretes ajtó mögött. Annyira családiasan intim, hogy csak négy vendég számára van elég ülőhely.
Általában akik voltak ott, a 17 darabból álló omakase degusztációs menüt kóstolhatják meg. A hely olyan érzést kelt a vendégekben, mintha saját szakácsot szereztek volna, hisz a séf is végig ott van. Fejenként 130 dollárért ez nem a legolcsóbb, de nem is olyan drága ezen a szinten. A minőséget David Bouhadana séf garantálja (aki amúgy több prémium sushi étteremért felelős NYC-ben). Az újszerű étkezési élményt ígérő Bou Suite-ban a helyek általában két hónappal korábban betelnek. Mondjuk 4 helyről beszélünk.

Cím: Hotel 3232, 32 E 32nd St Suite 1001, New York

Ronin, Hong Kong
Hongkong Central nyüzsgő közponjában, egy csendes utcában található egy rejtett japán izakaya étkezőbár, amely Ázsia 50 legjobb étterme közé tartozik.
Ennek a 24 férőhelyes vendéglőnek a megtalálása sokaknak frusztrációt okoz, bár nem titkos, de az étteremhez nincsenek jelzőtáblák, csak egy matt acélajtó fafogantyúval. Ha bejutottunk, a hangulat azonnal megváltozik: a lágy pasztellszínek, 150 éves japán fából készült borítás, a régi angol klubok dohányzószobái ihlette egyedi bőrülésekkel. A széles japán whiskyválaszték még belsőépítészeti elemként is szolgál. Az étteremnek a tenger gyümölcsei az ízvilága. Ronin étlapja naponta változik attól függően, hogy mit tudnak helyben beszerezni, és mit tudnak Japánból épp hozni. A vendégeknek azt is elmondják, hogy pontosan honnan származik az ételük.

Cím: 8 On Wo Lane, Sheung Wan, Hong Kong

Frevo, New York
A képző és a szakácsművészet lehet egymás metszéspontjában is. Fine dining, fine art. A New York-i Frevo ezt szó szerint vette. Ugyanis egy igazi művészeti galériába rejtett étteremről van szó. A belépéshez a látogatóknak át kell sétálniuk egy kiállításon, amely tele van Toma-L francia festő munkáival. De nem látod sehol hol tudnál az étterembe átmenni. A trükk: meg kell keresni a galéria legnagyobb festményét, egyben a Frevo bejáratát is megtalálod. Maga az étterem egy 24 férőhelyes kis butik, ahol ötfogásos vacsorát szolgálnak fel eklektikus konyhával, beleértve a ráktól a curryig mindent. A menüt Franco Sampogna brazil séf rakja össze.

Cím: 48 W 8th St, New York

Aronia de Takazawa
Nem hiába nevezik ezt a helyet Tokió egyik legexkluzívabb éttermének. A Takazawa egy japán-francia fúziós étterem Asakasa üzleti negyedében. Amikor kinyitották, csak egy nyolc fős asztalt szolgáltak ki; manapság (mert nagy a népszerűsége) már az őrületes 10 fős asztalra bővítették a helyet.

A vacsorafoglalásokat csak e-mailben tehetjük meg. A vendégeket 10 fogásos degusztációs kóstolómenüvel várják, amelyet a Takazawa séfje készít előttünk, sallangmentes, rozsdamentes acél sütőlapon, amely az étterem központi elemeként és kulináris laborjaként is szolgál. Minden bemutatott ételt részletesen elmagyaráznak a vendégeknek, és van borpárosítási lehetőség Japánból és Franciaországból származó palackokkal.
A menüelemek kreatívok, választhatunk speciális fogásokat, olyan fantázianevekkel, mint a „Vacsora az erdőben”, ilyenkor más a dekoráció, és úgy alakítják át az elegáns helyet, mintha az erdő talaján vacsoráznál. Ez plusz 400 dollárba kerül, ha ilyen verzióra jelentkezel be. Ami a Takazawát rejtett étteremmé teszi, az az a tény, hogy kívül nincs jelzés. Egy cserepes növény mellett fehéren megvilágított üvegajtó található. Maga az ajtó is csak egy nagyon finom jelvényt tartalmaz. Találd meg ezt, és fordulhatsz is vissza, hiszen mondtam, itt csak online lehet előre foglalni.

Cím: 3 Chome-5-2 Akasaka, Minato City, Tokió

La Gruta
Míg a legtöbb említett étterem szándékosan el van rejtve, a La Grutát a természet rejti el.

A helyszín az aztékok által közel 2000 évvel ezelőtt épített piramis mellett található. Az elhagyott Teotihuacan városában, Mexikóvárostól északkeletre. A hatalmas piramis környékén kóvályogva sem biztos, hogy megtalálod a helyet, ugyanis a La Gruta egy vulkáni barlangban található.
A vendégeknek lefelé kell haladniuk az étterembe, a teret a mennyezet természetes formájú hasadékai teszik különlegessé. A Gruta egy hagyományos, de nem szokványos mexikói étterem. A közismert taco, barbacoa mellett féregfűvel párolt hangya, és lárvák is szerepelnek az étlapon, tequila és mezcal opciókkal.

Cím: Circuito Arqueologico, Avenida del Puente S/N, 55820 San Francisco Mazapa, Mexikó

Kapcsolódó cikkek