Barion Pixel

TOP 3: Kedvenc natúrboraink májusra

Homoky Dorka

2021.05.17.

3.5 perc

A 4bro gasztrorovatának havonta jelentkező sorozatában aktuálisan kedvenc natúrborainkat fogjuk nektek bemutatni, amik tökéletesen illenek a szezonális ételekhez és hangulatokhoz.

A cikksorozatban Homoky Dorka borász lesz segítségünkre, aki Tokajban, Tállyán műveli saját szőlőjét. Furmintját, Hárslevelűjét, és pét-natját talán már kóstoltátok is – ha még nem, akkor eljött az ideje. Első gyűjtésében két fehér, és egy könnyed, tavaszi vörösbort ajánl nektek.

1. Clos Lentiscus – CRIC CRIC BLANC 2018
Apa-lánya páros a Barcelona melletti Penedès borvidékről. Természetközeli, biodinamikus szőlőművelés, hagyományos fajták és low-intervention borászkodás. A borokhoz maximum egy kis ként használnak.

A Cric cric egy igazi jól iható (nem véletlen az egy literes kiszerelés) katalán xarel-lo a fajta minden frissességével és citrusosságával. A kis mineralitás és sósság izgalmassá, a jó savak hosszúvá, az alacsony alkohol pedig még könnyebben ihatóvá teszik. Jól behűtve egy tavaszi piknik legjobb választása magában vagy akár fröccsként.

Hol? Leesbrothers

2 .Vinos Luyt Pipeno – CARRIZAL BLANCO 2020
Chilei natúrborral ritkán lehet találkozni, úgyhogy ezt nem szabad kihagyni. A francia származású borász, Louis-Antoine Luyt története pedig elképesztő.
Elsőként kezdett el a helyi, hagyományos fajtákra és a terroir-ra koncentrálni, mindezt organikus módon, öntözés nélkül, teljesen természetes borkészítés mellett.
Igaz, miután a natúrbor legenda, Marcel Lapierre mellett töltött öt szüretet, más hozzáállást nem is vihetett volna Chilébe.

Idővel sok helyi farmert karolt fel, akik az ő hatására ebben a filozófiában kezdtek el dolgozni. Velük együtt született meg a Pipeño sorozat, ami az ottani szlengben a parasztok borát jelenti. A Carrizal Blanco 100-200 éves szőlőkből (nem volt filoxéra) készült, 3 hét nyílt kádas héjon erjesztés után fa tartályokba került, majd gyorsan palackozták, hogy megmaradjon a friss, primőr stílus. Parfümös illat, ízben barack, alma, tea, édesfűszerek, amit a héjon erjesztés mélyít el. Nyissátok ki, és kóstoljátok vissza több napon keresztül!

Hol? Marlou wine bar and store

3. Pap Wines – PINOT NOIR 2018
Áron és Karina a Szent György-hegy bazaltján művel 2,8 hektárt organikus módon. A szőlőt gyakran áztatják napokig/hetekig erjesztés alatt, majd a borok hordóban érlelődnek. Minden a lehető legkisebb beavatkozással, nagyon átgondoltan készül náluk. Ez érződik a borokon is: tiszta, strukturált, termőhelyi borok.

A 2018-as pinot noir illata visszafogott, elegáns, a meggyes illat szépen nyílik és mélyül szellőztetéssel. Ízben is ezt kapjuk: elegáns gyümölcsösség és textúra, hosszú, finom szerkezet, sokáig a szájban marad. Szépen kezd már fejlődni a palackban, és mindent átad a hegy terroir-jából. Szerintem ilyen pinot noir-okat van értelme inni. Nyáron menjetek arra, és kóstoljátok meg Áron és Karina konyháját is.

Hol? Borarum

Kapcsolódó cikkek