Barion Pixel

A kamu csúcs, avagy a Denali meghódításának közel sem igaz története

Kiss Márk

2021.11.10.

4 perc

6193 méteres magasságával az Alaszkai-hegységben található Denali egész Észak-Amerika legmagasabb hegye. Nem is olyan vészes, gondolhatnánk, ám a hivatalos statisztikák szerint a csúcstámadásoknak csupán a fele sikeres itt, legfőképp’ azért, mert a Denali-nak meglehetősen barátságtalan a természete. Az első megmászásáról annyit feltétlen érdemes – elöljáróban – megjegyezni, hogy valójában meg sem történt.

Dr. Frederick Albert Cook 1906-ban azzal állt a világ elé, hogy egy mászótársával a történelem során először felértek a rettegett Denali még rettegettebb csúcsára.

A szenzációs bejelentést senki sem kérdőjelezte meg, már csak azért sem, mert az akkor 41 éves Cook rengeteg fényképet prezentált bizonyíték gyanánt az esetleges kétkedőknek. Ezek közül az egyik tökéletesen megkomponált fotográfián társa, Edward Barrill pózol egy amerikai zászlóval a kezében a csúcs meghódításának magasztos pillanatában.

Az expedíciónak egyébként két másik tapasztalt hegymászó, bizonyos Herschel Parker, valamint Belmore Browne is tagja volt, ám ők az első kudarcba fulladt kísérlet után fogták magukat és elindultak hazafelé, mondván, lehetetlen legyűrni a Denalit az állandóan viharos időjárás közepette.
Legnagyobb meglepetésükre azonban Cook hordárjával, Barrill-lel egyetemben fent maradt a hegyen, azzal az egyáltalán nem titkolt szándékkal, hogy valamivel később megint megpróbálnak feljutni rá. Mikor ez egy hónappal elteltével – állítólag – összejött neki.

Tudtam, hogy Dr. Cook nem mászta meg a Denalit. Olyan egyértelmű volt, mint bármely New York-i számára a tény, miszerint képtelenség a Brooklyn-hídtól tíz perc alatt eljutni Grant Tábornok síremlékéhez” – nyomatékosította álláspontját 1909-ben, egy New York vonzáskörzetén túl talán kevéssé érthető hasonlattal élve, azt követően, hogy az Északi-sark felől fény derült a turpisságra.

Denali – Edward Barrill (1906) – Fake Peak
Fotó: Frederick A. Cook

Cook emelt ugyanis a téten. Állítása szerint 1908. április 21-én újabb történelmi tettet végrehajtva elérte az Északi-sarkot két eszkimó férfi, Ahpellah és Etukishook segítségével, habár ezt jóformán semmiféle méréssel, számítással nem tudta igazolni. Szerencsétlenségére Robert Peary 1909-ben úgyszintén megjárta a sarkpontot, amit aztán rövidúton ki is sajátított magának. Nyilvánosan kritizálni kezdte Cookot; szimplán hazugnak nevezve a jó doktort.

Északi-sark / Fotó: Frederick A. Cook
Északi-sark / Robert Peary és csapata

Ezen támadásokkal egyidőben, dramaturgiailag a létező legjobbkor bukkant fel Ed Barrill ismét a színen. A hordárból lett felfedező kiadott egy közleményt, melyben cáfolta, hogy valóban birtokba vették volna a Denali csúcsát. (A kilencvenes évek végén történészek jöttek rá, hogy Peary szimpatizánsai fizették le, nem pedig a lelkiismerete szólalt meg.)

Innentől Cook teljességgel hiteltelenné vált az emberek szemében. Az sem javított éppenséggel a helyzetén, hogy régi ismerősünk, Belmore Brown 1910-ben megtalálta és dokumentálta azt a sziklaszirtet, amely az elhíresült fényképen szerepelt. Mindössze 1627 méteren. Eddig jutott tehát Cook kétszemélyes expedíciója. A csúcsig „laza” 4500 méter várt volna még rájuk.

Az amúgy teljesen jelentéktelen kiszögellés ellenben komoly nemzetközi karriert futott be, még nevet is kapott az idők folyamán: Fake Peak, avagy Kamu Csúcs lett a keresztségben.

De hova tűnt Mount McKinley?
Észak-Amerika legmagasabb hegyét az alaszkai őslakosok hívták Denalinak. Nyelvükben ez annyit tesz, A hatalmas. 1897-ben lett Mount McKinley belőle, William McKinley későbbi amerikai elnök tiszteletére. Majd 2015-ben Barack Obama kezdeményezésére szerezte vissza egykori, méltó megnevezését.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Matterhorn, a hegy, amely lesben állva szedi áldozatait

Free solo-mászások: a vertikális orosz rulett

Az ember, aki nem jött le a hegyről – avagy Green Boots tragikus története az Everest halálzónájából