Barion Pixel

A kosaras, aki a tudtán kívül majdnem Pearl Jam lett

Kiss Márk

2023.04.23.

4 perc

Mookie Blaylockra valószínűleg kevesen emlékeznek a még keményvonalas kosár fanatikusok közül is. A 183 centiméter magas egykori NBA-s irányító nem volt éppenséggel rossz spíler, sőt, ám csiszolatlan gyémántnak azért mégsem titulálnánk. A Pearl Jam mégis kölcsönvette a nevét a „történelem előtti időkben”, mikor még nem is volt igazából Pearl Jam.

Mookie Blaylock pályafutásának legemlékezetesebb időszakát az Atlanta Hawks csapatában töltötte a kilencvenes évek derekán. Összesen tizenhárom szezont húzott le a legjobbak között, mely során egyszer szerepelt All-Star gálán, bajnoki gyűrűt viszont nem sikerült nyernie. Noha támadásban (is) vastagon ráépült csapata játéka, leginkább védekező specialistaként tartották számon liga szerte, egyáltalán nem érdemtelenül. Két egymást követő idényben ő lett ugyanis a legeredményesebb labdaszerző az NBA-ben, aminek köszönhetően elkerülhetetlenül ráaggatták a „Thief”, vagyis a „Tolvaj” becenevet. (Erre a bravúrrá egyébként vele együtt egészen eddig mindössze öten voltak képesek.)

Michael Jordan és Mookie Blaylock – 1997. Fotó: Jonathan Daniel

Az már csupán a sors iróniája, hogy aztán pont őt lopták meg név ügyileg…

De hogyan és mikor jön a Pearl Jam a képbe? Nos, valamikor bizony az legendás rockzenekar tagjai is voltak pályakezdők, és ahogy az a feltörekvő csapatok esetében gyakorta lenni szokott Eddie Vedderéknek kissé meggyűlt a bajuk a névválasztással. Na jó, különösebben nem stresszeltek a dolgon, de mikor ’kilencvenben az első lemezükkel stúdiózni kezdtek, egyre inkább szükségét érezték valami menő névnek, amely megfelelően interpretálhatja alternatívnak számító zenéjüket leendő közönségüknek. Csakhogy nekik igazán tetszőre sehol sem bukkantak. Végül nem várt helyről érkezett segítség. Mivel a csapat alapítótagjai megrögzött NBA rajongók voltak, a végtelennek tűnő stúdió szessönök közé beiktatott rögtönzött kajaszünetekben kosaras kártyacsomagok bontogatásával ütötték el kevéske szabadidőjüket. Egy ilyen alkalommal az akkoriban New Jerseyben pattogtató Mookie Blaylock egyik lapjába botlottak bele, amit különösebb megfontolás nélkül beraktak készülő albumuk magnókazettájának dobozába. A kártya senkitől sem zavartatva pihent jódarabig ott, mígnem a szintén a seattle-i grunge színtérből kiemelkedő, addigra már országosan ismert, Alice in Chains tízállomásos turnéra hívta a srácokat, mai divatos szóval élve, úgymond warm-up bandaként. A lehető legjobbkor futott be amúgy az ajánlat: a lemezen már csak néhány apróbb simítás volt hátra, de a zenekar nevét illetően továbbra sem jutottak dűlőre a tagok. Nem volt azonban idő hosszasan lamentálni a kérdésen, megoldás kellett, minél gyorsabban.

A basszeros Jeff Ament a következőképpen emlékezett vissza a névválasztást övező hercehurcára 2008-ban, egy, a The Missoulan magazinnak adott interjúban:

A szervezők azt mondták nekünk, hogy elég lesz, ha a turnéra találunk egy nevet maguknak. Ideiglenesen. Ekkor valamelyikünk kiszúrta a dobozban árválkodó kártyát, és bedobta: Mit szólnátok Mookie Blaylockhoz? Rábólintottuk, majd lenyomtuk a koncertsorozatot az Alice in Chains oldalán, immár Mookie Blaylockként. Mookie totál jó fej volt ezzel kapcsolatban. Sosem perelte be a zenekart. Valamivel később személyesen is találkoztam vele, még dobáltunk is egy kicsit közösen. A turnéra egyébként egy Mookie Blaylockos pólót is legyártattunk, Mookie fényképével. Azt hiszem, mind a mai napig tartozunk neki.”

Mookie Baylock (Pearl Jam) az Alice In Chains előzenekaraként – 1990. Fotó: Lance Mercer

A turné után óhatatlanul eljött a szakítás pillanata. Pedig már majdhogynem megbarátkoztak újdonsült nevükkel a zenészek; azt ellenben mégsem tartották járható útnak, hogy valaki másról nevezzék el magukat. Furcsa és mindemellett félrevezető lett volna szerintük az eljárás. Így aztán Mookie Blaylockról kisvártatva Pearl Jamre keresztelték át a bandát. Végérvényesen. A többi, ahogy azt mondani szokás, már történelem.

Ezzel korántsem ért véget azonban a kosaras és a zenekar kapcsolata. Amenték nem feledkeztek meg egykori jótevőjükről. Talán kevesen tudják, de a fentebb említett, az Epic Records gondozásában, 1991-ben napvilágot látott debüt lemezüknek sem véletlenül lett a viszonylag keveset mondó, „Ten” a címe. Mookie tudniillik a tízes mezben játszott világ életében, a srácok pedig ezzel a gesztussal szerettek volna tisztelegni előtte. Később, mikor 2013-ban kis híján életét vesztette egy halálos kimenetelű autóbalesteben, melyet nem mellesleg ő okozott, Pearl Jamék küldtek neki egy fényképet jókívánságokkal teleírva.
A fotón stílszerűen az azóta valódi ereklyeként számon tartott, ikonikus Mookie Blaylock póló szerepelt.

Pearl Jam – 1991. Fotó: Lance Mercer
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig