Barion Pixel

A fekete két árnyalata: Vörös és kék, avagy Bloods & Crips

Benedek Csanád

2023.06.24.

35 perc

A jó rapper, a rossz rapper és a Kartel
A jó rapper, a rossz rapper és a Kartel is lehetne a cikk címe, hiszen mai témánk a bandákhoz így-úgy köthető hiphopelőadók. Ha csupán erről írnánk, akkor ez a cikk is egy lenne a sok hatásvadász publikáció közül, amin lehet borzongani, és hüledezni. Erről szól amúgy a FUN is.

Vince Staples: FUN!

A zeneipar pénzzé teszi az emberek küzdelmét, fájdalmát, halálát és meggyilkolását.”
mondta Vince Staples, aki egyébként Crip-tag volt, és nem csak pártoló tag,
nem a lelátóról szurkolt, hanem nyélgázon nyomta.

Mindenesetre mi próbálunk itt nem valami gyilkossággyűjteményt összehozni. A gangkultúráról fogunk írni egy három részes sorozatot. Az első a Blood és Crips, a második (ami az első kéne legyen) a latin bandák, a harmadik pedig a popkulturális hatásról fog szólni. Elég csak egy akármilyen tinilány Insta-sztoriját megnézni, röpködnek a westside-ok, a bloodsign-ok, érdekes Crips C-t soha nem mutatnak, az túl snassz, vagy mi?

A cikk apropóját pont ez adta. Az egész bandakultúra nagyon populáris lett, de valójában mégis keveset tudunk róla. Kezdve azzal, hogy a „W” és az „E” kézjelek mutogatása eredetileg nem az East Coastot vagy West Coastot jelentette. Akik annak idején feldobták a jelet az égbe, csak a saját környéküket reprezentálták. Hol érdekelte őket a nyugati part vagy a hiphop?! Rapzene se nagyon volt, főleg Caliban. Ez nagyon is egy Los Angeles-i, kaliforniai dolog volt. Így jutunk el oda, hogy amikor a The Game „E”, „C” vagy „P” betűt formál a kezével, a magyar rapperek azon lamentálnak, hogy miért nem West Coast, mikor az, miért Crips, mikor ő Bloods. Azért, mert az egész egy belső, saját jelrendszer. Környékek, bandák és zónák. Egyébként mert Game a Cedar Park Piru-bandába tartozott, ami amúgy Bloods.

The Game

Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni az egészet térben és időben, szükséges némi gangkisokos. Először azt gondoltam ezeket mindenki vágja, meg amúgy is fenn a Wikipédián, de amikor még az angol nyelvű változatban sem írják jól le az MS-13 banda nevének eredetét, akkor gondoltam nem árthat egy összefoglaló.

Kis gangkisokos
Még az elején érdemes leszögezni, hogy a Bloods és a Crips messze nem a legnagyobb bandák. A Crisp az 5., a Bloods-szövetség még összefogva is csak a 7. a sorrendben. Igazából a szervezett gangek nagy része latin. Mi a hiphopzene, és a hozzá kapcsolt klipek, C-walk és hasonlók miatt ismerjük ennyire őket.

Valójában a spanyol bandák alkotják az Egyesült Államok
etnikai alapú bandáinak legnagyobb csoportját.

1999-ben az amerikai bandatagok 47%-át a spanyol ajkú amerikaiak, 34%-át az afroamerikaiak, 13%-át a nem spanyol ajkú fehérek tették ki, és 6%-át meg az ázsiaiak.

A 300 milliós USA-ban 62.1 millió ember él, aki kimondottan spanyol ajkúnak vallja magát, ez az anyanyelve. Most a Charlie Sheenekbe és hasonló verziókba bele sem megyek. Tehát nagy a latin túlsúly. A legnagyobb spanyol ajkú banda a „18. utcai banda” (18th Street gang, Calle 18, Barrio 18, Mara 18), a legerőszakosabb pedig az MS-13, mindkettőt a Mexikói Maffia, vagyis annak börtönben lévő része, a La Eme irányítja. Az eMe vagy az „M” Mafia Mexicana börtönbanda nevük ellenére amerikai chicanok, és nem ők a szó szerinti mexikói maffia, csak ez a nevük. A Vér kötelezben a La Ondat róluk mintázták. A La Onda kitalált bandanév volt, de róluk szólt. Illik még megemlíteni a legendás Florencia 13-at, ami talán a legrégebbi chicano banda. 1930 óta léteznek, egyébként nekik pont a Crips a fő ellenségük.

18th Street gang-tag
MS-13 bandatag

Az egész bandakultúrát és a csoportok egymáshoz képest viszonyított erejét és fontosságukat sok dolog bonyolítja. Például ha a latinokra gondolunk, nemcsak a chicanokra kell gondolni, az csak egy szelet. Ott van például a Latin Kings, ami a legnagyobb karibi és Puerto Ricó-i bevándorlókat összefogó utca- és börtönbanda.
A bandát Puerto Ricó-iak alapították Chicagóban, Illinois államban 1954-ben. A feketéket tömörítő GD (Gangster Disciples) szintén se nem Crips, se nem Bloods, és szintén chicagói. Nekik is az egész országban van hálózatuk. Mind méretében, mind veszélyességében nagyon komoly banda a Latin Kings, a GD vagy a MS-13, Barrio 18. A felsoroltak egyenként is erősebbek, mint a Bloods és a Crips együtt.

Latin Kings

Ez szervezett bűnözés, de mennyire szervezett a szervezet? Az a helyzet ugyanis, hogy szervezettségben, okosságokban, trükkökben az olasz maffia vagy a motoros bandák sokszor komolyabbak. Az olyan motoros banda, mint például a Vagos Motorcycle Club, kiemelkedő számban ex-elit katonákból, veteránokból áll, a problémásabb fajtából. Ők, ha kevesebben is vannak, nagyon is szervezettek, mozgékonyak és sok hadászati trükköt tudnak. Ki vannak képezve, na.

Ezen kívül meg kell említeni a börtönbandákat is. Például a szamoaiak nem az utcán, a börtönben erősek. De említettük a La eMe-t. Itt sokszor bentről, életfogytosok irányítják az utcákat. Ha már szóba kerültek a chicano börtönbandák, akkor ildomos más spanyolt is mondani. Ugye az MS-13 salvadori eredetű. A másik nagyon hírhedt börtönbanda a Neta. A Neta Egyesület egy olyan eleve szervezetnek kitalált banda neve, amely a Puerto Ricó-i börtönrendszerből indult ki, és az Egyesült Államok szárazföldjére terjedt át.

La Sombra („Az Árnyék”) néven is futnak. Sokáig tudták titkolni, hogy ők állnak a háttérben. És nekik a legtrükkösebb a kézjelük is. Olyan, mint amikor drukkba vagy és szorítasz valamiért és keresztezed a mutató és középső ujjad.

Neta (La Sombra)

A nem hagyományos bandákon kívül a kevert bandákkal is bővült a lista. Számos más jellegű szervezett bűnözői csoport is működik az Egyesült Államokban, beleértve a transznacionális szervezett bűnözői csoportokat is. Ilyen például a Sinaloa Cartel, az American Mafia, a Latin Kings, NETA, a Zsidó maffia/Jewish Mafia (tényleg ez a neve konkrétan a csoportnak), a Triádok, az orosz maffia, a jakuzák, a szicíliai maffia (nem a helyi olaszokra gondolok), és a kőegyszerű nevű Irish Mob, akik, mint sejted, írek.

Nem a kezdetektől fogva adott
Azt is érdemes megemlíteni, hogy a hálózatépítéses bandázás nem a kezdetektől fogva adott, és nagyon sokáig csak a spanyolok terjesztették. Az olaszok nem igazán vettek be mást. Skip Hollandsworth 2006-os elemzése szerint sok texasi, de középnyugati utcai bandának régebben nem volt szervezett parancsnoki struktúrája. A bandák egyéni „klikkjei” lazán kapcsolódtak vagy sehogy. Egy elfogott bűnöző tényleg nem tudott semmit arról, hogy 100 km-rel arrébb mi van, de a durva, hogy sokszor azt sem, hogy mi van 10 km-rel arrébb. Ezek olyan kis bandák voltak, amelyeket utcák, utcarészek, lakóparkok határoznak meg, egyéni csoportokként működtek. A „klikkeket” általában egy vezető vitte, és ha elhalálozott vagy bármi, akkor ott nem volt királyválasztás. Akár meg is szűnhetett a helyi szervezett bűnözés, ami szinte csodálatosan hangzik. Sajnos ez a világ elmúlt. Anno minden „klikk” egy adott tevékenységet vagy tevékenységcsoportot végzett egy adott területen, mint például a kábítószerek kereskedelmének ellenőrzése és kezelése vagy tiltott szerencsejáték, prostitúció. Mielőtt beleássuk magunkat a Crips és Bloods-ba, azért le kell írnom pár dolgot. Sokan ezt a bandakultúrát flesselik, vagánynak tartják. A zenéket, az öltözködési stílust, a gangbang-hozzáállást is. Azért a valóságban ez nem ennyire egy vidám cserkészklub. Csak két sztori.

A 9 éves Tyshawn Lee-t 2015-ben egy sikátorba csalták és lelőttek. Ő egy chicagói bandatag fia volt. Mivel az apját nem tudták elkapni, elkapták a gyerekét. Nem tudtam 2010 utáni adatot találni, de előtte több évtizedig spanyol ajkú népesség körében a nők ellen elkövetett halálos kimenetelű erőszak esetében 15-20%-os volt a felderítési arány. Brutális. Valójában egy hatalmas emberkereskedő hálózat működik, aki szállítja a prostikat az USA-ba. A hamis névre szóló, nehezen beazonosítható lányok hulláival sokszor nem tudott mit kezdeni az amerikai rendőrség. Az amerikai álom.

Szép lowriderek csillogása mögött az éjszakai élet kőkemény. Szó szerint a bandák védenek a bandáktól is.
Pont így jutunk el a témánk környékére, a kék és a piros színek rivalizálásának helyszínére.

Véreim és Kriplieim
Ha tudunk a témában jó doksi filmet ajánlani, akkor azt megtesszük. Lehet, hogy furcsa elsőre, de Stacy Peralta az egyik legnagyobb deszkás legenda a rendezője ennek az alapfilmnek. Ha elolvastátok a cikket, mindenképp nézzétek meg! Nagyon sok minden keveredik itt egyszerre, amit nehéz elmondani egy rövid cikkben.

Crips And Bloods: Made In America | Full Crime Documentary

Crips
Stanley Tookie Williams 1969-ben találkozott Raymond Lee Washingtonnal, és ők ketten úgy döntöttek, hogy egyesítik a helyi arcokat, hogy megküzdjenek a szomszédos utcai bandákkal. A tagok többsége nagyon fiatal, átlagban 17 éves volt. A Crips kezdetben két egymástól független banda szövetsége volt; ma már az egyes „csoportok” lazán összefüggő hálózata, amelyek gyakran akár nyílt háborút is folytatnak egymással. Hagyományosan 1973-óta a Crips tagjai kék ruhát viselnek.

A Crips ma már az utcai bandák egyik legnagyobb és legerőszakosabb szövetsége az Egyesült Államokban. A becslések szerint 2008-ban 30 000–35 000 közötti taglétszáma volt. Mint mondtam, ők még mindig csak az 5. helyen állnak a „képzeletbeli gangranglétrán”.

Ma már a bandák tagjai többek között gyilkosságokban, rablásokban és kábítószer-kereskedelemben is részt vesznek. Ezt azért fontos leszögezni, mert a kezdeti időkben ez nem volt ennyire egyértelmű. Bármennyire is furcsa, de tényleg volt önvédelmi, összetartozási jellege is. Sok gyereknek konkrétan semmilyen családja és háttere nem volt. A Crips-banda lett a családja.

A kék hózentróger
Tookie Williams maga mesélte el, hogy lettek kékek a Crippek.

Kék bandanát, kendőt először a Crips egyik alapító tagja, Curtis „Buddha” Morrow viselt, a kék Levi’s-ből, kék ingből és sötétkék hózentróger álló ruházatának részeként. A többiek csak később, Morrow temetésén viselték ezt először, miután szegény Buddhát 1973. február 23-án lelőtték. Akkor az összes Crip-tag ott volt (még annyira kicsi volt a gang), és mindenki kék kendőt viselt Morrow előtt tisztelegve. Ezt aztán megtartották, mindig volt náluk valami kék, később a színt már a Crips-szel társították. Itt szeretném megjegyezni azt is, hogy a crips-esek a korai időkben a kék farmerjaikba is élet vasaltak, mint a latinok a chino nadrágokba.

Honnan a fura név? – a criplik, akiknek sosem mernéd mondani, hogy kriplik
A South Park nem véletlenül viccelt a mozgássérült gangpoénnal, mert tényleg innen jön.

A „Crips” a crippled (rokkant) szóból származik. A nevük tulajdonképpen a „rokkantak”. Ez onnan jön, hogy még mielőtt kék cuccokat kezdtek viselni, volt egy másik jellegzetes megkülönböztető jelük. Úgynevezett „stricibotokat”, sétapálcákat hordtak maguknál. Ezek trükkös stricisétabotok voltak, mert vasból készült vagy ólmos botok voltak. Akkor még kevesebb volt a lőfegyver. Ezt egyszerre jelvényükként és fegyverként viselték. Innen jött, hogy miért vannak lesérülve, miért kell a bot. Igen, egy rokkant vagyok Comptonból. Az eredeti motiváció az önvédelem volt, de ez természetesen idővel megváltozott.

ScHoolboy Q: Tookie Knows II: Part (2)

1978-ra Los Angelesben 45 Crips-banda működött, úgynevezett setek. Az alegységeiket set-nek és chips-nek hívják. Onnan lett pénzük, hogy nagymértékben részt vettek a PCP, a marihuána és az amfetaminok gyártásában és terjesztésében. 1979-re Williamst, a Westside Crips tagját négy gyilkosság miatt letartóztatták, 1979. augusztus 9-én pedig Washingtont lelőtték. Ezzel véget is ért a Crips első 10 kezdeti éve. Washington ellenezte a Crips belharcait és tiltotta is. Halála után több Crips „szett” is harcba kezdett egymással. A Crippek felső vezetése felbomlott, ami halálos bandaháborút indított el a Rollin’ 60 Neighborhood Crips és az Eight Tray Gangster Crips között, ami arra késztette a többi Crips-alcsoportot, hogy oldalt válasszanak, ezéltal vagy a Neighborhood Crips-hez, vagy a Gangster Crippekhez igazodjanak, ezzel önkéntelenül bevonódva egy nagyszabású háborúba. Az East Coast Crips (Kelet-Los Angelesből) és a Hoover Crips közvetlenül Washington halála után szakította meg szövetségét. 1980-ra a Crips körül óriási zűrzavar volt, harcoltak a Bloods-dzal és egymás ellen is. A Hoover Crips tulajdonképpen (bár alapító Crips) teljesen kiváltak a Crips-ből. Ma már Hoover Criminal a nevük. Ők az egyetlenek, akik bár tartják a kék dresszkódot, de keverik is, rajtuk látsz csak pirosat és kéket egyszerre, és sokszor narancssárgát, a két szín keveréséből.

2015-ben maga a Crips-banda körülbelül 30 000 és 35 000 közötti tagból és 800 setből állt, amelyek 221 városban és 41 amerikai államban működnek. Kalifornia, Texas, Oklahoma és Missouri államokban található a legtöbb Crips-banda. A tagok jellemzően fiatal afroamerikaiak, de mára már lehetnek fehérek, spanyolok, ázsiaiak is. A banda az 1990-es évek elején Kanadában is megjelent. A Crippek, mivel sokan vannak, abból is profitálnak, hogy kirabolják azokat a drogdílereket, akik nem tagjai a bandának.

Blocc boyz/Crippin and chillin
A Crips-banda életének egészen színes világa van. Ugye ők kezdték el a kék színt használni, a bandanevet és a stricibotot megbeszéltük. A legendás C-walk, a Crip-walk is tőlük ered.

Kurupt, Big Tray Deee, Slip Capone: C-walk

Snoop „shizzle my nizzle” dumái is Crips-szlengek. Fo’ Shizzle My Nizzle”

A Crippek hagyományosan „Cuz”-nak vagy „Cuzz”-nak nevezik egymást, amelyet gyakran a Crips beceneveként használják. Tehát amikor a rapszámokban kuzinoznak, az nagyon is egy Crips-dolog.
A Crab (rák) poénkodás a Crips névvel végzetes megtorlást indokolhat, ez a csúfnevük ugyanis. Az 1970-es és 1980-as években a büntetés-végrehajtási bűntovábbképző intézményekben (börtön) lévő crips-ek időnként szuahéliül beszéltek, hogy megőrizzék a titkaikat az őrök és a rivális bandák elől. Természetesen senkinek nem ez volt az anyanyelve, egyszerűen megtanulták. Ezért is merem leírni, hogy a crips-ek bizonyos szempontból elég kreatív társaság.

Zeneipp a Cripp?
Amit viszont Amerikában viccen kívül nem mernék leírni, mert sok a bolond (és fegyvere is van). Viszont ha tényleg alaposan utánanézünk, és objektívek vagyunk, úgy néz ki igen, szóval szerintem zeneileg tényleg elég izgalmas a Crips és háza tája. Lehet, hogy ez véletlen, de akkor szerencsés véletlen.A Crip csinálta meg a G-funkot meg a West Coast-hangzást? Részben igen. Tulajdonképpen az NWA és baráti köre az NHC (Neighborhood Crip), Kelly Park Compton Crips-hez ezer szállal kötődtek. Részben emiatt is találták ki a fekete ruhát, hogy tudjanak turnézni a szomszédba is. A korai képeken még sok a kék.

Eazy-E és MC Ren a Kelly Park Compton Crips tagja volt. Dre és Cube stúdiógengszterek. Bocs, de ez az igazság, az más kérdés, hogy tehetségesek és részesültek normális oktatásban.

Snoop Doggot sem nagyon láttad pirosban. Ő a Rollin’ 20s Crip bandában volt fiatalon, de utána is vele pörögtek. Az egész köre ez: Nate Dogg (Rollin’ 20s), Daz Dillinger (Rollin’ 20s), Warren G (Rollin’ 20s), Kurupt már nem, (ő Rollin’ 60s). A másik legenda MC Eiht pedig a Tragniew Park Crips-ből jött. Ő mondta egyébként, hogy sokak számára lehet ez ma már fura, de régebben a szlengeket, kézjeleket nem vágták így az emberek, ez egy belső kód volt. Ne felejtsük, a nagy C-walkost, WC-t se, a Westside Connections-ből. Ő a Westside 111 Neighborhood Crip tagja. A korai híres Crips rapper arcok közül meg kell még említeni az Ice-T-t is, aki a West Side Rollin’ 30s Crips tagja lett, de ő amint lehetett kiszállt a bandázásból, katonának ment és aztán rapkarrier. Természetesen nincs hely az összes Crip old school legendát felsorolni, de fájna a szívem, ha kihagynám a South Central Cartelt, akik a 87 Crips tagjai voltak. Híres, hírhedt Crips-tagok még: ScHoolBoy Q (Hoover Crips), Blueface, Vince Staples (NorthSide Crips). Ezért Norf Norf a híres számának a címe.

Vince Staples: Norf Norf

Ha igazi prémium Crips-rapet akarsz hallani, ezt ajánlom. Többeket innen szervezett bűnözés ellen hozott úgynevezett RICO-törvény alapján citálták bíróság elé.

S.C.C. (Murder Squad) Ft. BG Knocc Out & Dresta: Knock On Wood

Pop Smoke (RIP), Coolio (RIP), Nipsey Hussle (RIP). Ne feledjük Young Thugot és Gunnat (Fulton Shady Park Crips), akinek komoly bajuk is van most ebből. Van, aki amint tud menekül ebből az életformából. Ők úgy néz ki megforgatták volna még a milliókat az alvilágban is. Rosszul tették.

2Pac, vagyis Tupac Shakur, vagyis Lesane Parish Crooks. Akinek érdekes, de az eredeti neve is Crook. Crook szó szerint görbe, de a szélhámos szleng neve az angolban. 2Pac maga nem volt tagja egyik csoportnak sem, de a Mob Piru (Bloods) vette a szárnyai alá.

Mob Piru Bloods testőrei többször vertek meg Crips-tagokat a koncertek környékén, és ebből volt is vita Snoop és 2Pac között. Konkrétan nagyon nagy vita volt, ha nem hal meg, nem biztos, hogy jóban maradnak. Erre vannak utaló jelek. Kezdve azzal, hogy mindenképpen el akart Snoop menni a Death Row-ból, az élet furcsa kanyarja, hogy most az övé a kiadó.

A Vér szövetsége
A Bloods tulajdonképpen több különálló utcai banda laza szövetsége, ami szükségből jött létre a Crips miatt. Egymáshoz nem is feltétlen közel élő bandák összefogtak a két kék szorítása között. Rendőrök és Crippek között nehezen folyt a Bloods véráram.

Nem minden Bloods Piru, de minden Piru Bloods
A Bloods-banda kezdetben azért alakult, hogy harcoljon a Crips befolyása ellen Los Angelesben. A rivalizálás az 1960-as évek végén kezdődött, amikor Raymond Washington és más Cripek megtámadták Sylvester Scottot és Benson Owens-t, a kaliforniai Comptonban. Ennek eredményeként Scott megalakította a Piru utcai bandát, az első „Bloods-bandát”, ami mit tesz isten a Piru utcában volt. Owens ezt követően létrehozta a West Piru-bandát. A Bloods kezdetben tényleg csak azért jött létre, hogy védelmet nyújtson a tagoknak a Crips ellen. A nem Crip-bandák közül sokan „véremnek” nevezték egymást, ahogy mi is használjuk. Az 1970-es években a Brims és a Piru önfenntartó szövetséget kötött, amely létrehozta a mai Bloods nevű banda alapjait.

Az alapító bandák a Piru, a Black P. Stones, az Athens Park Boys és a Brims volt. A két legfontosabb ebből a Brims és Piru. Ezek a bandák egymástól függetlenül már működtek 1969 és 1972 között, a Blood Alliance megalakulása előtt. A Piru szerepe azért kiemelkedő, mert ők szervezték ezt meg, ők hívtak el mindenkit a kaliforniai Comptonban található Piru Streetre. Tulajdonképpen az összes többi független utcai bandát is meghívták, akik LA-ben a Cripekkel háborúztak, hogy csatlakozzanak a találkozóhoz. A Brims, eredeti nevén „L.A. Brims”, más néven „Hat Gang” (mindig strici kalapot viseltek), azért volt fontos tényező a belépéssel kapcsolatban, mert ők sokan voltak és velük ritkán baszakodtak a Crippek. Ők sokáig senkivel nem álltak le. De aztán 1972-ben a Crips meggyilkolt egy L.A. Brim-tagot, így végül a Brims is részt vett a találkozón. 1972-re a Piru, a Brims, a Black P. Stones és számos más városrész harcolni kezdett a Cripekkel, és megszületett a máig tartó véres rivalizálás a Crips és Bloods között. Számos banda ezután, akik úgy érezték, hogy a Crippek áldozataivá váltak, csatlakoztak a Piruhoz, hogy létrehozzák a Crips-ellenes városrészek összefogását. Ez a szövetség lett a Bloods. A Pirut ezért a „Vérek” alapítóinak tekintik, mert ők szervezték ezt meg.

A „Bloods” így végül is nem egy banda, hanem egy univerzális kifejezés a bandák szövetségére. A két fő ága a West Coast Bloods és a United Blood Nation (UBN), más néven East Coast Bloods. Ez a két csoport hagyományosan különbözik egymástól, de mindkettő „Bloods”-nak nevezi magát. Az UBN az újabb, hiszen csak 1993-ban szerveződött meg a Rikers Island-i börtönben (GMDC), hogy védelmet biztosítson a Latin Kings és Ñetas ellen, akik az afroamerikaiakat zsarolták a börtönökben. Az UBN a Bloods-hagyományhoz híven túlnyomórészt afroamerikai utcai bandák laza konföderációja. Miután kiengedték őket a börtönből, az UBN vezetői visszamentek New York-i negyedükbe, ahol megtartották a Bloods nevet, és elkezdtek tagokat toborozni. Az UBN-nek 7000 és 15000 közötti tagja van az Egyesült Államok keleti részén. Bevételeit különféle bűnözői tevékenységekből szerzi, beleértve a crack-kokain terjesztését és a kábítószer börtönbe csempészését. Ehhez a keleti parti Bloods-vonalhoz tartozik Jim Jones, Cardi B és Tekashi69 (9 Trey Bloods) is.

A Vérkészlet
1978-ra végül már 15 Bloods banda volt. Az a durva, hogy a Crips még mind a mai napig 3:1 arányban felülmúlja a Bloods-t. Hatalmuk érvényesítése érdekében a Bloods egyre erőszakosabbá vált. Az 1980-as években a Bloods elkezdett cracket forgalmazni Los Angelesben. A tagság hamarosan drámaian megnőtt, csakúgy, mint azon államok száma, ahol jelen voltak. Ezt a növekedést elsősorban a crack forgalmazásából származó nyereség okozta. A véres, blood money lehetővé tette a tagok számára, hogy más városokba és államokba terjedjenek szét. A banda körülbelül 15 000 és 20 000 közötti tagsággal rendelkezik, és 123 városban és 33 amerikai államban, elsősorban a nyugati parton.

Bloods-szimbolika
A leggyakrabban használt Bloods-szimbólumok közé tartozik az 5-ös szám, az ötágú csillag és az ötágú korona. Ezek a szimbólumok azt a célt szolgálják, hogy mutassák a Bloods kötődését a People Nation-höz, a Bloods gengszterférfiak leányvállalatának nagy koalíciójához, amelyet azért hoztak létre, hogy megvédjék a szövetség tagjait a szövetségi börtönökben. A tagok egymás közt leggyakrabban „blood”-nak és „dawg”-nak (kutya) szólítják egymást. A legtöbb tagnak a felkarján van egy 3 hegből álló égési seb, ami egy kutyamancsot ábrázol. Ezt a „beégetést” általában égő cigarettával csinálják és az új tag beavatásának ez is a részét képezi. Másik fő jellemzőjük az M.O.B. tetkó, illetve a 662, ami a mobiltelefon billentyűin szintén ezt a betűkombinációt jelenti (Member Of Blood), amit szintén vagy „beleégetnek” vagy tetoválnak. A hegtetkó, az égetés nagyon megy náluk.

A Bloods tagjai általában CK-nak (Crip-Killer), MOB-nak (Member of Bloods), dawg-nak vagy ballernek (drogdíler) nevezik magukat. Egyéb UBN-szimbólumok közé tartozik a bulldog és a bika. A Bulls-cuccokat és a Piru miatt a piros Phillies-sapkákat, és a Washington Senators piros cuccait is előszeretettel viselik. Érdekes módon a Los Angeles-i csapatok ruháit nem hordják, főleg a kék-lila színek miatt. A Bloods graffitik gyakran tartalmazzák a rivális banda jelét is (különösen a Crippek szimbólumait), amelyeket fejjel lefelé rajzolnak. Ez a rivális csoport megsértése. Másik szokásuk még, hogy ahol lehet, kicserélik a „c” betűt „b”-re. Például Compton/Bompton.

Slim 400: Straight up Bompton

YG: Bicken Back Being Bool

Bloods: legendás Bloods-közeli vagy nagyon közeli rappos vérek.
Ugye a Piru külön listát érdemel a Bloods-on belül is.

Piru: Suge Knight (Mob Piru), DJ Quik (Tree Top Piru), Boo-Yaa Tribe (West Side Piru) the Game (Cedar Block Piru), YG, (Tree top Piru), Gucci Mane – Eastside Piru.

Egyébként az első Crips Vs. Bloods rapbeef DJ Quick /MC Eiht nevéhez fűződik, de ők kibékültek, erre is van példa.

DJ Quik vs. MC Eiht: All Official Diss Tracks In A Feud (1987-1996)

Híresen véresek még: Mack 10 (Queen Street Bloods QSB), Cypress Hill (B-Real the 89th Street Neighborhood Family Bloods), Sen Dog, Mellowman Ace (Family Swan Bloods, Lil Wayne, Future, Young MA, Cardi B, Birdman, Jim Jones, Jay Rock, YNW Melly, Fetty Wap. Ty Dolla $ign Rollin’ 20s Bloods. Mint a listából is látszik, a Bloods-nak sok nem Los Angeleshez vagy Kaliforniához köthető rapper tagja van, a Crips-nek nem igazán.

Híres pártoló tagok, spanok: Kendrick Lamar nem volt gengszter, de Westside Piru Bloods környéken nőtt fel. Legközelebbi barátai tagok voltak. Meglepő módon még ODB neve is felmerült többször. Az FBI-dokumentumok alapján Ol’ Dirty Bastard egyike azoknak a rappereknek, akik szorosan kötődnek a The Bloods-hoz. Az esetében ez azért speciális, mert valójában ő nem tag volt, hanem a Bloods-arcok szereztek be neki dolgokat, és menő volt ODB spanjának lenni.

YG: Blood Walk feat. Lil Wayne jó példája annak, amikor egy sztár-Bloods felhúzza a popbizniszbe betörni készülő „vérét”.

Én személy szerint jobban szeretem a kicsit trash, de százszor hitelesebb utcacuccokat. Ez tényleg az ami, és nem stúdiógengszterkedés. Itt nem mindenki jól filmezett, beolajozott, kigyúrt állat, pusztán emberek, akik így élnek. Szociológiai tanulmánynak is beillik. Bár magam a Crips-hez húzok zeneileg, de a Brim Love-ot kimondottan szeretem.

Big June: Piru’n

Lil Gangsta Ern: BRIM LOVE

Baby Meech: Land Of The Brims

Westside Bompton

Gee2Beez: Wont Stop Bein A Blood Pt. 2

Furcsa átmenetek
Jól látható és logikus, ha egy ismertebb rapper, például egy Blood alányúl egy kevésbé ismert Bloodnak és segíti a karrierjét.

De mi van akkor, ha neked a Crips-hez köthető haverod van a zenebizniszben vagy fordítva? A pénz nagy úr. Így keveredett Snoop és Kurupt is a Piruhoz köthető Suge Knight haveri köréhez, noha ők maguk kékek. A Westside Connection esete szintén érdekes, mert Mack 10 Bloods, WC pedig Crip-bandatag volt, de mégis lett egy csapat. A TDE-kiadóhoz és Kendrick Lamarhoz köthető Black Hippie-tagok, ScHoolboy Q (Hoover Crip) és Jay Rock (Bloods), szintén más színekben játszottak. Amikor Q-t megkérdezték, erre azt mondta: „engem egy Crips-tag szúrt hátba (szó szerint) Jay Rocktól csak jót kaptam.” Sőt, ami igazán furcsa, de igaz, hogy mindkét srácot csak biztatták a bandatag ismerősei, hogy ragadja meg a kiadó adta lehetőséget, törjön ki.

Amit mindenképp illik megemlíteni, mert külön kategóriát képez, a BanginOnWax by the Bloods&Crips album. Ahol kevésbé ismert előadók mind a Bloods, mind a Crips oldaláról összefognak és ezzel született is egy igazi zenei kuriózum.

Crips Steady Dippin

Bloods: Piru Love

YG-ről mindenképp akartam beszélni, mert az ő karrierje kábé annyiban kimerül, hogy ő Bloods, mondjuk ezt elég jól adja. Ennek ellenére mégis vannak számai kimondottan crips-es arcokkal, sőt Nipsey-vel több is. A sors furcsa fintora, hogy mindkét crips-es featje halott azóta. RIP Nipsey, RIP Lil Loaded.

Nipsey Hussle feat. YG: Last Time That I Checc’d

Lil Loaded ft. YG: Gang Unit Remix

Young Stoner Life
Külön sajátos történet a YSL vagyis a Young Stoner Life. Az YSL-nek van egy sötétebb konnotációja is: a Young Slime Life nevű erőszakos utcai banda, amelyet Young Thug és két másik személy alapított 2012-ben, és amely kapcsolatban áll a Bloods-bandával. Ez azért nagyon érdekes, mert a legnagyobb spanja, Gunna, meg a Shady Park Crips-be kezdte a nem zenei karrierjét. A felületes arcok egy kis nyálas buzának nézik Young Thugot a furcsa ruhái miatt, de elég hard az egész tag. Egyik testvérét lelőtték, a másik életfogytig tartó büntetését tölti. És most neki is komoly és megalapozott vádakkal kell szembenéznie. Abba most nem megyek bele, hogy simán beleállt Birdmanbe, aki tényleg címeres gengszter. Suge Knight-szintű. Gunna már kint van, Yung Thug még bent, mindenki spicliséggel vádolja Gunnát. Hát, az nem egy életbiztosítás, ha crips-es múltaddal Bloods-ok között mozogsz, akkor sem, ha ez Atlanta és környéke. A történet most íródik, nem tudjuk mi lesz a vége.

Ha ezt a cikket elolvastad, szent meggyőződésed lehet, hogy a hiphop teljesen össze van fonódva az utcai bandákkal. Ez szerencsére nem igaz, de azt most már érted miért Los Angelesben robbant be igazán a gangsta rap. New Yorknak is vannak bandái, de ott nincsenek színek és gangsign-ok, ezért sokszor nem is látható a kapcsolat. Amikor gyűjtöttem az anyagot a cikkhez, három tanulságot szűrtem le, amit nem gondoltam előtte.
Az első, hogy nagyon sok gyerek, 12-14-16 éves srác is belesodoródik a bandázásba és sokszor velük csináltatják a piszkos munkát. A másik, bár lehet ez furcsa lesz, nem minden banda annyira szar szitu. Vagyis sokaknak ez egyfajta család. Szintjei vannak ennek is. Vannak akik csak ott lógnak, a dílerek körül, ők fizetik nekik a kaját, spanok. A bandák örülnek, ha sok ember van körülöttük, így elfedik kik is valójában az igazi gengszterek. Bevonzzák a fiatalokat. A sztárrá vált előadók meg reklámot is csinálnak ennek. A harmadik dolog, amit észrevettem, hogy a legtöbb esetben, ha menőzik is valaki a bandakötödéseivel, ritkán áll bele a másik társaságba. Nem csak azért, hogy eltolja magától a lehetséges Crips- vagy Bloods-rajongókat, hanem inkább amiatt, hogy nehogy leszedje valami őrült. Szinte biztos, hogy egy ilyen értelmetlen dolog miatt halt meg Biggie, hisz az a Piru, aki leszedte, nem kapott erre megbízást, a saját bandája nyírta ki aztán. De valószínűleg 2Pac is rosszkor volt rossz helyen. Ha Crips vagy Bloods-tag vagy, akkor biztos lehetsz, hogy rosszkor vagy rossz helyen.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Garfield, akit te Henry Rollins-ként ismersz

Shyne utazása: gengszterből politikus, avagy a legfurcsább raptörténet

Egyedül nem megy?! De!

Legendás groupie-k és megfigyelésük

Layerson, HRK, Baljós: beatek, rímek és az élet

A hiphop kecsesebb formája: női rap