Barion Pixel

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Benedek Csanád

2024.03.24.

16 perc

A Crip walk, más néven C-walk, egy táncforma, amelyet az 1970-es években találtak ki a Crips banda tagjai, és azóta világszerte elterjedt. Noha valójában ez nem egy tánc, hanem egy banda jelrendszerének a része. Bandajelzés, és bezony rendesen megütheted a bokádat, ha rossz helyen járod. Pár lépésben ma a C-walknak járunk utána.

Mutass valami mutatósat, avagy ne kezeld le a bandajeleket!
Bár ma C-walkról lesz szó, egyazon mozdulattal a gang-sign-ról is említést kell tennünk. Főleg azért, mert ma már mindenki mindenhol dobálja ezeket. Mindenki West Coastot, East Coastot mutat, de valójában fogalma sincs mit csinál. Kezdetben nem volt semmilyen East Coast vs. West Coast vita. A gengsztereknél ráadásul soha nem is létezett. Teljesen másképp szerveződtek a bandák. Mindez csupán a hiphopnak egy kilencvenes évekbeli összezördülése, 2Pac vs. Biggie és pár egyéb előadó köreiben. Az a vicc az egészben, hogy annyira nem voltak gang sign-ok New Yorkban, beleértve az egész keleti partot, hogy Los Angelesben vagy Kaliforniában amikor West-W-t, vagy East-E-t formáztak a kezükkel az arcok, nem is a partra gondoltak, hanem a városon belüli zónákra. Magyarán a dupla W, amit mindenki dobál, nagyon sokáig nem a West Coastot jelentette. Egyébként Onyx is elmondja a második albumában, hogy New Yorkban nem voltak gangekhez köthető kézjelek. A Los Angeles-i MC Eiht pedig arra világított rá, hogy sokáig nem dobálták még a klipekben se a gang sign-okat, mert nem akart senki bajba kerülni.

Ez már az internet korszak eredménye. Ma már a videókon, fotókon mindenki bandajeleket mutat, mindenféle jelentés nélkül.

Egy időben az MTV tiltotta is, hogy ilyen videók menjenek le a csatornán. Nekünk ez egy vicc, egy játék, totál súlytalan. De talán a kosárlabda-rajongók emlékeznek még arra, hogy pár éve még LeBron James-et is megfedték és 15 ezer dollár büntetésre ítélték, mert gang sing-okat mutogatott. Ezek persze minden kontextus nélküli pózolások voltak csupán, de ilyen hordereje van ennek, ha hivatalos helyen teszed. Ma már minden tinilány bandajeleket puffogtat az Insta és TikTok-videókban. Valamit kell csinálni a teljesen értelmetlen szelfihegyek özönében. Persze nem biztos, hogy Comptonban is be mernék adni. Van rá példa, hogy miért veszélyes mutogatni értelmetlenségeket is akár Los Angelesben:

Throwing FAKE GANG SIGNS on Thugs in the Hood GONE WRONG!

A kézjelek eredetileg a latino bandák világából fejlődtek ki. Számos olyan helyzetben használták, amikor más azonosítók esetleg nem voltak lehetségesek vagy nem megfelelőek. Akár a börtönben, esetleg a zaj miatt, vagy az autóutakon. Azt is jelezheti akár, hogy egy bandatag épp „üzleti tevékenységet” folytat, [helyzet tisztázásra], nem pedig csak áthalad. Konkrétabb információk közvetítésére is szolgálhat, például, hogy egy nagyobb bandán belül milyen státuszt képvisel az adott személy, vagy éppen milyen tevékenységekben vesznek részt. Sok típusa van, „stacking”, „page”, „gang walk”, „banging” stb. Az egyes betűk gyors egymásutánban való felvillantása történetek mesélésére is használható, ennek megvan a maga belső nyelve. Egy másik azonosító, amely még mindig tényleg titkos valahol, és ritkán jeleníthető meg, a banda kézfogása, amely általában tartalmazza a banda kézjeleinek és/vagy egyéb kéz- és ujjszimbólumainak egy részét. Ezeket (pont mint a szabadkőművesek páholyok csoportjai) máig titkolják az azt ismerő gangtagok.

Gang Signs Meanings

Kik is azok a Crippek, akik a Cé-sétát járják?

A Crips az 5. legnagyobb banda és bűnszervezet az USA-ban. Ebből is látszik, hogy a Bloods és a Crips messze nem a legnagyobb bandák. Igazából a szervezett gangek nagy része latin. Mi a hiphopzene és a hozzá kapcsolódott klipek, C-walk és hasonlók miatt ismerjük ennyire őket.

Valójában a spanyol gangek alkotják az Egyesült Államok etnikai alapú bandáinak legnagyobb
csoportját. 1999-ben az amerikai bandatagok 47%-át a spanyol ajkú amerikaiak, 34%-át az
afroamerikaiak, 13%-át a nem spanyol ajkú fehérek tették ki, és 6%-át pedig az ázsiaiak.

A Blood és a Crips bandákról, valamint a latino bandákról külön cikkünk is fellehető, amennyiben mélyrehatóbban érdekel a téma, itt bele tudod ásni magad. Nagyon sok minden keveredik egyszerre, amit egy rövid cikkben nehéz lenne érdemben kifejteni. Ha elolvastátok, mindenképp nézzétek meg ezt az alapozó doksit is.

Crips And Bloods: Made In America | Full Crime Documentary

Bennünket ebben a cikkben elsődlegesen azon kultúrantropológiai sajátosság érdekel, hogy miért ennyire kreatívak a cripesek. Lehet, hogy ezt így nem gondoltad végig, de kimondottan azok. Ha tényleg alaposan utánanézünk és objektívek vagyunk, zeneileg elég izgalmas a Crips és házatája. Lehet, hogy mindez véletlen, de akkor szerencsés véletlen. A Crips-nek köszönhetjük a G-funkot meg a West Coast-hangzást? Részben igen. Tulajdonképpen az NWA és baráti köre az NHC (Neighborhood Crip), Kelly Park Compton Crips-hez ezer szállal kötődtek. Részben emiatt is találták ki a fekete ruhát, hogy tudjanak turnézni a szomszédban is.
A korai képeken még sok a kék. Ha már a kék színnél tartunk, ezt evidenciának vesszük, de ez is Crips-szel kezdődött, az ő fejükből pattant ki. Kék bandanát, kendőt először a Crips egyik alapító tagja, Curtis „Buddha” Morrow viselt, a kék Levis-ből, kék ingből és sötétkék hózentrógerből álló ruházatának részeként. A többiek csak később Morrow temetésén viselték ezt először, miután szegény Buddhát 1973. február 23-án lelőtték. Ezen esemény után, Curtis emlékére mindenki kék kendőt hordott egy ideig és aztán rajta maradt a bandán a bandana. Aztán ott van a C-walk, ugye.

The History Behind The Iconic C-Walk (Crip Walk)

A Crip walk első lépései

Megismerni a Crips-est ékes járásáról, elöl fűzött bocskoráról, tarisznyaszíjáról,

Hejj, élet-élet crips-es élet, ez aztán az élet, ha megunom magamat, magam is úgy élek.”

A régi kanásznótát csak azért írtuk át, mert minden túlbeszélés mögött, valahol így indult az egész.

Robert „Sugar Bear” Jackson a Crip walk „feltalálója”, az egyik mára kihalt ős gangből jött, amit Grandee Crips-nek hívtak. Suga eredetileg csak a maga szórakoztatására kezdte el bulikban beadni a saját táncát. A házibulikban, utcán, unaloműzésként. De jobb, ha egy OG-t idézünk, aki maga is jelen volt.

Suga Bear csak ott produkálta magát a házibulikban, szóval tudod, a különböző negyedekből, bandákból, akik ott voltak, mindenki látta, és felkapta hazavitte a saját köréhez is, majd egyre népszerűbb lett, aztán ez a sz*r futótűzként terjedt, és hivatalosan is a Crip walk-nak neveztük el. Igen, a Crip walking sok átalakuláson ment keresztül, komoly lett, meg le akarták másolni a Bloods-ok, meg más bandák, ezért nehéz, trükkös lett, kódok vannak benne, amit csak az adott környék ért. Különböző tehetségű ügyesebb lábú srácok megvariálták, így sok környéknek lett saját verziója. Ember én sem vágom mindegyiket. A betűzés és minden, ami később jött, mind a ’80-as években született, Suga Bear csak úgy kezdte, mint egy apróság, a saját kis tánca, aztán mindenki átvette és hozzátette a saját variációját.” – Alonso.

A szabványos Crip walk-nak számos változata létezik, beleértve a Modern Crip walk-ot, a Clown walk-ot
a Killwaukee-sétát, és a Crown walk-ot. A fő különbségek a mozdulatok végrehajtásának módjában vannak,
meg a plusz elemek száma is számít, a sebesség variációk, karmunka, storytelling. Igen, a sztorimesélés.

Ma a Crip Walk-ot egy dögös, trükkös táncként ismerjük. Suga Bear után a következő innováció a sztorimesélés volt lábmunkával. Az alap amúgy nem annyira trükkös, és el kell, hogy keserítsek minden táncost, nem is az, ami a tutorial videókban látható. Pont a lényeg az eredeti nincs benne. Ezek már a trükkös színezések. Az eredeti Crip walk tánc olyan volt, hogy minden Crips tag be tudta adni. Lényege hogy egyik lábon mintegy bicegve ugrálunk, miközben a másik lábunkkal mintha a porba írnánk, rajzolnánk a C-R-I-P betűket a levegőbe, az aszfaltra. Ennyi. A többi már ennek a variációja, színesítése, ami nagyon hamar elindult. A crippin tánc így lett aztán mára gyors és bonyolult lábmunka, kis ravasz lépéskombinációk, trükkök.

How to Crip walk Tutorial| c walk tutorial ep:3

Ez a tánc magában foglalja ezt az egész életérzést. Valahol titkos, tesóknak, tagoknak szóló része is van, és valahol menőzés, egyfajta magamutogatás, de stílusosan. A Crips bulikon használta a hovatartozás kimutatására, különösen a Bloods rivális bandával szemben. A dolgok ott durvultak el, hogy valahonnan hallották, hogy anno az indiánok egy csata után táncot jártak a legyőzött felett. Idővel egy adott rivális bandatag meggyilkolása után is használták, úgynevezett „Crips aláírást” adtak. Megünnepelték a győzelmet. Emiatt a C-walknak vlétezik egy sötét oldala is. Nem mindenki gondolja okésnak, sok rossz emléket vet fel arrafelé.

CJ Mac „C-walk: It’s a Way of Livin” címmel dokumentumfilmet adott ki a Crip walk kezdeteiről és népszerűségének fura növekedéséről. Olyan rapperek szerepelnek benne, mint Snoop Dogg, WC és Ice-T, valamint egyéb Crips-tagok.

C-Walk: It’s a Way of Livin’ (2003)

Igaza van a Bloods-oknak? Lopás a Crip walk?

A Bloods-ok az ősellenségek még azt a szentségtörést is elkövették, hogy azt állítják, az egész C-Walk egy lopás. Ezt mondjuk a Hoover street környékén nem hiszem, hogy nyíltan ki mernék mondani. Szerencsére mi messze vagyunk a Hoover streettől, és el merjük mondani. Részben, kicsit ferdítve, tán igazuk is lehet a Bloods-oknak. Tulajdonképpen, ahogy a szintén ex Crips-tag Ice-T mondja, az egész a Crook walkin-ból eredeztethető.
A Crook walkin kettős értelmű kifejezés, jelenti azt is, aki bottal jár, sérült. Innen a cripin név is. De jelenti a striciket, crook, csaló trükkös alakokat is. Nekik volt amolyan pimp táncuk. Ennek az egyik változata a crook walk, ennek az ága a Crip Walk. Egy mondat még Ice-T-ről. Manapság mindenki akkora gengszter lett, és dobálják a jeleket, sőt, sokan kritizálják, hogy Ice elköltözött a környékről, meg hasonlók. Ice mellesleg a Crips alapító Tookie-t jól ismerte, csupán ennyi. Khmm.

Ice-T talks about his run-in with infamous OG Crip Tookie Williams

De visszatérve a C-walkra, összességében a Bloods elkeni a lényeget, mert ők nem fejlesztettek saját táncot, ezt a Crips-tagok adták be, ők később zárkóztak fel ehhez a trendhez. Ma már a Bloods-oknak szintén van saját tánca. De ha annyira evidens lett volna a Crook walk mindenkinek, akkor ők miért nem adták be. Miért szinte csak 10 éves késéssel vették fel a fonalat.

Blood Walk

Bár a Crips-esek ragaszkodnak az eredetiségükhöz, de tánctörténetileg persze ezer módon kapcsolódnak a kortárs amerikai kultúrához. A C-walk tartalmaz elemeket a crook walkból, a poplockin breaktáncból. A C-walk mozgásokat vitte tovább a Clown walkin táncstílus, és a Krump nevű battle táncjáték is. Az egész nagyon organikus, friss és élő, ezt nevezzük kultúrának, ugye.

Nehogy azt higgyük, hogy ezek a táncok amolyan kis mellékágak. Még a C-Walk – It’s a Way of Livin’ filmben (18:24 környékén) is elismerik, hogy Clown Walkin eseményeket néha 20 ezer fős stadionokban is tartanak. Teljesen komolyan gondolják.

What is Clown walking?

A Crips és a Bloods közötti rivalizálás egy szomorú tragédiákkal tarkított véres dolog. A C-walk: It’s a Way of Livin c. film készítésének ideje alatt. 2002. január 1. és április 1. között 64 bandákhoz köthető gyilkosság történt csak South Centralban. Ezek között volt olyan is, hogy valakit csak azért lőttek le, mert Crip walk táncot járt egy olyan helyen, ahol ez tiszteletlenségnek számított. Valószínűleg tudta is ezt, de akkor is súlyos. Nem olyan könnyű szabadulni ebből a világból, Gabe Brooks BMX-es története is ezt támasztja alá. Ennek a világnak a történetei jól eladható termékként átterjedtek a szórakoztató ipar világába is, amikor az Egyesült Államok nyugati partján különböző rapperek átvették a banda táncát. A hiphophatásnak köszönhető, hogy mindenki dobálja a bandajeleket, és járja a C-walkot, akár egy Bloods-os rapper zenéjére is. Egy adott környék speciális ügye, szubkultúrája volt, mára globális lett.

Hogyan változik a világ

Az MTV régebben megtagadta a Crip Walk-ot tartalmazó zenei videók sugárzását. Lebront, és egyéb sportolókat megbüntették. Nagy kiadók az albumborítóikon nem szerepeltettek bandajeleket. Ma már minden megváltozott. Serena Williams a 2012-es nyári olimpiai tenisztornán, C-walk táncot járt, miután legyőzte Maria Sharapovát a wimbledoni Center Courtban. A LVI Super Bowl félidei show-jában Crip Walk csapattánc volt Snoop Dogg vezetésével. Ma már mindent lehet, de ne feledjük, ez régebben egy kód volt. Sokan nem adják meg a tiszteletet. Kandikamerás hülyegyerekek, akik nézettséget akarnak a videóiknak, hergelik a helyieket. Ebben az a veszélyes, hogy egy bepattintott, felpaprikázott bandatag egy kocsiból vagy háztetőről simán rád lőhet és ez azért nem olyan vicces.

Wearing All Red In Crip Territory Ends Badly!

One Shot Crips-tag mondja is: „Szerinted most mit érzek, hogy cheerleader lányok Crip walk táncot járnak TikTok-videókon, olyan mintha elvennék a kultúrámat. Ez az enyém.” De nem egységes a megítélése, sok Crips-tag vagy maga Snoop is büszke, hogy az ő világuk ennyire népszerű lett, ezt egyfajta kulturális győzelemként élik meg. De ne feledjük mit mondanak az OG-k:

C-walk is a Crip ritual, is not a dance.”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story