Barion Pixel

Looptroop Rockers: seregnyi jó zene Svédországból

Benedek Csanád

2023.01.16.

12 perc

Looptroop Rockers: egy kihagyhatatlan banda.
Amennyiben egy európai rapcsapatot kell kiajánlani a világnak, ez legyen az.
A Looptroop nemcsak a legjobb svéd rapcsapat, hanem objektíven is az egyik legjobb európai rapcsapat. Nagy szavak? Igen. Mutass valakit, akinek nettó négy hibátlan, de inkább 7 hibátlan albuma is van. Ebbe beleértem az első két Promoe albumot, és nem értem bele DJ Embee triphopba, loungba hajló szólóját sem, ami már hiphop fölötti. Embee továbbá szimfonikus zenét is komponált, ráadásul világszinten kevés producer munkálkodik ezen a szinten. Objektíven mondom. Elkezdtem számolni, se franciák IAM, NTM, se az angolok, Skinnyman stb., se spanyolok, se a németek, Begginer stb. nem hoztak folyamatosan ilyen magas színvonalat. Nagyon sok jó szám van, sok legendás album, de kevés legendás életmű. A Looptroop közelében kevesen vannak. Egyenletes teljesítményt hoztak nagyon sokáig. A színvonal igazából utána sem romlott, hanem Embee már nem értelmezhető a hiphop kategóriában.

DJ Embee

Minden idők legjobb kategóriakritika
Indirekt módon be is tudom bizonyítani, ugyanis van három olyan számuk, amivel más amerikai előadók topra jutottak. Elég csak Future: Mask Off-jára gondolni. Csak a Looptroop hamarabb csinálta meg a mintát vagy 17 évvel, és az összes többi verziónál is. DJ Embee mindent hamarabb csinált.

Ők az a csapat, akik mindig külön utasok voltak, és mindig a trendek fölött, mellett,
oldalvizeken, búvópatakként, szinte csak aranyat hoztak fel beatbányákból.

Egy mondat a minden időkről. Hadd idézzem az angolokat, és hadd idézem az amerikaiakat!

Steve Barrow és Gilles Peterson egymástól függetlenül mondta, hogy „sok angol zene egyáltalán nem olyan fontos, mint ahogy azt mi gondoljuk. Szent teheneket gyártunk. Az angol sajtó annyira hatással van a világra, hogy azzá tesz zenekarokat.” (Itt ők az Oasisre gondoltak, de most ebbe ne menjünk bele.)

Anthony Fantano amcsi zeneszakértő mondta a 2019-es angol Little Simz: Grey Area albumáról, hogy „haló május van majdnem eltelt az év fele, és nem jött ki semmi igazán releváns a raklapos kiszerelésű traptengerből, olyan amcsi albumokat szopkodunk, amik a közelében sincsenek színvonalban ennek az angol albumnak. Dave, Stormzy, Little Simz még szerencsések, mert angolok, de egy francia, egy német, vagy akár egy svéd nem lehet minden idők legjobbjai között. Magyarán Amerika a sajátmagát bámulja a tükörben. Példának okáért a japán DJ Krush hiába újította meg a hiphopot, egymaga sosem lesz a Hall of Fame-ben az USA-ban. Ez a helyzet DJ Embee-vel, a Looptroop Rockers több mint zseniális producerével.

Looptroop és a arany éra
A Looptroopot 1991-ben alapította Promoe és Embee Västeråsban, Svédországban. Ők ketten a helyi västeråsi iskolába járva ismerkedtek meg tizenévesen.
A kisvárost azért is írtam le kétszer, hogy igen, a semmiből is el lehet jutni magasra. Nem főváros, egy Győr nagyságú településről beszélünk..

Cos.M.I.C a gimis évek végén csatlakozott, majd 1993-ban a csoport önállóan kiadta a csak kazettán debütáló EP-jét, a Superstars-t, amelyet 1995-ben a Threesicksteez követett. Cos.M.I.C egy rocker srác volt, aki egyáltalán nem tudott rappelni, poénből vették be a csapatba. Most nem az a rész jön, mint az amerikai filmekben, hogy ő lett a legjobb rapper. Nem lett az. Ellenben még egy sablont meg kell törnünk. Nemcsak a raprajongók fújkálnak, ugyanis metálos létére Cos M.I.C sokáig komolyan graffitizett.
A DVSG előtti időben Promoe és a Cos.M.I.C is tagja volt a „BIF” (Babylon Is Falling) nevű graffiticsoportnak Västeråsban. Az életművűkön a graffitivonal végigmegy, hiszen legalább 20 számuk van ami ezzel foglalkozik.

Mire kiadták harmadik kazettájukat, a From The Wax Cabinet-et (1996), Supreme is a csoport állandó tagjává vált. Ő egyébként később sok videóklipet is készített a csapatnak, mivel operatőr végzettsége van. A csapat lelke a beatek terén DJ Embee (Magnus Bergkvist), akit tényleg a legnagyobbakkal lehet együtt említeni. Van vagy 100-150 száma, ami hibátlan, és még annyi, ami szintén az, csak mondjuk nem hiphop.

A kilencvenes éveket külön ki kell hangsúlyoznom, mert mindenki a kétezres évek csapatának tartja őket. DJ Embee 2000-ben megjelent Embeetious Art instrumentális EP-je előtt. Összesen 9 anyagot adtak ki, beleértve a single és az EP-megjelenéseket is. Ez elég vaskos. A Punx not dead, a From the Waxcabinet és a Heads or Tails tele van jobbnál jobb számokkal. A Waxcabinet egy purista boombap alapmű. Lemezgyűjtőknek kötelező. Itt csekolhatod.

A Looptroop „gyémánt” korszaka
Valamit érdemes rögtön leszögezni. Bár egyértelműen a Looptroop a legismertebb svéd rapcsapat, sosem volt a legnépszerűbb. A Fort Europe és a Good Things jutott el a svéd toplistákon az ötödik helyig, de az is rövid ideig volt ott. Valahogy a dél-koreai Kim Ki-Duk rendezővel lehetne ezt összehasonlítani. Míg Cannes-ba aranypálmát nyert, majd egy évtizedig ő volt a legismertebb koreai rendező, otthon mégsem követték annyira a munkásságát. Ez van a Looptrooppal is. Világturnéjuk is volt, de hazájukban undergroundok maradtak. Mindig volt valami aktuális rapsztár, akit váltott a következő trend és a következő sztárjelölt. A Looptroop Rockers azonban mindvégig megmaradt.

A millenium utáni 10 évben a csapat nem tudott hibázni. Egyszerűen olyan mennyiségben ontották a rapslágereket, és a hiphopon túli művészi koncepciókat, hogy az már zavarba ejtő. DJ Embee ált szinte minden zene mögött. Ő, ahogy az egyik számban Promoe mondja, a producer, aki előtted megcsinálta a slágered. Tudnék vagy öt mintát mutatni, amit ő talált meg, és vagy 5-10 évvel mindenki előtt megcsinált, csak mivel svédek, nem jutott el sok emberhez. Ez azért is fontos, mert mint írtam fennebb: a minden idők legjobb albuma stb. összeállításokban egy svédnek esélye sincs az amerikai újságíróknál. Nagy hiba.

És akkor 2000, és egy durva nyitás. Ez minden hiphoprajongó szívében top track.

1998-ban a Looptroop elindította saját lemezkiadóját, a David Vs. A Goliath (közkeletű nevén DVSG) néven. Majd a svéd punkrockkiadó, a Burning Heart Records terjesztésével 2000-ben adták ki teljes hosszúságú bemutatkozó albumukat, a Modern Day City Symphony-t. Ez berobbantotta az európai undergroundot. Abban az időben még volt jelentősége a mixtape-eknek, a rádiós műsoroknak. Nem volt olyan magára valamit is adó rádió, vagy DJ, aki ne játszotta volna a Fever-t vagy a Long Arm of the Law-t.

Ezt nevezik underground slágernek. A szám kritikus álláspontot foglalt el a svéd rendőrséggel szemben, de nem közhely szinten. Ez amúgy majd minden Looptroop-szövegre igaz, hogy bár politikusak, de nem bugyuta sablonokat mondanak.

2001-ben Promoe lett a csoport első tagja, aki szólókarrierbe kezdett, debütáló szólóalbumával, (Government Musical) ami szintén hibátlan. 2002-ben a Looptroop kiadta második albumát, a The Struggle Continues-t (A küzdelem folytatódik). És bumm, akkor tényleg berobbantak.

A Looptroop a dallamos mintákat intelligens, kritikus kisemberek problémáit fókuszba
helyező szövegekkel fűszerezte. Itt nincs kamu gengsztersztori, felszínesség.

Az albumon nincs üresjárat, minden szám végiggondolt, a dallamos, ötletes mintákat, a változatos témák és az okos hangzások ellensúlyozzák. Ne feledd, ekkor még minden analóg készült. A szövegek pont megtalálják az a rést, hogy politikusak, de nem erőltetettek, és van bennük kis humor is. Most direkt nem a két legnagyobb slágert illesztem be. Legyen neked is saját találatod. Meg egy 10/10-es albumon nehéz kiemelni, hogy mi miért jó, mert másképp jó.

Legyen mondjuk a Bandit Queen.
Az egyik legmenőbb szerelmes számot ők hozták össze. A Bandit Queen korszakos. Igazából nem is tudok mit hozzátenni.

Amikor japán, perui vagy orosz emberek 2022-ben azt mondják, hogy még mindig ez az egyik kedvenc rapszámuk, ami a nőkről szól, az jelent valamit. Akkor még a Tribe Called Questnek is el kell gondolkozni. Tetejébe a hiphop az a műfaj, ahol a nő általában ribi verzióban tűnik fel. Ez a szám ízlésesen tálalt tiszteletadás, és a sablonok kiforgatása.

Fort Europe
A következő album se tett engedményeket a pop fele. Pedig ebben az időben meg voltak kísértve a fiúk. Ha kicsit népszerű leszel, amit nagy munkával építesz fel, azonnal megjelennek a mindentudó menedzserek, akik még népszerűvé akarnak tenni. Ez történt a svéd Snookkal is, okos hiphopból popduó lett. De ők is csak Svédországban voltak szupersztárok, míg a Looptroop világszerte undergound.

Ebben az időben szó szerint akkorát mentek, amit turné szinten Abba kategória. Japán turné, amerikai turné, ausztrál turné, kínai turnéállomások. Igen, jól olvasod.
A magyar fáziskésésre jellemző, hogy az A38-as koncertjükön 2/3-os ház volt, míg Bécsben, Prágában, de Pozsonyban full house és royal flesselés. Így szoktunk mi képben lenni, azóta se jártak itt. Fun fact, amit a „véletlenül magyaros” cikkben is megírtam, hogy a Fort Europe c. klipben Hofit törnek (a Hofi sszeusz) a svédek (Looptroop: Fort Europa – 0:36; 2:19)

Negyedik albumukon, a Good Things-en a csapat megváltoztatta a nevét Looptroop-ról Looptroop Rockersre.
Azóta rockerek a rapperek. Ettől az időszaktól sokkal több svéd nyelvű anyagot adtak ki.

DJ Embee az egyáltalán nem szürke eminenciás
Embee szólóalbuma, a Tellings From Solitaria 2004-ben jelent meg számos jelentős svéd előadó közreműködésével, köztük José González, Timbuktu. Tudni kell azt is, hogy González akkor még nem volt ismert – jó érzékkel emelte be Embee.

DJ Embee feat. José González: Send Someone Away

Az albumot a kritikusok dicsérték, majd 2004-ben elnyerte a svéd Grammy-díjat a legjobb hiphop/soul kategóriában. Embee szólóművészként és DJ-ként is számos fellépést vállalt. Bejárta Skandináviát, Japánt, Kínát, Németországot, Svájcot, Ausztráliát és az Egyesült Államokat. Nota bene, nem mint Looptroop, hanem mint DJ Embee.

A Skuggpoeten egy érdekes kollaboráció. Dj Embee és az apukája a nálunk nem közismert költő Roger Bergkvist és Esmeralda Moberg énekes együttműködése

De a sima Embee szólokon is találsz különös számokat. Embee – Annika Norlin: Pay Day

2012 és 2013 között Embee Promoe-val, Cleóval, Seinabo Sey-vel és Ayla Adams-szel együtt írtak egy komolyzenei darabot, a Fair Ground szimfóniát. Az umeåi The Opera House Norrlandsoperanban adták elő gyerekkórussal, nagyzenekarral, Josef Rhedin vezényletével. Instrumentál hiphoprajongóknak mondom, hogy természetesen ilyen is van. Sőt.

Embee 2017. március 23-án bekerült a Swedish Music Hall of Fame-be. Szóval azért elismerik otthon is.

Promoe és filmcímek
A Looptroop Rockers súlyát mutatja, hogy Promoe-ról külön cikket tudnék írni. Pedig ő csak az egyik a négy főből. Bár a legismertebb. Egy cikket megérne a reggae-mániája is. Elég csak a raszta haját megnézni. Tulajdonképpen nem vágta le a kilencvenes évek óta. Róla azt kell tudni, hogy komoly szinten fut, és még komolyabb szinten filmrajongó. Nagyon sok esetben híres filmek címei a számcímei tele utalásokkal. A lista meglepően nagy filmes műveltségről árulkodik.

Naked Lunch (Meztelen ebéd), Ondskan (Könyörtelenek), Paranoia, Timebandits (Időbanditák), Drowning by Numbers (Számokba fojtva), Dog Day Afternoon (Kánikulai délután), THX 1138.

A hosszútávfutó magányossága meg egyenesen a legendás második albumának a címe, ami ha szereted a jamaikai hangzást, akkor a szíved csücske lesz.

Promoe: THX 1138

A dobon a mintázás igazi mestermű, apró kis szeletkékből egy mintasvédasztal bontakozik ki, a dob sima Akai, a basszus megoldja a húzást, a szám elejét és a végét érdemes megfigyelni, ez fel van építve rendesen. A dupla refrénes megoldás, a scratch, és az éneklős rész szépen egyenlíti ki egymást. Erről a számról tudnék írni egy külön cikket. A szám szövege illeszkedik Lucas kevésbé ismert sci-fijének a sztorijához. Érdekesség raprajongóknak, hogy a Gang Starr You Know My Steez c. klipjének vizuálja ugyanerre épül.

Promoe: These Walls Don’t Lie

Emberünk ma is aktív, bár nem figyelnek rá, de stabilan hozza a minőséget. Promoe: Tattoo the City

Mr Tökéletes feat” vagyis Promoe
Az elszabadult frizurás svéd a legváratlanabb helyeken bukkan fel. Tulajdonképp minden európai országból csináltak vele közreműködést. Direkt válogattam egy cseh és lengyel beatmakeres témát. A magyarok itt se jeleskednek. Mi inkább másodosztályú amerikaiaktól vagyunk elájulva.

Czarny HIFI feat. Promoe – Fabric of life I DJ Wich (feat. Promoe): Colgate White és a nyár egyik slágere: L’Entourloop (Ft. Alborosie & Promoe): Calling Dancers

Na és mi van a svéd Looptroopal? A svédül rappelő Looptroopal?
Köszöni szépen, jól van.

És akkor itt jön a slusszpoén, eddig csak a Looptroop angol nyelvű számairól beszéltem, mert van legalább 5 albumnyi svéd nyelvű számuk is, aminek értelmébe mi nem nyerünk bebocsátást. Ellenben a beateket a flowt a hangulatot lehet élvezni. Lessünk be svéd sörisszák, borisszák kulisszái mögé.

Ilyen, ha svédek svédül buliznak. Pingpongforgózás kilassítva.

Promoe: Livshack

A cikkben szereplő számok száma számtalan. Ez nem véletlen, hiszen egy igen tekintélyes életművet tekintettünk át. Nem voltak sztorik gengszterekről, fegyverekről, kábsziról, kurvákról. Igen, egy zenekar elsősorban zenéket kellene, hogy csináljon. A Looptroop ezt teszi. Itt csekkolhatod az életművet. http://www.looptrooprockers.com/

Looptroop Rockers: Last Song

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig