Barion Pixel

MC Jeges Vanília, akit nem lehet komolyan venni, de nem lehet nem szeretni

Benedek Csanád

2024.03.10.

27 perc

Ice, aki megtörte a jeget, majd azzal együtt olvadt fel

Vanilla Ice sokunk számára erősen a vicc kategóriát súrolja, amivel azonban szemlátomást jól lehet keresni. Mindazonáltal ő volt az első rapper, aki elérte az első helyet az amerikai Billboard slágerlistán, valamint a leggyorsabb platinalemez-státuszt elérő hiphopalbum is az ő nevéhez fűződik.
Ice jelentős szerepet játszott a hiphop népszerűsítésében, miközben akaratlanul is segítette a Death Row Records finanszírozását. Élete filmre kívánkozik, Madonnával járt, többször ment tönkre, motor és jetski versenyzőként is ismert. Rá- és leszokott mindenféle drogokra, sőt, egy időben még Escobar és barátai is rendszeresen látogatták a villáját. Hiphopkarrierje után Ice áttért az ingatlanpiacra, és újra meggazdagodott. Hogy mi lett az Ice ice baby sikeréből származó pénzzel? Kérdezzétek Suge Knightot!

Miért a Vanília fagyi?

A vanília ízű hiphop megteremtője. Az ember, aki után már nem lehetett az Ice név ugyanaz. Mint Trutymó Eddie a Bronxi mesében, amihez Ice hozzáért, hirtelen korszerűtlen lett. Ice maga a túlzás, a túl komolyan vett imidzs. Mintha örökké egy nagyra nőtt ötödikes lenne a B-osztályból, aki a suli mögött pirózik és egyszer már titokban beleszívott az apja cigijébe, de könnyesre köhögte magát, ezért csak meséli, hogy bagózik.
Nagyon szeretem a párhuzamos valóságokról szóló filmeket. Vanilla Ice majdnem olyanná tette a hiphopot Amerikában, amilyen végül nálunk lett. Valami fura, hol vicces, hol erőltetett jelenség, de messze nem autentikus. Meglepő lehet, de benne volt a levegőben, hogy a műfaj az USA-ban is félrecsússzon. MC Hammer, Snow, K7, Marky Mark, Milli Vanilli, Vanilla Ice, az egész new jack swing nyál, amit zabált a nép, aztán jött a Tribe Called Quest, a másik oldalon pedig a G-funk, majd a boom bap arany korszaka és rendet raktak.

Vanilla élete azonban annyira színes, mintha egy Rejtő Jenő könyvből bukkant volna elő. Egy szerethető
figura, aki mint a tarot bolond kártyája egyszerre jelenti a legkisebb és a legnagyobb értéket is.
Következzen a legnagyobb rapvicc története, ami nem happy és még nincs is vége.

Honnan a név?

Robert Matthew Van Winkle 1967-ben született Dallasban. Texasban, valamint Dél-Floridában nevelkedett. Annak ellenére, hogy Ice-t Miamihoz társítják, mert ott lett sztár, ő egy texasi cowboy. Egyben élő bizonyítéka annak, hogy a legkorábbi időkben volt ott hiphopélet. Ne firtassuk, hogy milyen! Volt és kész.

Van Winkle-t már egészen kiskorában megérintette a hiphop. Később ő maga mondta: „Nagy szenvedélyem a rap, mert szeretem a költészetet. Óriási hatással volt rám ez az egész mozgalom, ez formált azzá, aki ma vagyok.”

13-14 éves korában már nagyban nyomta a breaktáncot, barátai a Van névből kiindulva „Vanilla”-nak becézték. Továbbá azért is, mivel ő volt az egyetlen fehér bőrű a breakcsoportban. Bár nem igazán tetszett neki a becenév, végül rajtaragadt. Amikor egy breaktánct társulat tagja lett, már Vanilla Ice néven tolta. A Vanilla becenevét az egyik break mozdulatával, a The Ice-szal kombinálta – tehát innen a név. A későbbiekben freestyle rappel is megpróbálkozott, rigmusai miatt a barátai MC Van, és MC Vanillanak hívták. A lényeg, hogy az angolból adódó Van/One hasonlóságot erőltette volna, nem a Vaníliát, de a beceneve mindig jött vele.

1985-ben Van Winkle minden energiáját a motocross-ra összpontosította, ez idő alatt három bajnokságot nyert. Miután egy verseny során eltörte a bokáját, egy ideig háttérbe szorult a professzionális versenyzés. Szabadidejét arra használta, hogy tökéletesítse táncmozdulatait, barátaival utcai előadóként csiszolta beatbox- és breaktánctudását a helyi bevásárlóközpontokban.

Egy alkalommal ellátogatott a City Lights-ba, egy dél-dallasi klubba, ami többek kötött nagy táncversenyeknek is otthont adott akkoriban. Vanilla azonnal meghódította a közönséget, aminek hatására a City Lights menedzsere, John Bush rendszeresen fellépési lehetőséget biztosított számára. Ekkor még táncshow-kat adtak Vanilla Ice Posse vagy a V.I.P. néven.

Ice breaktáncshow-kkal nyitott az N.W.A., a Public Enemy, a The D.O.C., a Tone Lōc, a 2 Live Crew, valamint
Paula Abdul és MC Hammer számára is. Ezért szinte adta magát, hogy a rapben is kipróbálja a tehetségét.
El is indult pár open mic esten. A City Lights club helyi lemezlovasai támogatták ebben.

Funky muzsikából millió dolláros jeges bébi

Annyit mindenképpen érdemes tudni az Ice Ice Baby-ről, „one hit wonder Vanilla”, legsikeresebb számáról, hogy 16 évesen írta, nem utólag dátumozta vissza, a barátai ismerték a sorait. Négy évig csak amolyan belső poén volt. Mielőtt belemennénk Van Winkle kamugengszter mítoszába, amit későbbi kiadója épített – ezt Ice sosem kérte – a való élet is produkált erős sztorikat. 1987 januárjában a City Lights előtti dulakodás során Ice-t megkéselték (ötször megszúrták). A tíz napos kórházi ápolást követően egy szerződést írt alá a City Lights tulajdonosával, Tommy Quonnal. Quon kereskedelmi potenciált látott Ice rap- és tánctudásában. Stúdióidőt vásárolt a City Lights bevételeiből, melyből két számot rögzítettek. A produkciót az Ichiban Records nevű független lemezcég adta ki 1989-ben. A „Play That Funky Music” volt a szám, amiben bíztak. Az „Ice Ice Baby” csupán B-oldalas track-ként jelent meg, egyáltalán nem reklámozták. A Funky music-hoz klip is készült, ez Vanilla első videója, ráadásul elég sok pénzt öltek a promóciójába is. Sőt, Ice-ot mindezek tetejébe benyomták az EPMD, Ice-T, a Stetsasonic és a Sir Mix-A-Lot fémjelezte Stop the Violence Tourra.

Vanilla Ice: Play That Funky Music

Tommy Quon személyes kapcsolatait is jócskán bevetve tolta mindenfelé a „Play that funky music” kislemezt. Az Államok különböző rádióállomásai azonban a maxit ritkán játszották, és amikor végre lement valahol, akkor sem kapta meg azt a reakciót, amit reméltek tőle. A georgiai rádiós, DJ Darrell Jaye egy alkalommal a rossz oldalt rakta fel, vagyis az Ice Ice Baby-t játszotta a kislemez A-oldala helyett. Ez viszont betalált. A dalnak délen külön kis rajongótábora alakut, majd más rádióállomások is átvették a számot. Quon ekkor és utoljára még egyet emelt a téten, lévén 8000 dollár fizetett az Ice Ice Baby videóklipjének elkészítésére. Érdekesség, hogy bár egy dallasi diszkós finanszírozta, ezen a ponton már a kiadó is erőltette Vanilla helyi, Miami környéki imidzsét. Így lett ő Miami új sztárja.

Vanilla Ice: Ice Ice Baby

Dupla vagy semmi egyszerre
Vanilla első albuma noha különböző címeken, de kétszer is kiadásra került. Ice és menedzsere 1989-ben magánkiadásban jelentette meg a Hooked című debütáló albumot az Ichiban Records-nál. Mindezt még mielőtt szerződtek volna az EMI-vel, amely végül kiadta a lemez újraformázott változatát, ami 1990-ben To the Extreme címmel jelent meg, nagyrészt ugyanazokkal a számokkal. Ezt azért különösen fontos kiemelni, mert Vanilla a legtöbb fiatal előadóval ellentétben rendelkezett és a mai napig rendelkezik a számai jogainak jelentős részével.

A To the Extreme album minden idők egyik leggyorsabban eladott hiphopalbuma lett. Az „Ice Ice Baby” volt az első hiphopkislemez, amely a Billboard slágerlistáinak élére került. Elképesztő anyagi siker övezte. A világ minden nagy országában platina lett, Kanadában hatszoros, az USA-ban hétszeres.

Tetejébe a mai napig játsszák ezt a számot. Tizenhat hetet töltött a Billboard első helyén és tizenegy millió példány kelt el az adott évben a hanghordozóiból.

Ice jól eladható megjelenése és ügyes táncmozdulatai alapján a Public Enemy egyébként megpróbálta meggyőzni producerüket, Hank Shocklee-t, hogy szerződtesse őt a Def Jam-hez. Ebbe Ice bele is ment volna, a Def Jam ezzel szemben visszamondta. Nem hittek benne.

A Jég árnyékában

A siker mindent megadott neki. 1990 végén Ice nyolc hónapig még Madonnával is járt, sőt, még a Szex című könyvében is szerepelt, mely részben szakításuk oka volt, lévén Madonna erről Ice-t nem tájékoztatta. Idővel kialakult körülötte egy olyan hülyegyerek-szépfiú-imázs, amiből nehezen tudott szabadulni.

Tulajdonképpen rámehetnénk arra is, hogy mennyire ízléstelen és egyszerű déli redneck valójában, mindazonáltal tisztán látszik az is, hogy nem egy rossz ember. Sikerei ellenére Ice később megbánta az EMI-vel kötött üzleti megállapodásait, amely fizetett hirdetéseket, kamugengszter-történeteket talált ki róla, hogy megszólítsa a tömegeket. Nem közismert, de hitelrontás miatt Ice perre is ment, mivel az ő tudta nélkül közöltek koholt életrajzi információkat róla. Nem volt gengszter, soha nem is mondta ezt. A legnagyobb bűncselekmény az addigi életében az volt, hogy 1988. augusztus 8-án letartóztatták Dél-Dallasban illegális motorversenyzés miatt.

A híres sztorit, és a nagy pénzt az Ice Ice Baby körül kell keresni. 1990-ben Ice-t szerzői
jogok megsértésével perelték be, amiért a Queen és David Bowie Under Pressure című
művéből származó mintákat használt fel. Az ügyet peren kívül rendezték.

Érdekesség, hogy Bowie kizárólag annyit kért, hogy őt is vegyék be a szerzők listájára, nem akart perelni. A kiadó ezt nem teljesítette. Abban az időben hirtelen sok szerzői jogi per indult. Biz Markie és a Public Enemy életét is megnehezítették. Bowie-ék végül egy kerek összeget kaptak, állítólag kétmillió dollárt. Aztán a szám akkorát ment, hogy mégis pereltek, főleg a Queen. A per eredményeként Bowie és a Queen minden tagja dalszerzői elismerést kapott a számban. Még jó, végül is ők írták a fő témát. Vanilla Ice később azt állította, hogy megvásárolta az Under Pressure jogait, mondván, hogy a dal megvásárlása pénzügyileg ésszerűbb, mint az állandó jogdíjak kifizetése, de a Queen szóvivője tisztázta, hogy Vanilla Ice nyilatkozata pontatlan. Ha azt hinnéd itt ért véget a sztori, tévedsz. Itt kezdődött csak igazán.

Az Ice Ice Baby sikerét követően ebben az időben Vanilla környékén többször is feltűnt Suge Knight. Ezt pontosítom. Úgy kell ezt érteni, hogy váratlanul megjelent, egy rakat kemény gengszterrel, mondván tárgyalni szeretne vele. Ice rendre meglépett valahogy. Egyszer azonban ez nem sikerült, ugyanis a szállodai szobáját is kinyomozták. Knight megjelent Ice lakosztályában, ami a Bel Age Hotel tizenötödik emeletén volt. Suge és a Bloods bandatagok, valamint egy Raiders játékos, aki be volt állva, benyomultak hozzá. Innentől kezdve, hogy pontosan mi történt, már nehezen detektálható. Mindenki másképp meséli el. Sőt, Ice kétszer is lényegében mást mond. Mindkét videót nézzétek meg!

When Suge Knight Left Vanilla Ice „Very Scared”

Vanilla Ice: Suge Knight Slapped My Bodyguard & Took His Gun, I Signed Over „Ice Ice Baby” (Part 4)

Először azt állítja, hogy nagyon durván megijesztették, megzsarolták, halálos fenyegetést kapott, hogy ledobják a 15 emeletről. Későbbi nyilatkozatában már a Death Row-hoz tartozást és védelmet ígértek neki állítólag. Suge persze mindent tagad, ő egy üzletember.

Annyi biztos, hogy évekig Suge Knight volt az Ice Ice Baby jogtulajdonosa, Vanilla részarányát ő kapta.
Később Van kiszámolta, hogy kvázi 3-4 millió dollárt húzott le róla Suge. Sokak szerint ebből indította
be a Death Row kiadót, ahol aztán további zenészeket rabolt ki a „tehetséges” üzletember.

A dolog igazi csattanója akkor ütött be, amikor Michael Jackson megvette a Beatles-dalok egy részének tulajdoni jogát. Igen, ha nem hallottad volna, Jackson a tulajdonosa sok Beatles-számnak. Ezen kívül hozzá került az Ice Ice Baby többségi kiadói tulajdona. Jacksonról sok mindent el lehet mondani, de valószínűleg egy úriember volt. Amikor meghallotta, hogy mi történt Vanilla Ice-szal, a kapcsolatai révén elérte, hogy Suge Knight adja vissza a Vanilla Ice jogait a jogos tulajdonosának. El sem tudjuk képzelni, hogy mekkora gengsztereket ismerhetett Michael Jackson, ha egy Suge Knight-szerű fazont rá tudtak erre venni. 100 sztorinak is egy a vége, az Ice Ice Baby és a Beatles is Jackson örököseinek tejel. És egy kicsit Ice-nak is, aki köszöni szépen, jól van.

Az ember, aki csak mellényúlni tud

Ice második jelentős anyagi sikert hozó kiadványa az Extremely Live élő album volt, amely a To The Extreme turnéja során készült. Egyesek szerint minden idők egyik legrosszabb zenei kiadványa. A negatív toplistákon gyakran feltűnik.

Az Entertainment Weekly kritikusa, David Browne „a valaha kiadott egyik legnevetségesebb albumnak” nevezte. Browne szerint az Extremely Live „lehetőséget ad arra, hogy tanácstalanul hallgassunk értelmetlen színpadi csörömpölést”. Monte Lipman később kijelentette, hogy az SBK csak azért adta ki az élő lemezt, hogy több pénzt keressen Ice hírnevéből. A pénzfejő gép itt még nem állt le, Cool as Ice címmel filmet is forgattak róla. A film egyébként nem bukott a kasszáknál, középmezőnyben végzett. A szerelmi vígjátékról szóló kritikák ellenben nagyon negatívak voltak. A Rotten Tomatoes weboldal, amely a kritikusok széles körétől gyűjti össze a véleményeket, 8%-osra értékelte a filmet. Ice Arany Málna-díjat is kapott a legrosszabb új sztár kategóriájában.

Ez egyébként megnyitja a mai napig tartó Vanilla Trash kultuszt. Valójában ő egy túltolt Johnny Bravo, egy zselés haj, egy napszemüveg, nem csoda, hogy azonnal mém lett.

White White Baby – Jim Carrey parody

Míg hírneve az Egyesült Államokban jelentősen visszaesett, Ice 1992-ben, ’93-ban végigturnézta a világot. Népszerű Dél-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Ázsiában is. A Nike és a Coca-Cola arcaként, ma azt mondanánk influenszereként is szolgált 1991-ben és 1992-ben.

Innentől kezdve Amerikában tulajdonképpen egy valóságshow-kban, cirkuszokban szereplő, szebb napokat látott B-vonalas sztár lett, de azok között azért elég népszerű. A legendák köztünk élnek és néha albumot is készítenek. Bár ne tennék! Emberünk albumborítói külön cikket érdemelnének. Igazi korlenyomatok, ahogy csini fiúból raszta, majd grunge-os, majd nu metalos, végül újra bling bling gangsta aztán piercinges soljaboy lesz. Egészen vicces szereptévesztések.

To the Extreme (1990), Mind Blowin’ (1994) Hard to Swallow (1998), Bi-Polar (2001), Platinum Underground (2005), Vanilla Ice Is Back! (2008), W.T.F. (Wisdom, Tenacity and Focus) (2011). Az albumai mind olyanok, mintha egy teljesen másik ember készíttette volna. Igyekezett haladni a trenddel, de mindig késve.

Az első albuma után minden azt követő megjelenése egy stílus utánérzése fáziskéséssel.
Ahogy egy kritikus mondta: „Nincs egyetlen pillanat sem, amely határozott zenei
identitást hozna létre, és az egész meglehetősen kínos.”

Vanilla Ice: Stop That Train

Vanilla Ice: The Wrath (Official Video)

Vanilla Ice: Too Cold (Official Music Video)

V-Ice azaz Vanilla Ice: Nothing Is Real

Vanilla Ice: Put Your Hands Up

1994-től kezdve Ice kevesebb publicitást kapott, és eltűnt a reflektorfényből. Érdeklődött a rastafari mozgalom iránt, nagy Bob Marley-rajongó. Itt jegyezném meg, hogy később indián gyökereit is megtalálta. A vegetáriánus étrendjébe a drogok sajnos még belefértek. Ekkortájt kezdett el kokaint és heroint használni, melynek következtében 1994. július 4-én túladagolta magát, de barátai újraélesztették. Miután kijött a kórházból, Ice úgy döntött, hogy ideje változtatni az életmódján.

Később elbizonytalanodott jövőbeli karrierjét illetően. Bár folyamatosan ad ki albumokat, szinte mindig mellényúl. Gyakran szerepelt amerikai reality-kben, de ott leginkább csak a kilencvenes évekbeli időszakán ércelődtek. Ice ekkor egy okos döntést hozott az életében, ingatlankereskedést tanult, majd házak felújításába és értékesítésébe fogott. Ebből komolyan profitált. 2011-ben könyvet is adott ki a témában. Vanilla Ice Project – Real Estate Guide címmel arról, hogyan lehet sikeres az emberfia az ingatlanügyekben. A The Vanilla Ice Project című reality sorozat 10 évadot ért meg. Ha kamufelújító lenne, nem csinálná, de nyomja, keveri a maltert, fogja a vakolókanalat, ha kell.

Egy amerikai Rejtő Jenő tollából

Ben Stiller a Zoolanderben hozta be a köztudatba a blue steel, azaz a kék acél sejtelmes nézést. De Stiller ebben csak egy béta hím. Az igazi sejtelmes, érzékeny, de kemény alfa kék acél-nézés tulajdonosa Vanilla Ice. Senki nem tud nála jobb kék acél-nézést villantani. Komolyan azt gondolom, hogy Van Winkle élete olyan, mint egy vicces ponyvaregény. Sajnos nem ezek a részek az ismertek, de ezek a legjobb sztorik. Részben emiatt írtuk meg a cikket.

Ice élete tele van olyan fordulatokkal, amire egy forgatókönyvíró suliban azt mondják, tesó, vegyél vissza, ez irreális. 1993-ban Ice Kelet-Európában turnézott, és nem tudom ki intézte el, de tény, hogy Borisz Jelcin elnök előtt is bemutatta soron következő albumának dalait Szentpéterváron. Nemrég kiderült, hogy 2020. december 31-én Vanilláé volt a főszerep Trump szilveszteri buliján, a volt elnök Mar-a-Lago-i kastélyában. Azért egy Trump, Vanilla Ice közös táncot megnéznék.

Van Winkle, a sportoló

Heroin-túladagolását követően szünetet tartott a zenélésben és újra a sportra összpontosított. Fejest ugrott a professzionális jet-skibe, valamint újrakezdte a motocross-versenyzést (ugye neki volt amatőr versenyzői múltja). A jet-skit annyira komolyan vette, hogy rá egy évre a világbajnokság 6. helyéig jutott. Szinte minden hétvégén versenyzett, és még egy Kawasaki-támogatást is beújított. A Sports Illustratedben is megjelent, hogy a 2002-es X Games freestyle motocross versenyén a középmezőnyben végzett, majd a 2003-as Suzuki Crossover challange-en hetedik lett. Lehet vitatni, hogy mennyire komoly egy jet-ski világbajnokság, de valószínűleg őrült sebességgel mennek, és ha taknyolsz, mintha a beton csapna meg. Motocross-ban pedig középmezőnyben lenni azért szép eredmény. E mögött tényleg komoly elhivatottság állt. Vanilla Ice egyébként játék-karakterként is megjelenik 2001-ben PlayStation 2-re kiadott Championship Motocross játékban. 2007-ben pedig a Nike kiadott egy a Vanilla Ice Blazer old school cipőt a Fallen Heroes szettjéhez. Szóval azért csurran-cseppen neki, innen onnan.

2000 környékén egy rövid ideig a pankrációt is megpróbálta a Juggalo Championship Wrestling által promotált meccseken, de egy show közben megsérült. Később úgy nyilatkozott, hogy a wrestling egy nagyon sérülésveszélyes sportág, amellett, hogy show-műsor.

Ice a gengszter, vagy…

Van Winkle élete tele van fura, piti sztorikkal, de annyira furák, hogy érdemes megjegyezni.

1991. június 3-án Los Angelesben letartóztatták lőfegyver használatának vádjával, miután pisztollyal megfenyegetett egy hajléktalant, James N. Gregory-t. Gregory egy szupermarket előtt közelítette meg Ice autóját, és megpróbált eladni neki egy ezüstláncot. Hatalmas big biznisz üzletfelek! Lehet ezt még fokozni. Vigyázat totális bulvármatéria! Ice három kecskéje, Wallaroo, Bucky és Pancho 2004 novemberében megszöktek. Miután több mint egy hétig kóboroltak a környező utcákon, az állatokat elkapták és visszavitték neki, némi pénzbüntetés fejében. Emiatt is van priusza. Ez az a sztori, amit elmesélnél a sitten a gengek közti csatában. Pancho és Bucky kalandjai.

A két kedvencem most jön. 2008. április 10-én Jeges Vaníliát letartóztatták Palm Beach-en tiltott akkumulátortöltés miatt. Mi van?

2015 februárjában szintén letartóztatták. Ezúttal lakásbetöréssel és nagyértékű lopással vádolták, miután állítólag bútorokat, medencefűtést, kerékpárokat és egyéb tárgyakat tulajdonított el egy floridai otthonból, amelyről azt hitte, hogy üres, mivel a tulajdonosa meghalt. Később elfogadta a vádalkut, 100 óra közérdekű munka és a háztulajdonos hagyatékának visszafizetése fejében. Ezt a pitiánerséget még érthetetlenebbé teszi, hogy akkorában van, hogy „csilliódolláros” autókat gyűjt. Nem is akármilyen ritkaságokat.

Vanilla Ice’s Car Collection (Full Interview)

A legjobb rész most jön. Van Winkle többször is találkozott Escobarral és bandájával. A nyaralója az egyik kedvenc helyük volt Miamiban. Az úgynevezett cocain cowboyok, kokaincsempészek gyakran nála buliztak. A DEA is nyomozott ez ügyben, de Ice állítólag nem sáros.

Vanilla Ice: Escobar Came to My House in a Helicopter

A fehér rapper sablon

A Beastie Boys, a 3rd Bass és a House of Pain mellett Ice volt az egyik legkorábbi fehér rapper, aki jelentős sikereket ért el. Mégis Vanilla Ice sokáig a szörnyű fehér rapper sztereotípiája volt. Legalább 20 híres MC-t lehetne felsorolni, Eminemmel az élen, aki oltogatja a számaiban. Minden fehér rapper sietve elhatárolódik tőle, nehogy a feketék szétszedjék. Emiatt ő egy pária MC lett. A néhai rapper, Ol’ Dirty Bastard a 2004-es Gathering of the Juggalos alkalmával, Vanilla Ice-szal lépett fel, volt szó arról is, hogy lesz közös számuk. ODB megtörte a jeget. Sőt, kijelentette, hogy ő Ice „legnagyobb rajongója”. Na, azt azért meghallgattuk volna. ODB sajnos 2004-ben távozott közülünk.

Ice ma már egy mém lett, még Indiában is, a „Ninja Rap” dala pedig a fiatalabb arcok körében is népszerű, sőt, a mai napig szépen tejel neki.

Vanilla Ice olyan, mint maga Amerika. Fura, ellentmondásos, tele van pénzzel és giccsel. Katyvasz, de szerethető, ha van gyomrod és humorod hozzá. Stop! Collaborate and listen!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig

J Dilla – egy zenei fenomén örök ragyogása