Barion Pixel

Disco és görkori

Benedek Csanád

2023.11.09.

14 perc

Görkoris naplementék
Mindig is érdekelt az agy működése és a világ rejtett titkai. Remélem, egyszer fény derül arra is, hogyha a BMX-et vagy a gördeszkát kedveli valaki, miért kapcsol be automatikusan a görkoriellenes receptor. Valamiért a kettő üti egymást. Van valami ármány a görkori körül. Túl kedves és túl színes. De ne feledjük, hogy 4BRO fő témái a „szabadság kis körei” (hogy Bibó Istvánt is ide idézzük), miszerint a kis szubkultúrákban, hobbibuborékokban létezik igazából az ember. Nem lehet nem észrevenni, hogy második, harmadik, negyedik virágzását éli a göri. A görkorcsolya a 2010-es évek végén és a 2020-as évek elején újjáéledt, amit a népszerű TikTok videómegosztó alkalmazáson látható számos viral-videó is bizonyít. A COVID-karanténok alatt is nagyot ment (cikkünket a témában ITT olvashatod). Valamint az 1970-es, ’80-as évek zenei és öltözködési popkultúrájának újjáéledése, a filmes nosztalgia is magával hozta mindezt. A görkoris diszkók vonzzák a szemet, és sugározzák ezt a „feel good, tengerpart, naplemente” hangulatot. A görkori aranykorát a hetvenes évekre teszik, de messze nem ennyire egyszerű a sztori.

Görténelem
A lábakon való gördülés története viszonylag jól dokumentált. Annyi biztos, hogy görgős cipőket a dánok is használtak. Az igazi nagy megfejtő egy belga zenész és feltaláló lett. John Joseph Merlin 1760-ban alkotta meg az első „rollerként” ismert korcsolyát, mely az első dokumentált görkorcsolya. Merlin élete egyébként filmre illő, hangszereket talált ki, múzeumot hozott létre. Igazi reneszánsz ember volt. A történelmi jelentőségű görkori egymás mögött elhelyezett kicsi, fémkeréksorral rendelkezett. Úgy vélik, hogy Merlin a görkorcsolyáit nyilvános mutatványai során viselte, ahol bemutatta találmányait, ezzel is menedzselve a hangjátékait. A megállás és a manőverezés viszont olyan problémát okozott, melyet nem tudott igazán megoldani.

A belga a görkori egy őspéldányát már 1760-ban bemutatta a francia királyi udvarban XV. Lajos előtt. Nem tudni, hogy a zavar és megilletődöttség vagy a túlságosan sík márvány padló volt az oka, de annyi bizonyos, hogy feljegyezendő történelmi esemény lett a sztoriból. A feltaláló ugyanis a görkorizás közben hegedű tudományát is szerette volna bemutatni a királynak, ám mivel nem igazán tudott fékezni és kanyarodni, belerohant egy hatalmas álló tükörbe, minek következtében súlyos sérüléseket szenvedett. De ha azt hinnénk, hogy az embereknek ez kedvét szegte, még ott melegében kipróbálták mások is, aminek az lett a vége, hogy az egyik felpróbáló szintén beleszállt a báltermet körbevevő tükrök egyikébe. Csörömpölős este volt, na. Ez jól mutatja, hogy a gördüléses suhanás megragadja az emberek fantáziáját. Az 1800-as években se szeri se száma a görkorcsolya szabadalmaknak. A hajdani önkínzás, önveszélyeztetés történetéről külön órát lehetne tartani.

Az 1840-es években Meyerbeer Le prophète című operája egy jelenetet tartalmazott, amelyben az előadók görkorcsolyával szimulálták a korcsolyázást a színpadi áltavon. Ez az akkor népszerű darab nagy hatással volt a közönségre, és a görkorcsolya apránként népszerű szabadidős esés-keléssé vált az egész kontinensen. A nagy találmány, amit későbbre tennél, az 1859 Woodward skate volt. A találmány lényege a vulkanizált gumival bevont kerekek alkalmazása, vagyis maga az első gumikerék, ilyen régi. Ez az újítás sokkal jobb kezelhetőséget biztosított.

Rinkománia avagy az első görkori boom
A gumikerék korszakalkotó újítás volt, így nem kellett sokat várni, hogy valaki komolyabban belevesse magát a fejlesztésekbe. Ha Merlin volt minden görkorik nagyapja, akkor James Leonard Plimpton volt az apja, aki 1863-ban feltalálta a kéttengelyű, kétsoros kerékelrendezésű, közismert nevén párhuzamos görkorcsolyát. Fejlesztése sok apró kis trükköt tartalmazott, aminek köszönhetően sokkal könnyebb volt használni, mint az egysoros modelleket. Mai szemmel is modern gumicsillapítást és olajozást használt. 1866-ban megalapította az első New York-i görkorcsolya egyesületet. Üzleti vállalkozása elsődlegesen a nyitott görkorcsolyapályák építésére koncentrált. A görkorcsolyáit csak ott lehetett kipróbálni. Egy „hivatalosnak” mondható verzió szerint 1876-ban Plimpton feltalálta a párhuzamos görkorcsolyák még egy fontos alkatrészét, a toe stopot vagyis a féket. A görkorcsolyák fejlesztésének következő lépése a gördülőcsapágy, más néven golyóscsapágy, kerekekben való alkalmazása volt.

Száz szónak is egy a vége, az 1800-as évek végén volt már egy nagy görkorimánia. 1860-as és 1870-es években „rinkomániának” nevezett görkorcsolya-pályakorizás hatalmas népszerűségnek örvendett, elterjedt Európában és szerte a világon. A göri népszerűségét mi sem bizonyítja, hogy 1916-ban Chaplin egyik filmjében is szerepel. Ebben sem újdonságként mutatják, mindenki evidensnek veszi, ismerték.

Charlie Chaplin: The Rink (1916). A 11-perctől jönnek a görkoris jelenetek.

A görkorcsolya modern kori fellángolása az 1950-es végén kezdődött, majd az 1960-as évek végére terjedt el igazán a tiniknek szánt rock ‘n’ roll-tánctermekben. De az igazi funky-groovy ősrobbanás az 1970-es évek diszkókorszakában történt. A görkori tehát meglepően régi múltra tekint vissza.

A görkori tehát meglepően régi múltra tekint vissza.
A hetvenes években azonban megérkezett a neki dedikált zene is hozzá.

A Groovy korszak
Az 1970-es évek valószínűleg a gördülés legnagyobb évtizede volt. A deszka is ekkor kezdett el gördülni, hát még a korcsolya. De nem véletlen az a furcsaság sem, hogy skate-nek hívják a deszkát is. A görkorcsolyázás kezdetén egyfajta szabadidős tevékenységnek számított, mintsem sportnak. Ennek ellenére a görkorcsolya több lett ennél. Figyelemre méltó sport és kultúrtörténeti jelenséggé vált.

Az évtized egy részét groovy korszaknak is nevezik. Ekkor kezdődött, hogy a görkorcsolyára már nem csak mint a kikapcsolódás egy formájára tekintettek, hanem tényleges közlekedési eszközként is használták. A görkorcsolyát sokan cipő helyett viselték, tehát így mentek dolgozni is. A legfurább hibrid a görkoris felszolgálók egyedi trendje, ami azért nem kevés balesetet is szült. A görkorcsolya az 1970-es évek groovy korszakában tényleg őrületté vált.

A ’70-es évek görkorcsolyakorszaka a jó hangulatról és a szabad gurulásról szólt. Az emberek az utcára is kivitték a kezdetben csak pályán működő járműt. Számtalan felnőtt és gyerek a helyi görkorcsolyapályán töltötte a szabadidejét. Sőt, még szabályok is voltak, hogy az óramutató járásával ellentétes irányban kellett gurulni, máshol meg óránként váltották az irányt. Skate a lelke mindennek.

Amikor a roller disco megjelent, egy funky álom vált valóra. Mintha egy klipbe érkeztél volna. Mindenki
gördült és flesselt. A funky, és a ráépülő korai disco groove egyértelműen jól megy a gurulás lüktetéséhez.

A Roller Disco a korcsolyázás és a diszkózene groovy kombinációja volt az 1970-es években. A roller disco fogalma a korszak divatjaként, a diszkóőrület csúcspontján keletkezett. A görkorcsolyapályák népszerű társasági helyek voltak, és először ott szólt a rolledisco. A rollerdisco egy esemény és hely volt, diszkó vagy görkorcsolyapálya, ahol a táncosoknak kötelező volt valamilyen görkorcsolyát viselniük a tánchoz. Ennek aztán lett esti verziója, ami sokkal fülledtebb és vadabb, mint a kistinik szombat délutáni matinéi. A ’70-es évek rollerdiszkóiban játszott zene akkor nagyon modern volt, olyan ritmussal, amelyre könnyű volt táncolni. Semmi sem állíthatta meg, hogy örült sikere legyen.

James Brown a görkorcsolyázásból merített ihletet a szétcsúszós lábmunkájához. Ez oda-vissza hatott. Megjelent a görizés egy jellegzetes stílusa, amely JB Skating néven ismert. Ez magában foglalta a „soul és funk keresztapja”, James Brown őrült lábmozdulatainak utánzását. A rollerdisco nagyon népszerű volt a nagyobb városokban, különösen New Yorkban és Chicagóban.

A ’70-es évek görkorcsolya forradalmának csúcspontján az amerikaiak minden nagyvárosa kialakította a saját jellegzetes görizési stílusát. Chicago és New York híres görkorcsolyavárosként vált ismertté; még a göri mekkájának is titulálják. Ez azért is fontos érdekesség, mert mindenki Kalifornia és Florida tengerparti gurulós lányaira gondol első sorban. A tengerparti suhanást a fitneszkorszak tette népszerűvé. Az elsőség ez esetben meglepő módon a keleti parté. De ehhez Plimpton keleti parti korcsolyapályái és annak hagyományai a felelősek. Na meg amit a cikkünkben mi is írtunk, hogy a feketék a hatvanas években nagyon szerették ezt a műfajt.

Funky a négyzeten
Ezeknek a rollerdiszkókluboknak óriási kulturális hatása volt. A klublátogatók hatalmas bulikat csaptak – a zeneipar, a divat is oda orientálódik, ahol az események zajlanak. Ebben a funky és groovy korszakban a rollerdiszkók voltak a legmenőbb helyek. Létrejött az elegánsat a sportossal ötvöző rollerfunky divat. Az emberek nemcsak a korizási képességeiket, hanem a stílusukat is itt mutathatták meg.

A rollerdisco a ’70-es években önálló életre kelt. Megvolt benne az izgalmas éjszakai élet minden népszerű eleme, beleértve a divatot, a diszkózenét és a görkorcsolyázást. Hollywood is feldolgozta a témát, legismertebb görkorcsolyadiszkó-filmek a Roller Boogie, a Skatetown U.S.A. és az Olivia Newton-John főszereplésével készült Xanadu. Az Ápolandó ápolóknak, a Házibulinak, de sok filmnek volt akkoriban humoros görkorcsolyadiszkó-jelenete. A Kavaró korisok, Görmenők és hasonló szörnyű inline filmekbe most bele se menjünk. A hatvanas években még nem készült annyi videófelvétel, sem klip. A hetvenes, nyolcvanas évek tévé és videóklip felfutásában a görkorizó csajok bikiniben toposza egy ikonikus képpé változott. A nyár, a szabadság, a fiatalság jelképévé. Ez giccses kicsit, de nagyon jól néz ki. A fitneszfanatikusok hamar rájöttek, hogy a görkorizás a lábak és a fenék formában tartásának az egyik legjobb módszere, és a futásnál sokkal kisebb mértékben veszi igénybe a légzőszerveket.

Naná, hogy Cher is elkapta a görkorcsolya őrületet! 1979-ben adta ki a Hell on Wheels című dalt, melyet egy új őrület is kísérte; brrr… az úgynevezett zenei videó. A klipformátum még sokszor csak koncertfelvételeket, live acteket jelentett. Cher zenei videója az egyik első modern, MTV-stílusú zenei klip volt. Ennek minden kockáját érdemes lenne kielemezni. A napszemüvegek, a bajszok, a szőrös mellkasok, görkori, sztreccsnaci, Harley-k, kamionok. Valami Amerika.

Cher: Hell On Wheels

Abba gondolj bele, hogy egy olyan időszakban, amikor alig voltak klipek, nem volt ennek kultúrája, mégis kettő is készült a számhoz. Himnusz volt azokban az időkben a görkoris körökben. Cher betalált a közös tudatalattiba. Ekkortájt jelent meg egy napjainkra már kissé homályba vesző sport, a roller derby versenyek meglepően vad és erőszakos világa. Ez tényleg egy veszélyes extrém sport volt mai szemmel is.

A klipek, filmjelenetek tényleg az egyik olyan lenyomata ennek a korszaknak, amiből végtelenségig lehet meríteni a funky diszkó érzést. Egyben ez az egyik legjobb bűnös öröm, ami még egészséges is.

CHiPs „Roller Disco”: The most Seventies scene in 1970s TV

Roller Disco: Roller Boogie (1979)

Már a Dirty Dancing előtt Patrick Swayze itt debütált Ace-ként a Skatetown USA című filmben, amely szintén 1979-ben jelent meg. Ezt az év tinifilmjének nevezték, ne feledjük, hogy 1979-ben jelent meg a Hair is. Ez volt a hippi, funky hangulat utolsó nagy dobása. Aztán a hardcore-punk és az elektrohiphop-nyolcvanas évek végképp berúgta a kaput. A diszkókorszak hanyatlásával a stílus népszerűsége valamelyest csökkent, de főleg Amerikában mai napig szép számmal találhatók görkorcsolya diszkók. A göri köré épült groovy vonal annyira markáns és vagány, hogy újra és újra rezgéshullámok keletkeznek körülötte. Csak el ne essünk benne! Get Lucky!

Daft Punk “Get Lucky” on the Roller Boogie

Ha igazán át akarod érezni ezt a korszakot, akkor Paul Shaper hangulatos rövidfilmje mindent elmond róla. Kötelező!

Rollerskate Fever

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek
No data was found