Barion Pixel

Gege és Holczy, akik a rímek vadászatában nemcsak a hatást lövik le

Benedek Csanád

2023.12.13.

15 perc

Küldetésünk továbbra sem változott, megmutatni azokat a rappereket, akiknek a munkásságában van valami sportérték. Értem ez alatt, hogy nem a legolcsóbb megoldásokat keresik. Punch-lányok és punchline-ok között található egy vékony határ, ahol a szín vonala húzódik. Nálunk bevett szokás profinak nevezni azt, ha valaki külföldi öntőformák sablonjait használva a jól bevált recept alapján tölti meg a rapvirslit a hiphopvurstliban. Sorozatunk újabb részében két olyan MC-t kérdezünk ki, akik saját maguk számára egy kritikusabb belső mércét használnak, nehezített rímpályán közlekednek. Nem használnak biztonsági övet a rapsztrádán, se úszógumit a rímtengeren. Szabad és asszociatív, önazonos zenében utaznak.

Holczy
Gege

6363
A Rímbiózissal induló Gegét, pontosabban Hatezerháromszázhatvanhármat (6363), tán nem kell bemutatni a kisérdeműnek. De igazi raptörténeti játék végigjárni a kísérletezős zenei útjait. Tán az Így-úggyal tűnt fel igazán a színen, majd a Dadogó és a Kultúrtróger érte el az underground ingerküszöbét. A Kelet és a Kicsiben meg a Lebegek tán már eljutott a hiphopra nyitott tágabb közönségehez is. A Nyelvészet és a Slanguage-Dokumentum albumcímek is mutatják, hogy komolyan veszi a témát és a raphentesek boltjában ő mindig nyelvhúst kér. Legtöbb albumának-kislemezének van valami átfogó koncepciója, Az Út, a Metamatika, a Lusta Geris korszaka (Lustás interjúnk itt) után most élő zenés megoldásokban utazik.

6363: rapszöveg3

6363: Negatív

Holczy
Tykden kívül van még egy ásza Pápának a rappakliban. Ez pedig a megfoghatatlan, l’art pour l’art örömzenész Holczy. Ez az underground, ide Nem indul travel, de ő mégis Velünk lóg. Tőle megtudhatjuk, hogy milyen is a Szabványbüdös élet, mert mi mind Bio-hazárd megyében élünk, ahol Csavard fel a zöldedet, mert csak Répalé van, és jöhet a Refrém. Ha Holczyn múlna, Pápából Woodstock lenne, és a Perutz a Benficával játszana, amit ő bíróként úszódresszben vezetne le.
A hiphopnak mindig is jól állt a fésületlenség, és a szabadon hagyott nyers verziós trackek. Lehetne elemezni, hogy milyen trendek vannak épp, de Holczyt ez szerintem nem érdekli. Mint a cseppkő, csak akkor rakódik ki valami a YouTube-barlangba, ha épp kedve van. Aki szereti a jó punch line-okat, akkor ideje, hogy Holczy pápai kézműves rapjét és tróger énjét megismerje.

Holczy: Veletek lógok

Holczy: Nem indul travel (báb-hop)

Nem is húzom tovább a bemutatást. Következzen a kérdezz-felelek pingpong és a rapsportérték interjúja!

Melyik volt az a rapszám (vagy album, illetve előadó), ami akkora hatással volt rád, hogy úgy érezted, mindenképp rappelni akarsz te is?

Gege: AKPH: Mivel játszol (Akkezdet).

Holczy: A Warnin’ Shotz Mesék már nincsenek c. dala a Geto Boys alapjára, a My Mind Playing Tricks On Me instrujára rappelt. Eljutott hozzánk akkoriban sok amcsi cucc is már, de nem értettük a vakert. A nálam idősebbeknél EPMD, Public Enemy volt a best, de én akkoriban sokkal szórakoztatóbbnak találtam egy Warren G vagy Naughty by Nature-lemezt. Volt pár haver, akinél szó szerint cipősdobozokban álltak a kazetták, elvittél párat, aztán lemásoltad (került egy sörbe a dolog) aztán kövi héten már tőled kopizták a Heltah Skeltah-t. Itthoni rapzenékből is meghallgatunk mindent Sírásoktól a Kartelig, de mellette ment a Tátrai Band meg a Kispál és a Borz is.

Ki az a rapper/beatmaker, lehet elhunyt is (de akár élő is), akivel szívesen csinálnál egy számot?

Gege: Lusta Geri (remélem még nem halott).

Holczy: Egyszer azért tolnám egy Primo alapra, vagy Large Pro beatre. De beugranék egy Curtis Mayfield-nótába is egy verzével, de Sub Bass Szabival is jó lenne egy közös a megyéből.

Titkos zenei bűnöd, amit még meg lehet gyónni a nyilvánosság előtt is? Mivel bántalmazod magad?

Gege: Egyértelműen Dua Lipa Love Again című száma. Egyszer láttam valami Netflix-sorozatban hogyan készült, előtte nem ismertem, de utána sajnos nem tudtam kiverni a fejemből. Most meg is hallgattam – goddamn you got me in love again.

Holczy: Soulzenéket „énekelek” xar angollal, ha részegen főzök, valamint mindenhol mindennel mindenen dobolok, és ez azért a vasárnapi ebédnél elég idegesítő, ha hozod a nyolcakat a villával.

Mi volt szerinted az elmúlt pár év legjobb albuma? Lehet több is, és ha nem hiphop, az sem baj.

Gege: Hazaiak közül nekem Co Lee Cirkadalom albuma nagyot ment. Külföldről most Kojaque Phantom of the afters című cuccán vagyok nagyon rajta, de az all time nagy kedvencem Mick Jenkins új, The Patience-re keresztelt melója is nagyon komoly.

Holczy: Nekem A-F-R-O & Marco Polo közös albuma volt a jóság, bár az sem mai. Hazaiból meg az Emil.RuleZ! uccsó, a Gyere át! c. lemez. Bármikor meg tudom hallgatni.

Hallgatsz európai hiphopot? Ha igen, kik a kedvenceid?
Gege: Sok szempontból jobban szeretem az európait, már amennyiben a brit annak számít (és miért ne számítana?!). Az előbb már írtam Kojaque-et, ő az új találatom, de bírom nagyon Lee Scottot, Milkavellit, az egész High Focus-t és Stormzy-t is. Ha ezt nem vesszük ide, akkor talán a Looptroopot és Promoe-t mondanám, bár őket inkább régebben hallgattam.

Holczy: Igen. Four Owls, The Streets, Roots Manuva. Szóval az angolokat. Ennyi.

Mennyire figyeled meg az angol számokban a szöveget? Vagy csak flesselsz a flow meg a zene egységén?

Gege: Maximálisan. Nekem a hiphopnál nem választható le a szöveg, kb. egyetlen előadó van, akit szoktam úgy hallgatni, hogy nem értem, amit mond (Romeo Elvis).

Holczy: Ha nagyon tetszik egy szám, egyből keresem a lírikát hozzá, nem lenne fair, ha valami ripítelve megy, én meg azt sem tudom miről ugatnak a dalban. Ha fos a zenei alap, illetve nekem nem tetszik (mert egy fonott hajú producer rákönyökölt a szintire, aztán becuccozva azt hitte hú de jól szól), hiába jó a duma, nem fogom meghallgatni többször. Fontos az egység. Nagyon is!

Van olyan számod, amit ma már másképp csinálnál meg, átalakítanál? Szoktál visszafele is agyalni vagy csak előre nézel?

Gege: A régebbiek (Borító, Dokumentum LP) közül kb. mindet, de nem igazán szorongok rajta. Akkor úgy láttam jónak, és el tudom fogadni, hogy 20 évesen még más preferenciáim voltak, mint ma. Azt hiszem talán ez így is van rendjén, ha mindent úgy tartanék jónak, ahogy van, az szerintem azt is jelentené, hogy nem fejlődtem azóta.

Holczy: Mindent maga idejében kell értékelni. Persze nem mindenen segít az idő megszépítő szemüvege (főleg, hogy ezt hallani kell), így előfordul, hogy magamat remixelem.

Fotó: Pintér Ádam

Melyik magyar rapperrel alapítanál bűnszövetkezetet, rabolnál ki bankot, csempésznél uránt nagy tételben?
Gege: MC Ducky. Neki az egész zenei karrierje már magában bűnelkövetés. Mondjuk MC Istivel is nagyokat lehetne illegáliskodni.

Holczy: Óh, hát ebben az országban páran „megénekeltek” ilyen akciókat. Tibbah, Ganxsta, Killakikitt, DopeMan. De szerintem nem sok rutinjuk volt benne, ez inkább csak fikció, mint tudjuk. Valószínűleg egy májkrémet se tulajdonítottak el a közértből soha. És ez így helyes! Szóval inkább betörnék az Animal Cannibals tagjaival egy Fila-boltba, az lenne a legkevésbé gyanús. Beszerveznénk egy takarítónőt és eltűntetné a nyomokat. Uránt legközelebb Kazahsztánban lehet beszerezni (ezt most google-iztam meg), így azt kihagynám.

Szoboszlai sikere sportsiker, mindenki számára egyértelmű. Gondoltál már arra, hogyha angol számot írnál, azt az egész világ értené. Megkísértett már a gondolat, hogy angol nyelvű számot adj ki?

Gege: Írtam már több angol szöveget is, de annyira káncsi volt a kiejtésem, amikor felvettem, hogy inkább hanyagolom. Co Leen kívül nem tudok olyan magyar reppert mondani, akinek jól állt volna az angol, legtöbbször nekem ez inkább kínos wannabe-skedés hatását kelti.

Holczy: Nem fogok ilyet csinálni, meg olyat se, hogy a fele angol, a fele magyar. Ice Cube se tolja a palóc nyelvjárást Comptonban.

Van olyan kedvenc sportolód, akit nem vettek észre, aki méltatlanul nagy tehetség, csak rosszkor volt rossz helyen?
Gege: Érdekes kérdés. Bár távol áll tőlem a Liverpool (pföj), talán Michael Owent mondanám. Ő szerintem a világ egyik legnagyobb csatára lehetett volna valaha, ha nincsenek a sérülései. Hasonló vonalon a szívemhez jóval közelebb álló Manchester Unitednél Owen Hargreaves-nek is derékba törték a karrierjét a sérülések. Kosárból talán Damien Lillardot mondanám, aki köré egyszerűen nem sikerült elég jó csapatot rakni, pedig ő szerintem kiemelkedő tehetség volt. Várjuk azért ki, hogy Giannis-szal mire mennek majd idén!

Holczy: Terry Porter, Michael Finley, Charles Oakley és még rengetegen. Az NBA túl nagy, sok csapattal, sokukat elfelejtették. Barkley-t sajnáltam a legjobban, a legjobbak közt is a legjobb volt (nézd meg a Dream Team statisztikáit, nem Jordan lesz az Ász). Egy bajnoki gyűrűt megérdemelt volna.

Van kedvenc csapatod? És ha igen, akkor miért szurkolsz nekik?
Gege: Manchester United, BL-döntő, 1999, az első meccs volt, amit élőben láttam és emlékszem rá. Beckhamet és Ronaldót is nagyon bírtam, valamint a világ valaha volt legnagyobb sportművésze, Dimitar Berbatov is Unitedes volt. Hatalmas kedvenc. Kosárból a Clippers-t szeretem, mert ők draftolták Blake Griffint, akinek a zsákolásait már egyetemi szinten is imádtam, az NFL-t pedig Packers, Aaron Rodgers miatt. Az a csávó utánozhatatlan.

Holczy: A New York Knicks a favorit most is, de a 2004-es Pistons-t és a Chris Webber vezette Kings-t is nagyon bírtam. A Ewing és Sprewell-féle csapatot ugyanúgy szerettem, mint a mostanit. Reggie Millert meg NEM!

Mit kedvelsz a modern fociban a legjobban és a legkevésbé?

Gege: Utálom, hogy nem lehet örülni a góloknak rendesen, mert a VAR 1 centis lesek miatt elvesz gólokat. A VAR-t úgy en bloc nem igazán kedvelem, teret ad a véleményes helyzeteken való nyálfröcsögős üvöltéseknek sokkal jobban, mint előtte volt. Pep Guardiola-t is utálom, de közben nyilván imádom. Tetszik, hogy sokkal átgondoltabb, taktikusabb a játék, tényleg sokszor sakkmeccsekre hasonlít az, ahogy az edzők 1-1 ponton belenyúlnak meccsekbe.

Holczy: A modern fociban az a legjobb, hogy nézheted a neten meg a sportcsatornán. Voltam kint NB1-es meccsen, mikor a Perutz még a toppon volt, de az nem az én közegem. Szotyihéjban tipródsz meg műanyag pohárban és fúj a szél. Meg üvöltöznek. Kivágnák a bíró családfáját is.

Film, könyv, vers, kábítószer, amit nagyon szeretsz, ami megihletett, amit többször is kipróbáltál (itt a filmre gondolok). Nehogy visszakérdezz, hogy a sorozat film-e!

Gege: Az utóbbi időből leginkább Jonah Hillnek az a filmje jut eszembe, amit a pszichológusával forgatott. Magában többet ér egy bizonyos értelemben, mint egy-egy terápiás ülés. Egyébként Petrit szoktam viszonylag sokat olvasni. A többiről nem nyilatkoznék, azokról MC Ducky-t és Istit, a bűnözőtársaimat kell megkérdezni.

Holczy: A Tini nindzsa teknőcök, Az élet nyomában meg a K-Pax.

Ha már humor, mondj egy olyan vígjátékot, amit mindenki elfelejtett és nagy film szerinted. Továbbá volt-e olyan élményed, hogy mindenki dicsért egy vígjátékot és te nem estél hanyatt tőle.

Gege: Én a Horrorra Akadvának az összes részét szopom, plusz a Leslie Nielsen-filmek is nagy kedvenceim. Anders Thomas Jensen összes filmjét tudnám még mondani, nagyon egyedi humoruk van, engem kiváltképp szórakoztat. Utóbbi nekem egyértelműen a Másnaposok, amit mindenki nagyon hype-ol, de szerintem nem sokkal több egy átlagos amcsi vígjátéknál.

Holczy: A Vaklárma és a Mindenható kevésbé elismert vígjátékok szerintem, de nagyon jók.

Fotó: Pintér Ádam

Minden országrésznek, baráti körnek vannak saját szlengjei, belső poénjai, titkos dumái. Osszatok meg valami helyi szlenget, dumát, amit el mersz mesélni és még vállalható!
Gege: Kapom – amikor elkezd csapkodni a cigi.

Utolsó, kilépős – most kezdjük meg igazán.

Szexvicc – bármilyen szexuális töltetű poént mondanál, csak ezt mondod helyette.

Előre unom – ez magáért beszél szerintem

Holczy: A Pápua city Pápa város neve a szlengben. A településnek sajátos faunája van, a tutuló madarakat galolyoknak nevezik, a kóbor cicákat pedig ritkabajszúaknak.

Üzenőfal az utolsó szó jogán. Shout-out, big-ups és testvérei.
Gege: Macesz, csajom, csajom macskái. Zenekar, SV, Hiphop 50 brigád, Mikulás, Jézus, Gandhi. The Qualitons!

Holczy: Tisztelet minden igaz MC-nek, beatmakernek, writernek meg b-boynak! Élni és élni hagyni!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött