Barion Pixel

Íme a Messenger kicsit lassabb, környezetbarátabb alternatívája

Halusitz Hajnalka

2021.06.14.

4 perc

Mikor az országod már olyan high-tech, hogy nem tudsz mit feltalálni, na akkor kell visszamenni a gyökerekhez. A tokiói Keio Egyetem hallgatói egy szép, egyáltalán nem hétköznapi projektbe kezdtek bele, leveleket írnak egymásnak falevélre és feladják őket a postán. Az egyetem hallgatói április óta küldik egymásnak a küldeményeket, amire csak egy bélyeget nyomnak, hogy az ország postai szolgálata kiszállítsa őket.

A Tarayou Tree Project nevű csoportmunka kezdete óta több mint 50 levéllevelet küldtek Tokió-szerte, egészen Oszakáig, ami azért lássuk be, nem a szomszédban van. És mi ebben a nagy durranás? Hogy az ország híres postai szolgálata kézbesíti ezeket a leveleket, mindössze csak egy bélyeggel kell őket ellátni.

Maho Omura, az egyetemi csoport elsőéves hallgatója bukkant rá az Ilex Latifolia, más néven tarayou levélre, amely egy őshonos fafaj Kínában és Japánban. Különleges tulajdonságát már a 700-as években is felfedezték. Más fajták levelétől eltérően a tarayou levél hátulját meg lehet úgy karcolni, hogy a bevésett szöveg elsötétül.
A tarayou levelekre írt szövegek nem új keletűek, és egészen a Heian-korig, az nyúlnak vissza, amikor az irodalom virágzott az országban, és feltételezhetően ezzel a technikával készülhettek az első képeslapok Japánban.

A projekt felkeltette a japán internetezők figyelmét, és sokakat meglepett, hogy a levelek zöme célba ért, mindenféle alap dolog nélkül, mint például a boríték.
De miért ne érne célba, ha Japánban működik az egyik legmegbízhatóbb postaszolgáltatás? Japán postai szolgáltatásaival az Egyetemes Postaunió az ötödik helyen foglalja el a világon olyan tényezők alapján, mint a megbízhatóság és az elérhetőség.

„A Twitteren néhányan azt írták, hogy legalább egy műanyag fóliába kell tennünk, mert az egyes levelek mérete nem felel meg a levelek minimális méretkövetelményeinek” – nyilatkozta az egyik diák a Vicenak.

A szigorú szabályzattól, hogy a képeslap minimális mérete 9 x 14 centiméter, és a japán postai szolgálat szerint legalább 2 gramm súlyúnak kell lennie, eltekintettek ebben az esetben, amit a Twitteren egy hozzászóló meg is említett. „A postai alkalmazott, aki ezt a levelet feladta, csodálatos” – olvasható a kommentben.

Valóban minden elismerés az ott dolgozóknak, hiszen ezeket a leveleket is olyan körültekintéssel kezelik, mint az összes többi küldeményt. A cél az, hogy minél jobban megóvják a károsodástól és úgy érkezzen meg a címzetthez ahogy feladták: szép zölden.

Eredetileg a diákokat a Japan Post Service által kínált, „Future Mail” nevű szolgáltatás érdekelte, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy a feladott levelet 10 évvel később kézbesítsék, mint egy kis időkapszulát, ami valljuk be, elég izgalmas lehet. Mégis úgy érezték, hogy az egyszerűen papírra írt levelekben nincs meg az a plusz, és egyébként is, ki akar 10 évet várni rá…Ekkor jött az ötlet, hogy tarayou levelekre firkálják a mondanivalójukat. A levél „megírásának” technikája sem túl bonyolult, ha beszereztük a levelünket, toll helyett tűt kell használnunk. Belekarcoljuk, amit szeretnénk, majd óvatosan betesszük a mikróba száradni. A diákok kísérleteik alapján 10 másodperces szárításokat javasolnak 600 watton, hogy a levél ne égjen meg. Ezt követően a küldeményre csak egy szabványos bélyeg kerül, és útnak is indulhat.

A diákok egy kurzus keretén belül ismerték meg egymást, amit az egyetem azért hozott létre, hogy az ilyen kreatív projektekkel ösztönözzék a hallgatókat a közösség élet kialakítására és fenntartására.

„Úgy gondoltuk, jó lenne, ha az idősebb és fiatalabb egyetemi hallgatók is valamilyen formában kapcsolatban maradnának, mert szerintünk a kapcsolatok az idő határain túl is létezhetnek, levelek útján” – nyilatkozta Risa Kitamura, harmadéves hallgató a Vicenak.

Tartom a tétet, hogy bár csaknem 1,5 évezreddel ezelőtt kitalált technikáról van szó, a japánok valahol 2212-ben élnek, hiszen, ha ez lenne a levelezés jövője, azzal rengeteg feleslegesen felhasznált papír és tinta előállítástól óvnának meg minket.

Meg egyébként is, nem lenne király egy ilyen levél levelet kapni?

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Geezer Butler: Bölcsőtől a Black Sabbathig

Tintin és Lovecraft: egy őrült skót elméjében

Herakut: kettőn áll a vásár, avagy graffitis love story!

Jay Adams: az OG definíciója

Kölyköd voltam: doksi a Kölykök című filmről

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál