Barion Pixel

Retro Pedro és az elszabadult őrület – Pedro Correa világa

Benedek Csanád

2023.02.04.

4 perc

A kicsit bulvárszagú cím ne tévesszen meg. A legkevésbé sem szeretnénk egy komoly illusztrátort lerángatni a bugyuta cikkcímek világába, lévén Pedro Correa az egyik legjobb kortárs (brazil) grafikus, ha valami old school illusztrációra vágysz.

Merre van Correa
Pedro Correa szabadúszó illusztrátor Florianopolisból, Brazíliából. Bármilyen érdekesnek is hat a neve, rajta kívül van még két híres Pedro Correa, tetejébe az egyik perui filmproducer és bájgunár. Szóval, ha elsőre nem találnád meg a képeit, akkor ne félj tovább keresni. Ha telefonbetyár vagy, akkor az instán a @pedrocorrea84-t keresd. És bammm, már utazol is, cucc nélkül is.

Próbálunk kitörni a futatott és közismert nevek világából, mert tehetséges brazil grafikusokból és graffitisekből Amazonast lehetne rekeszteni, és ez nagy szó. Dél-Amerikáról érdemes tudni, hogy elképesztően nagy metálzene-rajongó az egész kontinens, rögtön ez jön a popzene után, a hiphop csak a harmadik. Nem véletlen, hogy Correa stílusát is ennyire meghatározza ez a képi világ. Ha metálzenekarod van, netán fantasy vonalon mozogsz, őt akarod.

Az old school nagymestere
Correa grafikai tervező diplomával, és több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az alkalmazott illusztráció területén. Nagyon sok multival is dolgozott, de ott persze nem tudta kiélni a vadabb, pszichedelikusabb énjét. Korábban olyan cégeknek dolgozott, mint a Universal, a Fox, Heineken, Netflix, HBO, Pizza Hut, Moleskin, Ford, Uniball, UFC, Showtime csatorna, Rolling Stone magazine, és persze a High Times magazin. A High Times-t külön kiemelném, mert ott végre használni tudta az elszállt elképzeléseit.

Évekkel később már művészként is kiteljesedett, és elismeréseket szerzett hagyományos illusztrátori készségeivel. Hagyományos technikával (értsd toll, ceruza) készített rajzaival 2017-től fogva Moleskine szponzorációban részesül. Azóta tényleg nagyon sok őrült cucc került ki a kezéből. Az Insta-oldala vizuális csemegepult.

Illusztrációit hagyományos technikával kezdi, ecsettel vagy tollal. Digitálisan csak a színezést, textúrázást végzi, azt Procreate és Photoshop segítségével fejezi be. Az analóg technika minden alkotásának az alapja, sokszor akvarellt, vízfestéket is használ.

Munkáinak jellemzésére a legjobb szó: szürreális. Témája a víz és az űr játéka, tintahalcsápos bolygó az űrben, kozmikus hullámokon szörföző csontvázak, széteső robbantott rajzokig terjed. Tombol a pszichedélia a képein. Köztük sok érdekességgel, régebbi, más szerzőkre való utalással. Dalí, Magritte stb, de ezek nem másolások, nagyon óvatosan emel át. Sok munkáját ihlették H. P. Lovecraft fura vízi szörnyeiről szóló novellái.

Ezen kívül minden mennyiségben koponyák és vadállatok, ne feledjük, egy metálrajongóról van szó. Amúgy elég széles spektrumon mozog, nagy Pearl Jam-kedvelő, készített nekik pár fanposztert is. Minden rockzenekar egy ilyen rajongóról álmodik. De készített megrendelésre posztert Dave Matthews Band-nek is.

Sok sorozata van, az egyik kedvenc illusztrációja, amit kimondottan szeret, egy hatalmas halat ábrázol, egy nagyszájú sügér, amely épp átúszik a városképen. Ezt csak azért emeltem ki, mert egyáltalán nem mondanád olyan különleges képnek, de a szerzőnek mégis ez a kedvence magától.

Az fekete-fehér vázlatok is kész alkotások valahol, a színezési technika csak dob rajta, de ez ízlés kérdése. A kifakult kékek és sárgák kontrasztban voltak a feketékkel és a kimosott vörösekkel. A lehető legjobban megidézi a régi képregények szellemiségét. Szinte nem is számít, hogy Pedro Correa milyen témákban alkalmazza tudását, a képzelete és tehetsége soha nem hagyja el. Azonnal pólóra minden rajzával!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

1UP! Egy név mindenek felett

Fegyvere a kamera – Gordon Parks útja

Slinkachu: nagy dolgok a kis világban

Urias az óriások között

Shintaro Kago: a guro manga guru