Barion Pixel

Severance – ki itt belépsz, hagyj fel minden emlékkel

Slánicz Dániel

2022.04.14.

5 perc

Persze nem az összessel, csak a kintiekkel, miknek nagy többsége csak felesleges teherrel ver. A jéghideg falak közé lépve súlyos liftajtó tárul, majd zárul, kisvártatva mozgásnak indul, a kérdés így szép lassan válasszá silányul. Csendesen, óvakodva, tétován háromig számolva, elméd fátyolos köddel beborítva, mikor a kint a bent, a bent pedig a kint, és te két véglet közt megtépázva maradsz egymagad a tegnap után és a holnap előtt már megint.

1+1=1
A munka és magánélet közti balansz megteremtése olyan, mint az a példában szereplő akármi, amiről mindenki beszél, de senki sem tapasztalta még meg.
Egy égető, a korunkra jellemző általános életvitel szempontjából releváns kérdés, de nem az A és B válaszos, eldöntendő fajtából, sokkal inkább a több oldalas kifejtést, számos ismeretet, kőkemény magolást és „off the f*cking charts” szintű stressztűrő képességet igénylőből.

Shakespeare ma már valszeg sokkal inkább azt kérdezné: „Erre lenni-e idő vagy nem lenni: az itt a kérdés”, meg, hogy „akkor nemesebb-e a lélek, ha időt lel napi nyolc óra alvásra, ugyanennyi munkára, némi túlórára, az odaútra és a hazajutásra, a bevásárlásra, a társas kapcsolatainak ápolására, az elengedhetetlen, napi rendszerességű testmozgásra, a nem elhanyagolható fontosságú énidőre, a világ történéseinek hírek fogyasztása általi nyomon követésére és tán némi önfejlesztésre, he?”

Ha és amennyiben Ben Stillert, és a Severance kreatívjait kérdezné, úgy a válasz minden bizonnyal némi tekergéssel megspékelt, elvont metaforákban lubickoló, kaján vigyorú arconcsapás lenne mindenféle konkrétumok, a hétköznapi ember számára implementálható információ nélkül.

Összetett lételméleti kérdésre összetett lételméleti válasz, egy komplikált kor konkrét problémájának konkrétumok nélküli, de annál komplikáltabb audiovizuális félmegfejtése. Ez a Severance, az Apple-nevű multi által istápolt, a multik kizsigerelő és lélekvesztő munkamoráljáról szóló széria.

A történet kezdőfelütése szerint egy titokzatos tevékenységben utazó nagyvállalat különleges mikrochipek beültetésével éri el dolgozóinál, hogy a munkával töltött órákban ne férhessenek hozzá a magánéletükhöz, a kinti világban pedig a robottal töltött órák emlékeihez.
Vegyünk egy egyszerű példát: Kinti Mark felkel, megreggelizik, megmossa a fogát, felöltözik, beül az autóba, elhajt a számára teljesen ismeretlen profilú céghez, leparkol, a bejáraton belépve leadja személyes tárgyait, beszáll a liftbe, majd kiszáll a liftből, felveszi a cuccait, be az autóba, haza, vacsora, némi szabadidő, fekvés és repeat.

A néhány órás mentális kikapcs közben Benti Mark belép az irodája ajtaján, ahol egy elavult számítógép képernyőjét bámulva számokat kerget órákon át, vált néhány szót munkatársaival, majd a képernyőt bámulva számokat kerget órákon át, bedob egy kávét, és számokat kerget órákon át, jelent a főnökének, számok, számok és számok, a munkaidő leteltével pedig kilép az iroda ajtaján, be a liftbe, ki a liftből, be az irodába, elavult számítógép bekapcs, számok, jelentés, főnök, munkatársak, kávé, be a liftbe, ki a liftből, elavult számítógép, számok, stb-stb…

Ennél többet akkor sem lennék hajlandó leírni a sztoriról, ha végeláthatatlan táblázatok, irdatlan irathalmok és folyamatosan a számítógépet püfölő ujjak zajával kínoznának, mert minden további szó csak a cikk karaktereit gyarapítaná a nézői megismerés élményének a rovására. Mindenesetre, ha pörgősnek meg akciódúsnak tűnne a leírás, az a puszta véletlen műve, az alkotók ugyanis mindent megtesznek azért, hogy a multiknál való alkalmazotti létet a rendelkezésre álló teljes filmszakmai apparátus hadrendbe állításával, az operatőri munkával, a díszlettervekkel, az elbeszéléssel és a zeneválasztással olyan kínkeservesen lassúnak, egyhelyben toporgónak, repetitívnek és fájdalmasnak mutassák be, ami már rendkívül vastag és strapabíró képen lévő bőrt feltételez. Legalábbis ami a nemrég véget ért első évadot illeti, mert ha eddig nem volt még olyan, hogy kilenc részesre nyújtott pilot epizód, hát most már van.

Jó esetben a téma hozza magával a formát, a személyes és szakmai bizonytalansággal teli karakterek, az ismeretlen hátterű kapcsolatrendszerek és a Lumon nevű cég egyenfehér falai közt lengedező, alig-alig észrevehető, de minduntalan egyre csak mélyülő misztikum nyomán kérdések tömkelege fogalmazódik meg nem csupán a vállalat dolgozói, de a nézők fejében is. Kérdőjelekkel telve pedig lehet futni, csak nem érdemes, mikor több a „mi?”, a „miért?”, a „hogyan?” vagy épp a „merre?”, talán érdemes inkább megállni, és időt szentelni a kérdőjelek kiegyenesítésére. Ben Stiller és rendezőtársa, Aoife McArdle ezt az ingoványos jelenséget igyekeztek rendezésükkel a lehető legrealisztikusabban visszaadni hol éppenhogy csak megpendítve, hol teljesen kiakasztva az abszurdításmérőt.

Visszafogott aprólékossággal vezetik be a nézőt az általuk teremtett világ sajátos szabályrendszerébe, a cég dolgozóinak kívülbelülségébe, az egymáshoz és a hasadt személyiségükhöz tartozó különböző világokhoz fűződő viszonyukba, sokkal, de tényleg sokkal több kérdést feltéve, mint ahány választ megadva.

Ha elfogadjuk, hogy a tudományos-fantasztikus filmek/sorozatok két fő alkategóriáját különböztethetjük meg (ennél persze jóval többet, de az én és az egyszerűség kedvéért maradjunk most kettőnél), akkor a Severance a „maholnap” Sci-fik csoportjához tartozik, mikor nem a belátható jövőn túlra réved a matéria, hanem a környezet jelenidejűsége a látottak jövőidejűségével keveredve kelt félelmet a bizonytalan nézőben. Nézed és tudod, hogy ez kam, mégsem lepődnél meg akkor, ha holnap bejelentenék egy szuperspéci mikrochip kifejlesztését, ami egy csettintésre képes megoldani a munkád és magánéleted egyre nehezebb elválaszthatóságából fakadó problémáidat. Jó lesz, hidd el, mire vársz még, ragadd meg az alkalmat. Kacsint-kacsint…

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

Tökizmus, vagy amit akartok

„NE LÉGY BAROM miközben”… nézed ezeket a gettóvígjátékokat

Az Odessza hadművelet: szovjetek, tengeralattjárók és sok-sok kokó