Barion Pixel

10+1 hegymászós túrafilm, amit szó szerint adj a bakancslistádhoz

Benedek Csanád

2021.10.03.

13 perc

Petőfi tévedése

Mit nekem te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája!
Tán csodállak, ámde nem szeretlek, S képzetem hegyvölgyedet nem járja.”

Mint tudjuk, Arany János is megmondta, aki jól ismerte Petőfit: a költő hazudik.

Petőfi tévedett, a képzeletünk igenis a vadregényes tájakon jár.

Mi ez az őrület, ami az embereket egyre magasabbra és veszélyesebb helyekre viszi, ami a halálba kergeti? Lehet-e ezt csupán egoizmusnak tartani? Miért és mire fel ez az önkínzás? Ezekben a filmekben sok gyönyörű tájat fogsz látni, és ha eljutsz valamelyikre, te is ezt fogod tapasztalni. De a csúcstámadók szubkultúrája egy másik sport. Az extrémsportok legveszélyesebbjei közé tartozik. Ha szerencsésen megússzák az aktív korszakukat, akkor is nagy valószínűséggel hamarabb ér véget az életük. Nem csak a mosónők, hanem a hegymászók is korán halnak. A folyamatos magaslati oxigénhiány miatt megnő a kockázata a tüdőben és az agyban kialakuló betegségeknek. Stroke, agyi embólia mind esélyes lehet.

Nem tudom hallottál-e a lövészároklábról, amikor olyan sokáig van nyirkosság nedvesség alatt a lábad, hogy elkezd rohadni. Ez nem a lábujj, és a kézujj lefagyás, az egy másik szörnyű dolog. De arról se sokat olvasol, hogy sokan egy ilyen mászás után hetekig tolószékben vannak, a sérüléseik miatt. Kedvenc idézetem a Meruból, hogy a feleségeknek, rokonoknak valójában fogalmuk sincs, mi történik férjeikkel, gyerekeikkel, mert akkor többet nem engednék el őket oda. Hogy hova? Na, azt most megtudhatod.

1. Zuhanás a csendbe (Touching the Void)

A 2003-ban forgalmazásba került film idejében még nem volt szokás a dokumentumfilm bizonyos részeit eljátszatni, így tulajdonképpen egy filmet látunk egy igaz történetről. A képek minősége amúgy sok játékfilmmel felér. A történet annyira hihetetlen és fordulatokkal teli, hogy csoda hogy nem lett még belőle játékfilm.

Ebben a filmben hangzik el az a kulcsmondat, ami az összes itt felsorolt filmnél is érvényes.
Ha 6000 méter fölé mész, akkor vedd úgy, hogy benne vagy az öngyilkos zónában. Csak magadra számíthatsz.

Nem tartozik a tárgyhoz, de Kevin Macdonald a híres jamaikai, slágerlistán hegymászó Bob Marley-ról is készített egy nagyon informatív doksit. Konkrétan a legjobb, ami Marley-ról van.

2. Nordwand

Nordwand vagyis Északi fal. A North Face márka neve is ezt reprezentálja. Az északi falak, mindig a legnehezebbek és legveszélyesebbek.

A film az Eiger északi falának és az azt kimászóknak állít emléket. A falat amúgy maguk a svájciak úgy nevezik Mordwand, azaz halálfal.

A német-osztrák-svájci koprodukcióban készült alkotás talán a legjobb hegymászós film, mint játékfilm. Nem akarok Eiger-mappát nyitni, de muszáj megemlíteni itt a szintén erről a témáról szóló angol The Beckoning Silence című filmet is. Ezeknek a filmeknek a helyszínek miatt az elkészítése se egyszerű: The making of the Beckoning Silence

3. Messner

Nem szeretem a személyi kultuszt, de ennek a filmnek már a borítója is telitalálat. Szerencsére a doksi tartogat elég meglepetést, és Messner élete van annyira izgalmas, hogy nem kell tupírozni. Hitler és Arnold Schwarzeneggeren kívül ő a harmadik leghíresebb osztrák a huszadik században. A pasi a hegymászás Michael Jordanje, mindent elért, amit el lehet. Csak a kosárlabdában nem szegélyezik hullák az útadat.

4. Free Solo

Ha életedbe csináltál 30 fekvőtámaszt vagy fel tudod magad húzni ötször, na akkor képzeld el, hogy ezt ezerszer kell megcsinálnod különben meghalsz.
Én ugye láttam a filmet, de ezt a teljesítményt csak azt tudja igazán felfogni, aki mászott fel életében 3 métert falon. Erre nincsenek szavak, és nem tudok ennél veszélyesebb extrémsportot mondani. Ez orosz rulett a sziklákon. Ebben a sportban senki nem öregszik meg. Jól értsd! Vagy abbahagyod, vagy belehalsz.

5. Meru

A Meru hegy vagy Szumeru hegy a hindu és a buddhista kozmológiában az univerzum központja, a világ tengelye, az istenek lakóhelye. A nap, a hold, a csillagok, az égitestek mind körötte forogtak.

A Meru a Garhwal Himalájában, Uttarakhand államban, Indiában található. A legmagasabb csúcsa 6660 méteres és sátánian nehéz útvonalakkal rendelkezik. A három csúcs közül a középső egy tűhegyes „cápauszony” néven emlegetett sziklacsúcs, ami 6100 méter magas. Többször adták fel a megmászását, mint a Himaláján bármit. Kivételes nehézségét fokozza, hogy legtechnikásabb sziklamászása a csúcs közelében van, ami azt jelenti, hogy a nehéz felszerelést szinte végig kell cipelni.

Egyszerre kell jónak lenni jégfalmászásban, sziklamászásban, vegyesmászásban, a magashegyi
légszomjat is tűrni kell, mert ide nem jönnek be a sherpák. Magadnak kell a 90 kilós zsákokat cipelned.

A nagy falmászás egyik utolsó küzdelméről, a cápauszony meghódításáról három amerikai hegymászó kendőzetlen őszinteséggel elmondott történetéről szól a Meru.

6. Valley uprising

Völgyfelkelés! Lázadás a konvenciók ellen. Sex, carabiner rock ’n roll. Mászás, mint életcél. Mielőtt megnéztem volna ezt a doksit, valahol mindig is sejtettem, hogy a falmászók is lelki rokonságban vannak a deszkás, bmx-es típusú arcokkal. Ma már a közép és felsővezetők, a betűrt inges, legokosabb telós yuppie arcok sportja. De voltak idők, amikor konkrétan tilos volt felmászni a sziklákra. Igazából törvényen kívüli hangulata volt. A film sportos, útkereső hippikről szól, akiknek a mászás a drogja.

A dokumentumfilm több mint 50 élő legendával készült interjúkra támaszkodva mutatja be a sziklamászó forradalmat, amely az 1950-es és 1960-as években lobbant fel a Yosemite-völgyben, és ma is tart, ma is feszegetik a lehetőségek határait. A film fődíjat nyert mind a nyolc filmfesztiválon, amelyekre elvitték bemutatni.

Az életutak, az önmagunk, határaink keresése a szabadságra való törekvéssel együtt az atlétika ismeretlen területeire tolta az embert. A falmászás egyik úttörő dokumentumfilmje a Valley Uprising.

7. Sherpa

A serpa dillema: ha a serpák viszik a hegymászók csomagjait, ki viszi a serpák csomagját? És ez csak az egyik probléma. Egyáltalán mit keresünk mi valakinek a szent hegyén? Ők élnek ott. A szemetelésről nem is beszélve.

Tömegverekedés az Everesten? Hihetetlennek tűnik, de megtörtént. 2013-ban a világ hírcsatornái csúnya verekedésről számoltak be 6400 méteren, amikor is az európai hegymászók végül elmenekültek a dühös serpák csapata elől. Mi boldog, mosolygós elkötelezett serpákat akarunk látni, akik jó pénzért felvisznek minket a csúcsok közelébe. Mi meg otthon előadjuk milyen életveszélyes a magashegyi mászás és az egész ország minket csodál. Csak ha tényleg olyan életveszélyes, akkor mi van a serpákkal? Ja, ők arra kellenek, hogy statisztáljanak a nagy fehér ember egójához.

2014. április 18-án egy 14 000 tonnás jégtömb lezuhant a Khumbu-jégesésen átvezető mászó útra és 16 serpát megölt. Ez volt a legcsúnyább tragédia az Everest történetében. A katasztrófa drasztikus átértékelést hozott a serpák szerepéről az Everest-iparban. Mennyi egy emberélet ára? Meg lehet fizetni az életveszélyt?

8. K2: Siren of the Himalayas

Abruzzi herceg 1909. évi nevezetes expedíciójának 100. évfordulóján 4 hegymászó elmegy ugyanoda, sőt még tovább. Dave Ohlson filmes és stábja is csatlakozik e csoport K2-es útjához.

A dokumentumfilm a Karakorum-hegység történetét és földrajzát is vizsgálja, miközben szem előtt tartja a felfedezés kockázatait, hasznát és a személyes perspektíva jellegét. Egy olyan korban vagyunk, amikor kevés üres hely maradt a térképen. A filmkészítők ritka archív felvételeket, fotókat, és írásos kommentárokat szereztek meg a múlt század folyamán zajlott extrém hegymászó expedíciókról. A történeti perspektíván kívül lélegzetelállító képi világ tárul elénk, erről a „Mars utazásról”.

K2 van a Himalayában a legmélyebben, és rossz idő is itt van legnagyobb arányban.
Sokak szerint az Everest és a K2 megmászása még csak nem is ugyanaz a sportág.

Vigyázz, ne keverd össze a filmet a K2 (magyar címe Ki itt felmászol) című hegyi thrillerrel, ami azért nem annyira jó film, mintha jó film lenne! Ez elég diplomatikus volt, úgy hiszem.

9. The Dawn Wall

A Dawn Wall egy megmászásra szinte lehetetlennek tűnő, majd egy kilométeres, 914 méter, magas sziklafal a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban. 2015 januárjában Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson mégis megcsinálta az El Capitan Hajnalfalának (dawn wall) első szabad mászását.

Annak idején a 19 napos mászásukat egyesek a történelem legkeményebb sikeres free sziklamászásának tartották.A duó hetekig a puszta függőleges sziklán élt, és ez felkeltette a szenzációra mindig fogékony média figyelmét is. Caldwell számára a Hajnalfal sokkal több volt, mint egy mászás, az élete épp romokban volt.
22 éves korában a hegymászó csodagyereket túszul ejtették a lázadók Kirgizisztánban. Röviddel ezután elvesztette a mutatóujját egy balesetben, és később a felesége is elhagyta. Ezt a kitűzött célt a személyiségfejlődésnek is szánta, egy pszichés utazásnak is, amiben az akadályok leküzdésével bizonyítja maga számára, hogy értékes.

10. Dirtbag: The Legend of Fred Beckey

A hegymászás Piszkos Fredje. Fred Beckey egy igazi legendás amerikai, de valójában német „Dirtbag” hegymászó. Felejtsd el a csapatépítő tréninges ügyvédeket, akik a terepjáróikkal és hi-tech cuccaikkal bohóckodnak. Fred 70 évesen is autóstoppol, 80 évesen is hálózsákban alszik egyedül a hegyekben. Egy bakancs és egy hátizsák, ennyi kell.

Fred 1923-ban született Németországban, a két világháború között telepedtek ki szüleivel, onnantól kezdve bejárta az egész kontinenst, egészen 2017-es haláláig nem tudott a seggén megülni. Azért fogalmazok ilyen pofátlanul, mert tudom, hogy tetszene neki. Az öreg még 2012-ben is járt falat mászni. Hatalmas forma. Ő az a szabadlelkű embertípus, akiről Thoreau vagy Kerouac is beszél műveiben. Szerény és sportos életmódja, személyes példamutatása ikonikus örökség, amely továbbra is inspirálja az embereket. Legalább is engem mindenképp.

+ 1.

Melyik legyen? Bosszú az Eiger csúcsán (The Eiger Sanction) Clint Eastwoodal, vagy a kínai The Climbers (Pan deng zhe)?
A The Climbers egy indiai romantikus filmbe oltott giccses kung-fu elemeket tartalmazó CGI-csoda). Vagy a Függő játszmát Stallonéval?
Trashmélkedés (nincs ilyen szó, de most mégis) helyett legyen egy jó tipp.

A Reel Rock sorozatot választottam, ami talán a legjobb falmászás tematikában. Ez a vizuálisan lenyűgöző sorozat a világ csúcsmászóit, alpinistáit és hegymászóit követi a föld legvadabb helyszíneire. Nemcsak a diadal történetei ezek, hanem a kudarcé, az újrakezdésé, amik a sziklakő függőleges színpadain bontakoznak ki.

Amúgy 9.2-re van felsrófolva az IMDb-n, ami azt jelenti, hogy akik szeretik ezt a témát, maximumra pontozzák. Szerintem itt ezt vehetjük reálisnak, mert pont, hogy akik szeretik a falmászást, és kapnának egy gagyit, a sárga földig lehúznák a sorit. Erről a sorozatról külön is fogunk értekezni, mert túlmutat a cikkünk keretein.

Zárszó

Ha nagy magashegyi film szaki vagy kérdezheted, hogy miért hagytam ki a The Summit vagy a The Wildest Dream: Conquest of Everest című filmeket. Tökéletesen összerakott filmek azok is, de egy másik logikát követtem. Próbáltam a hegymászás különböző módjait és helyeit térben és időben összefogni. Így került be Dél-Amerika (Zuhanás a csendbe), Európa (Nordwand), Észak-Amerika (Valley Uprising; Dirtbag) és persze Ázsia (Meru, K2). A Himalájáról önmagában is lehetne 10+1 listát készíteni. Az Everest a hegyi filmek Hollywoodja, a fele arról készül. Azt szerettem volna megragadni, hogy mennyire szerteágazó is ez a függőleges viszony az ember és a hegy között. Biztatok mindenkit, hogy bátran próbálkozzon kapcsolatba lépni Földanyával, és ha nem is lesz belőle Everest, a Börzsöny is csodálatos.
Ne várj senkire! Indulj el még holnap! Akár egyedül is.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A kanadai lakókocsipark, ahol még Snoop Dogg is szívesen lakna

LÉGY önmagad!

Leviathan – A mű, amelynek nem volt helye Oroszországban, de most már sehol sem?

Az Oscar-díjas BMX bandita – a Spike Jonze-menet

Ricky Gervais azt mondta, nem égünk el a pokolban – de azért legyünk kedvesek

Amerika Madarai és a történelem egyik legelfuseráltabb műkincsrablása