Barion Pixel

A sziluett piruett

Benedek Csanád

2022.04.30.

8 perc

A másolat másolatának a másolata és egyéb divat viták: Vans vs Wavy

Bármilyen furcsa az amerikai szerzői jogi törvény, nem védi a divatterveket.

Az MSCHF és a Tyga „Wavy Baby” cipője még meg sem érkezett, és máris a Vans perének tárgya. Jelen pillanatban csak egy online értékesítés történt meg.

A MSCHF Sneakers Wavy Baby kvázi “deszkáscipője”, amely mielőtt megjelent volna (és tíz percen belül elkelt az MSCHF Sneakers webhelyén és alkalmazásán keresztül), április 18-án már egy pert is kapott a nyakába. Bár a forma kísértetiesen hasonlít a Vans dizájnjára, a MSCHF nagyon biztos magában. Igazából, ha betiltják a cipőjét, akkor is hatalmas reklámot kapott, ha nem, akkor meg még inkább.

Tyga már hetekkel az általános bejelentés előtt “Freaky Deaky” zenei videójában reklámozta, és olyan nézettséggeneráló haverok, mint J Balvin is megkapták a saját párjukat.

A Vans, Inc. kontra MSCHF Product Studio-perben a Vans azt állítja, hogy a MSCHF cipője a Vans ikonikus védjegyeit nyilvánvalóan és összetéveszthetetlenül magában foglalja, amint az a Vans Sk8-Hi és Old Skool cipőin látható. Képeket is csatoltak, hogy bizonyítsák, a Wavy Baby az általuk levédett dizájnra épül. Állításuk szerint már április elején megkeresték a brandet, hogy állítsák le a gyártást, de a MSCHF ennek ellenére folytatta a gyártást.

A MSCHF ezt másképp meséli, elmondásuk szerint a megjelenés előtt a Vans azzal kereste meg őket, hogy a cipőből befolyt profit felét utalják nekik, és akkor nem perelnek, egyben jövőbeni kollaborációkban is benne lennének. A MSCHF visszautasította az ajánlatot, szerintük a Vans a múltjára épít, de görcsösen próbál fiatalos brand maradni, miközben ez már rég nem igaz, a Wavy Baby pedig egy izgalmasabb trenddiktáló vonalvezetés, amit a Vans évek óta nem tud felmutatni.

A MSCHF elég magabiztos, ebből komoly per lesz. A dolog lényege a
divatőrülteken kívül, hogy ez újabb precedenst teremt a koppintásra.

Az amerikai szerzői jogi törvény nem védi rendesen a divatterveket, ez más európai és japán cégekre is veszélyes. Jelenleg a limitált kiadású cipő, amit amúgy 220 dolláros áron dobtak piacra, 350 dollár felett van a StockX-en, és fog ez még fennebb is menni. Hype-hullám a Wavy körül.

A MSCHF kollektíva korábban a szenteltvízzel, aztán ennek ellenpontjaként vérrel töltött Nike Air Maxeket is dobott piacra. Akkor a Nike perelte be őket sikerrel. A Lil Nas X-es sátános Nike-okból még a kifizetett kiküldött példányokat is bekérette a Nike. Ilyen a pipás cég, ha pipás.

Egyéb híres dizájnviták

Ari Saal vs Nike
2006-ban Ari Saal Forman tervező kiadott egy korlátozott példányszámú Ari Menthol 10 nevű cipőt, ami nagyon erősen hajazott az Air Force 1 formavilágára. Ari Forman ezt egy művészi újraértelmezésnek vette. A Nike pedig lopásnak, és hogy a márkát a dohánytermékekhez hasonlítják. Forman visszalépett, de még így is a Nike-kal kapcsolatos nyilatkozata, hitelrontás vádja miatt több ezer dollár jogi költséget okozott neki.

Adidas vs Karhu
A három csík eredete

Az Adidas 1924-ben alakult és 1949-ben lett bejegyezve világmárkaként. Amikor ez megtörtént, a Dassler tesókat meglepte, hogy megelőzték őket. Nem tudták a 3 csíkos logót az Adidas védjegyeként használni. Ugyanis egy kis finn sportruházati márka logójának a része a három csík. Ez a Karhu, amely az utóbbi időben komoly népszerűségnek örvend világszerte. Nem véletlen, a Karhu egy vagány kis cég, aki futócipőben és síruhában is ott van a szeren. Old school vonulata top.

Az Adidas nem tudott elég korán kelni. Az eredetileg nagyon snassz „Oy Urheilutarpeita” (Sportigények Kft) cipőmárkát 1916-ban alapították, majd négy évvel később átnevezték Karhura (finnül „medve”). Ez akárhogy is nézzük, négy (vagy 8) évvel az Adidas előtt volt.

1952-ben, az 1952-es finnországi nyári olimpiát követően az Adidas két üveg whiskyért és mai árfolyamon 1600 eurónak megfelelő összegért megszerezte a háromcsíkos márkajelzést a Karhu Sportstól.

Ez a kedves nagyvonalúság annak is volt köszönhető, hogy a Karhu inkább egy „M” betűszerű sziluettet használt szívesebben a cipőin. De ennek ellenére nagyvonalú gesztus volt a finnektől.

De mi folyik az USA-ban?
Az amerikai szerzői jogi törvény védi a logókat, a levédetett szlogeneket, de nem védi a divatterveket. Europában még színverziót is le lehet védetni. Lásd Klein-kék, vagy Benetton-zöld, vagy Bianchi-zöld. USA-ban meg le lehet ezt koppintani, az amerikai piacon (és a kínain is, de abba most ne menjünk bele) el lehet egymástól a dizájnokat és stílusokat tulajdonítani, és az amerikai törvények értelmében nem sok mindent lehet tenni ennek megakadályozása érdekében.

Bár a divatvilágra nincsenek szabott és száraz törvények, ez nem jelenti azt, hogy a divattervezők ne találnák magukat időnként forróvízben. A használt formatervezési mintáktól függően a divatmárkák néha ki vannak
téve a pernek, ha olyan kifejezést, szlogent vagy dizájnt használnak, amely egy másik személy védjegye.

A Nike több mint 80 kifogást nyújtott be, hogy erőteljesen megvédje védjegyjogait csak a „Just Do It”-os szlogenje esetében. A Nike két neuralgikus pontja ez a szlogen, és a „swoosh” hangutánzó szó. Hogy az levédhető-e? Az esetek 99%-ban igen.

Utoljára 2020. április végén a Védjegyvizsgáló és Fellebbezési Tanács (TTAB) megállapította, hogy a Nike „Just Do It” szlogenje ismert védjegy (mily meglepő), és megtagadta a Just Drew It mottó lajstromozását sportruházathoz. A Nike azzal érvelt, hogy a Just Do It védjegye közismert kifejezés, és már több mint huszonöt éve használatos a kereskedelemben, és több mint húsz éve van bejegyezve. Hírös státuszának köszönhetően a Nike meg tudta akadályozni a „Just Drew It”-ot!

Meglepő módon, ha Amerikában egy fél azt állítja, hogy védjegye ismert, akkor egyértelműen bizonyítania kell, hogy védjegyét híres védjegynek tekinti, és bizonyítékot kell benyújtania a jegyzőkönyvbe állítása alátámasztására. A „Csak csináld!” amúgy egy zen buddhista jelszó egyébként. A Nike szerencséje, hogy a zen nem egy cég.

Európában ne hamisíts! – mondja a 11. parancsolat
Amerikában a divatházaknak nincs gazdag, gyökerező történelme, és a jogalkotás is ezt tükrözi, mivel nincsenek részletes törvények, amelyek védik a divattervezőket. Európában azonban ennek az ellenkezője igaz. A 20. század eleje óta létező népszerű divatházak, a Gucci, a Prada, a Chanel, a Balenciaga olyan védelmet élveznek, amely az Egyesült Államokban nem található. Az olyan országokban, mint Franciaország, Olaszország, Németország és Skócia kiterjedt törvények vonatkoznak a divatházakra, arra, hogy terveiket ki használhatja és ki nem. A védelem túlmutat a divatházakon. Egyes textilipari cégek, amelyek ugyanilyen régóta működnek, szintén védelmet élveznek szövési technikáikra, eredeti gyártási mechanizmusukra. Ez tudom még nekünk is furcsa, de a kockás ingek nem simán kockás ingek, ezek közül pár eredeti skót tartán, ami skót törzsek négyzetrácsos jelrendszere. A Burberry márka négyzetrácsát már van, aki ismeri, de legalább 8 skót klán négyzetrácsminta is el van mentve. Mindegy, hogy ingen van vagy skótszoknyán, csak ők használhatják. Elvileg. Na meg a kínaiak, és az amerikaiak gyakorlatilag.

A Calvin Klein, Ralph Lauren és hasonló amerikai divatcégek Európában nagyobb biztonságban vannak, mint otthon az USA-ban.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alien Workshop: UFO-k Ohióból

Ördögök az angyalok városában: varrios, a latino bandák

Japoneros – Chicano szubkultúra Japánban

Japán, ha partizik – a bizarr bazár, ami sosem zár be

Variációk egy témára: a legendás Reebok Mobius-sorozat

Az Új Jazz, avagy a Freshjive-sztori