Barion Pixel

Barely Made It – Fotókönyv készül a snowboard aranykoráról

Savon

2021.11.13.

4 perc

A jelen időt fontos kihangsúlyozni, lévén hogy a kiadvány megvalósulásához a snowboardos közösség összefogására is szükség van. Tényleg szuper lenne, ha ez a snowboard-történeti fotókönyv kézzelfogható valósággá válna.

A fotókönyv nem fotóalbum – ezt érdemes még az elején tisztázni. A photobook valahol félúton helyezkedik el a „könyv és a film” világa között, mivel dramaturgiája van – csak úgy, mint a filmnek vagy a regénynek.  Egy témát dolgoz fel.

A Barely Made It a 90-es és 2000-es évek snowboardozásának kortárs dokumentuma, egy olyan időszakból, amikor a snowboard berobbant a köztudatba, a versenyzőket rocksztárokként idealizálták, miközben a generációjuk bálványaivá váltak. A patikamérlegen kimért profizmus helyett, még a szenvedély dominált.

A könyv egyben kronologikus utazást tesz a legendás helyszínekre és eseményekre: Riksgränsen, Whistler, Air&Style, St. Moritz, Tokyo XTrail, Mt.Hood, Arctic Challenge, Zillertal, Saas Fee, Summercamps.
Életszagú képek az insta előtti időkből.

Továbbá bemutatja a legikonikusabb snowboardosokat – a színfalak mögött és a havon. A teljesség igénye nélkül: Terje Haakonsen, Gigi Rüf , Wolle Nyvelt, Romain deMarchi, Circe Wallace, JP Solberg, Michi Albin, Fabien Rohrer, Gian Simmen, Peter Line, Steve Gruber, Jonas Emery, David Benedek, Ingemar Backman, Iker Fernandez, Johan Olofsson, Stine Brun-Kjeldaas, Shaun White, Kale Stevens, Marius Sommer, Nicolas Müller, Fredi Kalbermatten, Trevor Andrew, Joni Malmi, Wille Luoma, Kratter Brothers, Danny Kass, Babs Charlet, Anne Molin-Kongsgaard, Travis Rice, Nic Droz, Keir Dillon, Aleksi Litovaara, Eero Ettala, David Pischi, Dani Sappa, Mike Ranquet…

Ha a fenti nevek mondanak valamit, akkor ez a könyv neked szól!

Időutazás 240 oldalon. Egy sport felnőtté válásának, majd mozgalommá alakulásának korhű dokumentációja.

És akkor most essen néhány szó a könyvet jegyző Patrick Armbrusterről.
A 45 éves ‘Brusti’ Dietikonban nőtt fel – egy Zürich melletti külvárosban – Svájcban. A gördeszkázáson keresztül fedezte fel a snowboardozást a 80-as évek végén.
Miután egy baleset következtében szertefoszlott az álma, hogy profi snowboardos legyen, másik szenvedélyének, a fényképezésnek, illetve a filmezésnek szentelte minden idejét.

1994-ben publikálták első képeit egy svájci snowboard magazinban, majd 1996-ban három évre a Snowboarder (Monster/Backside Magazine) vezető fotósa lett. Ezt követően 1999-2002 között az Onboard magazin vezető fotósa volt. Szintén 1999-ben Drew Stevensonnal közösen nekivágott az egyik első európai 16 mm-es snowboard filmnek, amiből a későbbiekben az Absinthe Films produkciója lett.

Brusti – Fotó: SilvanoZeiter

Abban a kiváltságban volt része, hogy a legjobb snowboardosokkal utazhatta be a világot, sokukkal barátságok szövődtek, mindeközben az analóg gép kattogott rendületlenül. Így az évek során létrejött egy archívum a világ legjobb snowboardosairól a színfalak előtt és mögött. A bomba akcióképeken túl, személyes betekintés az utazásokba, szobabulikba és azoknak a versenyzőknek az életébe, akik a snowboardot olyanná tették, amilyen ma.

A Barely Made It ezeknek a vad időknek állít emléket.

Tom Gilles & Trevor Andrew
Ingemar Backman – Japan
Romain deMarchi – Tokyo
David Pitschi – Chile

Romain De Marchi – Hemsedal, Norway
Peter Line – SPC Camp
Terje Haakonsen & Michi Albin
Shandy Campos – Whistler
Wolle Nyvelt & Steve Gruber
Nico Müller a 18. születésnapján – Navrik, Norway

25 év munkája, 240 oldalon egy síbérlet áráért (45 euro). A könyv létrejötte az Indiegogo közösségi finanszírozásán keresztül zajlik. Minden egyes példány megrendelésével segíthetünk abban, hogy ez a könyv valósággá váljon. 1000 összegyűlt rendelés esetében a Barely Made It nyomtatásba kerül, és a tervek szerint márciusban már kézbe is foghatjuk.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Hit, remény és Nick Cave

Rick Rubin – A kreatív folyamat: Az alkotás mint életmód

Sandman és Gaiman

Byung-Chul Han: szupersztár-filozófus a kiégés társadalmában

Burroughs: hosszú séta az élet sötét oldalán

Lélegezni és lélegezni hagyni