Barion Pixel

Csillagászati áron, több mint 3 millió dollárért ment el az első Amerika Kapitány-képregény

Kiss Márk

2022.04.08.

2 perc

Nagyszabású képregényes árverés-sorozatot tart ezen a héten a dallasi székhelyű Heritage Auctions aukciósház. Habár az esemény hivatalosan „csak” vasárnap fejeződik be, már tegnap kalapács alá került az árverés egyik, hanem legnagyobb sztárja, a legelső Amerika Kapitány-képregény, mely a várakozásoknak megfelelően horribilis áron kelt el.

3,12 millió dollárt, durván 1 milliárd forintot sem sajnált egy névtelenségbe burkolózó licitáló egy első, 1941 márciusában megjelent Amerika Kapitány-képregényért.
A szinte teljesen makulátlan állapotban megőrzött példány így a történelem egyik legdrágbban aukcionált képregénye lett. Egészen pontosan a negyedik per pillanat a vonatkozó ranglistán, de erről kicsit bővebben is szólunk a cikk zárásaként.

Ennek a számnak a címlapja önmagában megér egy külön misét, hiszen Amerika Kapitány éppen Adolf Hitlert zúzza le egy nagyszerűen kivitelezett, pusztító erejű jobb horoggal, miközben a háttérben német katonák lövöldöznek össze-vissza. Történelmi idők, ugyebár. (Ez a rész egyébként kilenc hónappal még az USA hadba lepésé előtt jött ki, elővetítve a nem is annyira távoli jövőt.)

A mostani liciten részt vevő, összesen 45 oldalas képregényben tűnt fel először maga Steve Rogers, illetve segítőtársa, Bucky Barnes karaktere, míg főgonoszként nem más, mint The Red Skull, magyarán Vörös Koponya debütált.

A világ eddig legdrágábban, 3,6 millió dollárért – tavaly – eladott képregénye az 1962-es Amazing Fantasy sorozat 15-ik száma, melynek az a különlegessége, hogy ebben szerepelt első alkalommal a Marvel talán máig legnépszerűbb szuperhőse, a csodálatos Pókember. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokán ugyanaz a képregény, az 1938-as Action Comics első száma osztozik. A valamivel szebb állapotú példány speciel olcsóban, 3,2 millióért, a kevésbé megkímélt pedig 3,25 millióért cserélt gazdát néhány évvel ezelőtt. Nem véletlenül kapós persze ez a rész sem; Supermant ismerhették meg belőle az olvasók.

Amazing Fantasy #15 (1962)
Action Comics #1 (1938)
Captain America #1 (1941)
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

1UP! Egy név mindenek felett

Fegyvere a kamera – Gordon Parks útja

Slinkachu: nagy dolgok a kis világban

Urias az óriások között

Shintaro Kago: a guro manga guru

Szép „fájdalmak” – Aches világa