Barion Pixel

Hamis a Baba-squiat

Benedek Csanád

2022.06.28.

5 perc

Lehet hogy hamis a „Hősök és szörnyek” kiállítás festmény sorozata?
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) összesen 25 Jean-Michel Basquiat festményt foglalt le az Orlandói Művészeti Múzeumból, mivel a művek hitelességével kapcsolatos kérdések merültek fel. Újabban egyre több kortárs műről derül ki, hogy olcsó hamisítvány. Ezt most szóvirágként értsd, szó szerint olcsó hamisítvány. A nagy kérdés hogy ilyen magas szintre hogy érhetnek el a hamisítók csoportjai.

A New York Times értesülései szerint június 25-én délelőtt több mint egy tucat FBI-ügynök folytattatott váratlan rajtaütésszerű műveletet Orlandóban. Angol cikkeket olvasni már azért is izgalmas mert olyan viccesen tud fogalmazni a „classe supérieure”

Még mindig nem hittük el, hogy a múzeummal kapcsolatban nyomozás folyt vagy folyik,” – mondta Emilia Bourmas-Fry, az Orlandói Művészeti Múzeum szóvivője. „Részvételünket a nyomozásban továbbra is pusztán tények tanúinak tekintjük.” Zseniális, ezek szerint ha elkapnak 5 kiló kokainnal a határon akkor is csupán a részvételemet az eseményben a tények tanújaként interpretálhatom.

A házkutatási engedélyhez benyújtott 41 oldalas ügyirat kérdéseket vetett fel a gyűjtemény eredetével kapcsolatosan. Hozzátéve, hogy „volt rá ok kétségbe vonni a műalkotások hitelességét”. A még lezáratlan házkutatási ügy részleteiből kiderült, hogy a hitelesítési eljárás alatt tett ellentmondásos nyilatkozatok miatt, amelyeket a múzeum és a tulajdonosok állítottak ki, már eleve egy bűnténycsomag bontakozott ki.

Valószínűleg összeesküvés és csalássorozat miatt adták ki a razziára a parancsot. Amit eddig tudni lehet, hogy az FBI vizsgálata alapján vádiratok fogalmazódnak meg az alábbi esetekben: a festmények hamis származási igazolásai, eladási kísérletei, […] a banki nyilvántartások azt mutatják, hogy a műalkotásokba való befektetés, lehetséges pénzmosási kisérlet” és „hamis információk kiadása a festmények állítólagos korábbi tulajdonjogával kapcsolatban.”

A „Hősök és szörnyek: Jean-Michel Basquiat” című kiállításon szereplő darabokat a múzeum és a tulajdonosok szerint 2012-ben egy Los Angeles-i raktárban találták meg. Az FBI Art Crime csapatának nyomozása folyamatban van ez ügyben is.

A New York Times ebben a hónapban közzétett cikke már megkérdőjelezte egy kép hitelességét. Arról írtak hogy az egyik műalkotást egy FedEx-es karton szállítódoboz hátoldalára festették, amelyen a (Align top of FedEx Shipping Label here/„Igazítsa ide a FedEx szállítási címke tetejét” utasítás található -CSAKHOGY- olyan betűtípussal, amelyet a Federal Expressnél dolgozó grafikustervező szerint 1994-ig nem használtak. A grafikus állítása szerint Ő, hat évvel Basquiat halála után hozta az új betűtípust a FedEx feliratokhoz. Hoppácska.

Basquiat skicc

Bár Jean-Michel Basquiat-ot (1960. december 22. – 1988. augusztus 12.) nem kell bemutatni, mégsem árt róla tudni, hogy jelen pillanatban az egyik legfelkapottabb festő. Amerikai művész, aki az 1980-as években aratott sikert a neo-expresszionizmus mozgalom részeként.

22 évesen ő volt az egyik legfiatalabb, aki kiállított a New York-i Whitney Biennálén. Basquiat 27 évesen, 1988-ban, heroin-túladagolás következtében meghalt, ezt követően munkái után az érdeklődés folyamatosan nőtt.

Basquiat 1981-ben 200 dollárért adta el első festményét Debbie Harrynek a Blondie énekesnőjének. 2017-ben pedig már egy 1982-es festménye, 110,5 millió dollárért kelt el, és ezzel a valaha vásárolt egyik legdrágább festmény lett. Volt más rekord összeget érő festménye is az az afroamerikai festőnek. Példának okáért tavaly 93.1 millió dollárért ütötték le a Christie’s aukciósház árverésén az 1983-as In This Case elnevezésű alkotását.

Untitled (1982) – Heads series / 110,5 millió

In This Case (1983) – 93,1 millió

Basquiat 36 elérhető egyéb kisebb-nagyobb rajza, festménye összesen 224,9 millió dollár összértékben cserélt gazdát a Phillips-aukcióin. Az árverés végeredménye és az Untitled a legdrágább tétel, amelyet az aukciós ház valaha eladott, megelőzve Andy Warhol Men in Her Life alkotását, amelyet egy másik Phillips New York-i képvásáron mutattak be 2010-ben.

A Basquiat aktivabb nyolc éve alatt közel 1500 festményt alkotott, és vannak lappangók. Látható hogy hatalmas üzlet becsempészni hamisítványokat az eredetek közé. Két cikkünkben is foglalkoztunk a XX. -századi képhamisítás ügyeiről. Elmer Hory a magyar szál miatt is érdekes, de a Netflix is dokumentumfilmben foglalkozott az egyre jobban elharapódzó hamisítási ügyekkel kapcsolatban. Úgy néz ki ez most a legnépszerűbb fehérgalléros bűnözés, a múzeumok mossák kezeiket. Naná hiszen frissek még a festéknyomok.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Slinkachu: nagy dolgok a kis világban

Urias az óriások között

Shintaro Kago: a guro manga guru

Szép „fájdalmak” – Aches világa

One in a Milivo: Boogie menni Amerika

Halálcsillag születik – John Berkey, aki megihlette a Star Wars ikonikus képkockáit, de a filmet sosem látta