Barion Pixel

Ismerd meg az afroamerikai márkát, amely elsőként vehet részt a világ legelitebb divathetén

Marton Kamilla

2021.05.14.

1 perc

Kerby Jean-Raymond az első afroamerikai divattervező, aki a Paris Haute Couture Weeken mutatja be legújabb kollekcióját. Talán mondanunk sem kell, miért lesz történelmi ez a pillanat.

Jean-Raymond 2013-óta építi Pyer Moss nevű feltörekvő New York-i streetwear márkáját, amely ma már széles körben elismert a divatszakma köreiben úttörő stílusáért, ami politikai és személyes történeteket mesél.

A Pyer Moss alapítója úgy azonosította márkáját a CNN Style-nak mint „egy művészeti
projekt, amely a divat terében működik. 80% történet, 20% termék”.

2018-as American, Also című háromrészes projektjében amerikai történeteket mesélt el, melyekben láthattuk a fekete cowboyok történetét, és fekete családok hétköznapi megpróbáltatásait is. Ez utóbbihoz Derrick Adams képzőművész 11 alkotást készített, melyeket Jean-Raymond ruhadarabbá változtatott és be is mutatta őket a New York-i divathéten.

Két év szünet után a Pyer Moss idén júliusban a Chambre Syndicale de la Haute Couture hivatalos meghívottjaként mutatja majd be első couture kollekcióját – írta meg a CNN Style. Miért fontos a magas szabászat?

A „haute couture” kifejezés egyébként a divatszakma legizgalmasabb és legkreatívabb éltetője, hiszen ezek az egyedi high fashion (azaz magas divat) darabok minden egyes részletét kézzel tervezik és készítik magasan képzett szakemberek. Ezeket a ruhakölteményeket általában felkérésre készítik a tervezők és nem a profit növelése a céljuk velük, hanem a márka magasabb szintre emelése.

A haute couture jelzőt egyébként szigorú jogi szabályokkal védik. A címkét csakis azok használhatják, akik tagjai a Chambre Syndicale rendjének, és a tervezőknek évente kétszer huszonöt egyedi dizájnt kell prezentálniuk a Paris Couture Weeken. A tervezőknek egy saját műhelyet is fent kell tartaniuk 20 teljes állású alkalmazottal.

Idén július 5-8 között rendezik meg a neves eseményt, a pontos részleteket pedig csak június elején jelentik be a szervezők.

Pyer Moss Show – Spring 2020
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alien Workshop: UFO-k Ohióból

Ördögök az angyalok városában: varrios, a latino bandák

Japoneros – Chicano szubkultúra Japánban

Japán, ha partizik – a bizarr bazár, ami sosem zár be

Variációk egy témára: a legendás Reebok Mobius-sorozat

Az Új Jazz, avagy a Freshjive-sztori