Barion Pixel

Karácsonyi rémeslapok a múltból

Benedek Csanád

2022.12.21.

6 perc

Avagy nem voltak mindig ilyen giccsesek a karácsonyi képeslapok, cserébe szándékosan félelmetesek és direkt meghökkentőek. Az elmúlt 150 évben feketébb volt a fehér karácsony mint gondolnánk, a humora mindenképp.

Jobb adni, mint kapni, mondják az ökölvívók, de tán a karácsonyra is igaz. Nézzük milyen képeslapokat adtak és kaptak eleink!

Képeslap-történelem dióhéjban
Franciaországban már a XVII. század elejétől ismerték az üdvözlő- és köszönőlapokat, amik igazából inkább névjegykártyáknak minősültek. Nem lehet egyértelmű választ adni arra, hogy ki volt a képes levelezőlap feltalálója, mivel nem lehet időbeli sorrendet felállítani az első példányok között. Az arisztokraták már ősidők óta küldözgettek egymásnak színes nyomatokat. A mostani cikk nemcsak az érdekes témáról, hanem zárójelben a copypaste wikipédia-újságírásról is szól. Sokak nevét és újságjukat fedje a jótékony homály. Teljes lelki nyugalommal leírnak bármit, amit a neten olvasnak. Minimális utánagondolással is sejthető, hogy az olyan híres nyomtató és papírkultúrák, mint a kínai és a japán, rég ismerte az üdvözlőlap fogalmát. Sőt, a nyomtatáson kívül még kalligráfiai sportot űzött belőle. Japánban ennek külön kultúrája volt, ott a polgárok is megtehették.

A karácsonyi képeslapok postai küldésének szokása az Egyesült Királyságból ered, az új, nyilvános posta adta lehetőségek kiaknázását célozta meg. Korábban csak a módos kevesek kiváltsága volt a postai feladvány- vagy csomagküldés. Az első nyilvános postai szolgáltatás, a vasutak terjedésének köszönhette indulását 1840-ben. Az első képeslap kitalálója az olyan, mint az első sült hús vagy a kerék. Bárki csinálhatta, bármelyik korban, lehet még a rómaiak is. De diplomás újságírók nyugodtan leírják, hogy XY1860-ban meg ilyenek.

Az Egyesült Államokban az 1840-es évek végén jelent meg az első képeslap, de annyira drága volt még akkoriban, hogy az emberek többsége nem engedhette meg magának. 1873 karácsonyán a Prang és Mayer nyomdász cég kezdett el szélesebb körben üdvözlőkártyákat gyártani a piacra, ezért az úttörő tevékenységért Louis Pranget nevezik az „amerikai karácsonyi képeslap atyjának”. Aztán a Hallmark és a kapitalizmus elterjesztette az édibédi diplomáciai kultúrgiccset, de azt te is ismered.

St.Louis – 1940

Az Osztrák–Magyar Monarchiában 1869. október 1-jén hozták forgalomba az első „levelezésre alkalmas lapot” „Correspondenz-Karte” néven. A magyar képeslapkiadás 1896-ban, a millennium évében kezdődött. 1900-ig zömében osztrák és német kiadóktól importálták a képes levelezőlapokat. Magánszemélyeknek ezt az üzleti lehetőséget viszonylag későn engedték meg. Ez és a híres német humor az oka, hogy nálunk nem voltak ismertek az ijesztő, fura és a fura humorú karácsonyi lapok. Sőt, hogy még jobban a németeket okoljuk, nemcsak a Kitsch/giccs szó származik tőlük, hanem az amcsik is tőlük vették át ezt a fajta diplomatikus, semmitmondó stílust. Aztán a katolikus olaszok is beszálltak az iparba, de azt tudjuk, ha az olaszok beszállnak valamibe, az aranyozást meg fodrokat jelent.

A karácsonyi képeslap sokáig csak egy mellékága maradt a játékkártyák, jegyzetpapírok és borítékok, és Valentin-napi képeslapok már kialakultabb kereskedelmének. Sőt, az egyik ok, amiért ennyire meg merték engedni a humort karácsony szent ünnepén, hogy a Valentin-napi viccesebb képeslapok hagyományát követték. Több évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a karácsonyi üdvözletküldés hagyománya szélesebb körben elterjedjen Angliában és az Egyesült Államokban egyaránt.

Angliában az első karácsonyi üdvözlőkártyák a nevükkel ellentétben gyakran nem téli vagy vallási témákat ábrázoltak, inkább a tavasz közeledtét jelző virágok, tündérek és egyéb színes ábrák szerepeltek rajtuk.

Népszerűek voltak a gyerekeket és állatokat ábrázoló humoros és szentimentális képek.
Na, itt kapcsolódunk be, ugyanis a humor nem pont azt jelenti, amit mi gondolunk.
Mai szemmel is vad és bizarr képeslapok születtek. Ezekből fogunk szemlézni.

Miért ilyen furák és ijesztőek?!
A 21. századi szemnek ezek az ábrák meghökkentőnek, furának, viccesnek, netán szürreálisnak hatnak. De mindenképpen a karácsony szellemétől távol állónak.

Első körben fontos megérteni, hogy az ünnepi képeslapok, ahogyan most ismerjük őket, nagyon is a 20. század termékei. A 19. században a karácsony ikonográfiája másra épült, és amellett még nem fejlődött ki teljesen olyanná, mint amilyennek most ismerjük.

Fura lesz ezt olvasni de a 19. században alig ünnepelték a karácsonyt, legalábbis nem oly módon, ahogyan ma tesszük. Sok vállalkozás nem tartotta ünnepnek, nem foglalkozott vele. Nem voltak karácsonyi ünnepek. Az ajándékozás hagyományosan újévi tevékenység volt.

A karácsony “térhódítása” a viktoriánus Anglia világbirodalmi törekvéseinek köszönhető. Mindenhová vitték a szokásaikat. A karácsonyt a nyugati világ legnagyobb ünnepének tartják, de maguk a keresztények a húsvétot. Vagyis a kereszténység legfontosabb ünnepe, Jézus újjászületése, a megváltásunk az eredendő bűntől. Ez a téli napfordulós ajándékozós katyvaszt, ahol a „kis jézuska” cipeli a gazdag gyerekeknek a 100 kilós csomagot, a szegény gyereknek meg a filléres apróságot, biztosan nem egy keresztény gondolat.

Szintén elsőre meghökkentő lehet, de a karácsonyi partik valójában egyértelműen pogány ünnepekre vezethetőek vissza. A karácsonyt nem mindig december 25-én ünnepelték, Jézus születésének dátumát csak a 3. században határozták meg erre az időpontra. De eleve a népszámlálás miatt nem lehetett úgy és akkor.

Kis keretes Jézus születésével kapcsolatban.
Jézus születése (Lukács evangéliuma – Lk. 2,1-7. és Lk. 2,21.)

Azokban a napokban történt, hogy Augustus császár rendeletet adott ki, hogy az egész földkerekséget írják össze.”

Augustus császár idején három népszámlálást tartottak az egyre hatalmasabb birodalomban: i. e. 28-ban, i.e. 8-ban, illetve i. sz. 14-ben. Valószínűsíthető, hogy az i. e. 8-ban elrendelt népszámlálásra hivatkozik Lukács evangéliuma. Mivel a népszámlálás hosszabb ideig, évekig is eltarthatott, ezért ennek alapján csak az állapítható meg, hogy Jézus nagy valószínűséggel i.e. 8-ban vagy azt követően született. Nagy Heródes (aki a gyermekek megöletését parancsolta) Kr. e. 37-től Kr. u. 4-ig volt Júdea királya. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy Jézus születését i.e. 4 utánra nem lehet tenni, sőt, az i. e. 4 sem valószínű, mert Heródes húsvét előtt halt meg.

Ami segítség a betlehemi csillag megjelenése és a napkeleti bölcsek. Több elmélet is létezik ezzel kapcsolatban. Legvalószínűbbnek a Szaturnusz és a Jupiter együttállásának az esete. Az elég fényes jelenség és nagyon ritka. I. e. 7-ben három együttállása is volt a két bolygónak, méghozzá a Halak csillagképben: i. e. 7. május 29-én, október 1-jén és december 5-én. Ilyen hármas együttállás nagyon ritka, 794 évenként következik be. Felsorolt tényezők alapján legvalószínűbb az, hogy Jézus i. e. 7-ben született.

December 25-e nagyjából egybeesik a római Saturnalia ünnep és a téli napforduló dátumával. Ez az ősi ünnep többnapos féktelen italozással és mai szemmel is durva bulizással járt. Ennek volt egy olyan hagyománya, hogy
a gazdagokat arra ösztönözték, hogy ajándékozzanak a szegényeknek, hogy elkerüljék a rablást. Nyugodtabban bulizik az ember, ha szegények nem szúrják hátba. Ezért volt az osztogatás, hogy ne legyen fosztogatás.

Emellett a december 25. a győztes napisten, Sol Invictus ünnepe volt a római időkben. De most az egyiptomi és perzsa mitológiába ne menjünk bele. Akit érdekel mégis, Viktor Pelevin A Legyőzhetetlen Nap című regényével kupálja ki magát.

A dolgok tehát nem mindig olyanok, mint amilyennek elsőre tűnnek: sok hagyomány és szimbólum annyira eltávolodott eredeti jelentésétől, hogy mai szemmel egészen bizarr színezetet kap vagy épp fordítva: mára cuki és giccses karácsonyi szokássá válik. Azt se feledjük, amit a fura japános cikkben írtam, hogy ott meg a KFC-re szoktattak rá egy egész nemzetet azzal a dumával, hogy az amcsik is ezt csinálják karácsonykor. Régebben nehezebb volt ellenőrizni a tényeket.

A ma talán szokatlannak tűnő érzelmeket és rajzokat gyakran a szerencse jeleinek tekintették, míg más illusztrációk babonákon alapultak. A negatív képek pont ezek elkerülését jelentik, a babona fordított védőmechanizmusa miatt. A „Kéz és lábtörést” kívánság innen ered, azt még ma is sokan ismerik. Engem még köpködtek is meg hogy „Phű, phű, te rusnya!”. Ez is a kivédés miatt. Köszi!

A másik, hogy sok mesét és helyi legendát, kontextust is érdemes ismerni hozzá. A harmadik (ez tudom fura lesz), hogy más volt a humor, olyannyira, hogy lehetett nevetni a négeren, ha cipekedés közben a pocsolyába ült. A karácsonyi lapokon szereplő kecskék nem voltak olyan okkult mítoszba ágyazva mint ma, és ki mondta, hogy a kecskefejes pogány papok a rosszak, ugye. Ezt is horrorfilmekből tudod. Az állatok mitikus jelentéseit egyenként én sem tudom feltárni, de egynek, a halott madarak jelképének utánanéztem.

Ennek az értelme pedig: az elhullott madár az átalakulást és a változást szimbolizálta. Az élet vége egyben egy új folyamat kezdete is, ezért ha elhullott madarat veszel észre, figyelj a következő eseményekre… Ezt akkor sokan ismerték, hogy ez egy jel is lehet.

Sokan, akiknek ez nem babona, hanem „tudomány” volt, azt hitték, hogy egy elhullott madár előjele annak, hogy valaki a közelben hamarosan babát fog szülni. Na, és mi történt karácsonykor? Ki született meg? A megfejtést most már te is tudod. Annak ellenére, hogy disszertációt olvastál arról, hogy nem akkor született. Vagy mégis? Nézd meg, mit mondd a képeslapod!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Slinkachu: nagy dolgok a kis világban

Urias az óriások között

Shintaro Kago: a guro manga guru

Szép „fájdalmak” – Aches világa

One in a Milivo: Boogie menni Amerika

Halálcsillag születik – John Berkey, aki megihlette a Star Wars ikonikus képkockáit, de a filmet sosem látta