Barion Pixel

Kisvárosi hiénák

Radnai Balázs / Fotó: Pieter Hugo

2023.03.31.

5 perc

Egy hiénáról nem feltételeztük – legalábbis mostanáig tuti nem -, hogy megfelelő választás lenne házi kedvencnek. Nigéria északi részén azonban van egy kisváros, ahol megszokott látvány, ha valakinek a házában vígan szundikál néhány, denevérfülű, foltos dögevő. A leghíresebb helyi vadállatidomár, Abdullah Jahun, akit „Hiénaember” néven a nyugati világban is jól ismernek egy kivételes dél-afrikai fotóművész, Pieter Hugo lenyűgöző felvételeinek köszönhetően.

Abdullah Jahun a megélhetését biztosító mesterséget édesapjától tanulta, aki a hiénák idomításával egy több, mint kétszáz éves hagyományt örökített fiára.
A srác amellett, hogy járja az ország városait és fesztiváljait kedvenceivel, az ürülékükből és a nyálukból elixíreket és népgyógyászati gyógyíreket kotyvaszt a betevőért.

Azóta ez a munkám, mióta csak elkezdtem járni kétéves koromban, ez az én családi örökségem” – meséli.

A Hiénaembert országszerte ismerik, hiszen szerves része a helyi popkultúrának, így bármerre jár tódul a plebsz. Gyakran jelenik meg kedvenc hiénája társaságában kígyóbűvölők, dobosok és táncosok társaságában a nagyobb rendezvényeken, ahol aztán gyerekeket lovagoltat négylábúja hátán, majd a szájkosarat levéve éles fogai közé teszi a kezét, sőt kisvártatva a fejét is, demonstrálva azt, hogy milyen komoly bizalmi kapcsolat alakult ki közöttük. Fellépésenként a közönség méretének függvényében átlagosan nyolc- és húszezer nigériai naira között keres, ami a mai földbeállt árfolyamok miatt forintban is hasonló összeg, hiszen 0,75 forintot adnak a bankok 1 nairáért.

Kihalóban lévő tradíció
Az országot járó Hiénaember szerint az egykor jövedelmező foglalkozását a modern világban egyre kevésbé nézik jó szemmel. A hardcore környezetvédőknek például az szúrja leginkább a szemét, hogy a hiénákat kölyökkorukban lopja el szüleitől az alomból. Szűkebb hazájában Észak-Nigériában hihetetlen népszerűségnek örvend, ezzel szemben a külföldiek által frekventált régiókban a hatóságok már felhívják a turisták figyelmét, hogy ne adjanak a hozzá hasonlóknak pénzt a mutatványokért, hogy ezzel se támogassák a vadállatkölykök elcsórását. Elég kretén okfejtés, különösen annak a tükrében, hogy vadon élő hiénák populációjában az elmúlt évtizedben elég komoly csökkenés volt tapasztalható.

Hiéna City
Csípős szellővel köszönt be az alkony Harar ősi városában, ahol a félhomályban egy csapat hiéna köröz egy földön ücsörgő fickó körül. Denevér fülük előre hátra jár izgatottan és vérszomjasan vicsorítva villogtatják borotvaéles fogaikat. Elérkezett az esti lakmározás ideje. A vacsorát azonban nem a helybeli Hiénaember, Abbasz Juszuf vézna húsa és cupákos porcogói szolgáltatják, hanem a lábánál egy fonott kosárban lévő eledel. Bár a ragadozók röpke másodpercek alatt téphetnék darabokra élve, szépen sorban érkeznek a kosárhoz a falka hierarchiájának megfelelően és a kezéből olyan finoman veszik el a nyers húscafatokat, mint ahogy azt egy háziasított kutya is tenné. A rengeteg húst Juszuf abból a pénzből vásárolja, amit az etetésekre érkező turistacsoportoktól kap a látványosságért.

A hiénákat egész Afrika-szerte rettegik, hiszen napi szinten támadnak meg
és falnak fel embereket, ebben a városkában azonban még a kisgyerekek
sem félnek tőlük, hiszen többszáz éve nem történt egyetlen harapás sem.

A szeméttelep urai
Azért Hararban sem mindenki tart vagy etet hiénát, de a kóbor példányok sem támadnak senkire, hiszen tökéletesen tele a bendőjük, ugyanis szabad bejárásuk van a helyi szemétlerakóba, ahol vidáman elcsemegézgetnek ezek a mókásan csúnyácska, egy kicsit azért mégis bájos teremtmények. Mondanunk sem kell, hogy a városka hulladéklerakója párját ritkítja a világon, hiszen nincsenek benne patkányok. Amennyiben mégis felbukkan hébe-hóba egy botor példány, abból másodpercek alatt hiénaeledel válik.

Egy ágyban a kígyókkal
Egy közeli falucskában is az élet megszokott része, hogy valaki hiénát tart a házában. Egy farmerkodó vadász és természetgyógyász, Yaya Kawu azonban a ragadozó mellet óriás- és mégeskígyókat is tart szabadon csúszni-mászni a lakóterében. Ez nem ritka jelenség arrafelé, hiszen a kígyóktól senki sem fél, a gyerekek már kétéves koruktól együtt alszanak az életveszélyes hüllőkkel, így felnőve semmiféle félelmet nem éreznek a társaságukban és úgy hiszik, hogy különleges spirituális kapcsolatban állnak az állatokkal.

Yaya Kawu sztorija azonban azért különleges, mert a nagyvárosból érkező fiatal drogosoknak és alkoholistáknak tart rehabilitációt hiénája és kígyói segítségével. A fickó garantálja a városi kölykök szüleinek, hogy hajuk szála sem görbül a terápiás időszak alatt. Azt hiszem a legdurvább függő is meggondolja, hogy még egyszer szerhez nyúljon, ha éjjelente mellé bújik szundikálni egy óriáspiton.

Pieter Hugo letisztult fotói keltették a hype-ot
A hiénák, majmok és kígyók tartásának regionális tradíciójának varázslatos dokumentálása elsősorban a legismertebb dél-afrikai fotós, Pieter Hugo munkásságát dicséri. A művész fehér emberként megannyi kalandot élt át keresztül-kasul utazva az Afrikai kontinenst. Leghíresebb projektje mind közül az elhíresült Hiéna-man-ről készített felvételek, amelyek világszerte ismertté tették Abdullah Jahunt és ölebét. Meg kell hagyni, hogy a többhónapos barangolása alatt készített fotói tényleg szemkápráztatóra és hangulatosra sikerültek.

Az oroszlánkirály vs. hiénák
Nálunk Európában eleddig nem tekintettünk a hiénákra úgy, mint barátságos házikedvencekre, de azért meg kell hagyni, hogy valójában egyáltalán nem olyan rusnyák és ostobák, mint azt a marketingjük teremtette köréjük. Megítélésüknek mindenesetre nem sokat segített az, ahogy a Disney rajzfilmben ábrázolták őket.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alien Workshop: UFO-k Ohióból

Ördögök az angyalok városában: varrios, a latino bandák

Japoneros – Chicano szubkultúra Japánban

Japán, ha partizik – a bizarr bazár, ami sosem zár be

Variációk egy témára: a legendás Reebok Mobius-sorozat

Az Új Jazz, avagy a Freshjive-sztori