Barion Pixel

Lélegezz: egy élet flow-ban

Sticzay Péter

2023.05.08.

3 perc

Egy verhetetlen ikon önéletrajza, avagy a keménység légzéstechnikája
Amikor buszra szállok az esetek túlnyomó részében állok, ha emeletre megyek, a lépcsőt használom. Szeretem, ha a kényelem nem uralkodik el rajtam, hanem én uralom őt. Ha ezek a gondolatok szimpatikusak, akkor ez a könyv is elnyerheti a tetszésedet, bár még számtalan olyan aspektusa van Rickson Gracie életének, ami vélhetően idegen lehet az általános érdeklődésű olvasó számára.

A most 63 éves brazil főszereplő egy harcművészeti legenda, akit „nem lehetett legyőzni”. Persze ez költői túlzás, hiszen ő is ember és tudjuk, hogy csodák nincsenek, de Rickson harcos karrierje valahol mégis csodaszámba megy, hiszen 40 év alatt sok száz, vagy akár ezeres nagyságrendű küzdelem közül csupán 1 vereséget írnak a számlájára, a többit mind megnyerte. Vale Tudo, brazil jiu-jitsu, MMA, Sambo harcokban mind megmérette magát. Sikerrel.

A könyvet elsősorban nem ezért ajánlom, hanem mert egy olyan életformáról és értékrendről beszél hitelesen, ami jelenleg a kihalás szélén áll a mi kultúránkban. Egy harcos önéletrajza, aki mélyen hisz a küldetésében, vagy (ha úgy tetszik) missziójában, melyet képes integrálni a való életbe. Kissé meglepődve tapasztalom, hogy ilyen jellegű filozófiát felkarolnak és könyv formájában kiadnak.

Rickson Gracie önéletrajza arról szól, hogyan lehet képes az ember ilyen teljesítményekre. Születése óta apja és a családi hagyományok arra trenírozták, miként legyen tökéletes harcos. Végül a nap nap után folytatott küzdelemnek meglett az eredménye, testvérei és rokonai közül, ő lett a legerősebb és egyben a legnagyobb a Gracie családban. A küldetését sikerrel hajtotta végre és szemlátomást nem rokkant bele (szellemileg értem – a könyv alapján merem feltételezni).

Nem kell illúziókba ringatni magunkat a könyv alanyát illetően. Minden bizonnyal erőszakos, agresszív és nárcisztikus vonásokkal rendelkezik, viszont a másik oldalon az a harci szellem és fanatizmus amivel bír, teszi őt ikonikussá azok szemében, akik másokon kívül önmaguk legyőzését is célul tűzik ki. Rickson kétség kívűl megosztó figura, de ezt nem is lehet másként ilyen meggyőződéssel.

Rickson önéletrajzában igyekszik őszintén beszélni a családjáról és magánéletének amplitúdóiról, ami természetesen nem csak példaértékű. Bármit is jelentsen a példaérték. A könyv egyik legértékesebb része Rickson szellemiségének fejlődése, amire részletesen kitér. Meghatározó spirituális élményei és önismereti útja lehetnek igazi értékei a könyvnek, de nem kell megijedni ez nem egy a megannyi spirituális tanító könyv közül. Rickson hihetetlen élete bőséges alapanyagot nyújt Peter Maguire számára, hogy egy izgalmas, és a letűnt korok szellemiségét önazonosan képviselő ember életét bemutassa számunkra.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Cseh András – Netfüggők és egyéb állatfajták

Junji Ito hátborzongató japán meséi

S66: Trauma / Nosztalgia

A szuperhős, kinek neve García!

Alois Nebel: egy csehül sikerült utazás a koponyám körül

Hatsuun Jindo: Járd a magad útját