Barion Pixel

Rapperek a világot jelentő deszkákon – kosárlabdával a kezükben

Kiss Márk

2022.12.31.

5 perc

Ebben a hónapban tettünk egy kísérletet, hogy összeszedjük néhányat azon korábbi, illetve jelenleg is aktív NBA játékosok közül, akik pályafutásuk során legalább egy kézzelfogható hiphop produktumot, magyarán lemezt, kiadtak kezeik közül. Mindenkit persze lehetetlen felsorolni, de most az említett lista inverzével mégis megpróbálkozunk. Sportnyelven szólva hendikeppel indulunk, hiszen jóval kevesebb befutott rapper ért el számottevő sikert a parketten, mint mondjuk fordítva.

Shaquille O’Neal és Damian Lillard példája is jól mutatja, hogy az NBA-ből, még ha nem is éppen tükörsima, de azért vezet út a showbiznisz, esetünkben a zene világába. Mindketten megállták ugyanis a helyüket, sőt, ideig-óráig még a toplisták közvetlen élmezőnyében is megvetették lábukat. Ismert rapperek ellenben soha sem jutottak el még csak az NBA kapujáig sem, kivéve az egy szem Master P-t, noha, a küszöböt neki sem sikerült átlépnie.

Master P
Nem, Master P nem játszott az NBA-ben. Sajnos, vagy nem sajnos, de mindenképpen tévhit, hogy a New Orleans-i hiphop mogul pályára lépett a világ legerősebb kosárbajnokságában, melyet szimplán, de némiképp jogosan, csak világbajnokságnak szokás csúfolni a tengerentúlon. A rapperből lett üzletember a kilencvenes évek legvégén, egészen pontosan 1998 nyarán a Charlotte Hornets-től kapott egy rövidtávú, az előszezonra vonatkozó szerződést, melyet ugyan becsülettel kitöltött, ám azt végül nem hosszabbították meg vele. Nagyjából tök ugyanez a forgatókönyv játszódott le 1999-ben is, amikor a Toronto Raptors-nál látták meg a lehetőséget az akkor 29 éves zenészben. Megint az előszezonban szerepelhetett néhány meccs erejéig, úgymond perememberként. És ezzel megint idejekorán véget is ért a kaland.

Karrierjének, már ha nevezhetjük egyáltalán annak, legemlékezetesebb mérkőzésén a padról beszállva nyolc pontot szórt a Vancouver Grizzlies otthonában, ráadásul egy, a tévé által közvetített edzőmeccsen.

J. Cole
Mint azt fentebb említettük, Master P jutott – eddig – a legmesszebb NBA ügyileg. J. Cole – napjaink egyik legelismertebb mc-je – viszont tényleg belekóstolt a profi sportba, bár más szintén, és merőben más színtéren. Cole elmúlt 35, mikor a Detroit Pistons csapatától Twitteren (!) meginvitálták, hogy vegyen részt néhány edzésükön. Nettó marketing volt az egész csupán: a Grammy-díjas rapper előre megkapta a 15-ös mezszámot is – éles bevetésre azonban nem került sor. Ez kicsit sem szegte Cole kedvét, akinek nem várt helyről, a közép-afrikai Ruandából dobtak később mentőövet. Az Afrikai Kosárlabdaligában szereplő, Rwanda Patriots vezetői kínálták meg egy olyan speckó, maximum hat meccsre szóló kontraktussal, melyet külön rá szabtak. A hatból végül három lett. Mármint ennyi összecsapáson szerepelt Cole mielőtt megköszönte a lehetőséget, és hazautazott az Államokba. (A statisztikák szerelmeseinek eláruljuk, hogy ezeken összesen öt pontot, három gólpasszt, valamint öt lepattanót átlagolt.)

Idén májusban újfent csatasorba állt, ezúttal viszont nem utazott kontinenseken át álmait kergetve. Épp csak átugrott a szomszédba; a Canadian Elite Basketball League, azaz a kanadai első osztály küzdelmeibe kapcsolódott be, a torontói illetőségű, Scarborough Shooting Stars keretének teljesjogú tagjaként. Bemutatkozó meccsén 15 percet töltött a pályán, ami alatt egy árva triplát süllyesztett el.

Itt sem töltött túlzottan sok időt – négy mérkőzésen számíthattak rá zsúfolt koncertnaptára miatt. Elsősorban üzleti szempontból érte tehát meg a szerepeltetése, mivel az amúgy is elképesztő hype mellett, mind a négy alkalommal teltházat produkált. Pont úgy, ahogy azt a fellépésein is megszokhattuk tőle.

Sheck Wes
Az előző arcoknál zeneileg kevésbé jegyzett, ámde talán jobb kosaras Sheck Wes. A szenegáli felmenőkkel rendelkező harlemi rapper még 2020-ban önszorgalomból poénból elindult a drafton, majd miután ott senki sem csapott le a játékjogára végül a francia másodosztályban kötött ki. A Paris Basketball Team szerződtette, ahol 3 meccsen átlagosan 1,7 pontot, 0.7 pattanót és 0.3 asszisztot „szorgoskodott” össze.

2 Chainz
2 Chainz mielőtt befutott rapper lett profi kosárlabda játékosként képzelte el a jövőjét. Nem is alaptalanul, hiszen egyetemi évei alatt két szezonban az NCAA-ben pattogtatott, méghozzá az Alabama State gárdájában. Nagy bánatára csak kiegészítő emberként vették számításba, pedig volt olyan mérkőzése, amelyen 10 perc alatt 14 pont, továbbá hét lepattanó került a neve mellé.

Futottak még, néhol celebek
Minden év februárjában, nagy érdeklődés közepette kerül megrendezésre az NBA All-Star hétvégéjének celeb-meccse, melyen rendszerint rapperek is szerelést húznak. (Nelly, Quavo és Common olyannyira odatette magát, hogy jól be is húztak egy-egy MVP trófeát.) Dave East szintén tolta egyetemi szinten, míg Lil Dicky leginkább a spanokkal játszik, szigorúan csak érzésből.

Nem úgy, mint Lil Baby. Helyesebben, pont nem úgy…

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött