Barion Pixel

Rózsaszín koko – új őrület járja be a világot

Benedek Csanád

2022.11.30.

9.5 perc

Tuci a tucituci zenéhez
Rózsaszín kokain, Tuci, 2C-B, mi is ez?

Ahogy a világjárvány után az emberek felszabadultak, kiszabadultak, más is elszabadult, mégpedig egy új kábítószertrend.

A rózsaszín kokaint a „gazdagok kokainjaként” ismerik, sztárok, modellek és politikusok használják. Ez már eleve egy vicces név, mert a sztárpúder eddig is a gazdagok „kiváltsága” volt. Most szintet lépett a menőzés. 6x drágább, mint a kokain, ezt az árrést tartja külföldön is. Egy tasak 50-80 dollár között mozog, még Kolumbiában is. Van saját hozzá kapcsolódó zenei irányzat is, a guaracha. Guarachapartikon terjedt el, de ez csak a kolumbiai szcénára vonatkozik.

A VICE csapata nemrég utánajárt az új drogjárványnak, ami egyre népszerűbb világszerte.

Interjút készített a rózsaszín kóla több készítőjével, és magával Tuci királynővel is, aki állítólag évi 20 millió dollárt keres. A hatóságok nagy erőkkel keresik. De erre azt mondta a Lady Boss, hogy mindenkinek megvan az ára, akit nem lehet megvenni, azt megoldják másképp. Ez Kolumbia. Szó szerint folyik a drogháború. Az úgynevezett Tuci királynő azonban maga nem fogyaszt a termékből. Sőt, elég keményen fogalmazott: „Tudjuk, milyen károkat okoz a központi idegrendszerben. Amit itt sikerül elérni az az, hogy az embereket lekötjük, bulikat szervezünk, szórakoztatjuk és ott tartjuk őket, hogy potenciális ügyfelekké váljanak. Nem törődünk azzal, hogy mi lesz velük. Mi egyszerűen eladunk, ők pedig fogyasztanak.” Szinte büszke volt, hogy elindították ezt a trendet.

De tényleg a nehezen előállítható, 2C-B dizájner drogról van szó, vagy csak egy kolumbiai dílerek által kitalált piszkos keverékről?

A Frankenstein drog története
Maga a Tuci queen is elismerte, hogy már a színválasztás is marketingfogás volt. „A rózsaszín szín ártalmatlannak tűnik. Ez az, ami vonzza az embereket.” – mondta. Eljutottunk egy olyan korba, hogy szó szerint marketingelik, egy sztori mentén felépítik és dizájnolják a dizájner drogokat.
Nemcsak a színe, a neve is egy hatalmas marketingfogás.

Mi is akkor a rózsaszín kokain? Mi is az a Tuci pontosan?
A rózsaszín kokain egy szintetikus hallucinogén, Tucibi néven ismert, és nincs összefüggésben a kokain-hidrokloriddal, sem a 2C-B nevű egyéb droggal. Már a neve is hamisítvány. A Tuci alapvetően más drogok koktélja, és a tartalma jelentősen változhat attól függően, hogy honnan szerzik be. Szó szerint bármi lehet benne a fő alapanyagokon kívül. Kinek mi van a házi droglaborjában még otthon.

A rózsaszín kokain a 2C kábítószerek egy osztályába tartozik, amelyeket fenil-etil-amin dizájner drogoknak neveznek. A fenil-etil-aminok stimuláns és pszichoaktív hatású gyógyszerek csoportja. Ezek a gyógyszerek közé tartoznak az amfetaminok, a metamfetamin és az MDMA is.

A tucit főző emberek azt mondták, hogy néha összekeverik fentanillal, a heroin potenciálisan
halálos, szintetikus rokonával. A fentanillázról szintén írtunk cikket. Halálos a téma.

Röviden összefoglalva vegyszerek szinte bármilyen kombinációja lehet a Tuciban. Az LSD és MDMA és a kokain kombinációjaként hirdetik a rózsaszín kokót, de még Kolumbiában is a lefoglalt, vizsgált cuccok 85%-a csak az MDMA-t tartalmazta a hármasból. A maradék 15% még azt sem.

A rózsaszín kokaint általában partidrogként árulják az embereknek az MDMA (ecstasy) helyettesítőjeként. Hatása az adagtól függően az enyhétől a súlyosig változhat. Már az adag kismértékű növelése is drámaian megváltoztathatja a hatását. Zavarba ejtő, hogy Tucinak vagy Tucibinek semmi köze a 2C-B-hez. A rózsaszín kokainnak számos egyéb utcaneve van, többek között: Bromo, Toonies, Tucibi, Spectrum, Nexus. Ezek mind azért vannak, hogy megkeverjék az embereket.

A rózsaszín kokain hatásai
Kis dózisban szedve enyhe stimuláló hatást válthat ki, de nagy dózisokban súlyos reakciókat, köztük ijesztő hallucinációkat okozhat. A rózsaszín kokain hatása általában két órán belül tetőzik, de 4-8 óráig is eltarthat. Mellékhatásai a következők lehetnek: felfokozott érzékelés, hallucinációk (enyhétől súlyosig), eufória, hányinger, gyors szívverés, magas vérnyomás, légzésdepresszió, idegi alapú rohamok.

Néha a rózsaszín kokaint ecstasy-val vagy LSD-vel együtt fogyasztják a hatás fokozása érdekében, amit „bulicsomagnak” vagy Banana split („banánszeletkéknek”) neveznek. Ezen gyógyszerek kombinálása növeli a mellékhatások és a túladagolás kockázatát.

Még mindig nagyon keveset tudunk a 2C-gyógyszerek hatásairól, de egy nemrégiben egereken végzett kísérlet azt találta, hogy a Tucibi okozta agyi változások és addiktív ráhatások hasonlóak a metamfetaminéhoz. A korlátozott kutatás ellenére nagy a visszaélés lehetősége és a káros hatások kockázata. Ismételt használat után a szervezetben tolerancia alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb mennyiségekre van szüksége ugyanazon hatások eléréséhez.

Alexander Shulgin

Mi is az igazi 2C-B?
Egy kevéssé ismert pszichedelikus drog a 2C családból, melyet elsőként Alexander Shulgin szintetizált 1974-ben Európában. A PIHKAL (Phenethylamines I Have Known and Loved/ Fenetilaminok, melyeket ismertem és szerettem) című művében részletezi munkássága eredményeit.

2C-B-t fehér porként, néha tabletta vagy zselékapszula formájában értékesítik. A 2C-B-t a szakik az MDMA és az LSD keresztezéseként írták le. Az adagolás nem felerősíti a két szer hatását, hanem egy harmadik verziót hoz létre.
A felhasználók hallucinációkat tapasztalhatnak, amelyek általában enyhe vizuális hatások, például arctorzulások, mozgó felületek, felerősödő vagy változó színhatások vagy úgy érezhetik, mintha hangokat látnának. A szer hatása hullámokban jön, sokan rossz történelmi tudással, hippidrognak nevezték, pedig ez bizony már a hetvenes és nyolcvanas évek, vagyis bőven a diszkódrogidőszak terméke volt.

Az 1980-as években a 2C-B szexuális élményt fokozó afrodiziákumként volt legálisan elérhető, amely állítólag javította a libidót és az impotenciát. Valójában csak bizseregtél tőle. A 2C-B a következő márkanevek alatt került értékesítésre: Performax, Erox, Eros. Az USA-ból kiinduló szabályozás hatására 1995. július 2-a után világszerte betiltották.

A rózsaszín kokain hasonló a kokainhoz?
A kokain egy központi idegrendszerre ható stimuláns, amely hatással van az agy dopaminreceptoraira. Magyarán az agy jutalmazó központjára hat. Királynak érzed magad, de jó esetben nincsenek hallucinációk. A Tuci másról szól. Bár a rózsaszín kokain/Tuci is hatással lehet a dopaminreceptorokra, a legtöbb kutatás azt találta, hogy a szerotoninreceptorokra van leginkább hatással. A szerotonin receptorok számos biológiai és idegi (neurológiai) folyamatot befolyásolnak, így az agressziót, szorongást, étvágyat, érzelmi állapotot, megismerést, tanulást, émelygést, alvást és hőszabályozást. A szerotonin receptorokon keresztül számos különböző gyógyszerhatóanyag fejti ki hatását, amelyek közé tartozik sok antidepresszáns, antipszichotikum, migrénellenes szer, hallucinogének. Mondanom sem kell, hogy belepiszkálni sufniban főzött szerekkel a központi idegrendszerbe nem csekély veszélyforrás.

A Frankestein drog útja
A rózsaszín kokain most a legnépszerűbb partidrog Dél-Amerikában. Érdekesség, hogy míg Kolumbiában nem számít a gazdagok drogjának, de ahogy átkerült a határon, már annak számít Argentínában, Észak-Amerikában és újabban Európában is. Ennek az az oka, hogy nem gazdaságos a szállítása, és még nincs igazán nagy kereslet rá. Emiatt nagyon drágán is adják. Argentínában diszkréten, exkluzív körökben fogyasztják, míg Kolumbiában, mint említettem, szinte általánosan bevett partidrog. A Tuci körülbelül öt-hat éve terjedt el Dél-Amerikában, a járványlezárások alatt, viszont mivel partidrog, megcsappant az érdeklődés utána. Most viszont hatalmasat robbant. Kezdetben kolumbiai bűnözői elemekhez kapcsolták, akik a jómódúak körzeteiben és a vízparti területeken elektronikus zenei klubokban népszerűsítették.

A drogot fogyasztó emberek felkeltették más klublátogatók figyelmét is, akik maguk is ki akarták próbálni. Ha az érdeklődő állandó szereplője volt a szórakozóhelyeknek, és megbízott benne, a következő héten megbeszéltek egy találkozót. Szóval szó szerint szájról szájra terjedt a híre. A szer feltételezések szerint a nyugat-kolumbiai Caliból érkezik. Egy kolumbiai civil szervezet, az Échele Cabeza azonban úgy gondolja, hogy a külföldön és a Kolumbiában árusított anyag nagyon gyakran más. Valószínűleg a keverék szildenafilt (viagra) is tartalmaz a stimuláció fokozása érdekében. Ez növeli a tachycardia és a szívroham kockázatát is. Mint fentebb is írtam, szinte bármi lehet benne, ami üt. Bár a kutatások korlátozottak a rózsaszín kokain hatásának teljes mértékére vonatkozóan, a nagy dózisok, a „mindent belepancsolás” és a hozzászokás veszélye miatt sokfajta kárt okozhatnak.

Olyan, mint a kedvencem, a Ginger Ale nevű gyömbérízű szénsavas ital, ami valójában nem tartalmaz gyömbért, és nem is a felső erjedésű ale technológiával készült ital. Csak ez a neve. Nyugi, azt azért fogyaszthatod, ott maximum a jó öreg szénsav fog kiütni. Abból még vissza lehet jönni.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A hiphop fejek kedvence, avagy a Kangol és a hiphop összeborulása

Adidas – Nike párharca, és a nagy kérdés: a futottak még vajon lefutják a nagy márkákat?

Deus és egyéb machinációk: A Deus Ex Machina igaz története

Igazi szupersztárt csinált a Run DMC az Adidas Superstar lépőkből

A bomba bomber nyomában

Az indonéz cyberpunk Vespa-kultúra