Barion Pixel

Vans, míg a halál el nem választ

4BRO

2021.10.27.

4.5 perc

A Van Doren cége új horrorfilm ihletésű kollekciót ad ki, a slasherek legjobb időszakából. Az amcsi horror szaftosabb időszaka a ’80-as évektől a ’90-es évek elejéig terjedt.

Mekkora lett volna, ha a nyolcvanas években, amikor a Vans is beindult, jöttek volna ki ezek a kollaborációk! A cipőmárkák gyakran felkarolják a Halloween tematikát, amelyek többsége a hagyományos utakon halad: töklámpások és a pókhálók. A Vans viszont a töklámpásnál tökösebb megközelítést alkalmaz 2021-es megjelenéseihez. Klasszikusokat idéz meg, ezek valószínűleg gyűjtői darabok lesznek nemsokára.

A nyolcvanas években egyszerre minden bekeményedett és bebarosodott. Nagyban tombolt a hidegháború, végére a Reagan-éra teljesen elborult. Az emberek elszegényedtek, az utcákon tombolt az erőszak. A punk egy része keményebb lett, és hardcore-nak kezdték hívni. A heavy metal jobb része speed, trash és death metal címkéket vett fel. A gördeszka kultúra aranyhajú mosolygós gyerekei felnőttek, és Suicidal Tendeciest, Slayert, Anthraxet, Sepulturát, Black Flaget kezdtek el hallgatni, és minden tele lett koponyákkal, csontvázakkal és zombikkal. Nem véletlen hogy a horrorfilmek nagy időszaka is ide tehető. A Vans akkoriban talán még nem tudott volna leszervezni egy ilyen kollaborációt, de ma már lehet, pont fordítva van, maga a Warner keresi meg a márkát egy közös kollekcióért. Hiszen ezzel újabb lökést ad a filmjei forgalmazásának is. Win-win sziutáció.

Az AZ, Ragyogás, Rémálom az Elm utcában vagy a Péntek 13. vagy az Ördögűző nem is elsősorban a mozikban taroltak, hanem a VHS-forgalmazásban. A videótékák 18+ részlege ahol a horror és slasher filmeket tartották egy titkolt, de vágyott zónának számítottak a kis és nagy kamaszok körében. Nem tudtad letölteni vagy könnyen megszerezni ezeket a filmeket. A szomszéd idősebb bátyja által kivett és kölcsönkért filmek a házadba hozták el a rettegést. Hiszen ha otthon nézted, nem úgy folytatódott az este, mint amikor a moziból kijössz. Minden szellő, ami a függönyt meglebbentette, minden lépcsőnyikorgás, minden ablakcsukódás egy potenciális veszélyforrásnak tűnt.

A ’90-es évek elején a műholdas TV, és a késő esti horrorfilmek, szintén nem az új filmeket, hanem a régieket tudták megvenni, ezért egy második korszaka is elindult ezeknek a horroroknak. Itt kezdtek klasszikusokká válni.

Alacsonyabb költségvetés, jobb horror
A CGI és a mostani animáció hiánya azt jelentette, hogy a kevesebb több lett. Mivel törvényileg is szigorúbbak voltak a szabályok, technikailag is nehezebben lehetett bizonyos képeket megoldani, ezért több tere maradt a fantáziának.

A néző félni kezdett attól, ami nincs, ez egy olyan hatásmechanizmus, amely még félelmetesebbé teszi ezeket a filmeket, és jobban öregednek, mint a modern CGI horrorfilmek. Az analóg mindig felülmúlja a digitálist a horror birodalmában. Ami megrémít és megmarad bennem ezekből a filmekből, az a mögöttes félelem, hogy nem tudom, hogy valami álom-e, vagy csak valakinek a fejében van. Akkor ez a fordulat még újnak számított. A másik nagy előnye ezeknek a filmeknek a zenéjük. A mostani horrorokból nem nagyon marad meg a soundtrackből semmi. Az európai és az amerikai thrillerek és horrorok zenéje egy külön misét (fekete misét) is megérne. A hiphoptól kezdve sok zenei stílus használta fel. A Killakikitt fél életműve ezekre épül. Ne feledjük azt sem, hogy ezeket nagy zenészek is készítették. Egy Carpenter, Allen Hawkshaw vagy Ennio Morricone itt is hatalmasat alkottak.

A Vans határozottan nem nyúlt mellé, amikor a horror klasszikusokkal csinált egy Halloweenre időzített szériát.
A Ragyogás vagy az Ördögűző már a közös tudatalatti része.

A retrómánia mellett azt se felejtsük el, hogy sok mai sztár, aki egy adott szerepkörbe van belerakva, ekkor még „kereste” a skatulyáját. Vicces látni Kiefer Sutherlandet vámpír szépfiúként a The Lost Boys-ban. És ki ne részesítené előnyben azt a filmet, amelyben Freddy Krueger az édibédi Johnny Deppet darabokra aprítja?

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alien Workshop: UFO-k Ohióból

Ördögök az angyalok városában: varrios, a latino bandák

Japoneros – Chicano szubkultúra Japánban

Japán, ha partizik – a bizarr bazár, ami sosem zár be

Variációk egy témára: a legendás Reebok Mobius-sorozat

Az Új Jazz, avagy a Freshjive-sztori