Barion Pixel

76 hot dog 10 perc alatt: új evőcsúcsot állított be Joey Chestnut

Pál Attila Márk

2021.07.05.

1 perc

Egy darabot javított saját világcsúcsán a hot dog evő versenyek legendás alakja, Joey Chestnut, miután 76 darabbal ismét megnyerte a legendás, amerikai függetlenség napja alkalmából rendezett Nathan’s Famous Hot Dog Eating Contest amerikai hot dog evő versenyt – írja az USA Today.

Amerikában az evőversenyeket nagyon komolyan veszik, és természetesen mint sok más furcsaságot, ezt is hatalmas kultusz övezi. A legmagasabb szinten jegyzett amerikai bajnokság MLE, azaz Major League Eating néven fut és ugyanolyan rendszerrel működik, mint más ’Major’ sportok.

Chestnut mostani sikere nem holmi véletlen, a Jaws becenéven futó versenyző az MLE és a Nathan’s Famous többszörösen koronázott királya, mondhatni élő legendája és csúcstartója. A mindössze 37 éves Chestnut 2007-ben taszította le a sportág szintén ikonikus alakját, Takeru Kobajasit, azóta 14 Nathan’s versenyt nyert meg és mindössze egyszer vesztett, 2015-ben Matt Stonie ellen.

Újabb győzelmével ráadásul elképesztő rekordot állított fel, a függetlenség napi evőversenyen összesen eddig már 1089 hot dogot evett meg mindent összeadva. Árulkodó adat, hogy a második helyezett Geoffrey Esper csupán 50 darabot volt képes megenni 10 perc alatt – ehhez képest a beszámolók szerint Chestnut már 30-nál járt a harmadik percben, tehát hatalmas fölénnyel ette le a mezőnyt. A nőknél Michelle Lesco győzedelmeskedett, aki 30 és háromnegyed hot dogot volt képes magába tömni a szintén tízperces időintervallum alatt.

A Nathan’s Famous Hot Dog Eating Contestnek hatalmas kultusza van az Egyesült Államokban. Annyira, hogy még a tévében is rendszeresen helyet kap, az ESPN élő közvetítéseit több mint egymillió háztartásban nézik évente. A története szerint 1916 óta – két kivétellel 1941-es világháború és 1971-es amerikai politikai helyzet miatt – minden évben megrendezik a New York-i Coney Islanden, ahol a Mustár Övért szállnak harcba a versenyzők a mindenkori július 4-én. Az idei versenyt a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt kivételesen a Maimonides Park baseball stadion látta vendégül.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

STAX kiadó, ahol a lélek zenéje született

Primal: a bennünk élő ősember

Bukowski: a jólelkű rossz arcú

„Azért a víz az úr!” – a Laird Hamilton-sztori

Davide Bonazzi: kortárs talján grafika nagybetűvel

Magyar punkok, akik bevették a világot