Barion Pixel

90 éves korában elhunyt a Vans társalapítója, Paul Van Doren

Pál Attila Márk

2021.05.08.

2 perc

Alig néhány nappal azután, hogy bemutatta életrajzi könyvét elhunyt Paul Van Doren, a Vans alapítója.

„Nehéz szívvel tudatjuk, hogy cégünk társalapítója, Paul Van Doren elment. Paul nem csupán vállalkozó volt, hanem innovátor is. A Van Doren Rubber Company egy életen át tartó kísérletezés és kemény munka eredményeként jutott el oda, ahol ma tart. Paul merész terveinek, a marketinggel kapcsolatos ötleteinek, és a számokhoz való érzékének, valamint hatékonyságának hála a kis családi vállalkozásból egy világszinten ismert birodalmat épített.
Együttérzésünket és szeretetünket küldjük a Van Doren és Vans családtagoknak, akik Paul elképzeléseit töretlenül segítették. Köszönünk mindent, Paul. Nagyon fogsz hiányozni!” – olvasható a Vans Instagramon közzétett közleményében.

Paul Van Dorennek megannyi ikonikus sziluettet és technológiai megoldást köszönhetünk, ilyen például a checkerboard mintázat, vagyis a kockás Vansek, amivel egy cikk formájában mi is külön foglalkoztun

Paul első üzletét 1966. március 16-án nyitotta még Van Doren Rubber Company névvel a kaliforniai Anaheimben.

Paul Van Doren fiával, Steve-vel.

Paul Van Doren élete annak ellenére vált sikersztorivá, hogy már 14 évesen, nyolcadikos korában kibukott az iskolából. Nagy szenvedélyévé a lovak és a lóversenyek váltak, onnantól kezdve napi szinten járt a lovira, ahol sikerrel fogadott és kiérdemelte a Dutch the Clutch becenevet. A fogadásos időszakának édesanyja vetett véget miután ragaszkodott hozzá, hogy munkát vállaljon egy cipőgyárban. Ennek következtében alapította meg közös cégét testvérével, Jamesszel és Gordon C. Lee-vel Anaheimben. A kezdetekben három alaptípust kínáltak, melynek egyike volt a mai is nagysikerű Authentic. Paul vezetése alatt 1970-ig bezárólag 70 Vans-bolt nyílt. Paul Van Doren 1976-ig igazgatta a céget, majd átadta az irányítást testvérének, Jamesnek.

Nemrég bemutatott életrajzi könyvének címét is az egyik Vans alaptípus ihlette, ami Authentic: A Memoir by the Founder of Vans címmel jelent meg.
A Vans alapítója 90 évet élt.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Deus és egyéb machinációk: A Deus Ex Machina igaz története

Igazi szupersztárt csinált a Run DMC az Adidas Superstar lépőkből

A bomba bomber nyomában

Az indonéz cyberpunk Vespa-kultúra

A Droors-sztori – amikor két betű sikere pusztít el

Hoka – az elmúlt évek nyertese