Barion Pixel

Kikockázva: így hódította meg a világot a Vans checkerboard mintázata

Pál Attila Márk

2021.06.20.

8 perc

A rajongók egy része egyenesen a Vansszel azonosítja, mások nem tudják értelmezni, és legalább ugyanannyian ki nem állhatják – ez a Vans checkerboard, vagyis fekete fehér kockás színállása, ami persze valójában négyzetmintás, de mi a cikkünkben inkább a köznyelvben használatos kockás formájában hivatkozunk rá a későbbiekben. Az ikonikus mintázat már az 1970-es évektől része a kaliforniai márka felhozatalának, ám sikertörténetéhez sokkal több kellett annál, mint hogy néhány unatkozó szörfös gördeszkás felfedezze magának: egy zenei mozgalom, egy Oscar-díjas színész, valamint egy legendás profi deszkás ízlése is közrejátszott abban, hogy akár slip-on, akár authentic, vagy ERA formájában, de halhatatlanná váljon a checkerboard minta. És hogy ez a folyamat pontosan hogyan ment végbe? Cikkünkben ennek járunk utána!

A kockás mintázat és a Vans viszonyát nagyban meghatározta a tulajdonos alapító, Paul Van Doren rajongása a lóversenyek és érzéke a fogadások iránt. A lovin – nagyjából úgy, mint minden versenysport esetében – nagy hagyományai voltak a rajt-célt jelző fekete-fehér mintának, ami örökre mély nyomot hagyott Van Doren emlékezetében. Amikor 1944-ben kibukott a suliból, egy ideig sportfogadással szerzett magának bevételt, persze csak addig, míg édesanyja el nem zavarta dolgozni a bostoni Randy’s cipőgyárba. Természetesen ezzel örökre megváltozott az élete, hiszen az itt szerzett tapasztalatait kamatoztatta a Vansnél is, melynek első üzletét 1966 március 16-én nyitotta még Van Doren Rubber Company névvel a kaliforniai Anaheimben.

Az első modell, amit gyártani és árulni kezdtek az a Vans #44 volt, ami a mai Authentic-nek felel meg, de akkoriban hívták SAMOHI- nak is, amiért annyira népszerűnek bizonyult a Santa Monica High School szörfös és gördeszkás fiataljainak körében. Ennek fűző nélküli változataként érkezett meg a 70-es évek második felében a klasszikus Slip-On, akkor még #48 elnevezéssel. Nagyjából ebben az időszakban figyelte meg Paul Van Doren fia, Steve, hogy az akkoriban nagyon erősen működő DIY szellemiség jegyében a helyi gördeszkások saját maguk dekorálták ki a Vans cipők talpát az eltéveszthetetlen fekete-fehér négyzetekkel. Az ötlet nagyon tetszett a Van Doren családnak, akik tovább gondolták a gördeszkások ötletét és elkezdték a cipők vászonból készült felsőrészét ezzel a mintával díszíteni. Innentől kezdve pedig gyakorlatilag nem volt megállás, a Slip-On-ok elsőként, aztán szépen lassan az összes népszerű cipőmodelljük megkapta az ikonikus mintázatot.

Igen ám, de ott van a Santa Cruz legendás gördeszkása, Steve Olson is, aki egy Hypebeast magazinos interjújában saját magára, testvérére, valamint az autós-motoros világra és a punk szubkultúrára vezeti vissza a checkerboard mintázat gördeszkázásban történő megjelenését. Az évszám, amire Olson hivatkozik, egyébként teljesen egybevág azzal, amikor Steve Van Doren is felfedezte magának a mintát. Éppenséggel még az is lehet, hogy Steve Olson is azok közé a gördeszkások közé tartozott, akiktől a Vans-tulaj a színállást elleste. Hiszen 1979-ben jelent meg az ugyanezzel a mintázattal ellátott Santa Cruz deszkája, amit ugyan a Screaming Hand mintákról elhíresült Jim Phillips neve mellett jegyeznek, de az alapjait valójában Steve Olson bátyja fektette le, aki az eredetileg tervezett, Olson szerint túl hippi grafika helyett rajzolta meg a tesója punk identitásához sokkal jobban passzoló négyzetes mintát. Ezt Olson megfejelte még azzal, hogy (bár kifejezetten nem tartotta magát Vans- arcnak) a grafikát alátámasztandó vett magának egy Vans cipőt, amit az ízlésének megfelelően fekete és arany négyzetekkel dizájnolt meg. A szóban forgó cipő ugyan már nincs meg, de a Santa Cruz lap és a Vans Slip-On története visszakövethető, azt azonban, hogy melyikhez fűződik a fekete fehér kockás mintázat megjelenése mindenki döntse el maga.

Még az is lehet, hogy Steve Olson is azok közé a gördeszkások közé tartozott, akiktől a Vans-tulaj a színállást elleste. Hiszen 1979-ben jelent meg az ugyanezzel a mintázattal ellátott Santa Cruz deszkája.

Steve Olson. Fotó: Glen E. Friedman

Hollywoodi vagányok és brit munkás fiatalok a korai adaptálók között

Az, hogy a Vans kínálatában is megjelent a mintázat és hogy a 70-es évek gördeszkásai is előszeretettel illesztették ruhatáraikba nem jelentette automatikusan azt, hogy a laikusok körében is automatikusan népszerűvé vált. Az eredettörténet után vessünk egy pillantást arra, hogy minek és kiknek köszönhetően vált világszinten is meghatározóvá a fekete-fehér kockás minta. Kisebb részben ugyan, de elég jelentősen hozzátett a ska zenei stílus második hulláma is ahhoz, hogy a brit fiatalok között is kitörjön a Vans-láz és a Dr. Martensek egy részét Vansre cseréljék. A two-tone néven ismert, a reggae, a jamaikai ska és egyéb karibi zenei elemeket a punkkal, valamint new wave- vel keverő zenei irányzat a jamaikai bevándorlók és a brit munkás fiatalok körében hódított főként. Ennek az irányzatnak volt egy nagyon fontos és pozitív politikai töltete is, ami a feketék és fehérek egyenjogúságát hirdette, ezzel pedig nem csak a Vans tud(ott) nagyon is azonosulni, de egy szabadelvű országból származó márkát is könnyebben fogadott soraiba az egyébként szintén a fekete fehér mintázaton alapuló stílus.

Az igazi áttörést a checkerboard cipők népszerűségében azonban mi más is hozhatta volna el, mint a hollywoodi álomgyár, ami 1982-ben minden idők egyik legjobban sikerült coming to age filmjével célozta meg az ellenkultúrát képviselő fiatalokat. A Fast Times at Ridgemont High a címben szereplő középiskola első éves és végzős diákjainak nyarába enged betekintést. A kiváló korrajzként is számon tartott filmben az Oscar-díjas Sean Penn játssza az egyik főszereplőt. A vagány, lázadó és kissé együgyű szörfpunk, Jeff Spicoli karaktere volt az, aki egyszer és mindenkorra megszerettette a fiatalokkal a kockás cipőket. A sztorihoz hozzátartozik az is, hogy a Vans nem kifejezetten ezt a modellt szerette volna promótálni, amikor kellékeket küldött a filmet készítő Universal Studios-nak.

A vagány, lázadó és kissé együgyű szörfpunk, Jeff Spicoli karaktere volt az, aki egyszer és mindenkorra megszerettette a fiatalokkal a kockás cipőket.

Az, hogy a cikkünk alapjául szolgáló cipő került végül a filmbe, az Penn kiváló ízlésének köszönhető, ő döntött ugyanis arról, hogy miben jelenjen meg Spicoli az egyes jelenetekben. A 80-as évek eleje óta pedig végleg beivódott a Vans DNS-ébe ez a színállás és nagyban meghatározta a cég jövőjét is. A kollaborációkban erős kaliforniai márka ennek a mintának (is) köszönhetően olyan nagy divatházakkal dolgozott együtt, mint a Supreme, a Dover Street Market, vagy Vivienne Westwood, akikkel már több ízben adtak ki kollekciókat kifejezetten a checkerboard mintára alapozva.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör