Barion Pixel

Örök darabok – 2. rész

Benedek Csanád

2021.12.09.

15 perc

A második rész apropóját az adta, hogy sok kisebb cég modelljei is örök klasszikussá váltak. A probléma csak ott van, hogy sok „kisebb cég” a nyolcvanas években nem kisebb cég volt. Akkor a Nike volt a „kisebb cég”. A New Balance 1906 óta létezik, a Converse Weapon a nyolcvanas évek sztárja volt, mind a Lakers Magic-je, mind a Boston Larry Birdje Weaponben játszott. Ezek a cégek akkor mind sokkal menőbbek voltak a névtelen Nike-nál. Valójában Jordan megjelenéséig majdnem mindenki menőbb volt pipáséknál. Szerencsére nem csak azok válnak klasszikusokká, amibe a marketing belerakja a pénzt.

A low riderek
Ma visszanézve a nyolcvanas éveket, mindenki a futócipőkre, a teniszre és a frissen megjelenő aerobicra koncentrált. Egyedül a Nike vette halálosan komolyan a kosárlabdát, és így ő lett a nyolcvanas évek igazi nyertese. Emellett sok kis klasszikus született vagy érdekes furcsaság. Ki emlékszik még arra, hogy Ivan Lendl Mizunoja milyen ritka és menő volt, vagy a világító talpú LA Gear cipőkre, vagy a zsebes Kangoroos-ra?

Ivan Lendl Mizuno
LA Gear Light-UP
Kangoroos The Pocket Shoes

A Saucony sok embernek nem mond semmit, pedig a Mizuno mellett az egyik leghíresebb futócipő. A cég szintén nagyon régi, hiszen 1898 óta léteznek. A Jazz, a Shadow és Grid modelljeik örök klasszikusok.

Saucony Jazz

Szintén régi cég a már emlegetett New Balance. New Balance, new balance, na de melyik? 574? 550? 997? Ki tudja megjegyezni a modellek számát? A NB-cipők 99%-ának egy szám a neve, időrendi sorrendben haladnak, de trükköznek is. 2021 a New Balance éve volt. Sok régi modellt újra kiadtak, és egy kicsit csaltak is a kedvünkért, ugyanis a New Balance 237; 327 nem régi, hanem visszafele számozott réginek tűnő modern modellek.

New Balance 574
New Balance 997

Az örök darabok versenyében egy régi-új sztár bontogatja szárnyait, és a pár éve még tizenkétezer forint környékén is megvehető modellek lassan harmincezer alatt megtalálhatatlanok, a limitált szériák ára pedig a csillagos ég. A márkát ki nem találnád, ez bizony az olasz Diadora.

Diadora N9000 akkorát megy, hogy csak a Jordanek sikere mérhető hozzá, talán a legtöbb színváltozatban létező cipő? Mindenképp ott van az örök klasszikusok között.

Diadora N9000

A Mizuno mellett a másik japán márka az Asics (gyerekkori nevén Onitsuka Tiger) vált meghatározóvá. Ők is a Diadora módszerét választották: egy modell mind felett, vagyis minden színben. Az Asics Gel Lyte III bevágott nyelvű klasszikusából biztos fogsz találni olyan színt, ami tetszik. Az igazán fanatikusok emlékezhetnek a Kill Billben Uma Thurman által is viselt Asics Mexico 66-ra is.

Asics Gel Lyte III
Onitsuka Tiger Mexico 66 Kill Bill

Meg kell még említeni a trail és túracipők világában utazó Hi-Tec-et is. Ugyanis neki is van egy klasszikusa az old school futócipők világában. Ez pedig a Hi-tec Silver Shadow. A cipő egy egyszerű, de nagyszerű remekmű. Nem véletlen, hogy ez az angol hadsereg hivatalos sportcipője. Kapaszkodj meg, a mai napig! Ezért military boltokban levadászhatod. De neten se drága, tuti választás.

Hi-tec Silver Shadow

Nagyobb lett a piac, és a régi brandek megdicsőültek. A Nike és az Adidas a többi régi márkát is felhúzza. Ennek a korszakát éljük most.

Ez magas neked
Magas és mid kosár cipők tündöklése és soha el nem bukása.

A retro vagy old school cipők gyűjtői között van egy törésvonal. Ez a futó/alacsonyszárú és a kosár vagy magasszárú cipők mentén húzódik. Valójában nincs köze a retrohoz. Ezen emberek a modern cipők között is így választanak. Talán a hi-top cipők rajongói hardcore-abbak, de ez ízlés kérdése. A klasszikus kosaras cipők voltak az elsők, amik betörtek a divat világába. Csak annyit kell mondanom Jordan, és az összes futócipő-rajongó érvei le vannak nullázva.

A kosárlabdacipők voltak, amiket egyre drágábban lehetett eladni, és ezzel áttörtek egy pszichikai határt, hogy mennyit fizet ki egy ember egy adott cipőért, mindegy hogy Nike, Adidas vagy Reebokról beszélünk. A sztárkultuszt minden sportban megpróbálták összekapcsolni az eladható sporttermékekkel, legsikeresebben a kosárlabdacipőknél történt ez meg. Na, meg a baseballsapkánál, mondhatná egy kultúra- és divatkutató, az igazi baseballcsapatos baseballsapkát viselők 9,99% nem tud baseballozni, de ebbe most ne menjünk bele.

Úgy tűnik ezeket a modelleket újra és újra kiadják, de egyre drágábban.

Reebok Pump
Ha 5 évvel ezelőtt írnám ezt a cikket a Reebok Pump Certified, Omni Zone, Court Victory etc. modellekről, bátran ajánlanám mindenkinek, mint megfizethető darabokat. Ugyanis épp nem volt annyira trendi, és kb. 12-25 ezer forint között lehetett vásárolni a kallódó modelleket.

Én hármat is vettem abban az időszakban. Na ez véget ért, és most negyvenezertől a csillagos égig tart a Pumpok ára. De inkább 100k körül vannak az igaziak. Ki tudta ezt, mi az oka? Nem tudom, egyetlen tippem a „kilencvenesévekizmus”, most ami „’90s”, az mind superfunkycool lett. Hozzátenném, hogy annak idején a Pumpok a felső kategóriás, túlárazott cipők voltak. Szóval alapcipőként egy méregdrága Reebok Pumpot nehéz ajánlani.

Amit viszont ajánlok, hogy nézd meg, a régi reklámokat. Ma már nem lehet így oltani a piaci vetélytársat (Nike) egy reklámban.

Reebok Pump

All Day I Dream About Sex: A.D.I.D.A.S.

Das Adidas class
Adidas klasszikus kosárlabdacsukák: Streetball, Rivalry, Forum, Top Ten, Pro Modell (ennek az alacsony szárú változata a Superstar).
Erre a válasz 20 év tapasztalat alapján, ha nyolcvanas évek, akkor Forum, ha kilencvenes, Streetball.

Adidas Forum
A Top Ten nagyon fapados, a Rivalry jó-jó, de a Forum még jobb. Az Adidas Forum tapasztalatom alapján az egyik legtartósabb cipő, úgy en bloc a cipők között. Nyáron túl meleg, de ősztől tavaszig tökéletes választás. Pont úgy van minden összerakva rajta, hogy masszív legyen. Az orra a Nike Dunk, Jordan I, Force és társaival ellentétben kevésbé hullámosodik, pont úgy van elvarrva, hogy lépésnél ne törjön be, ne gyűrődjön annyira fel. Ha egy cipőt javasolhatok, ezt vedd meg, mindenhez is jó. Elárulok egy nagy titkot: Michael Jordan kedvenc márkája az Adidas volt, csak a cég nem vette elég komolyan a kosárlabdát és a fiatal tehetséget, bánhatják.

Adidas Forum

Adidas Streetball
Az Adidas Streetball és a korszak egyéb kosaras surranói (Adidas Mutombo) tulajdonképpen bakancsok voltak. Az Adidas Streetball elnyűhetetlen volt, olyan mint a Toyota Celica, szóval túl jóra rakták össze. Most van egy újfajta Adidas Streetball, össze ne keverd vele, ez a régi, amiről beszélek.

Adidas Streetball

A nyolcvanas évek egy cipőben: PONY M-100/M-110
Na, itt derül ki, mennyire vagy szaki a témában, most nem megyek mélyre, az Aiva, LA Gear, Ewing, és New Balance kosaras cipők mellett a PONY, vagyis a Product of NY volt még egy klasszikus cég.

A retrohullám a régi Ewing-modelleket újra feldobta a piacra, horror áron a New Balance 550-eket is. Az igazi nagy durranás azonban a Pony. Mégpedig azért, mert ha van jól összerakott kosárlabdacipő, akkor ez az. Súlya kicsit nehezebb az átlagnál, viszont ez még az Adidas Forumnál is tartósabb modell. A Forum előnye, hogy könnyebb, és könnyebben beszerezhető.

Ha látod a PONY- M-100/110-et a méretedben amerikai oldalon vagy Ausztráliában, nyugodtan rendeld meg, postaköltséggel, vámmal is megéri. Ez a built to last nem az Eastpak. Tipp: angol oldalakon eldugva van még egy két modell.

Pipákok

Nike Air Force 1, Dunk, Jordan 1
Azt hitted kihagyom a Nike-ot mi? Hát mondtam, hogy a nyolcvanas évek közepéig ez egy feltörekvő kis cég volt. Mindent egy lóra tettek fel. És ez a nyertes befutó bizony Michael Jordan volt.

Nem fogod elhinni, de kb. 2017 előtt még a Jordan 1-et is megtaláltad 100$ körül. A Dunk és a Force alapdarabok voltak. Mindig volt és mindig meg tudtad venni leárazva is. Most lassan jobb befektetés, mint a bitcoin. Peter Moore, aki az AJ1-et tervezte, dolgozott az Adidas-nak is, Tinker Hatfield meg egymaga feltalálta a modern, dizájnos sportcipőt. Furcsa belegondolni, vagyis igazából kimondhatjuk, hogy pár jó ízlésű ember csinálta meg nekünk stílust.

Nike Air Force 1
Nike Dunk
Nike Jordan1

A három modell közül az Air Force One a legkényelmesebb, és ezt lehetett a leggyakrabban folyamatosan kapni. A cipő érdekessége, hogy bizony már ez is légtalpas. Rajta is van, hogy air. Csak nem úgy, ahogy most képzeljük, a cipő talpában vannak gömb alakú kis üregek. Szétvágtam onnan tudom.

A Dunk (újabb nevén SB) és a Jordan 1 között nüansznyiak a különbségek. A Low Dunk sokáig szintén egy alapcipő volt. Minden átlag amcsi gimis ebbe verette. Most kicsit túl van árazva. Reméljük visszatér a régi állapot. Egy nagy külnbséget észrevettem a retrók, és a mostani Dunk, Jordan 1-ek között: a régiek talpa keményebb gumi volt, tovább tartott. A mostaniak kicsit puhábbak, ezért kényelmesebbek, de mint a radír, hamarabb kopnak. Ezt azért merem ilyen határozottan kijelenteni, mert régebb csak egy-két cipőm volt, és amikor volt, állandóan azt hordtam és még így is később kopott el, mint a mostaniak talpa.

A nagy bőrkérdés
Van bőr a képükön műbőrrel kijönni. A klasszikus cipők mind bőr vagy műbőrből készültek. Most a műbőrt hagyjuk. Brrr. Megjegyzés: az összes cipőcég alul tudja múlni magát, és elképesztő tré alapanyagokból is adnak ki dolgokat. De vannak modellek, amik esetében tartják magukat. Már a presztízs miatt is. De például a Nike képes arra, hogy még a Jordanek, különösen a mid Jordanek esetében is, olyan tré bőrökkel kombinál, hogy néha egy műbőr is jobb annál.

A Pumának a bőr modelljei látszik, hogy egy városban vannak a testvér- és ellenségcéggel (Adidas) szóval általában rendben van. Ár-érték arányban az Adidas nyer. Az Adidasban az a korrekt, hogy míg a Nike a jobb bőr minőséget a felsőbb kategóriás cipőinél hozza be, addig az Adidas sok esetben az alacsonyabb kategóriás cipőinél is minőségi bőrt használ. Leggyakrabban nem megy egy szint alá.

Most a Diadora egy speciális eset, mert kis cég, és kezd drága lenni, de tény, hogy elég jó minőségű bőrt használnak. Általában fordított bőr a legtöbb klasszikus cipőjük.

Az Onitsuka Tiger/Asics, Mizuno régi modelljei általában, mint a japán termékek, igényesek, de drágák is.

A Reeboknak van egy saját verziója, ami hamarabb törik be, de amúgy nem olyan rossz. A Reebok valamiért sokak szemében egy B-kategóriás brandnek van kezelve, pedig sok nagy klasszikus fűződik a nevéhez.

Air Max, a telep kedvence
Nem tudom, mi legyen a Nike Air Max-szel? Alapcipő vagy mindig drága volt. A válasz is-is.

A Nike Air Max és az Air max 90-en sokak kedvenc modellje. 1987-ben jött ki az, amit mi légtalpnak gondolunk, a Nike már előtte is alkalmazta, az Air Force oldalán is ott van az air. Fentebb írtam, hogy ez hogy is nézett ki.

Nike Air Max
Nike Air Max 90

A dilemma az, hogy ez nem egy olcsóbb alapcipő, de néha meg mégis.

Ez a cipő megjelenésekor a menők menője volt, az első légtalpas cipő, aminek látod a légtalpát. Szóval hamar elkapkodták és drága lett. Aztán, ahogy minden évben, második évben jöttek ki az újabb air-fejlesztések, és lett egyre olcsóbb az eredeti klasszikus. Hullámokban jön, hogy néha nagyon drága, néha olcsóbban megkapod, néha mindenkinek ez van a lábán, néha eltűnik. Az biztos, hogy a fél világ imádja. Focihuligánok kedvence, ugye futócipő, tehát futók kedvence is volt, szerintem a legtöbb rapszámban nem a Jordant, hanem az Air Max-et említik.

GREMS – AIRMAX (2007),
Kisé – “Airmax” feat. Lil Tib
Rim’K – Air Max ft. Ninho
Comethazine – Air Max
Kabe – Nike Air Max
Dizzy DROS – AIRMAX (Prod. Drayson Gashi)

Na jó, meguntam, a trapszámok fele Air Max, szerintem van valami titkos szabály, hogy akkor vesznek be a trapcsapatba, ha írsz egy számot a Maxről, de a klasszikus vonalon is jól teljesít a brand.

Zárszónak és konklúziónak is jó az Air Max esete. Van az, hogy valami menő és drága, aztán elfelejtik, és a modell rajongói életben tartják a stílust. Majd megint drága lesz, mert valami trendcsináló felfedezi a modellt. Sokan trendeket követnek, miközben másoknak ez egy kultúra. Régebben csak egy szűk kört érdekeltek az old school cipők, és nem is voltak kiadva régi modellek. Ma már a vintage lett az egyik hívószó. De mondok egy másik hívószót.

Fuck fame, feed fam.

Vagyis szard le a márkát, a hírnevet, etesd a családod. Béke!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör