Barion Pixel

A bolygó neve: Föld

4BRO

2021.10.13.

6 perc

Amikor Istennek épp szobrászkodni támadt kedve, nagyban gondolkodott és mitagadás rendesen elengedte a fantáziáját. A természet maga is egy művészeti ág, ismerjük be végre. Helyek, amik szinte mágikus hatással vannak ránk, a városi emberekre.

Maud királyné Föld – Antarktisz
Valerij Rozov ugrásra készen a távoli Holtanna csúcsról (2650 m), az Antarktiszon, Maud királynő földjén. Mindezt egy töredezett gránitpárkányon egyensúlyozva, dermesztő hidegben, még antarktiszi viszonylatokban is. Azóta sajnos az orosz bázisugró életét vesztette a Nepálban magasodó, 6812 méteres Ama Dablam csúcsról való ugrását követően.

Photo: Thomas Senf

Gunung Mulu Nemzeti Park Borneó
Ami a barlangászatot illeti, Borneónak nincs párja az egész földkerekségen. A hely hihetetlen barlangokat és karsztstruktúrákat foglal magába egy távoli központi esőerdő környezetben. A világ legnagyobb barlangterme a Sarawak Chamber is itt található, a mintegy 600 méter hosszú, 415 méter széles és 80 méter magas paramétereivel. További érdekesség, hogy a barlanghálózatban egyedülállóan nagy egyedszámú szalangána- és denevérpopuláció él, például csak a borneói szelindekdenevérből megközelítőleg 3 millió példány, mivel a barlangokban a hőmérséklet elérheti a 26 Celsius-fokot.
2000-ben a Gunung Mulu barlang felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Photo: Robbie Shone

Amazonas folyó
A világ egyik legismertebb folyója, amely Dél-Amerika legnagyobb és legfőbb folyója is egyben. Több vizet szállít, mint a Nílus, a Jangce és a Mississippi együtt. Becslések szerint az Atlanti-óceánba engedett átlagos vízmennyisége másodpercenként körülbelül 2 090 006 591 köbméter. Az Amazonas folyó több mint 1100 kilométer hosszan 6400 mellékfolyóval rendelkezik. Útja során Brazília, Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Guyana, Venezuela, Peru és Suriname egyes részein halad át. Ezek az országok ilyen vagy olyan módon használják ki az Amazonas folyó vizét. Jelentősége annyira fontos ennek a folyónak, hogy a körülötte kiterjedő dzsungel világszerte a bolygó tüdejeként ismert.

Photo: Marcia Baptista

Salar de Uyuni – Bolívia
A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezeje. Egyébiránt itt forgatták részben a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jediket. A területen a becslések alapján mintegy 40 ezer évvel ezelőtt száradt ki a Ballivián-tó, és maradt vissza utána ez a sós sivatag, amelyben a rétegek néhol a 100 méteres vastagságot is elérik. Az időjárás szélsőséges, nappal 40 Celsius-fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, míg éjszaka -10 Celsius-fok is lehet, miközben erős szél süvít.

Habár a sivatagok kapcsán viszonylag ritkán bukkan fel a „változatos” szó a környezetleírásban, ez a hely különleges. Egyik sarkában ugyanis egy néha működő vulkán füstölög, tövében gejzírekkel, területén több „sómentes” sziget is található, és az egész képződmény 3700 méterrel a tengerszint felett terül el.l el.

Photo: Flickr Vision

Peyto tó (Kanada)
Maga a tó az Icefields Parkway közelében található. Nevét Bill Peytóról kapta, aki Banff környékének korai nyomkeresője és csapdaállító trappere volt.
A Peyto-gleccserből (a Wapta-jégmező része) érkező vizek végződnek a vibrálóan látványos Peyto-tóban. A nyár folyamán jelentős mennyiségű gleccser kőzetliszt áramlik a tóba, és ezek a lebegő kőzetrészecskék adják a tó egyedi, élénk, türkiz színét.

Photo: Andre Distel

Johnstone-szoros (Kanada)
jó itt kicsit csaltunk, mert ez valójában egy jó fotó. Horror és fantasy filmeknek tökéletes helyszín.

Ez a kis sziget a szorosban elbújik és kibújik a ködből, Brit Kolumbiában. Nem is baj, hogy ilyen gyakran ilyen nagy a köd, mert ez rejtette el a csak itt élő „Szellem medvéket.” A Kermode-baribálnak nevezett faj a fekete medve ritka alfaja, mely arról nevezetes, hogy valójában fehér. Egy csoda, hogy még nem irtottuk ki.
Az őslakos indiánok és a köd védte őket évszázadokig.

Photo: Michael Clark

Deadvlei (Namíbia)
A Deadvlei egy fehér agyagos sivatag, egy élőlényfőző serpenyő Namíbiában, a Namib-Naukluft Nemzeti Parkban. 350 méter magas homokdűnék veszik körül, és a képen látható megkövesedett fák több mint 900 évesek. Népszerű filmhelyszín. Hiszen csak le kell tenni a kamerát és kész a díszlet. Az IMDB külön listázza az itt készített filmeket, annyi forgott itt. 2001: Űrodüsszeia; Mad Max: Fury road; Samsara; The Cell; Steel Down; Határok nélkül –a sor végtelenül bővíthető.

Photo: Patrick Galibert

Walvis menti vörös tavak (Namíbia)
Bár ez nem a Vörös-tenger, de Mózes ezt is szívesen szétválasztotta volna, mert annyira piros, néha rózsaszín. Afrika másik oldalán az Atlanti-óceán közelében Namíbiában található ez a különleges természeti jelenség. A Walvis-öböl melletti tavak a Dunaliella salina nevű algának köszönhetően vörösek.
A helyszín érdekessége, hogy a terület négyszer vándorolt oda-vissza Namíbia és Dél-Afrika között. Hiszen mindenki magának szerette volna ezt a turistacsalogató, sajátos természeti jelenséget. A területi vita végül Namíbia számára záródott kedvezően.

Photo: Jeremy De Backer

Monument-völgy, a kanyon-labirintus (USA)
A Canyonlands Nemzeti Parkban, Utah államban található. A Canyonlands Park mindentől távol geológiai csodák tárházává erodálódott homokkő tanúhegyekkel csipkézett kanyonútvesztő.

A Colorado és a Green-folyó sok százezer év folyamán mély kanyonokat vájtak a táj testébe, amelyeket viharokból származó üledék töltött fel. A minden westernfilmek legszebbik helyszíne így vált kanyonok és vízmosások ma látható, végtelen labirintusává.

Photo: Michael Clark

Bora Bora (Tahiti)
Francia Polinézia leghíresebb gyöngyszeme egy vulkanikus hegy, a világ egyik legszebb lagunájában. Ez maga a földi paradicsom. A sziget legmagasabb pontja, az Otemanu 727 méterrel emelkedik az ezer árnyalatúan kék tenger és a szikrázó homokpartok fölé.

Sok romantikus történet is fűzödik Bora Borához, többek között az első európai telepes James Connor története, aki a Matilda nevű brit bálnavadászhajó XVIII.sz.-i hajótörésének egyik túlélője. Connor feleségül vett egy polinéz nőt, majd a sziget legdélebbi pontján telepedett le, melyet Matilda Pointnak (ma Matira Point) nevezett el. Bizonyára volt érzéke a széphez, mert itt található Bora Bora egyik legszebb öble a világhírű Matira öböl.

Photo: Gamma-Rapho
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Életre kelt művészet, avagy a reklámozás artisztikája

Hogy kerül a majom a gördeszkára?

A rém és az álom nagymestere: H.P. Lovecraft

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

Ang Rita – hordárból legenda. Igazságot a serpáknak!

1UP! Egy név mindenek felett