Barion Pixel

A legfeketébb szem, a legördögibb tekintet – az eredeti Michael Myers maszk története

Kiss Márk

2022.04.03.

4.5 perc

A több mint negyven évvel ezelőtt, 1978-ban bemutatott, Halloween – A rémület éjszakája úgy lett minden idők legtöbb pénzt hozó független filmje, hogy mindössze huszonegy nap alatt, hollywoodi mércével mérve szerény, 300 ezer dolláros költségvetésből forgatta le John Carpenter rendező.

Mégsem lett belőle tucatfilm, ez pedig nagyban köszönhető a hitchcocki hagyományokhoz hűen, nagy elánnál kaszaboló „főhős”, Michael Myers mára már ikonikussá vált maszkjának is. A maszknak, mely korábban megjárta még a messzi világűrt is.

Az eleddig tizenkét részt számláló Halloween széria első felvonásának forgatásakor komoly fejtörést okozott John Carpenternek, hogy mégis milyen álarcot viseljen a Smith’s Grove elmegyógyintézetből megszökött pszichopata gyilkos, Michael Myers. Egy maszkra feltétlen szüksége volt, így akarta ugyanis valamelyest egyedivé tenni Myers karakterét a rendező, ami totál ésszerű gondolatnak tűnt az akkori horror-dömping közepette. Carpenter barátjának, a produkció dizájnerének, Tommy Lee Wallacenak adta feladatba, hogy keressen megfelelő maszkokat, lehetőleg többet, de minél olcsóbban, mivel pénzük, na meg idejük sem volt egy vadiújat terveztetni. Wallace a nyakába kapta a lábát és négyet hajtott fel – ezek közül választották aztán ki a szerintük legmegfelelőbbet.

Kézenfekvő döntés lett volna az ismert amerikai – szomorú – bohóc, Emett Kelly álarcának egyik, Don Post által legyártott darabja. (Adta magát az ötlet, tudniillik a film elején egy bohóc-maszkban gyilkolja meg a hatéves Myers a tinédzserkorú nővérét, Judith-ot) Élesben is kipróbálták, ám nem bizonyult elég ijesztőnek, illetve túlságosan jellegtelennek találták, ezért elvetették. Ugyanerre a sorsa jutott egy Richard Nixon és egy Mr. Spock maszk is. Mindkettővel az volt a gondja Carpenteréknek, hogy nagyon jól sikerültek, vagyis hogy feltűnően hasonlítottak – saját magukra…

Az utolsó jelölt a Star Trek sorozat Kirk kapitányának maszkja volt. A két dollárért vásárolt bóvli William Shatner vonásait hivatott hordozni, ám közel sem olyan kimunkáltan, mint mondjuk űrbéli jobbkeze, Spock esetében. Erre esett végül a választás. Persze változtattak rajta, már csak azért is, nehogy az élesszemű mozilátogatók kiszúrják a költséghatékony turpisságot. A szépészetinek egyáltalán nem nevezhető beavatkozás során a szemeit és a száját egy ollóval kitágították, átformálták, míg a szemöldökeit és a pajeszát egyszerűen eltávolították róla. Mikor ezekkel megvoltak az arcot falfehérre mázolták, a haját pedig kellően megritkították, sötétre festették. A kész mű abszolút kifejezéstelennek, és kellően félelmetesen hatott, mindenki elégedett volt tehát a végeredménnyel.

(Fun fact: A Kirk kapitányt alakító William Shatner meg pláne. Ugyan csak hosszú évekkel később, egy újságírótól tudta meg, hogy bizony az ő arca vírit Myers-en, miközben az babysittereket hajkurászik konyhakéssel a kezében, de mint később többször hangoztatta; valódi megtiszteltetésként élte meg a dolgot.)

A maszk az 1981-es folytatásban, a Halloween II-ben is főszerepet kapott, igaz, akkor már nem a jól megszokott régi fényében hozta a frászt az emberekre. Az idő vasfoga itt-ott bele-bele mart, bár különösebben a stáb tagjai sem vigyáztak rá. Az első rész Myers-e, Nick Castle például a forgatás szüneteiben előszeretettel gyűrte nadrágja hátsózsebébe, minek következtében vesztett feszességéből. A Rémület éjszakájának bemutatója után a producer, Debra Hill őrizte otthonában, egészen pontosan az ágya alatt egy dobozban. Három év alatt jócskán kifakult, és mivel Debra láncdohányos volt, kapott egy sárgás árnyalatot is. Elképzelni sem tudták, hogy valaha szükség lehet még rá, ezért sem fordítottak különösebb figyelmet az állagának megóvására.

Myers karakterének szerves részévé vált a maszk. Az eredetit – az első két részben láthatót – azonban többet nem alkalmazták, mondjuk inkább úgy, állapotára tekintettel nyugdíjazták. Igyekeztek ahhoz hasonlókat kreálni a folytatásokhoz, ám ez kevés esetben jött igazán össze.

Közröhej tárgya volt például a Halloween 5 maszkja, mely vállig érő, kiegyenesített hajával, bamba arckifejezésével még a franchise legelvakultabb rajongóinál is kiverte a biztosítékot.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Kölyköd voltam: doksi a Kölykök című filmről

Bad Sport: a sport árnyékos oldala

STAX kiadó, ahol a lélek zenéje született

Primal: a bennünk élő ősember

Urotsukidōji, a tiltott gyümölcs. Csakis elvetemülteknek!

Summer of Soul: a fekete Woodstock