Barion Pixel

A legfurább focimezek és történetük

Benedek Csanád

2022.12.09.

16 perc

Nincs még egy sport, ahol ekkora teret kapott a kísérletezés, mint a focimezek világában. Azért írtam, hogy kísérletezés, mert néha azért kiengedték a féket az esztétika lejtőjén, és a vizuális rémálom stíluskarambolba és ízlésficamban végződött. Aztán egészen vicces és fura történetek is kerekedtek ki, ami már sport-, de divattörténet is. Ebből szemezgetünk párat.

Védhető geometriák
A focimezes cikkek gyakran élcelődnek a nyolcvanas évek végi, a kilencvenes évek eleji fura geometriákkal, melyet egyből követ az afrikai és dél-amerikai csapatok törzsi mintás és élénk színvilágán való gúnyolódás. Ez egyfelől szűk látökörre utal, másfelől a kultúrák teljes félreértése. A skót szoknyán is csak a gyerekek nevetnek, de gyakran még ők se, mert nyitottak. Ezek a mezek valójában szépek, csak a saját esztétikai rendszerükben. Külön cikket érdemelnének a korai kilencvenes évek fura geometriás mezszériái is. Ezek nem csúnyák, sok embernek kimondottan tetszenek.

Mai napig vannak olyan mezek, amik elsőre tényleg soknak tűnhetnek, másfelől azonban mégis esztétikusak. A legújabb ilyen mezek a portugál 2022-es Pre Match Jersey, vagy a brazil klubcsapat, a Corinthians 2022-es japán feliratos 3. számú meze. Ezek sokak szerint túlságosan csiricsárék, egy másik iskola szerint meg nagyon is szépek. Mi igazságot nem teszünk, de mutatunk pár fura mezt és fura sztorit.

Portugal Pre-match – 2022
Corinthians – 2022

USA vs Európa
Ha van egy jó dolog a klasszikus amerikai sportligákban (NFL, NHL, NBA, MLB) az az, hogy a mezeikre egyáltalán nem, vagy nagyon pici reklámot lehet rárakni.
Na, ez a labdarúgásban nem hogy nincs így, pont az ellenkezője az igaz, bizonyos márkák, szinte összefonódnak a csapattal. Elég csak a Bayern, PSG opeles vagy az Inter és a Pirelli, Juventus jeepes mezére gondolni vagy a Liverpool x Carlsberg, ami szinte egybeforrt a csapattal. Na, de nem minden együttműködés sikerült ilyen jól. Sőt, sokszor a márka átveszi a hatalmat a csapat fölött. Minél mohóbbak a marketingesek, minél gyengébben áll a klub, annál vadabb eredmények születnek.
Az Egyesült államok soccer szponzoraiba most bele se menjünk, mert van ott Redtube pornócsatorna a Washingtonnál vagy a ma már legendásan drága herbalife-os LA Galaxy-mez. Ellenben ízléstelenségben Európát nehéz megverni, vagyis azért meg lehet, mielőtt visszamennénk az öreg kontinensre, említsük meg minden idők egyik legrondább mezét, a Caribous of Colorado csapatának 1978-as mezét. Ez minden listán dobogó esélyes.

Caribous of Colorado – 1978

Amitől borsódzik a hátam
A legtöbb elborult mez mind a spanyol ligából jött. Úgy látszik ott a jó ízlés nem szab se mezt, se határt. A 2013–2014-es szezon fura meglepetése volt mindenkinek, hogy a La Hoya Lorca harmadik készlete egy borsóterepszínmez.

A La Hoya Lorca mezével kapcsolatban a mai napig folyik a vita, hogy borsó vagy brokkoli. A válasz borsó és brokkoli is. Ugyanis hiába röhögte őket körbe mindenki, miután feljutottak a magasabb ligába továbbra is hordták a fagyasztott borsós, brokkolis szponzor különböző mezverziót.

La Hoya Lorca – 2013

Mit viselsz húsom?
Egy északnyugat-spanyolországi kisváros, Guijuelo a foci és a pácolt sonka iránti szeretetéről is jól ismert, ezért a spanyol futballcsapat úgy döntött, hogy összehozza a kettőt. Bár ne tették volna! Igazából erre nincsenek szavak.

Guijuelo – 2015

Egy biztos: nem csak Kappa tervezőinél gurultak el a gyógyszerek, hanem a spanyol szakembereknél is. Ugyanis nincs még egy ilyen ország, ahol ennyire tombol a giccs a mezeken. A Kappa a borzadályait két csapatnál is át tudta nyomni. Lásd CD Palencia (2016) és Zamora CF (2018).

Palencia – 2016

Az igazán szörnyű, hogy a La Hoya esetében ez a szponzor pénzről szólt, de se a Guijuelo, se a Kappa mezek nem kényszer, hanem saját szándék alapján ilyenek.
Ez a veszélye annak, ha Európa kokainelosztó központja vagy, nagy a spanyol vizuális önbizalom.

Csak simán szxxr
Az Atletico Madrid 2004-es Spiderman 2 meze csak szimplán szörnyű. Mekkora anyagi válságnak kellett lennie, hogy ez átmenjen?! Eleve az, hogy Spiderman 2 egy ilyen legendás csapatnál! Ezt még Torrente sem tudná elviselni.

Atletico Madrid – 2004

Getafe (2009-10)
Burger King flip. Na, ez egy klasszikus túltolt, túlagyalt mez. Egyfelől senki nem tudja Európában, hogy a Burger King király egy gólörömmém. Másfelől nincs többé az a Getafe-játékos, aki gólörömnél így a fejére fogja húzni a mezt. Az is milyen jó érzés lehet, ahogy a belső műanyag nyomás rátapad a hasadra! Még ennél is furcsább volt, hogy a Getafe a valaha volt legjobb szezonját hozta a La Liga-ban, és bejutottak a Királyok Kupájának az elődöntőjébe is. Vagyis mindenki látta ezt a szörnyű Joma Burger King-mezt.

Getafe – 2009

So-so
A Hull City 1992-es tigrismintás és az Athletic Bilbao 2004-es mezei igazi megosztó darabok. Van, akinek tetszik, van, aki szerint szörnyű. Ezeket azért nehezebb védeni, mint a fura geometriákat.

Hull City 1992

A Bilbao mezét Dario Urzay baszk művész tervezte a klub 2004-es századik évfordulója alkalmából. Arra kérték hozzon ki valami érdekeset a szabályos fehér és piros csíkokól. Hát ez sikerült, mármint amikor a csúnyára azt mondod, hogy érdekes.

Athletic Bilbao – 2004

A védhetetlen geometria–Fiorentina
Évjárat: 1992, nem 1942

Első pillantásra azt gondolhatjuk „Mi a baj ezzel a mezzel?” Lila? És akkor, ha egy kicsit közelebbről megnézed, azonnal leesik, hogy ez védhetetlen geometria. Finoman fogalmazva is meglehetősen „vitatott” politikai szimbólum került be a tervezésbe. Igazából az a fura, hogy átment. Hányan néznek meg egy mezt, amíg kész lesz? Hány náci mondott rá igent? Hahaha! Nyilvánvalóan a Fiorentina tervezője nem az, de ne legyünk naívak, hogy csak részben van benne. Ez magas labda, és öngól. A hiba észlelése után sietve ki kellett vonni a forgalomból. Ma egy ilyen mez használtan is fél millióért (Ft) megy.

Fiorentina – 1992

Számmágia
18 nem egyenlő 9-el vagy igen?
Ivan Zamorano x Inter Milan = 1+8.

Oldd meg az egyenletet az egész számok halmazán!
Zamorano eredetileg 1996-ban a 9-es helyére szerződött az Inter Milanhoz, aztán háttérbe szorult, hogy helyet csináljon Ronaldónak. Mivel Roberto Baggio a 10-es számot követelte, nem maradt más lehetősége, mint egy másik számot választani. Furcsa módon Zamorano úgy döntött, hogy nem elégszik meg a 18-assal, hanem egy pluszjelet rakatott a közepére, hogy legalább így kilences legyen. Sajátos.

Ivan Zamorano x Inter Milan 1+8

Kamerun, aki diktálná a focidivatot (2002/04), csak a labdarúgás nem akarja ezt – nincs még egy válogatott, akinek két mezét is betiltották
Kamerun két „divatbűncselekményt” is követett el a futball ellen. Az egyik 2002-ben volt, amikor úgy döntöttek, hogy előveszik a kosaras énjüket, és ujjatlan mezt viselnek. Sajnos ezt a mezkialakítást a 2002-es világbajnokságra Sepp Blatter betiltotta. Aztán két évvel később a Puma egy all-in-one, belebújós, fura overáll egyenruhával állt elő – ami ugyanolyan zavarba ejtő volt, és ismét betiltották.

Cameroon – 2002

Feketék fehérbe avagy All Blacks teljesen fehérbe
Az új-zélandi csapat sajátossága, hogy a válogatott meze teljesen fekete. A nevük is All Blacks (Minden fekete). Igen, a rögbi csapatuk a világhírű, de ez a nemzeti válogatott hagyományos színe. A 2010-es dél-afrikai tornán mégis az új-zélandi csapat tiszta fehérben lépett pályára, pedig a kiwik inkább a sötét színekre esküsznek. Egyébként itt volt egy népszavazás és a többség döntött így, hogy most full fehérben induljanak el.

A skót marokkóiak – Marokkó jó helyen van?
Az 1986-os mexikói világbajnokságon a marokkói válogatott egy olimpiai ötkarikával ellátott (más tornára készült) mezben lépett pályára. Ez azért is furcsa, mert bár mostanában nem szerepelnek kiemelkedően, Marokkó számára nem idegen a világbajnokságok világa. Kimondottan népszerű a foci ott. Ők voltak az első afrikai csapat, akik pontot nyertek a tornán, és az első, akik bejutottak a második körbe, amikor 1986-ban az Angliát is magában foglaló csoport élére kerültek. Ennek ellenére a mai napig nem derült ki, hogy miért az olimpiai válogatottmezben léptek fel az egész tornán. Pár új mez igazán nem egy nagy összeg egy ország számára. A marokkóiak sajátos választ adtak, tetszett nekik az olimpiás mez, ezért megtartották.

Marokko – 1986

A fehér brazilok, akik zöld sárgák voltak, hogy végül kékek legyenek
Brazília fehér mezben? Mai szemmel talán már furcsa ezt elképzelni, de hosszú évtizedekig fehér volt a válogatott színe és előtte is csak rövid ideig volt függőleges csíkozású zöld-sárga. Az 1950-es vb idején változott meg minden. Az addig mindig fehérben játszó brazilok a hazai pályán csúnyán elbukott vb után döntöttek a váltás mellett. Babona vagy nem babona, azóta rendre sárga-kék a Seleção színösszeállítása.

Ma már hihetetlenül fog hangzani, de a hetvenes években, pontosabban 1970-ben az is megesett, hogy elfogytak a tartalék sárga brazil mezek is a csapatnál. Ezért őrült rohangálás folyt Mexico Citybe, hogy találjanak sárga mezt. Na, csak hogy az Athleta márka (az akkori mezszponzor) nem egy Adidas volt, nehezebben lehetett találni. Az pedig régebben egyenesen esélytelen volt, hogy név és szám legyen a mezen, azt úgy kellett rávarrják. Sajnos a hirtelen összerántott mezről képet nem tudunk mutatni. Egyébként hihetetlen, de hasonló eset a Kabát érában is megtörtént Újpesten: elszakadt a mez és nem volt a csapatnál elég tartalék, ragasztószalaggal átragasztott mezszámmal kellett kimenjen az Újpest játékosa.

Brazília -1970

Cruyff vs Hollandia vagy Adidas vs Puma?

Az egyik legfurcsább történet
Az 1974-es világbajnoki döntő Hollandia és Nyugat-Németország között nem csupán egymással merőben ellentétes futballfilozófiák ütközése volt. Ez egyben két, az Adidas által szponzorált mezbe öltözött csapat találkozója is volt. Két csapat, vagyis mínusz egy makacs holland.

Johan Cruyff szerződésben volt a Pumával, és az elvileg megtiltotta számára, hogy más sportmárkákat reklámozzon. A válogatott mezek esetében gyakran van ütközés. Ezen azonban eddig más játékos nem akadt fenn. Lásd Pelé stb. A torna közeledtével Cruyff határozottan megtagadta, hogy az Adidas védjegyének számító három fekete csíkot viselje a 14-es holland válogatott mezén. A holland labdarúgó-szövetségnek hosszú huzavona után nem volt más választása, mint teljesíteni az akkori világ egyik legjobb játékosának a kívánságát. A holland illetékesek végül rávették az Adidast, hogy tervezzen egy külön mezt csak Cruyff számára, ahol csupán csak két csík fut végig az ujjakon, nem három. El tudjátok képzelni, azt hogy ma egy játkosnak ilyen szava legyen a márkákkal szemben? Az évtizedes vita egyébként újabb hullámokat vetett 2014 májusában. Cruyff az amszterdami De Telegraaf újságnak elmesélte, hogy az Adidas a közelmúltban azzal fenyegette meg, hogy bepereli sportruházati cégét, a Cruyff Classics-ot, hacsak nem távolítja el a mára legendássá vált világbajnoki mez másolatait. „Ez a két csík az enyém.” – mondta Cruyff.

Johan Cruyff – 1974

Észak-Korea: nincs márka, nincs szponzor
Az egyik ok, amért ezt a cikket végül megírtam, hogy a fura és vicces mezek gyakori témái a bulvársajtónak is, csakhogy olyan dolgokkal viccelődnek, aminek utána sem néznek. Például azért, mert egy ország diktatúra, nem illik gúnyolódni a nemzeti válogatotton. Nem ők tehetnek róla. Például, hogy Észak-Korea 1966-os vb-n használt mezét bármelyik kínai piacon meg lehetne vásárolni, ugyanis semmi márkajelzés nem volt rajta, csak egy zászló a mez közepén. Eleve minden meznek ilyennek kéne lennie vagy minden ország a saját márkájában játsszon. Másodszor nem hagyták, hogy legyen a csapatnak szponzora. Harmadszor az észak-koreai mez nagyon is szép, visszafogott, stílusos mez volt. Egyébként a teljesen esélytelen koreaiak óriási meglepetésre megverték egy-nullára az olaszokat. Hazai fehér és idegenbeli piros mezükön kívül egy nagyon szép gesztust is tettek. Amikor Chile ellen játszottak egy fekete sáv is felkerült a mezükre a néhány évvel korábban Chilében történt szörnyű földrengés áldozatainak tiszteletére.

Észak – Korea – 1966

Amikor a kékek zöldek voltak, mert fehérbe jöttek a piroshoz
Ugye hogy olyan, mint egy dadaista vers? Pedig megtörtént. Egyszer a francia válogatott zöld-fehér „Fradi színekben” játszott, na és pont ki ellen?

Az ominózus, örökre emlékezetes zöld-fehér mezt az 1978-as vb-n éppen a mieink ellen viselte a francia válogatott. 1978-ban még sok embernek nem volt színes televíziója, és ez számított. A fekete-fehér tévéképernyőkön a királykék (francia) és a meggypiros (magyar) mez hasonló, szürke árnyalatot adott ki, nehéz volt megkülönböztetni. Így amikor az argentin Mar del Platában a vb-meccsen a francia kékingesek találkoztak a magyar meggypirossal valakinek váltania kellett. Ez a valaki a sorsolás alapján Franciaország volt – de a csapatfelügyelő hibája miatt mindkét csapat fehér mezben érkezett. Megint feltehetjük a kérdést senkinél nem volt ott a másik színe? Hihetetlen, de nem volt ott. A mérkőzés végül 40 percet késett, mielőtt megérkezett volna a franciáknak hozott cserekészlet, amelyet a helyi Kimberley klub biztosított, amely a Fradival teljesen megegyező zöld-fehér csíkosban játszik. Futballtörténeti érdekesség hogy sem előtte, sem pedig utána nem játszott francia nemzeti csapat ilyen színösszeállításban.

Franciaország – 1978

Hiába vagy csíkos, ha épp fehér vagy, aki sárga
Hasonlóan furcsa dolog történt az argentinokkal az 1958-as svédországi világbajnokságon. Argentína (24 év után úra) első vébés meccsére Malmőben került sor, és ismét egy helyi klub segített. Argentína, ez is egészen elképesztő, de nem hozott váltókészletet, egy másik svéd városban felejtette. Ezért kölcsön kellett kérnie egy sárga mezt a házigazda klubtól, az IFK Malmőtől. Az IFK Malmö az egyik legrégebbi svéd csapat, történelmi színei sárga póló, fekete nadrág. Nem épp argentin. Tetejébe ez volt az oka, amiért hasonló színeket többet nem hagytak abban az időszakban. Ugyanis mindkét csapat nadrágja fekete volt, a felsők meg szinte megkülönböztethetetlenek. A fekete-fehér tévéken az argentinok világossárgája és a németek fehér meze majdnem ugyanolyan szürkének nézett ki. 22 ember passzolgatott egymásnak.

Kalandozásunk a focimezek világában ezzennel véget ért. Szünet. Pedig még egy szót sem szóltunk a kapusmezekről. Nemsokára visszatérünk a második félidőben.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A hiphop fejek kedvence, avagy a Kangol és a hiphop összeborulása

Adidas – Nike párharca, és a nagy kérdés: a futottak még vajon lefutják a nagy márkákat?

Deus és egyéb machinációk: A Deus Ex Machina igaz története

Igazi szupersztárt csinált a Run DMC az Adidas Superstar lépőkből

A bomba bomber nyomában

Az indonéz cyberpunk Vespa-kultúra