Barion Pixel

A lázadás kultúrájának cipői a női divatban

Azucki László

2021.02.10.

6.5 perc

Igaz a mondás, hogy a divat ismétli önmagát. Mi bizonyítaná ezt jobban, mint, hogy a mai napig népszerű csukák némelyike lassan 100 éve változatlan formával jelenik meg az utcákon. Ennek ellenére érdemes megfigyelni, hogy a különböző márkák klasszikus férfi modelljei ezzel a folyamattal miként térnek vissza időről időre a rivaldafénybe, hogy végül a női divatvilágot is meghódítsák.

Úgy tűnik, az időtálló, és visszatérő sikerre ítélt márkák, illetve azok legendássá vált sziluettjei, általában a polgári lét alsóbb kasztjának férfi viseletéből eredő darabok. Sok esetben köthetők valamilyen szélsőségesebb csoportosuláshoz, és sikersztorijuk a “problémás srácokkal” kezdődik. A cipődivat esetében az egyik magyarázat, hogy a sportolásra vagy egész napos fizikai munkára tervezett modellek funkcionalitásra és strapabírásra készültek. Formáik egyszerűek, és kompatibilisebbek bármilyen ruházattal. A másik magyarázat, pedig az örökérvényű igazság, miszerint a törvényen kívűliség menő, a vagányság pedig a divat egyik mozgatórugója.

Converse Chuck Taylor
A Converse Chuck Taylorja, több mint 100 éve szinte változatlan kosaras cipő is egy szétnyűtt farmerű punk vagy rockzenész megjelenésével azonosítható, ütött kopott pacsni. Nagy visszatérése volt a 90-es években, a grunge korszak és a kábítószerrel kísérletezgető fiatalok egyenruhájaként egy jó katonai gatyával vagy egy 501-es Levi’s farmerrel párosítva. Az All Star esetében, kicsit eltérő a helyzet. Nem történt változás az imidzsben, hiszen a modell, ugyanazt képviseli most is, mint régen. Szinte mindenkinek eszébe jut róla egy csipetnyi rock n roll. Talán ebből fakadóan ez a vulkanizált talpra ragasztott rongydarab nem véletlen lett szintén tömegcikk a mindenféle ruházattal hordható cipő kategóriában. A fiatal lányok és családanyák körében egyaránt népszerű modell, kis rosszindulattal a sztereotipizált fesztiválozó fiatalok outfitjének része is lehetne.

Adidas Stan Smith
A Stan Smith, a cipő történelem meghatározó darabja, eredendően egy tenisz pro modell, majd 60 éves múlttal. Óriásit ment az elegáns női ruházkodásban, és szinte kizárólag fehér verziója rekord eladásokat biztosított a márkának 40-es alatti méretekben. A cipő pikantériája, hogy a direkt módon agresszióhoz, italozáshoz és erőszakhoz köthető focihuligán kultúra “egyenruhájának” ékes tartozéka a mai napig, és népszerűsége a divatban is ebből ered.

Dr. Martens
A Dr. Martens, lassan 100 éves történelemmel rendelkezik, amelyből ötvenet, mint divat korszakokat meghatározó bakancs töltött. Az 1460-as modelljével, Pete Townshend, a The WHO gitárosának lábán hódította meg Angliát a munkásosztály viseleteként. A munkásosztály viseleteként a 70-es és 80-as években a punkok, skinheadek és focihuligánok jellegzetes cipője volt. A 90-es években már egyre inkább a szélsőjobbos fiatalokkal azonosították az emberek, és ez nagy valószínűséggel közrejátszott a márka pár éves divattól való visszavonulásában a 2000-es évek elején. A Dr. Martens túlélt mindenféle krízist, és a hipszter divat kultúra által favorizált “munkás” ruhadarabok visszatértek a köztudatba. Napjainkra eme ikonikus darab vásárlói túlnyomórészt a szebbik nem ruházkodási trendjeinek képviselői.

Vans
A gördeszkások házi márkája, a VANS, leginkább a Chuck Taylorhoz hasonlítható, megfűszerezve egy kis gördeszkás hagyatékkal, szörfös egzotikummal. Az Old Skool, a SK8-HI, az Authentic vagy az Era, mind a szörfös és deszkás devianciát képviseli. Funkcionalitásában többé-kevésbé ugyanazt, mint a már említett Converse All Star, csak óceánparti köntösben. Népszerűségét úgy 10 éve szerezte vissza. Ekkor jelent meg nagy számban újra, szinte kizárólag a több évtizedes múltú vulkanizált modelljeivel a deszkások lábán. A “hipszter kultúra robbanásával”, pár éven belül zenészek, tetoválók, fiatal képzőművészek majd idővel tömegek kedvenc viselete lett. Ezen modellek azóta olyan népszerűségre tettek szert, hogy a VANS már kizárólag “platform” azaz magas talpú női verzióit is tömeges mennyiségben értékesíti szinte minden létező és valamirevaló sportcipő eladási csatornán.

Adidas Superstar
Az Adidas Superstar, az 1969-es kosaras modell, a HIP HOP kultúra jelképe. A RUN DMC rap banda által vált híressé a cipő még a 80-as évek elején, az USA-ban. Mire meghódította a világot, már a deszkás, és a Hard Core kultúrának is egyik kedvenc viseletévé vált. Fura megjelenése ellenére teljesen sosem tűnt el a piacról, de a 90-es évektől majd egy évtizedig nem igazán volt a köztudatban.

Nike Air Max
A Nike AirMax-je és annak több generációja, bűnözők és focihuligánok, majd graffitisek viseleteként került be a köztudatba a 90’es évek elején. A márka kosaras modelljei hasonló utat jártak be, és népszerűségük a profi kosarasok mellett, a gengszter rappereknek is köszönhető. Az Air MAX-ről régiónkban mindenkinek lakótelepi dílerek vagy hasitasis valutázók jutottak az eszébe. A kosaras modelleket is, főleg röhejesen túlméretezett bőgatyás, rapper álmokat kergető kölykök hordták. Kelet Európában a tradicionális darabok, mint a Dunk vagy az Air Force nem voltak jelen az üzletek polcain. Főleg az aktuális modellek jelentek csak meg az akkori a kínálatban.
Mind az AirMAX-ek, a Dunk, az Air FORCE, a Jordan-ek x-edik generációja napjainkra a női mindennapi divat részeivé váltak. Monokróm fehér vagy fekete verzióik, a nem kizárólag divattal foglalatoskodó hölgyek ruhatárának is részei.

A státusz vagy hovatartozás szimbólumaiként hordott cipők, részei a történelemnek,
megannyi meghatározó szubkultúra, zenei irányzat és sport jelképei.

A státusz vagy hovatartozás szimbólumaiként hordott cipők, részei a történelemnek, megannyi meghatározó szubkultúra, zenei irányzat és sport jelképei. Az említett cipők sikere nem a divat sznobizmus következménye.
A funkcionalitás és a nagyrészt minimalista de mégis kényelmes formák teszik időtállóvá őket. Többnyire unisex sziluettek, amelyek évtizedekig a nőkkel szemben elvárt konzervatív öltözködési szokások miatt nem célozták meg a hölgyvásárlókat. Ezek a csukák a történelem részei, amelyek korszakok szubkultúráit szimbolizálják. Történetük van, amely általában ellentmondásos, de szerethető. A formákhoz társított utcai vagy sport legendák pedig többé teszik őket szimpla ruhadaraboknál.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alternatív cipőmárkák skate shoe geekeknek

Lágy ütemek és abszurd hajköltemények: egy mexikói szubkultúra rövid története

Rabszolgasors és kizsákmányolás: az 500 dolláros logós póló nyomában

Az ember, aki dombra ment fel és hegyes csizmában jött le

Báthory Erzsébet. Balsorsú főnemes vagy trendi vámpírkirálynő?

Nike x Patta filozófia szakkör