Barion Pixel

A VIII. kerület gyöngyszeme – hamarosan elkészül Európa egyik legszebb sétálóutcája a Corvin Sétány (x)

4BRO

2021.07.29.

5 perc

Nemrég egy amerikai blog összeállított egy vicces tematikát olyan utcákról, negyedekről, melyek egykor véresen komoly helyek, szegregátumok voltak, ma pedig felkapott, hipszter környékek sikkes butikokkal és újvonalas éttermekkel. Míg régen a Hell’s Kitchen, a Lower East Side, a Warzone (a név sem véletlen) no go zónaként élt a köztudatban, ma kimondottan felkapott turisztikai, „must to go” helyszínek ugyanúgy, mint a Brooklyn híd másik oldala is. Kishazánknak is volt egy ilyen kerülete, mégpedig a 8., ahol este jó szívvel senki nem sétálgatott egyedül. Azonban először a Pázmány ITK informatikai és bionikai karának épülete újult meg, majd pedig Közép-Európa legnagyobb városnegyed-rehabilitációjával lassan az egész környék újragondolta magát.

2010-re átadták a Corvin Plaza-t, ami szimbolikus origóként képviselte a megújulás vonalát.

A 22 hektárra kiterjedő városnegyed-rehabilitáció egyik fontos befejező stációja a Corvin Sétány utolsó lakóházának átadása. A Futureal által jegyzett sétány utolsó lakóháza, a Grand Corvin második üteme elérte legmagasabb pontját, az épületre felkerült a szerkezetkész állapotot jelző bokréta. Budapest legszélesebb és egyik leghosszabb sétálóutcája – amely számos nemzetközi díjat is elnyert az elmúlt évek során – ezzel az összesen 558 lakásból álló épületegyüttessel nyeri el végső arculatát és válik teljessé, amelynek fejlesztése több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött meg.

A Grand Corvin a sétányt lezáró irodaházak és az azokat körülvevő terek koncepciójára reagál: a sétánynak így nem egyszerűen vége szakad, hanem finom térbővületekkel szinte beúszik az épületek közé. Az épületegyüttes egyik újdonsága, hogy a tervezők a fő tengelyt a Tömő utcára merőlegesen vették fel, vagyis az északi tengelyről nyugat felé fordultak, ezáltal növelték a sétálóutcára néző lakások számát és még a tájolásuk is ideálisabb lett. Szintén a jobb fényviszonyok érdekében tervezték meg úgy az épületet, hogy több helyen beljebb tolták a mellékutcára néző homlokzatokat: ezzel több saroklakás, több intimebb terasz és több olyan otthon épülhetett meg, amelynek nem csak egy oldalon vannak ablakai.

A Grand Corvin tömegét úgy formálták az eredeti városszövethez alkalmazkodó léptékűvé, hogy több eltérő karakterre bontották fel, mégpedig a burkolatok változatosságával. E megoldásnak köszönhetően kisebb egységeknek látszó, klasszikus bérházas léptékű házarányok jöttek létre. A különböző karakterek a környéken található épületeket idézik: a Corvin Sétányon most először alkalmazott téglaburkolatos homlokzatok a téglából épült házakra utalnak, a mészkő a korábbi épületekre rímel. Az itt található lakások kedveltségét és különleges státuszát mutatja, hogy a bérbe adott otthonok bérleti díja – az országos és a fővárosi átlagárakkal szemben – csak átmenetileg csökkent a Covid-időszak alatt. Ez azzal magyarázható, hogy jó infrastruktúrájú, könnyen megközelíthető, népszerű környéken elhelyezkedő új építésű vagy újszerű, minőségi otthonokról van szó. Ezek ráadásul olyan irodaházak és felsőoktatási intézmények közelében találhatók, amelyek számos külföldi fiatalt is vonzanak.

A drámai átváltozás, ami körülbelül 10 év alatt ment végbe, vizuálisan teljesen átvarázsolta a környéket. A sétányon olyan érzés lesz úrrá az emberen, mintha Sydney vagy Amszterdam modern kerületeiben lépkedne, pedig 2 percre onnan egy kis sárga házon dísztábla mutatja, hogy 1872-től 6 éven keresztül élt itt Táncsics Mihály. Micsoda időbeli távolságokat képvisel ez a kerület!

A Corvin Sétány a jelen és kicsit a jövő is, ahol a „multikulti” dimenzió bemutatja nekünk, magyaroknak, hogy mire számíthatunk a jövő városfejlesztésében. Izgalmas utópisztikus épületformák, sok üveg, sok fém, ahol helyet kap a zöld növényzet és magas színvonalú szolgáltatási rendszerrel van ellátva. Éttermek, kávézók, boltok, szórakozóhelyek, mozi, kaszinó, egyfajta kulturális mix, ahol a magyar és más anyanyelvű lakosok egy kis metropoliszban élhetnek együtt. Ilyen lesz a jövő, amibe vagy fejest ugrasz vagy távolról szemléled.

Furcsa belegondolni, milyen gyorsan változik minden…
A Pál utca, a grund nem olyan régen a város ipari széle volt. Ma már a Corvin köz is történelem, mi pedig a múlt kövein lépkedünk, miközben a jövő formálódik körülöttünk.

Ha kedvet kaptál és akár már most költöznél Budapest legújabb kis metropoliszába, a Cordia csapata készséggel elkísér a jövőbe vezető utadon.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Az igazi rocknagyi: Cordell Jackson

Rókavadászat Angliában, másképp

Az igazi Basquiat nyomában

Geezer Butler: Bölcsőtől a Black Sabbathig

Tintin és Lovecraft: egy őrült skót elméjében

Herakut: kettőn áll a vásár, avagy graffitis love story!