Barion Pixel

A világ legelvetemültebb labdajátéka, melyben a legfontosabb szabály, hogy ne ölj meg senkit

Kiss Márk

2023.02.20.

3.5 perc

Húshagyókedden búcsúzik a farsangi szezon, melyet sokan, sokféleképpen ünnepelnek szerte a világon. Miközben giccses maskarákba bujt emberektől hangosak New Orleans, vagy esetleg Velence túlzsúfolt utcái, addig egy közép-angliai kisvárosban erejük teljében lévő férfiak verik egymást halomra merő szórakozásból egy túlméretezett labdát kergetve.

Nagy-Britaniában jelmezes felvonulások helyett sokkal inkább a palacsintáé a főszerep Húshagyókedden. A Pancake Day, azaz a Palacsinta Nap elnevezés egészen régről, a XV. századból eredeztethető, és hát igencsak találó. Nagyböjt előtt, hogy kárba ne vesszen, a háztartásokban fellelhető megmaradt tojásból és zsírból palacsintát sütöttek a hívők, ami nem csak praktikus, de népszerű hagyománnyá vált. Idővel rengeteg elemet sorakoztattak fel a palacsinta köré-mellé, így a tradíció még jobban beívódott a brit néplélekbe.

Némiképp kivétel ez alól a Warwickshire megyében található Atherstone nevezetű
kisváros, ahol egy több mint 800 éves labdajáték dívik Húshagyókedden
palacsintaöntet helyett vérrel, verítékkel nyakon öntve.

Feljegyzések szerint az első Atherstone-ban rendezett mérkőzésre az Úr 1199-ik esztendejében, a Magna Cartát jegyző, Földnélküli János uralkodásának kezdetén került sor a két szomszédos megye, a már említett Warwickshire és a rivális, Leicesterhire között, melyet az úgymond hazai pályán játszó Warwickshire húzott be. (Magyarországon Árpád-házi Imre király trónolt egyébként ekkoriban.)

Habár Atherston-i labdajáték a sport hivatalos neve, eleinte egy zsák arannyal játszották a felek, melyet kvázi jutalomként a győztes tarthatott meg magának.
Az elismerésen, valamint a dicsőségen kívül valódi tétje is volt tehát az összecsapásnak – ennek megfelelően kicsit sem kímélték egymást a csapatok. Csontzene, ordítás, na meg jajveszékelés adta a háttérzajt az eseményhez, és az elmúlt nyolcszázhuszonnégy évben ez fikarcnyit sem változott. Csupán annyiban, hogy a pénzeszsákot egy túlméretezett, 68 centiméter átmérőjű labda váltotta fel.

A játék egyáltalán nincs túlbonyolítva, mindössze két alapszabálya van. Az egyik, hogy a mérkőzést csak a főutcán, az úgynevezett Long Street-en bonyolíthatják le, illetve a második (és egyben legfontosabb), hogy tilos bárkit megölni a „sportolás” hevében. Ha ezeket jól az eszünkbe véstük, indulhat a móka!

A meccs minden évben délután háromkor veszi kezdetét. Ekkora már az utca összes boltjának, üzletének ablakait bedeszkázták az előrelátó tulajdonosok, noha esetenként ez is kevésnek bizonyul. A különböző személyi sérülések mellett olykor az épületek is megsínylik ugyanis a brutális küzdelmet. Egyedül talán a pubok maradhatnak sértetlenek, ettől is annyira tipikusan brit az egész muri. Valójában valahol a ketrecharc és az európai rögbi között helyezhetjük el félúton, helyesebben a főúton.

Nos, pontban három órakor a Konzervatív Klub épületének erkélyéről behajítják a hatalmas lasztit az ott várakozó, felspannolt emberek, túlnyomórészben férfiak közé és ezzel elindul az összecsapás. Szó szerint kell érteni a dolgot: mindenki-mindenki ellen.

Előfordul, hogy rokonok, szomszédok csépelik egymást megállás nélkül, Hieronymus Bosch
féle tömegjelentekkel gazdagon megtűzdelve. Végül az győz, aki két óra múltán, ötkor,
vagyis a lefújás pillanatában birtokolja a labdát. Bármi áron.

A játékszert a délután folyamán legalább kétszer kötelező lábbal is továbbítani, bár az avatatlan szemnek az látszik a legkevésbé a csődületben, hogy éppen merre botorkál az a bizonyos labda. Az viszont nagyszerűen kivehető, ahogy az emberek ütik-verik, néhol rúgják egymást, miközben néhányan a tömeg tetejére felkapaszkodva próbálnak úgy istenigazából megtaposni valakit, akinél esetleg ott lehet a hőn áhított labda. Egyedül képtelenség lenne bírni ezt az irgalmatlan nyomást, ezért kisebb társágok harcolnak együtt, vállvetve. A végtagok sűrűjében alkalomadtán ugyan feltűnik egy-egy kétségbeesett, meggyötört arc, de a résztvevők azért – állítólag – jól érzik magukat. Még jókora mokkával a szemük alatt is.

Természetesen idén is volt mérkőzés, amit a Kieran Marshall, Lewis Cooper és Scott Wright alkotta trió nyert meg. Miután sikeresen kiszabadították őket a tömegből úgy nyilatkoztak, hogy ez a világ legnehezebb játéka.

A részvétel önkéntes, az érdeklődés pedig óriási. Több uralkodó próbálta korábban betiltani a túlságosan erőszakosnak vélt játékot, ám egyikük sem járt sikerrel. Olyannyira nem, hogy 1973-ban megalakult az Atherstone Labdajáték Szövetség, azzal a céllal, hogy szabályos, rendezett keretek közé szorítsa a középkorból ránk maradt sportot.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Életre kelt művészet, avagy a reklámozás artisztikája

Hogy kerül a majom a gördeszkára?

A rém és az álom nagymestere: H.P. Lovecraft

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

Ang Rita – hordárból legenda. Igazságot a serpáknak!

1UP! Egy név mindenek felett