Barion Pixel

Piszkos Fred a hegyek kapitánya

Benedek Csanád

2023.03.29.

9 perc

Dirtbag: The Legend of Fred Beckey film és élet ajánló

Ha kíváncsi vagy a hosszú élet titkára
Az csupán három betű: hegy.

Pontosabban hegymászás, túrázás. Írtunk mi már Kris Machnick-ról, aki a 80 évesen is falat mászik, továbbá Neal Ungerről, valamint a 83 éves szemorvosról, aki a COVID alatt 3500 km-es túrát tett meg.
A Marcel Rémy-sztori egészen különleges, hogy 99 évesen is a hegyekbe járt. Ezek az emberek viszont amatőr hegymászók, van azonban egy magashegyi hegymászó, egy őrült fickó, aki egész életét a túrázásnak és a hegymászásnak szentelte. Mondhatni a hegymászás Piszkos Fredje.
Fred Beckey egy igazi legendás amerikai, de valójában német „Dirtbag” hegymászó. Felejtsd el a csapatépítő tréninges ügyvédeket, akik a terepjáróikkal és hi-tech cuccaikkal bohóckodnak! Fred 70 évesen is autóstoppol, 80 évesen is hálózsákban alszik egyedül a hegyekben. Egy bakancs és egy hátizsák, ennyi kell. A hegymászás világában természetesen a dirtbag nem egy sértő kifejezés. A vadkempingezőkre vonatkozik, azokra, akik csak annyira törődnek a civlizációs szabályokkal, amennyire feltétlenül muszáj. A dirtbag hegymászók, akik stoppolnak, szabadban vagy a járműveikben alszanak, és mindent elkövetnek a mászás folytatása érdekében. Fred Beckey néha fél évekre vagy akár évekre is eltűnt a hegyek közé. Ott élt, néha bújt csak elő. Elvette, ami kellett neki. Nőket, kaját, alapvető szükségleteket, és ment is vissza. Beckey hírneve jól ismert hegymászó körökben. Saját legendája volt. Matricán és pólón is szerepelt később a közszájon forgó figyelmeztetés.

Fred Beckey, South Lake Tahoe 2004. Fotó: Corey Rich

„Beware of Beckey: He will steal your woman, steal your route.”
„Óvakódj Beckey-től: ellopja a nődet, ellopja az útvonalad.”

The Bob Dylan of mountaun climbing”
Fred Németországban született, a két világháború között telepedtek ki szüleivel a tengerentúlra, onnantól kezdve bejárta az egész kontinenst, egészen 2017-es haláláig nem tudott a valagán megülni. Azért fogalmazok ilyen pofátlanul, mert tudom, hogy tetszene neki. Az öreg még 2012-ben is járt falat mászni. Hatalmas forma. Ő az a szabadlelkű embertípus, akiről Thoreau vagy Kerouac is beszél műveiben. Hívták a hegymászás Bob Dylanjének is. Szerény és sportos életmódja, személyes példamutatása ikonikus örökség, amely továbbra is inspirálja a túrázókat.

Fotó: Fred Beckey Archives
Fotó: Fred Beckey Archives

Beckey 90 évesen is folytatta a mászást. Életéről 2017-ben készült egy dokumentumfilm, amelyet David O’Leske rendezett. Dirtbag: The Legend of Fred Beckey címmel. A film több mint 26 nemzetközi díjat nyert el. Mi is beletettük a 10+1 hegymászós film, amit meg kell nézned ajánlónkba. Ami miatt külön írunk róla, hogy felkerült 2022-ben a YouTube-ra is végre, így könnyebb megnézni. Inspiráló doksi. Hatalmas fricskát ad ennek a túltolt, erőltetett hi-tech hegymászás divatnak. A horrorárú termékek szükségtelen voltára hívja fel a figyelmet anélkül, hogy akarná. Legtöbbünk nem egy Himalája-expedícióra készül. Többnyire elég egy farmer, egy sportcipő, széldzseki és egy hátizsák.

Dirtbag: The Legend of Fred Beckey (2017) | Full Documentary

Beckey-Bio
Friedrich Wolfgang Beckey (1923–2017) amerikai sziklamászó, hegymászó és könyvszerző volt, aki hét évtizedes hegyi élete során több száz első mászást tudhat magáénak a legfontosabb útvonalakon. Alaszkában, a kanadai Sziklás-hegységben és a Csendes-óceán északnyugati részén.

Az ötven klasszikus észak-amerikai hegymászó út közül hetet Beckey hozott létre,
gyakran az egyes generációk legismertebb hegymászóival együtt mászva.

Fred Beckey, Waddington Range, British Columbia 1960-as évek. Fotó: Don Liska.

Korai évek
Beckey 1923-ban született a németországi Düsseldorf közelében. Klaus Beckey sebész és Marta Maria Beckey operaénekesnő gyermekeként. 1925-ben a Weimari Köztársaság hiperinflációs időszakában, a gazdasági nehézségek miatt családja az Egyesült Államokba emigrált, majd a washingtoni Seattle-ben telepedett le. Testvére, Helmut „Helmy” Beckey 1926-ban már ide született, aki a későbbiekben Fred gyakori mászópartnere volt. Maga is ismert alpinista. Tizenkét évesen Fred Beckey egyedül mászta meg a Boulder Peak-et a Cascadesben, miután elkóborolt egy családi kempingen. Később szülei beiratták a cserkészekhez, ahol megtanulta a hegymászás alapjait. Azt tudni kell, hogy a dirtbagségét nemcsak a stoppolós-hippi-túrázós hozzáállása, hanem a nagy szája miatt is kapta. Nem volt egy kimondottan kiscserkész karakter, ki is vágták persze.

Ezt követően csatlakozott a The Mountaineers klubhoz, majd 1939-ben, mindössze tizenhat évesen Fred és két barátja megmászta a Mount Despairt, amelyet akkoriban megmászhatatlannak tartottak. 1942-ben a tinédzser Beckey testvérek feltették magukat a térképre a Waddington-hegy második megmászásával, amelyet akkoriban Észak-Amerika legnehezebb útvonalának tartottak. Érdekesség, hogy azt először 1936-ban a szintén Németországból emigrált tehetséges alpinista Fritz Wiessner mászta meg.

Fotó: Fred Beckey Collection

Beckey a háború alatt 1942-ben csatlakozott a coloradói székhelyű 10. hegyi hadosztályhoz, ahol hegyivadász oktatóként szolgált. A háború után Beckey üzleti adminisztrációt tanult a Washingtoni Egyetemen, miközben továbbra is sok időt töltött az északnyugati hegyláncok megmászásával, valamint a délnyugati sivatagi sziklaképződmények meghódításával. 1949-ben a diploma megszerzése után a Seattle-i nyomda értékesítési képviselője lett. Hamarosan azonban rájött, hogy munkája ellehetetleníti a mászást. Egy ideig szállító teherautó-sofőrként dolgozott, így maradt némi ideje a mászásra. Ahogy telt-múlt az idő, végül arra az elhatározásra jutott, hogy a hegymászást helyezi élete középpontjába. Soha nem nősült meg, nem hajszolt karriert, és nem kereste az anyagi biztonságot sem, célja kizárólag a hegymászás volt. Olyan sok hegyet mászott meg, hogy a csak hegymászásból élő profik is szinte lehetetlennek tartják behozni a rekordjait.
Fred a főszereplő Andy Selters Útak az ég felé: történelmi útmutató az észak-amerikai hegymászáshoz című könyvében, melyben John Muir és Norman Clyde is szerepel, de „senki sem mászott többet, mint Fred.”

Fred Beckey: Fotó: Megan E. Bond
Fred Beckey és Heinrich Harrer, Mt. Deborah – 1954. Fotó: Fred Beckey Archives
Fred Beckey, Cashmere Crags (Washington) – 1948. Fotó: Megan E. Bond

Profi vs profit
A pro hegymászó Beckey és ennek a fonákja

Fred Beckey egyik nagy talánya, hogy miként finanszírozta utazásait. Szándékosan tartózkodó és titkolózott az útvonalakat, a nőket és a pénzt illetően.” – mondta Selters, hozzátéve, hogy a pletykák szerint eladó volt, traktorokkal és papírral kereskedett, hogy pár dollárt keressen. Ha jött a szezon, felmondott, majd rohant mászni. Számos útikönyvet írt, de Fred saját elmondása szerint azzal csak filléreket keresett. A pletykák szerint Kanadában felfedezett egy lezuhant repülőgépet, amelyben némi készpénz és arany volt és ebből a zsákmányból élt. Már ebből is látszik milyen sztorik lengték körül. O’Leske, aki kutatta és ismerte is Beckey-t, soha nem tudta meg, honnan származik Fred pénze. Közeli barátai azt mondták, csak nagyon puritán módón élt, és mindent a hegymászásba fordított vissza.

Lhotse expedíció – 1955. Fotó: Fred Beckey Archives
Fotó: Fred Beckey Archives

A pro élet is megkísértette, miközben egy máig tartó nagy vita is fűződik a nevéhez. 1955-ben Beckey csatlakozott a Nemzetközi Himalája Expedícióhoz, hogy megmászhassa a világ negyedik legmagasabb csúcsát, a Lhotse-t. Az expedíció során sátortársánál agyödéma alakult ki 7000 méter magasságban a csúcsra való feljutás előtti éjszakán. Beckey leereszkedett a hóviharban, hogy segítséget kérjen, de később csapattársai mégis őt hibáztatták, amiért elhagyta társát, akit aztán mások mégis megmentettek. Következésképpen, bár Beckey logikus választásnak tűnt az első amerikai Everest-expedíció tagjaként 1963-ban, volt csapattársai sohasem hívták meg arra. Később Beckey elzárkózott a külföldi csapatmunkától, és inkább a kisebb, alpesi stílusú vállalkozásokat választotta egyedül vagy néhány társával. Amerika utolsó megmászhatatlan csúcsait, útvonalait, keresték fel, amelyeket mások túl nehéznek tartottak megmászni. Évente gyakran 40 vagy 50 különböző csúcsot mászott meg, és az évtizedek során közel ezer elsőséget tudott elérni. Amúgy idősebb korában még visszament Kínába, Nepálba is.

Beckey (jobbról a 2.), Mount McKinley – 1954. Fotó: Rod Mar
Fred Beckey, Garibaldi Meadows, British Columbia – 1958. Fotó: Ed Cooper
Beckey a Mt. Hunter csúcsán – 1954. Fotó: Fred Beckey Archives

Útikönyv szerzőként is számon tartják. Több könyvet is írt, szikár, de irodalmilag is értékelhető stílusban. Sajnos ezek nincsenek magyar változatban. Azt ne higgyük, hogy ezek csupán kis piti vállalkozások voltak. Még 2003-ban is jelent meg egy 563 oldalas, a régió történetéről szóló könyve, a Range of Glaciers. Létezik egyébként egy Mount Beckey nevű hegy is, amit róla neveztek el, ez egy 2591 méter magas csúcs a távoli Nyugat-Közép-Alaszka-hegységben (62°51′20″É 152°8′15″Ny).

Történetek a hegyek Piszkos Fredjéről

Will belay for food – „Ételért biztosítok”
Ez nem egy vicc, komolyan ilyen táblákkal stoppolt, hogy felvegyék. Úgy nézett ki, mint egy csöves, de ez sosem zavarta. Fiatal korában volt egy rózsaszínű Ford Thunderbirdje, azzal szedte fel a csajokat, aztán a kocsit elképesztő módón leharcolta, és hihetetlen helyekre elvitte. A doksiban meg is mutatják. Már az megérne egy Insta-profilt, hol járt ez a pimp kocsi.

A legendás 57-es T-bird az új-mexikói Shiprocknál – 1965.
Fred Beckey, Mt. Garibaldi – 1958. Fotó: Ed Cooper

Fred tinédzser korában kiment a szabadba, és jószerivel soha többé nem jött vissza. Nem szelídíthető és csak mérsékelten szobatiszta. 80 évig az élete egy véget nem érő utazás volt. Ez nem frázis. Mászásról mászásra élt és utazott Alaszkától Arizonáig, Coloradóig, Kanadáig. Valószínűleg a pénze a furán németes spórlásaiból származott. A barátokkal való étkezések után Fred levette a borravalót az asztalról. Sőt, héha a jobb állapotban lévő hátrahagyott gyorséttermi kajákat is megette, kedvencem, hogy minden étteremlánc poharával rendelkezett, hogy bármikor be tudjon menni ingyen üdítőt lumpolni. Fred immunis volt a keresőtevékenységre és a kapcsolatokra. Csak a hegyekben volt boldog.

Fotó: Fred Beckey Archives

Don Lauria, a Bardini Alapítványtól azt mondta, soha nem tudott Freddel mászni, mert mindig dolgoznia kellett, Frednek pedig soha nem volt munkája.

Todd Calfee arról mesélt, hogy olyan volt a kapcsolatuk, hogy egy évig felé se nézett Fred, aztán a semmiből jön egy hívás: „Hé, Fred vagyok, átmehetek? Három percre vagyok a házadtól. […] Fred aztán pár hónapra beköltözik, felállítja a sátrát a kertedben, majd átveszi az irányítást az életedben.” – mondta Calfee. Ez annyira nem vicc, hogy Calfee hegymászókat hajtott fel, csak hogy kihozza az öreget a házából. Amikor Calfee Mammothból Bishopba költözött, soha nem adta meg Frednek az új címét.

Dave O’Leske dokumentumfilmes és hegymászó, aki 12 éven keresztül követte Fredet a „Dirtbag: The Legend of Fred Beckey” című filmhez, amelyet közvetlenül Fred halála előtt mutattak be. Azt mondta a The Sheetnek, Fred híresség volt, mindenhol felismerték, ahol csak hegyek vagy sziklák vannak.

A több száz komoly mászás ellenére Fred soha nem sérült meg komolyan. Túlélte, mert hihetetlenül óvatos volt
„Több mászásnál hátrált meg, mint amennyit mászó partnereim életükben megpróbáltak.” – mondta Selters
„Azonban, ha Fred végül nem mászta meg, valószínűleg nem érdemes megtenni.” – állapította meg Selters.

Fotó: Fred Beckey Archives
Fred Beckey és Heinrich Harrer, Mount Deborah – 1954.
Fred Beckey és Eric Bjornstad, Monument Valley, Utah. Fotó: Lin Ottinger

A korszakhoz képest szokatlanul sokrétű képességei azt jelentették, hogy képes volt megbirkózni a technikai falmászásos kihívásokkal és a teljes értékű alpesi, hegyi kalandokkal. Ez azt is mutatja, hogy Fred mocskos szájú ellentmondásos karaktere mögött mély és éles intellektus húzódott. Ha van melankólia a filmben, akkor az az, hogy látszik az, hogy Fred teste nem tud lépést tartani az éles elméjével későbbi életében. Beckey, aki mindig óvatos hegymászó volt (ezért a hosszú élettartam), sok későbbi expedícióról üres kézzel távozott. De soha nem halványult el szeretete az úton élés, a szabadban alvás iránt, és, hogy azt csináljon, amit akar. Fred Beckey pangásos szívelégtelenségben halt meg Seattle-ben, 2017. október 30-án, 94 éves korában. Egy igazi utolsó mohikán volt. Fajtája egyik utolsó példánya. Egy szabad ember.

Fred Beckey 2016 – Fotó: Dave O’Leske
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A világ peremén lógva: A magányos alpinista legendája

Ang Rita – hordárból legenda. Igazságot a serpáknak!

Végtisztesség a felhők felett

Doktorok 6000 méteren

Mélységélesség: Tériszony nélkül Jimmy Chinnel

Kris Machnick, a 80 éves heves-jeges hardcore nagyi