Barion Pixel

Mélységélesség: Tériszony nélkül Jimmy Chinnel

Benedek Csanád

2023.05.19.

10 perc

Ha netán létezik valamiféle hegymászó titkos társaság, Jimmy Chin ott minden bizonnyal előkelő helyet foglal el. Ám ebben a székben a harsány mondatok helyett a tettek beszélnek, melyek az ő esetében lenyűgöző sportdokumentumfilmek formájában nyílvánulnak meg. Mielőtt belekezdenénk Chin bemutatásába, érdemes megnézni a 2001-es K7 expedícióról készült felvételeket. A 20 évvel ezelőtti képsorok és a mostaniak közötti különbséget zongorázni lehetne. Ez részben Jimmy Chinnek is köszönhető.

Jimmy Chin függőleges világa
Jimmy Chin profi hegymászó, fotós, filmrendező és nem utolsó sorban író. Expedíciókat és hegymászókat dokumentáló munkáit számos neves kiadványban láthattuk, köztük a National Geographic-ban, a New York Times-ban stb. Első könyve a There and back, ez utóbbinak 2021-ben bestsellerévé vált. És nem mellesleg a feleségével közösen készített Free Solo-t néhány évvel korábban az Akadémia Oscar-díjjal jutalmazta. Mindez annak tükrében különösen érdekes, hogy Jimmy elsősorban nem fotósként élt a köztudatban, ugyanis több mint két évtizeden át profi hegymászóként és sízőként „tengette” mindennapjait a The North Face kötelékében. Még a szörfözés is jobban érdekelte, mint a fotózás. 2006-ban Kit és Rob DesLauriers társaságában részese volt az első sikeres amerikai sílesiklásnak a Mount Everest csúcsáról. Továbbá a Merut és még számos legendás hegyet is megmászott. Emellett elismert sziklamászóként is jegyzik. Aztán mégis a kamera másik végén kötött ki.

Tetézve a paradoxonok sorát, Jimmy a minnesotai Mankatóban nőtt fel, szülei mindketten könyvtárosok voltak, akik mérnöknek szánták, így leginkább a könyvhegyek megmászára buzdították. Azonban már korán felismerte a városi élettel szemben a természet és a hegyek nyújtotta varázst, ami később jelentős hatással volt a pályaválasztására. Tudatosan úgy tervezte életét, hogy lehetőleg minél több időt tölthessen a szabad ég alatt.

Az egyetem elvégzése után a szülei meglehetős rosszallása ellenére a „dirtbag” vándorló-hegymászó(szerzetes) életmódot választotta. Ha érdekel ez a világ, lásd cikkünket Fred Dirtbag Beckeyről. Csupán egy random pillanatnak köszönhette, hogy a fotózás végérvényesen az élete részévé vált. Egy alkalommal a hegyoldalon lógva, bivakolás közben lőtt pár képet mászó partnerének fényképezőgépével. A fotókért később egy magazin 500 dollárt kínált, tulajdonképpen ezzel indult Chin fotós karrierje. Sikerességének titka elsősorban magas szintű hegymászó tudásából és síelő múltjából fakad, mivel ezátal képes a leglehetetlenebb helyekről is felvételeket készíteni.

Jimmy Chin a 2008-as Meru-kísérlet során. Fotó: Renan Ozturk
Jimmy Chin, Yosemite National Park a Free Solo felvételei alatt (2018)

A kamera előtt, mögött és után
Chin 1999-től kezdve hegymászó expedíciókat szervezett a pakisztáni Karakoram-hegységbe. 2002-ben felkérték, hogy csatlakozzon a National Geographic egyik expedíciójához, melynek célja a tibeti Chang Tang-fennsíkon támogatás nélkül való átkelés. Mindezt Galen Rowell, Rick Ridgeway és Conrad Anker társaságában. Az út során történteket a National Geographic 2003. áprilisi számában ismertették, továbbá Rick Ridgeway a The Big Open című könyvében is megírta.

2003-ban Stephen Kochnak már csak egy csúcs volt hátra a Seven Summits kipipálására. Ráadásul előzőleg mind a hat hegyet snowboarddal a hátán mászta meg, hogy aztán a lefelé utat már a siklás örömének szentelje. Ezúttal azonban igen merész tervet eszelt ki, miszerint az Everest északi falán kísérelné meg a mászást és egyben az ereszkedést is, amely összeköti a Japán Couloir-t a Hornbein Couloir-ral. Mindezt alpesi stílusban, kiegészítő oxigén, rögzített kötelek vagy előre kialakított táborok nélkül. Ne feledjük, Chin is letolta ezt, majd egy lavina hajszál híján véget vetett mindkettejük az életének. Épp hogy csak megúszták.

Stephen elkeseredett harcot vív a magassággal a Japanese Couloir-ban. Fotó: Jimmy Chin
Első kanyarok az Everest északi falán. Fotó: Jimmy Chin

2004 májusában Chin megmászta az Everestet David Breashears-szel és Ed Viesturs-szal. Majd Stephen Daldry segédjeként együtt forgatott az Everest című filmhez. Chin később elkísérte Ed Viesturst Annapurnára 2005-ben, amit sikeresen abszolvált, így ezzel befejezte küldetését, (a világ összes 8000 méteres csúcsának megmászását oxigén nélkül.) Chin megörökítte az expedíciót, aminek természetesen a részese volt.

Ed Viesturs, Mt Everest, Khumbu Icefall (2004) Fotó: Jimmy Chin

2006 októberében a már fent említett Kit DesLauriers és Rob DesLauriers társaságában lesíeltek a Mount Everest csúcsáról, így ők az egyetlenek, akik a Lhotse déli falának útvonalán csúsztak le.

Jimmy Chin Rob és Kit DesLauriers
Kit DesLauriers és Rob DesLauriers a Hillary-lépcső felett. Fotó: Jimmy Chin

2007 májusában Chin csatlakozott az Altitude Everest Expedícióhoz hegymászóként és fotósként, hogy megkíséreljék visszakövetni George Mallory és Sandy Irvine végzetes, utolsó útját az Everest északi oldalán.

2008-ban Chin, Conrad Anker és Renan Ozturk először próbáltak feljutni a Meru 460 méter magas omladozó gránitpenge falán. A szikla neve egyébként a beszédes „Cápauszony” névre hallgat. A Meru nemcsak 6660 méter magas, hanem (számmisztika ide vagy oda) az egyik legveszélyesebb hegy. 19 napot töltenek a falon, de a csúcstól mindössze 100 méterrel vissza kellett fordulniuk.

Conrad Anker, Meru (2011) Fotó: Jimmy Chin
Jimmy Chun, Renan Ozturk és Conrad Anker.
The North Face Meru Expedíció. Fotó: Jimmy Chin

2011 októberében Chin, Anker és Ozturk végül megmászták a Shark’s Fin útvonalát. A mászásról szóló film, a Meru 2015-ben került a mozikba. Egy ilyen történet mentális oldala is nagyon kemény.

2017-ben Chin és Anker új útvonalat épített ki az Antarktiszon lévő Farkasagyar táborhoz, Queen Maud Landben.

2020-ban Chin, Anker, Jim Morrison és a tavaly szeptemberben tragikus balesetben elhunyt Hilaree Nelson egynapos túra keretében megmászták, majd lesíeltek a Mount Vinsonról, az Antarktisz legmagasabb csúcsáról. A csapat kevesebb mint 48 órát töltött a hegyen. Ezután megpróbálták ugyanezt a Tyree-hegyen, amely az Antarktisz második legmagasabb csúcsa, de a fokozott lavinaveszély miatt visszafordultak.

Hilaree Nelson és Conrad Anker, Mount Vinson (2020) Fotó: Jimmy Chin

Ezek kivétel nélkül önmagában is elképesztő teljesítmények, és ehhez jön, hogy Jimmy legalább annyira komoly filmes, mint hegymászó. Itt közel sem arról van szó, hogy felmegy durva helyekre, ahová más nem képes és kattintgat. Egy másik szakmának is megjárta a magasságait. Ez pedig a filmezés.

How Jimmy Chin Creates His Films

Chin és Chai
Jimmy 2003-ban Rick Ridgeway mentorálásával operatőr volt a National Geographic televízió Deadly Fashion című műsorában. Majd szintén operatőrként dolgozott együtt Chris Malloy-jal a 180° South című dokumentumfilmen.

180° South HD Trailer

Nem véletlenül Chin és Chai a fejezet címe. Chin nagy korszaka akkor érkezett el, amikor megismerkedett Elizabeth Chai Vasarhelyivel. (Igen Chai édesapja magyar, Miklós Vásárhelyi, egyetemi tanár volt New Yorkban). Vásárhelyi-Chai Erzsébetről külön cikket lehetne és kellene írni, hiszen ő is komoly dokumentumfilmes múlttal rendelkezik. Első filmje, a Normal Life, rögtön elnyerte a legjobb dokumentumfilmdíjat a Tribeca Filmfesztiválon 2003-ban. Afrikáról, Szenegálról több nagy jelentőségű dokumentumfilmje is készült. (Touba; Incorruptible; Youssou Ndour: I Bring What I Love). Egyértelműen látszik az a fejlődés, amit Chai gyakorolt Chinre. Ez igazi, jól működő „yin és yang” kapcsolat.

Jimmy Chin és Elizabeth Chai Vasarhelyi. Fotó: Vivien Killilea

Chin fontosabb filmjeit a feleségével közösen rendezte. Többek között a Merut, amely számos díjat nyert, köztük a Sundance Filmfesztivál közönségdíját, és Oscarra is jelölték, valamint a Free Solot, amely a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat végül meg is kapta, továbbá BAFTA-fődíját, valamint hét Emmy-díjat. A Free Solo a dokumentumfilm-történelem legnagyobb bevételt hozó nyitóhétvégéjét produkálta. A film végül meglepő módon 29 millió dollárt hozott a kasszába. A legjobb hegymászós filmek cikkünkben mi is szemléztük. A Merut is.

Chin és Chai 2021-es dokumentumfilmje, a The Rescue, a Tham Luang-barlang környékén történt mentést írja le, melynek során tizenkét kiránduló focistafiú és segédedzőjük rekedt egy hirtelen elárasztott barlangban Észak-Thaiföldön. A The Rescue számos díjat nyert, köztük a People’s Choice Awardot a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, illetve ez is Oscar-jelölést kapott. Chin és Vasarhelyi jelenleg első játékfilmes forgatókönyvükön, a Nyadon dolgoznak, melynek főszereplője Annette Bening és Jodie Foster lesz.

„Az Ismeretlen széle” című 8 részes dokumentumfilm-sorozat 2022. szeptember 7-én mutatkozott be a Disney Plus-on. Chin és Chai 2 epizódot rendeztek. Chin aztán kommentátorként is végig szerepelt a sorozatban.

The Edge of Unknown

Jimmy Chin nemcsak egy kiemelkedő fotós és filmes, hanem egy igazi kalandor is. Főleg a házassága előtt sokat kockáztatott, de filmesként is többször zuhant a mélybe. Volt, hogy a társai mentették meg az Everesten, ha nincs vele senki meghal. Ma már két gyerek apja. Az ő munkássága és elkötelezettsége az extrém sportok és a természet szeretetének szimbólumai. Csak szép csendben, nyugodtan és lassan. Ilyen az igazi extrém forma. A képek majd beszélnek Jimmy Chin helyett.

BASE Jumpers, Yosemite. Fotó: Jimmy Chin
Cedar Wright, Kaga Pamari / Mali. Fotó: Jimmy Chin
Jamison Walsh, New York City. Fotó: Jimmy Chin
Alex Honnold, Borneo. Fotó: Jimmy Chin
Alex Honnold, Yosemite. Fotó: Jimmy Chin
Conrad Anker, Bugaboos, British Columbia, Canada. Fotó: Jimmy Chin
Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell, Yosemite. Fotó: Jimmy Chin
Felipe Camargo, Getu Valley, China. Fotó: Jimmy Chin
Disko island, Greenland. Fotó: Jimmy Chin
Kit DesLauriers, Chomolungma / Everest. Fotó: Jimmy Chin
Yosemite vihar után. Fotó: Jimmy Chin
Dean Potter, Yosemite. Fotó: Jimmy Chin
Western Cwm, Mount Everest. Fotó: Jimmy Chin
Ennedi Desert. Fotó: Jimmy Chin
Jimmy Chin, Maldives. Fotó: Richard Kotch
„Ski trip” – Everest. Fotó: Jimmy Chin
Northern Lights, Lake Louise, Canada. Fotó: Jimmy Chin
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A világ peremén lógva: A magányos alpinista legendája

Ang Rita – hordárból legenda. Igazságot a serpáknak!

Végtisztesség a felhők felett

Doktorok 6000 méteren

Piszkos Fred a hegyek kapitánya

Kris Machnick, a 80 éves heves-jeges hardcore nagyi