Barion Pixel

99 évesen is a hegyekben – a Marcel Rémy-sztori

Benedek Csanád

2022.11.26.

7 perc

Nem csak a hatvanéveseké a világ
Írtunk már cikket a 66 évesen gördeszkázó Neal Ungerről, a 83 éves szemorvosról, aki a COVID alatt 3500 km túrát tett meg. Aztán ott van a 92 évesen is szörföző, táncoló ausztrál néni. De ha ez nem lenne elég inspiráló, a kortalan sziklamászó legenda, Marcel Rémy, 99 évesen mászott még. Róla szól ez a kis cikk.

Marcel Rémy (1923–2022) svájci amatőr hegymászó és sziklamászó volt. Jól ismert a sziklamászás terén elért eredményeiről. Ez a cikk szóljon az ő emlékéről, hiszen még idén februárban is bőven mászott.

Marcel Rémy svájci alpinista februárban ünnepelte 99. születésnapját a helyi sziklamászó tornateremben. Felmászott az 50 méter magas falra, majd leereszkedett a tortáért fiaival, az underground legendákkal, Yves-el és Claude Rémy-vel.

A tortát leszámítva ez egy tipikus nap volt Rémy számára, aki 20 évesen kezdett mászni, szenvedélyesen és többnyire névtelenül, egészen addig, amíg egy dokumentumfilmben nem szerepelt a Miroir d’Argentine megmászásával kapcsolatban, 94 évesen. Rémy, ha tehette minden héten többször is mászott.

2017-ben, 94 évesen, Rémy két fia kíséretében megmászta a Miroir d’Argentine-t, egy 450 méteres sziklát a Vaud-Alpokban. Az orvosi műtétek és két csípőprotézis ellenére továbbra is naponta edzett. 2019-ben megmászta a La Guêpe-t. 2022-ben, 99 évesen egy 4c-s útvonalat is kimászott egy 16 méteres beltéri sziklafalon. Erre nem tudok mit mondani. Elképesztő!

Rémy hosszú múltra tekint vissza, vannak olyan sziklák, amit 71 év alatt több mint 200-szor megmászott. Tegyük hozzá, hogy svájci, nem kellett messze utaznia. Fiatalon a svájci Vaudoises tükörsima födémje volt a kedvenc játszótere. Ahogy nőtt, ez egy próbaterep lett, végül pedig a megerősítés helye. A mászás megerősítette, hogy ő, és így mindannyian, szinte bármit elérhetünk, ha egyszerűen nem vagyunk hajlandóak megállni. Neki ez volt a mottója. Rémy öregen is kitartóan edzett a mászásra fiai kemény irányítása alatt, akik azt mondják, hogy csak viszonozták a szívességet. Hiszen apaként a gyerekeit hamarabb rakta fel a falra mielőtt még járni tudtak volna. Ilyen egy rendes falmászó család.

Rémy története
Marcel Rémy 1923. február 6-án született Gruyère-ben. Édesapja vasúti munkás volt, és a család az apró Les Cases állomáson élt, a szolgálati lakásban. Ott, ahol a lausanne-i és genfi ​​hegymászók kötéltekercseikkel rendszeresen megjelentek, ezen az állomáson szálltak ki a Gais Alpins-hoz és más közeli sziklákhoz. Az ifjú Rémy el volt ragadtatva, de apja sok jót nem tudott mondani ezekről a dilettánsokról. Üzenete egyértelmű volt: fiam, mi szegény munkások vagyunk, rengeteg munka van az állomáson. A hegyekbe a gazdagok járnak játszani, nekünk nincs erre időnk. Így Rémy elfelejthette a hegymászást. „Egy ilyen képem volt a hegyekről: egy mesés világ, de nem nekem való, gazdagok játszótere.” – mondta Rémy életrajzírójának, Philippe Barraud-nak.

Aiguille du Plan, Chamonix – 1950

Aztán történt egy tragédia, egy vészterhes időben.

1942-ben, amikor családjával épp a havat takarították el a sínekről, hirtelen lavina söpört végig a kis állomáson, és a lezúduló hótömeg édesanyja és nővére halálát okozta. Rémy 19 évesen hajléktalan és anyátlan lett. A következő évben a svájci vasúthoz ment dolgozni, de közben fel is nőtt. Vasúti alkalmazottként ingyen utazhatott az országban, és bármerre ment a hegyek csábítóan hívogatták. Végül nem tudott ellenállni a csábításnak, és a „szerelmi viszonya” a hegyekkel a túrázástól hamar eljutott a komolyabb falak kimászásáig. 22 éves korában megkísérelte a Lion d’Argentine-t, a híres tükrös faltól délre fekvő sziklát, számos 5c+ és magasabb minősítésű útvonallal. Rémy egy tapasztaltabb barátja volt a vezető, de miután háromszor elbukott egy trükkös pályán, azt mondta Rémy-nek, hogy menjen előre. Bár úgy érezte, messze nem áll készen egy ilyen technikás szakasz vezetésére, Rémy mégis próbálkozott, és adrenalinhullámmal tetőzött a csúcstámadás. Sikerült nekik. Ezután már nem volt megállás.

23 évesen lépte át először a Miroir d’Argentine-t. 30 évesen megnősült, és gyakorlatilag a sziklán nevelte fel fiait, Claude-ot és Yves-t. „Kemény apa volt. Igazi do or die alkat. Vele az volt, hogy bármilyen körülmények között is végigcsinált mindent” – mondta Claude tavaly az AFP-nek. Érdekesség, hogy már a fiai is hatvanas éveikben járnak. Claude és Yves termékeny mászó életutat tudhat magáénak. Mintegy 15 000 új pályát másztak ki, mielőtt abbahagyták volna a számolást. A Rémy-fiúk, bár címlapokat és elismeréseket szereztek, továbbra is apjukkal együtt másztak olyan klasszikusokon, mint a Matterhorn, a Grand Combin és a Mont Blanc.

Rémy nagyon sokáig klasszikus stílusban mászott. Várjál, félreérted. Inkább úgy mondom múzeumi felszereléssel szeretett mászni. Sokáig makacsul ragaszkodott kenderköteleihez és Tricouni bakancsaihoz, jóval azután is, hogy a modernebb felszerelések divatba jöttek. Fiai végül az 1970-es évek végén leszoktatták az ősi felszerelésről, miután egyszer a vonaton hagyta nehéz bakancsát, és kénytelen volt beérni egy kölcsönkért sziklamászócipővel. „Soha nem voltam még ilyen boldogtalan!” – emlékezett vissza Rémy, bár végül beletörődött.

Mad Wall, Lionidio, Greece – 93 évesen
Kalymnos, Greece – 87 évesen

Későbbi éveiben Rémy azért elfogadta a technikai vívmányait, különösen azokat, amelyek segítették őt a hegyekben aktívnak maradni. Az orvosok szívritmus-szabályozót és csípőprotéziseket adtak neki, de egy szomszéd fiú volt az, aki 80 éves korában rádöbbentette a gördeszka hasznára. Igen, a gördeszkára. „Haboztam, aztán hirtelen megértettem, hogy mi vagyunk az őrültek, és nem ezek a gyerekek.” – mondta Rémy. A hobbideszkázás segített megőrizni egyensúlyát és reflexeit, de a hegymászókarrier hosszú élettartamának igazi titka a beltéri falakon való gyakorlás volt. Pont, mint amilyen a villeneuve-i beltéri pálya, ahol 99. születésnapját ünnepelte.

A hegymászó edzőtermek lehetővé tették Rémy-nek, hogy egész évben, ellenőrzött módon edzhessen. „Az egészségemért teszem, ez az első dolog. Az izmaimért, hogy ne rozsdásodjanak be, mert elég gyakran észrevettem, hogy ha két-három hétre abbahagyom, sokkal nehezebb újrakezdeni. Jobb, ha gyakran jössz.” – mondta Rémy.

Marcel Rémy 2022. július 10-én, otthon, álmában halt meg, 99 évesen. Az aktív élet evangélistája volt, szavak nélkül is. Igazi inspiráló életforma mindenki számára.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A világ peremén lógva: A magányos alpinista legendája

Ang Rita – hordárból legenda. Igazságot a serpáknak!

Végtisztesség a felhők felett

Doktorok 6000 méteren

Mélységélesség: Tériszony nélkül Jimmy Chinnel

Piszkos Fred a hegyek kapitánya