Barion Pixel

Amundsen kutyái

Kiss Márk

2021.10.31.

5 perc

Harminchárom nap és kilencvennyolc kutya. Kilencvennyolc kutya és harminchárom nap. Végeredményében ennyi volt a különbség a norvég Roald Amundsen javára brit riválisa, Robert Falcon Scott ellenében a Déli-sark meghódításáért vívott versenyfutás során, mely versenyfutást sokkal inkább tekinthetjük végsőkig kiélezett, drámai küzdelemnek, mintsem valamiféle agyonromantizált, pátoszos versengésnek a kor két kiemelkedő kalandora között.

A huszadik század elejére világszerte kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a földrajzi felfedezők. Az ember lassan, de biztosan a Föld minden apró szegletét bejárta addigra, pusztán néhány, stratégiailag jelentéktelennek vélt zuga maradt a bolygónak, ahova még nem tette be a lábát fajunk egy-egy eltökélt képviselője. Azt követően pedig, hogy az amerikai Robert Peary 1909 áprilisában hivatalosan elérte az Északi-sarkot, mindössze az „egy szem” Dél-sark árválkodott fehér foltként a térképeken. (Peary esetében valószínűsíthető, hogy csak megközelítette a sarkpontot, de nem érte el. Megközelítőleg 8 kilométerrel elszámolhatta magát.)

„Nem fér a fejembe, miért mondják az angolok,
hogy a kutyák haszontalanok ide lent”

Számtalan tanulmány született arról, hogy miként tudta a kezdetleges eszközökkel nekivágó norvég megelőzni ellenfelét, aki ráadásul nála hamarabb, illetve modernebb felszereléssel érkezett meg az Antarktiszra. Scott például három motoros szánt is vitt magával, bár ezek a masinák sokszor hátráltatták őket az előrehaladásban, tudniillik, gyakorta felmondták a szolgálatot a mínusz 50 fok alatti hőmérsékleten.

Amundsen ezzel szemben a felszerelés és az élelem szállításához kizárólag grönlandi kutyákat használt. Egyáltalán nem véletlenül. Korábban dolgozott velük, tudta, tapasztalta, mennyire szívósak, na meg ellenállóak a metsző hideggel, zord időjárással szemben, miközben jól bírják az éhséget, szomjúságot. Ne valamiféle cuki ölebeket képzeljünk tehát el: a grönlandi ebek félvadak, majdnem teljesen vadak voltak. Folyamatosan acsarkodtak egymással, sőt, alkalomadtán még a legénység tagjainak is nekitámadtak. Scott éppen ezért nem igazán bízott bennük. Szánjait pónikkal húzatta nagyobb munkabírásuk, illetve terhelhetőségük miatt. De mivel a jégmezőn nem sok legelni való akadt, a lovak angliai takarmányát cipelniük kellett magukkal, az amúgy sem könnyű felszerelés mellett. A kutyák viszont vadásztak, vagy az emberek által elejtett pingvinek, fókák húsát, rosszabb esetben bőrét, csontjait ették.

Robert Falcon Scott
Roald Amundsen

A két felefedezőcsapat szinte egyidőben érkezett meg a Déli-sarkhoz 1911 januárjában. Scott január negyedikén kötött ki, míg a norvégok hajója, a Fram tíz nappal később, január 14-én.

Amundsen öt felfedezőtársa és ötvenkét kirobbanó erőben lévő eb kíséretében indult a sarkpont felé október 18-án. A négy, egyenként 250 kilogrammos szán szabályosan hasított a jégen, hála a befogott kutyáknak.

Mire Scott három héttel később elhagyta táborát máris cirka 240 kilométeres hátrányban volt. A norvégok az előzetes terv szerint haladtak, sőt, még extra pihenőket is beiktathattak a négylábúaknak. A grönlandi kutyák tökéletesen beváltak; kétszer olyan gyors tempót diktáltak, mint Scott a lovakkal, motoros szánokkal. Ennek megfelelően igyekeztek megbecsülni az állatokat. Naponta háromszor adtak nekik innivalót, valamint egyszer, még a legnagyobb nélkülözés közepette is kaptak enni.

Búskomorság és végtelen szomorúság lengte be a helyet”

Ahogy Amundsenék egyre közelebb értek a sarkponthoz, egyre kevésbé volt szükségük a nagylétszámú szánhúzó falkára. Ekkor jött el az egész expedíció egyik, hanem legemberpróbálóbb része. Hozzávetőlegesen 300 kilométerre voltak a végcéltól, amikor a kutyák egy részét leölték, hogy visszafele a húsokból ehessen ember és állat egyaránt. A túlélés szempontjából roppant fontos lerakatot létesítettek itt, ám a marcona férfiak alig tudták magukat túltenni az eseményeken. A rosszemlékű, vértől áztatott helyet Mészárszéknek nevezték el.

Azok, kik megmaradtak…
Amundsenék 1911. december 14-én jutottak el a sarkponthoz. Oda és vissza, nyolcvankilenc nap leforgása alatt 3000 kilométert tettek meg kutyaszánjaikon. Scott és expedíciója viszont tragikus véget ért. A brit felfedező a visszaút során végkimerültségtől szenvedve, két társával együtt sátrában megfagyott.

Roald Amundsen
Robert Falcon Scott

A norvégok kilencvennyolc kutyájából mindössze tizenegy élte túl a két évig tartó kalandot, köztük volt Obersten, azaz az Ezredes, Amundsen személyes kedvence is. Hiába azonban a történelmi tett. A megmaradt szánhúzókat Ausztrália felé haladva kitették Argentínában, ahol hamarosan mind elpusztult, esetleg eladományozták őket. Egyedül Obersten költözhetett Norvégiába. Őt legalább hősnek kijáró tisztelettel fogadták: oklevelek, kitüntetések garmadáját kapta, miközben a kutyakiállítások sztárjává vált.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Szemesnek áll a világ

A szörfös mormon, akinek szenvedélye a fotózás – Chris Burkard portré

Utak, ahol végig szorítod a majrévasat