Barion Pixel

Április 5-én érkezik minden idők legnagyobb gördeszkás ikonjáról, Tony Hawkról készült dokumentumfilm

Sárvári Tibor

2022.03.17.

3 perc

A film legalább olyan nagyszabásúnak ígérkezik, mint amilyen nagy formátumú maga Hawk karaktere is.

You don’t quit skating because you get old. You get old because you quit skating.” – azaz „Nincs olyan, hogy valaki azért hagyja abba a gördeszkázást, mert megörekszik, hiszen pont akkor öregszel meg, ha abbahagyod a gördeszkázást.” – ezt ugyan a néhai Jay Adams mondta, de tökéletes felütésként szolgál a film apropójául.

Az Until the Wheels Fall Off nyitó jelenetében Hawkot a félcsőben láthatjuk, amint újra és újra megpróbálja behúzni azt a 900-at, melyet több mint egy évtizeddel ezelőtt, az 1999-es X Games-en beadott. Akkor is korszakalkotó pillanat volt, de ez most ötvenen túl már-már emberfeletti teljesítménynek számít. Míg az agya továbbra is ugyanúgy reagál a kudarcokra, a teste küzd, hogy lépést tartson a vágyaival.
Látva a folyamatos becsapódást, majd a fájdalom hatására elcsukló sikolyt, felteszi az ember a kérdést: vajon mi késztet valakit arra, hogy a testi épségét feláldozva másodjára is megismételje az elképzelhetetlent?

Sam Jones rendező többek között ezt a témát is körbejárja, kezdve azzal, hogy kései gyerekként (édesanyja 43 éves volt, amikor Hawk született) folyamatosan azzal a mondattal szembesült, ahogy édesanyja fogalmaz: Tony a „mi kis tévedésünk” volt. Ez már önmagában is egyfajta alapállásba helyezte a fiatal Hawk attitűdjét és életfelfogását. Túlnőni az elvárásokon!

A film elsősorban Birdman karrierjére összpontosít. Végigkövethetjük a Stacy Peraltával és a Bones Brigade-dal eltöltött éveit, valamint a fiatalon jött népszerűség okozta nehézségeket.
Ahogy Peralta fogalmaz: „A gördeszka népszerűségének megvannak a maga csúcsai és mélypontjai.” Az Until the Wheels Fall Off című filmben szemtanúi lehetünk annak, amikor Hawk megkérdőjelezi az általa választott út helyességét, továbbá láthatjuk azt is, hogy ezek a hullámvölgyek miként hatnak a családi és baráti kapcsolataira.

The Bones Brigade – Del Mar Skate Ranch, 1986
Tony Hawk (Craig Stecyk és Stacy Peralta) 1985
Vajon milyen jövő körvonalazódik a lencsén át?

Sosem gondoltam, hogy híres leszek… ez a legrosszabb drog – Tony Hawk

A filmben megszólalnak Hawk egykori versenytársai, barátai: Mike McGill, Lance Mountain, Steve Caballero, Neil Blender, Andy MacDonald, Duane Peters, Sean Mortimer és Christian Hosoi. Valamint Rodney Mullen aki mélyrehatóan fejtegeti a sportágban lakozó erőt és magát az élményt, amit ez a sport a deszkás számára jelent.

Összességében az Until the Wheels Fall Off egy bensőségesen összerakott dokumentumfilm a gördeszkázás pszichológiájáról, mindez egy ember szűrőjén át. Egy olyan emberén, akinek még a nem gördeszkások is ismerik a nevét. Ennek ellenére megmaradt egy igazi feel good vibe-okat árasztó, jófiús karakternek, aki egész életét a négy keréken való gurulásnak szentelte. Tipikusan azon kevés arcok egyike, akiről még a legkritikusabb core-arcok is elismerően nyilatkoznak.

Tony Hawk és a rendező, Sam Jones
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bad Sport: a sport árnyékos oldala

STAX kiadó, ahol a lélek zenéje született

Primal: a bennünk élő ősember

Urotsukidōji, a tiltott gyümölcs. Csakis elvetemülteknek!

Summer of Soul: a fekete Woodstock

Scavengers Reign: élni és élősködni hagyni