Barion Pixel

Az Alaszka-háromszög

Benedek Csanád

2022.10.04.

11.5 perc

Vannak területek, amik híresen emberevők. A XX. század hozta el számunkra, hogy mindenről statisztika és elemzés is készül. Így derült ki, hogy van egy jól behatárolható terület Alaszkában, ami nem embernek való vidék.

Bermuda vs. Alaszka
A leghíresebb rejtélyek, összeesküvés-elméletek közé tartozik a Bermuda-háromszög (más néven: Ördög-háromszög) zóna. Nemrég állítólag megoldódott a kérdés, és a sajátos légköri jelenségekre fogható a legtöbb eltűnés. A meteorológusok szerint az úgynevezett mikrorobbanás a kulcsjelenség, amely erős szeleket idéz elő.

2013-ban a Természetvédelmi Világalap (WWF) kimerítő tanulmányt adott ki a világ óceánjainak
legveszélyesebb hajózási régióiról. A Bermuda-háromszög még csak nem is volt dobogós.

Azonban van egy izgalmasabb terület, amiről kevés szó esik, annak ellenére, hogy mindenki sejti, veszélyes, de sokkal veszélyesebb, mint eddig gondoltuk volna. A számok nem hazudnak..

Hogyan lett Alaszka-háromszög?
Az évszázadok alatt felgyülemlett leírásokban rendre tűnhettek el így-úgy emberek, de ezek az esetek nem voltak szisztematikusan dokumentálva. A XX. századig kellett erre várni.

1972-ben egy kis magángép egyszerűen eltűnt a levegőben Juneau és Anchorage között. Csakhogy ezen a gépen nem akárki utazott, hanem Hale Boggs demokrata szenátor, a Fehérház tagja, aki még a fontos emberek között is fontos volt. Sokan nem írják le, de vele volt Nick Begich alaszkai kongresszusi képviselő is. Ennek volt köszönhető, hogy Alaszkában az ország egyik legnagyobb kutató-mentő expedícióját szervezték meg. Két hónapon keresztül 50 polgári repülőgép és 40 katonai jármű fürkészte a 83 000 négyzetkilométeres zónát (Magyarország területe picit nagyobb, 93 030 négyzetkilométer). Soha nem találták meg Boggsnak, a legénységnek vagy a repülőgépnek még a nyomát se.

De hol is terül el pontosan ez az Alaszka-háromszög?
Az Alaszka-háromszög határai összekötik Anchorage-ot és Juneau-t délen a kimondhatatlan nevű Utqiagvik-kal (régi nevén Barrow).

Alaszka nagy részéhez hasonlóan a háromszög Észak-Amerika legzordabb, legkönyörtelenebb vadonja. Nagy kiterjedésű, összefüggő ősi vadon. Ebben a drámai környezetben aligha meglepő, hogy emberek eltűnnek. Meglepő azonban az eltűntek világviszonylatban is kiemelkedően magas száma. Ehhez még azt a tényt kell hozzáadni, hogy sokan bizonyítékok, nyomok nélkül tűnnek el, és a holttesteket (élve vagy holtan) ritkán találják meg.

Az Alaszka-háromszög, és a mögötte rejlő rejtély sokkal, de sokkal feltáratlanabb. Több csatorna, (Travel Channel stb.) készített sorozatot a témáról. Itt minden megtalálható, ami a Bermuda-háromszögben megvan, de több a hegy és több a túrázó.

A rideg vadon, a szélsőséges időjárási körülmények némi magyarázattal szolgálnak. Tekintettel az alaszkai háromszög puszta méretére, könnyű válasz volt sokáig, hogy egy ilyen hatalmas, barátságtalan tájon való utazás veszélyes. Alaszka valójában szinte felfoghatatlanul nagy. És az állam jelentős része még mindig teljesen lakatlan, zord hegyekkel és sűrű erdőkkel. Egy eltűnt embert megtalálni az alaszkai vadonban kimondottan nehéz. De a technika és a felszerelések, jeladók időszakában, ahol az ember, a „tű is tud jelezni nekünk a szénakazalban”. Emiatt, és a magas számok miatt nehéz csak a környezetre fogni.

Az Alaszka-háromszög számlája
A számok alapján úgy tűnik, valami szokatlanabb válasz is lehetséges. Több mint 16 000 ember (köztük repülőgéputasok, repülőgépek, terepjárók, túrázók, helyiek és turisták) tűnt el az Alaszka-háromszögben 1988 óta.

Amióta aktívan figyelik ezt a zónát. Az 1000 főre jutó arány több mint kétszerese az eltűnt személyek országos átlagának. A soha meg nem talált személyek aránya még magasabb. Egy adott évben átlagosan 500-2000 ember tűnik el Alaszkában, most az olyanokról beszélünk, akiknek a nyomát se találják. Tehát se hulla, se jármű.

A hatóságok több száz mentőakciót hajtanak végre, legtöbbször anélkül térnek vissza, hogy megtalálnák az eltűnt személyt vagy bármiféle bizonyítékot a halál okára. A számok azt sugallják, hogy itt valami más is történik, mint az „eltévedés a hegyekben”.

Persze hogy beindultak a találgatások és meglódult az emberek fantáziája. Az eltűnések okaiként „minden is” felmerült, a szélsőséges időjárástól a szokatlanul nehéz levegőtől kezdve az idegenekig, a kavargó energiaörvényekig, a tlingit indián legenda gonosz alakváltó démonjáig, a Kushtakáig. Természetesen a hírhedt atlantiszi energialézer is szóba került. Azt különösen imádom, hogy van egy állítólagosan elveszett civilizáció, amiről semmit nem tudunk, de az energialézerről pont igen.

A legvalószínűbb tudományos magyarázat azonban az egyszerű földrajz. Alaszka hatalmas gleccserei tele vannak 10 emelet mély óriási lyukakkal, rejtett barlangokkal és épületméretű hasadékokkal. Mindezek tökéletes rejtett temetőt biztosítanak a lezuhant repülőgépek számára. Amint egy repülőgép lezuhan vagy egy túrázó eltűnik, a gyorsan mozgó, egész évben tartó hófúvás könnyen betemeti egy személy vagy repülőgép nyomát, a lavinákról nem is beszélve. Az elképesztően sok, több mint hárommillió tó se alkalmas arra, hogy egy ember fejében egyáltalán benne legyen a hely vízrajza.

Ha a gépet vagy személyt betemeti a friss hó, annak valószínűsége, hogy megtalálják, közel nulla. Ellenben a jeladók túlságosan gyakori bekrepálása a mai napig rejtély.

Rendben, mindennek van értelme. Alaszka hatalmas. És egész évben intenzív hóviharok vannak. De akkor miért nincs Szibériában arányaiban ennyi eltűnéses eset. Most tényleg nem akarjuk a titkos dimenziókapukra, a féreglyukakra és az UFO-k fordított gravitációs technológiájára fogni, de megnyugtató válasz nincs egyelőre.

Egy kis obskúrus fizika
Sokan támogatják a háromszögön belüli energiaörvények, vortexek gondolatát. Úgy vélik, hogy az energiaörvények kavargó energiaközpontok, amelyek meghatározott helyeken koncentrálódnak. Az energia spirális kúp alakban sugárzik az óramutató járásával megegyező vagy azzal ellentétes irányba, pozitív és negatív hatásokat keltve, melyek állítólag különféle fizikai, mentális és érzelmi módon hatnak az emberekre.

A pozitív örvények, vortexek
A vortexek az óramutató járásával megegyező irányban forognak felfelé, fokozva az energiaáramlást. Erről a típusról azt mondják, hogy elősegíti a gyógyulást, a meditációt, a kreativitást és az önfeltárást. Az emberek előszeretetettel keresik fel ezeket a helyeket inspirációt és feltöltődést céljából. Néhány hely, ahol pozitív örvények állítólag léteznek, az egyiptomi piramisok, a Stonehenge, a Sedona-sivatag.

A másik verzió a negatív örvények, melyek az óramutató járásával ellentétes irányú mozgással lefelé haladnak spirális körben, ezáltal kiürítő vagy kimerítő energiát hoznak létre, és kimerítik a környezetében lévő pozitív energiákat. Sokan úgy gondolják, hogy egészségügyi problémákat okoznak, beleértve a depressziót, rémálmokat, tájékozódási zavart, zavartságot, valamint vizuális és hanghallucinációkat. Állítólag az elektromos műszerek meghibásodását is okozzák. Néhány hely, amelyről azt mondják, hogy negatív örvényekkel van tele, a Bermuda-háromszög, a japán Ördög-tenger és a Húsvét-sziget.

Negatív vortex Alaszka fölött

Kis mágneses anomáliagyűjtemény
Nem világos, hogy valóban léteznek-e örvények, és az elméletet jókora szkepticizmus fogadta, de vannak más érdekességek több bizonyított tényanyaggal.

Az közismert, hogy a bolygók mágneses mezője időnként megfordulhat. A Földön ez kb. 500 ezer éve történt utoljára. Ekkor a déli mágneses sark kicserélődik az északival. Ez a Föld külső magjában lévő olvadt vas és nikkel áramlásának megszakadása, majd az áramlás irányának megfordulása miatt következik be. Ennek a folyamatnak az oka egyelőre nem ismert. Ellenben a kutatók azt mondják, mostanában elindult valami.
Köztudott, hogy a Föld mágneses északi sarka nem azonos a földrajzi Északi-sarkkal. A Föld mágneses terének erővonalai nem a mértani északi sarkon vannak. Sőt, ebből is kettő van, mert van az északi mágneses sark. A Föld mágneses terének erővonalai itt merőlegesek a felszínre, azaz függőlegesek. Ide mutat az iránytű. Aztán van az északi földmágneses sark, ami a délivel párhuzamos, de most ebbe ne menjünk bele. A mágneses és a földmágneses sark nem esik egy pontba. Az azonban már meglepő lehet, hogy előbbi folyamatosan vándorol, sőt, valamiért újabban egyre gyorsabban sodródik Szibéria felé. Egyes kutatók szerint ez a bolygó észak-déli polaritása átbillenésének előszele lehet. Az iránytűk valójában sosem észak felé mutatnak – már ha az Északi-sark irányát tekintjük északnak. Az előző századfordulón a mágneses északi sark (ami felé néz az iránytű mutatója) még Kanada területén volt. Az ezredfordulókor már Grönland alatt, és jelenleg egyre gyorsulva közelíti Oroszországot. A mozgás sebessége nem elhanyagolható: átlagosan negyven kilométer évente.

Alaszkában az összesített mérési eredmények nagy mennyiségben találtak mágneses anomáliákat, amelyek némelyike ​​olyan mértékben megzavarta az iránytűt, hogy akár 30 fokkal is eltolódott. Ezen túlmenően, egyes kutató-mentő munkatársak is hanghallucinációkról, tájékozódási zavarokról és szédülésekről számoltak be. Ezeket nem szellemlátó kuruzslók mondták, hanem nagyon is racionális emberek. Válaszokat egyelőre tényleg nem tudunk. Összeesküvés-elméletekkel pedig nem akarunk titeket bombázni.

A vonzás veszélyei
Annak ellenére, hogy a hatóságok figyelmeztetik az embereket az időjárásra, a vadon élő, tehát vad állatokra és a környezeti hatásokra, turisták ezrei keresik fel Alaszkát, hogy megnézzék az érintetlen földet. Ezek közül sokan nincsenek felkészülve a természeti elemekre. Hozzá kell tennem, hogy a hadsereg hivatásos katonái is vesztek el kiképzés közben, őket megtalálták, de ők is számoltak be hallucinációról. Bár ez lehetett az éhezés, a hóvakság, a káprázat miatt is.

Bár sok ember számára ismeretlen, de a terület ismerői számára feltérképezett zónában vesznek el. Évente kiemelkedően magas kutatási és mentési műveletet hajtanak végre Alaszkában. Tehát a keresőcsapatoknak van rutinjuk. Sok esetben találnak nyomokat, mérgezés, vadállat támadás, baleset. Ezeknek általában van egy logikája, forgatókönyve. Az emberek víz felé mennek, déli irányba, település fele mennek, és folyamatosan hagynak jeleket, üzeneteket, stb. Viszont továbbra is ott vannak a teljesen jel nélkül maradt és nyomtalanul eltűnt emberek százai.

Az amatőr túrázók szerencsétlenkedésére és a vadon számlájára nem lehet írni, hogy miért van kiemelkedően sok és több eltűnéses eset az Alaszka-háromszögben, mint máshol az államban. Függetlenül attól, hogy az alaszkai háromszög rejtélyes eltűnései természeti veszélyek, furcsa energiaörvények vagy ősi gonosz szellemek következményei, egy biztos, azok az emberek eltűntek. Nyom nélkül.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A rém és az álom nagymestere: H.P. Lovecraft

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

Ang Rita – hordárból legenda. Igazságot a serpáknak!

1UP! Egy név mindenek felett

Hollywood vs. Hollyweed, avagy a marihuána útja a filmvásznon

Fegyvere a kamera – Gordon Parks útja