Barion Pixel

Az AR-15 áldjon meg téged! – Egy szekta, amely istent és a fegyvereket imádja

Marton Kamilla

2021.05.31.

4.5 perc

A hírhedt amerikai fegyverimádó vallási szekta, a Sanctuary Church ezúttal egy 40 hektáros területet vásárolt Texasban, hogy az nyújthasson biztonságos menedéket a hazafiaknak a közelgő háború elől. A terület egymillió dollárért vették Thorntonban, ami egy nagyon kicsi közösség Texas közép-keleti részén. „Veszélyes időszak ez, és ez a hely menedékként szolgál majd, ha a közösségünknek szüksége lesz rá. Természetesen a legrosszabb esetekben is” – mondta Moon, a gyülekezet vezetője A király jelentése című prédikációjában, ahol lőszerből készült koronát viselt és egy arany AR-15 díszítette oldalát.

Fegyverek és áldások
A Sanctuary Church vagy másik nevén Rod of Iron Ministries egy vallási szekta, amelyet Hyung Jin Sean Moon alapított a feleségével Yeon Ah Lee Moonnal Pennsylvania államban. A szekte tagjai gyakran hivatkoznak rájuk király és királynőként.

Míg Moon gyülekezetének tagjait párszázra becsülik, tudni kell, hogy ők csak egy ága a sokkal nagyobb létszámmal rendelkező Unification Church vallási mozgalomnak, melyet Moon apja, Sun Myung Moon alapított Dél-Koreában, és magát messiásnak kiáltotta ki. A Unification Church tagjainak létszámát több százezertől milliós nagyságrendig becsülik. Miután apja 2012-ben elhunyt, az ifjabb Moon egyre több konfliktusba keveredett anyjával, a szintén vallási vezető Hak Ja Hannal, míg végül megfosztotta anyját a pozícióitól és levált a Unification Church-től, hogy saját gyülekezetet indítson

Az ifjabb Moon is apja tanait követi csak néhányat újraértelmezett. Azt vallja, hogy a Biblia, főként pedig a Jelenések Könyve 2:27 szólította meg őt, melyben azt írják „És uralkodik rajtuk vasvesszővel, mint a cserépedények széttörnek” (angolul: „And he will be ruling them with a rod of iron; as the vessels of the potter they will be broken”). Moon értelmezésében ez annyit jelent, hogy Jézus vasvesszővel védi majd meg a népét, a vasvessző pedig szerinte az AR-15 és más nagy teljesítményű fegyvereket jelent, így be is vásároltak ezekből, hogy a gyülekezet szolgálatára váljanak, és a mindennapi élet részei legyenek.

2018-ban a Sanctuary Church egy tömeges esküvői szertartást rendezett, melyre az Egyesült Államok minden részéből érkeztek a hívők, és hozták magukkal a számukra kedves AR-15 fegyvereiket, hogy szeressék és dicsérjék őket és a házasságot. A szertartás alatt többen lőszerből készített koronát is viseltek.
Érdekes belegondolni, hogy ennyi ember hajlandó ilyen szinten integrálni a fegyvereket a spirituális életébe, ez még Amerikához képest is radikális elképzelés.

Moon egyháza a kezdetektől fogva éltette Donald Trump volt amerikai elnököt és ideológiáit.

„Úgy gondoljuk, hogy isten Trumpot használja, hogy felszámolja a mélyállamot (deep state, azt jelenti, hogy egy bizonyos világvezetői érdekcsoport a saját érdekei miatt manipulálja a politikát – a szerk.), a mocsarat, a bürökráciát” – nyilatkozta Moon a Vice Newsnak a 2019-es Rod of Iron Freedom Festival ünnepségen.
A Make America Great Again és a fegyverközpontú gondolkodásának hála, Moon szerzett néhány politikai támogatót is. Trump korábbi tanácsadója, Steve Bannon a gyülekezet egyik eseményén mondott beszédet, Doug Mastrianót, Pennsylvania szenátorát pedig díszvendégként hívták meg egy rendezvényre.

Terjeszd az igét!
Ahogy a Sanctuary Church egyre bővült, elkezdtek terjeszkedni és ingatlanokat vásárolni, így már 4 államban is jelen vannak. Időközben Moon tanitásai és retorikája is egyre radikálisabbá és militaristává vált. Prédikációiban sok féle témával foglalkozik, kezdve az időjárástól addig, hogy miért utálja a sípályákat (mert túl sok az „őrült baloldali”). Az egyház tagjait jelenleg is az elkövetkező „hamis zászló” nevű mélyállami háborúra készíti fel.

Az új texasi birtokot Liberty Rocknak (azaz szabadság kő/szikla) keresztelték. Ezelőtt táborhelyként üzemelt, így járt hozzá horgászfelszerelés, ipari konyha, lakóautó bekötők és kabinok is.

A felújításra a GoFundMe oldalán kerestek támogatókat „Isten Királyságának kiterjesztésére az Egyesült Államok nyugati és déli régióiban” jeligével. A felújítások után a gyülekezet azt reméli, hogy a helyszín otthont ad majd a közösségnek és a hazafiaknak bárhonnan is érkezzenek. Az új birtok megszerzése visszatérő téma volt A király jelentésében, amit Twitch-en és a Rumble nevű streaming oldlakon is sugároznak, mivel a YouTube már letiltotta az oldalukat az irányelvek megsértése miatt.
A Vice megkeresésére kiderült, hogy a helyi közösség vezetői nem is tudtak róla, hogy új szomszédaik lettek. „Ez problémát jelenthet?” – kérdezte az egyik érintett lakó.

Make America Great Again
Január 3-án a Sanctuary Church értesítést küldött a gyülekezet tagjainak.
„Egyes szövetségi ügynökök bűnügyi kartellként működnek és elcsalják az elnökválasztást. Fel kell készülnünk a harcra” – olvasható a közleményben.
Három nappal később Trump követői összegyűltek a Capitolium épületénél Washingtonban, ahol Moon és felesége is részt vett a tüntetésen.
Mindeközben azok, akik régen a szekta tagjai voltak, de már elhagyták a közösséget aggódva gondolnak azokra a barátaikra és családtagjaikra, akik még mindig a Sanctuary Church tagjai. Félelmetes érzésként számolnak be róla, hogy végig kell nézniük, ahogy a közösség egyre extrémebb és radikálisabb irányokat vesz.

Olyan érzés, mintha egy iskolai lövöldözést néznék lassított felvételben. Ezek az emberek egyre őrültebbek és mindenkit megijesztenek. Nem tudom, hogy mi fog történni ezek után” – mondta egy lány, akinek a szülei a gyülekezet aktív tagjai, és kérte, hogy biztonsági okok miatt ne jelenjen meg a neve (a továbbiakban Jane-ként hivatkozunk rá).

Jane kiskorában a szüleinek nem voltak fegyverei, de tudta, hogy a „Moonie” családokban sokaknak van, és hogy Moonék is szeretnek vadászni. Elmondta, hogy a táborokban az idősebbeknél általában volt fegyver, akik kivitték néha a gyerekeket is a lőtérre.
Egy idő után a szülei is elkezdtek beszélgetni a fegyverekről, és olyan érvekkel indokolták azt, hogy miért lenne érdemes nekik is beszerezni, hogy „ha mindenkinek lenne fegyvere, nem lenne szükség a rendőrségre”. Jane apja javasolta is a lánynak, hogy saját védelme érdekében szerezzen be egyet.
2010 körül Jane elhagyta a gyülekezetet, elkezdett terápiára járni és megszakította a kapcsolatot a szüleivel. Évekkel később értesült róla, hogy a szülei Pennsylvaniába költöznek, hogy közelebb legyenek a szektához. Aztán meglátta a szüleit AR-15-ös fegyverekkel egy képen.
„Nem hinném, hogy arról van szó, hogy idejönnek majd a fegyverekkel megölni, de azt már el tudom képzelni, hogy fegyverekkel jönnek el hozzám, hogy megmentsenek és visszavigyenek magukhoz” – mondta Jane, aki mindent megtesz, hogy a szülei ne tudják meg, hogy hol lakik.

De miért működhet ez a szekta Amerikában?

Amerikát a kezdetek óta szélsőséges mozgalmak alakították. Minden novemberben megünneplik azokat a 17. századi puritánokat, akik vallási szabadság reményében jöttek Európából, hogy megépítsék a „várost a hegyen” – írja a The New Yorker.
Adam Morris az American Messiahs című könyvében foglalkozik az önjelölt prófétákkal, akik saját eszméikben hisznek

„A vágy, hogy megtisztíts egy csoportot az általános társadalomból való elszakadás révén, ami manapság a szektákra jellemző, nem is lehetne alapvetőbb a nemzet (Amerika) történelmében” – írja Morris

A történelmen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy az Egyesült Államokban a vallásnak nagyon nagy szerepe, van és a valláshoz kötődő szokások is erősebbek, mint Európában. „Az Egyesült Államokban a vallás összeforrt minden nemzeti szokással és minden hazafiúi érzelemmel, ezáltal különösen erős. A vallás határt szabott önmagának, mindig is elvált a politikai szférától” – írta Tocqueville az amerikai demokráciáról.
Vallási szabadság, szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága – ezeket a jogokat komolyan veszik, és senki nem foszthatja meg az állampolgárokat tőlük. Aztán ne feledkezzünk meg még egy alapjogról: a szabad fegyvertartás jogáról. Ezekből az összetevőkből jöhetett létre a Sanctuary Church is.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Hogy kerül a majom a gördeszkára?

A rém és az álom nagymestere: H.P. Lovecraft

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

Ang Rita – hordárból legenda. Igazságot a serpáknak!

1UP! Egy név mindenek felett

Hollywood vs. Hollyweed, avagy a marihuána útja a filmvásznon

>